Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Trail

Uit Bokt
Over de brug lopen


Het onderdeel trail is een soort behendigheidsparcours dat zo nauwkeurig mogelijk moet worden afgelegd. Het is een populair wedstrijdonderdeel in de western.

Oorsprong

Zoals de meeste westernonderdelen vindt ook de oorsprong van trail zich in Amerika, bij de cowboys. Bij het werk op de ranch was het erg handig om je paard op de millimeter nauwkeurig te kunnen besturen, om bijvoorbeeld door een hek te gaan en deze weer af te sluiten zonder te moeten afstijgen. Daarnaast werd er ook veel in de vrije natuur gereden, waar zich hindernissen konden bevinden. Denk aan een boomstam op het pad waar je over moet springen, een beekje dat overgestoken moest worden, of een smalle brug. Al deze onderdelen kunnen terugkomen in de trail.

De trailride

Het rijden van het parcours in de arena wordt de trailride genoemd. Trail is één van de weinige onderdelen die niet op tijd gaan. Oftewel, het is niet de bedoeling dat alle hindernissen zo snel mogelijk worden genomen. Het belangrijkst is dat ze correct uitgevoerd worden met minimale inspanning van ruiter en paard. Ook is het belangrijk dat het paard wacht op de commando's van de ruiter. Paarden hebben natuurlijk redelijk snel door wat de bedoeling is, maar het is niet de bedoeling dat zij op eigen initiatief de hindernissen nemen.

Het parcours

Achterwaarts door een L-vorm


Een trailparcours bestaat uit minimaal 6 hindernissen. Verplichte hindernissen zijn:

  • Hek (moet geopend en gesloten worden volgens een voorgeschreven pad)
  • Brug (niet bij WRAN)
  • Achterwaarts door een figuur, meestal een L.


Andere veel voorkomende hindernissen zijn:

  • Een kruisje
  • Vierkant, hierin moet het paard een draai maken van 360°
  • Een groep palen waartussen het paard moet manoeuvreren
  • Een vijver waar het paard doorheen moet
  • Pick up & put down, ofwel het oppakken van een voorwerp, en het ergens anders weer neerleggen
  • Een side pass, waarbij het paard zijwaarts over een balk heen stapt. De voorbenen zijn voor de balk, de achterbenen erachter, en het paard loopt zijwaarts over de lengte van de balk.

Verder kan er zeer creatief omgesprongen worden met het parcours: denk aan een achtje lopen, of in eerste instantie niet stilstaan in het vierkant maar er doorheen draven. Dit is typisch western: het paard mag niet uit zichzelf stil gaan staan in het vierkant omdat dit normaal de bedoeling is, maar het moet wachten tot de ruiter dit aangeeft.

In principe worden alle gangen gevraagd: walk, jog en lope. In de pattern, die vooraf aan de wedstrijd bekend gemaakt wordt, kan je precies vinden welke overgangen waar verwacht worden en welke route gereden moet worden.

Beoordeling

Zoals bij alle western onderdelen, begint men met een '70 score' en kan pluspunten krijgen als ze een hindernis stijlvol nemen. Men kan echter ook penalty's (strafpunten, bijvoorbeeld bij het aantikken van een balk) krijgen, of minpunten op de manier op het totaalplaatje. Het paard moet gehoorzaam zijn, verzet van het paard wordt ook bestraft. Zoals gezegd is het onderdeel niet op tijd, maar onnodig 'getreuzel' wordt niet beloond. Het geheel moet soepeltjes verlopen. Tenslotte wordt ook op uitstraling gelet: een stijlvolle combinatie met kleding en tack afgestemd op elkaar en op de kleur van het paard worden absoluut gewaardeerd.

Foto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.