Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Veiligheidscertificaat

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Paardrijden is een sport waar risico’s aan zijn verbonden. Om deze risico's te beperken is het veiligheidscertificaat in het leven geroepen. Indien een ruitersportcentrum of vereniging beschikt over een veiligheidscertificaat geeft dit aan dat er volgens richtlijnen en afspraken gewerkt wordt om het risico tot ongevallen tot een minimum te beperken. Het veiligheidscertificaat wordt uitgegeven door de Stichting Veilige Paardensport.

In 2001 is de Stichting Veilige Paardensport tot stand gekomen. Deze stichting is opgericht door de FNRS, de KNHS, en de Stichting Recreatie Ruiter (SRR) in samenwerking met de Consument en Veiligheid. De stichting wordt bestuurd door afgevaardigden van de FNRS, KNHS en een onafhankelijke voorzitter. Het doel van de stichting is er voor zorg dragen dat de paardensport op een veilige manier wordt uigevoerd. De stichting doet dit ondermeer door het uitgeven van een veiligheidscertificaat. Dit certificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport [1] . Het veiligheidscertificaat stelt onder andere eisen aan bijvoorbeeld:

  • de aanwezigheid van een BHV-er;
  • het verplicht rijden met een veiligheidshelm;
  • ongevallenadministratie;
  • gediplomeerde instructie;
  • enzovoort.

Het veiligheidscertificaat is onder meer opgenomen als verplicht onderdeel van het kwaliteitssysteem van de FNRS in de beoordeling van maneges. Op de website van veiligpaarden.nl is terug te vinden welke maneges, ruitersportcentra en verenigingen het certificaat bezitten.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.veiligpaardrijden.nl (geraadpleegd op 1 februari 2011)Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van veiligheidsmaatregelen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.