Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Touwhalster

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een paard met touwhalster

Een touwhalster is zoals de naam al aangeeft, een halster gemaakt van touw. Het touw dat gebruikt wordt om dit halster te maken kan daarbij verschillende diktes hebben en van verschillende materialen gemaakt zijn, maar het meest gebruikte touw is boottouw. Het halster krijgt zijn vorm door een bepaalde manier van knopen. Hoe dunner het touw is, hoe scherper het halster inwerkt. Het touwhalster wordt vaak gebruikt bij grondwerk en om bitloos te gaan rijden. Het wordt aangeraden om géén touwhalster te gebruiken dat dunner is dan 6 milimeter, omdat het anders te snel in de huid snijdt.

Werking

Een touwhalster is heel licht, een paard zal niet voelen dat hij het om heeft als er geen druk op staat. Komt er zijdelingse druk op te staan, is het ook veel flexibeler dan een gewoon stalhalster, maar het werkt wel scherper in dan een gewoon halster. De druk op het hoofd is per vierkante centimeter hoger op de neus en achter de oren dan bij een gewoon stalhalster. De knopen van het halster liggen in de buurt van drukpunten op het hoofd, waardoor je ook een betere communicatie met het paard krijgt.

Gebruik

Een touwhalster is een werkhalster. Je moet leren hoe je met een touwhalster om moet gaan, namelijk accuut de druk op het halster laten vallen als het paard de gewenste opdracht uitvoert. Je mag een paard nooit met een touwhalster vastzetten. Als het paard gaat hangen kan het zich heel erg bezeren doordat een touwhalster niet breekt. Het is ook niet de bedoeling dat het paard met een touwhalster om op de wei wordt gezet.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.