Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Tobiano

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Tobiano (platenbont)
Effect: witte vlekken verspreid over lichaam
Dominantie: dominant
Genetische code: P
Bij vos: vosbont
Bij zwart: zwartbont
Bij bruin: bruinbont

Tobiano, ook wel bekend als 'platenbont', is een witpatroon dat kan voorkomen op alle kleuren. Het paard wordt ermee geboren en het witpatroon blijft het gehele leven hetzelfde. Tevens komt Tobiano vaak voor in combinatie met andere witpatronen, een voorbeeld daarvan is Tovero, een combinatie van Tobiano met Overo.

Je kunt met Tobiano niet fokken op het percentage wit wat het paard doorgeeft, dus twee ouders met veel wit staat niet garant voor een veulen met veel wit.


Geschiedenis

Achter de naam ‘Tobiano’ zit een interessant verhaal. In de 19de eeuw, tijdens de bevrijding van Buenos Aires door de Braziliaanse generaal Tobias, zaten zijn troepen op bonte Braziliaanse paarden met Tobiano patroon. Deze kleur kwam zelden voor in Argentinië en werd gewoon onderverdeeld bij alle andere witpatronen. Aangezien het in Argentinië de gewoonte is om ongewone kleuren te vernoemen naar paarden of personen waarmee ze geassocieerd worden, werd de connectie tussen Tobias en deze bonte paarden snel gemaakt en zo kwamen de Tobiano’s aan hun naam.

Verspreiding

Het Tobiano patroon komt voor in heel veel rassen over de hele wereld, van mini tot grote koudbloed. Er zijn echter ook veel rassen waarbij ze Tobiano niet toestaan (de Welsh bijvoorbeeld).

Tobiano is een dominant gen, dat wil zeggen dat er maar 1 gen doorgegeven hoeft te worden om zich te kunnen uiten. Paarden die homozygoot zijn voor Tobiano kun je meestal herkennen aan kleinere meestal ronde vlekjes, ‘pawprints’, die ze naast de grote vlekken (platen) hebben, maar om er 100% zeker van te zijn of een paard homozygoot is kun je dat het beste genetisch laten testen.

Kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je Tobiano kunt herkennen, maar ze hoeven niet over elk van deze kenmerken te beschikken.

  • Wit loopt over de rug.
  • Witte benen, meestal alle vier ten minste tot de hak en knie.
  • De staart is meestal wit met een gekleurd puntje aan het uiteinde van de staartwortel.
  • De randen van de aftekeningen zijn scherp, soms loopt op de huid onder de witte haren door nog een randje van gekleurd pigment waardoor het lijkt alsof de vlek een schaduw heeft.
  • Géén blauwe ogen.
  • Gekleurde vlek op de borst en in de flanken.
  • Kleine gekleurde vlekjes op de onderbenen met name bij de hoeven.
  • Aftekeningen op het hoofd worden niet door het tobiano-patroon veroorzaakt.

Vlekloze Tobiano

Soms komt het voor dat de vlekken zich niet uiten terwijl het paard wél Tobiano is, dit wordt ook wel ‘Slipped Tobiano’ genoemd. Vaak kun je deze paarden herkennen doordat ze veel wit aan de benen hebben maar weinig wit of geen wit aan het hoofd. Iets wat eigenlijk niet voorkomt bij andere paarden, paarden met weinig wit op het hoofd hebben ook weinig wit aan de benen en andersom.

Deze paarden kunnen echter wel weer een vlekkenpatroon doorgeven wat soms voor verbazing kan zorgen wanneer je denkt twee eenkleurige paarden te kruisen en er toch een gevlekt veulen geboren wordt.

Ook is het bij Tobiano mogelijk dat het paard enkel een gekleurd hoofd heeft terwijl de rest van het lichaam wit is, dit wordt vaak ‘Moroccan’ genoemd. Dit kan verward worden met het Medicine Hat-patroon, maar dat komt alleen voor bij Sabino en Overo. Wanneer een Tobiano toch het Madicine Hat patroon vertoond zal er sprake zijn van Tovero en is één van de ouders Overo gevlekt of ook Tovero.

Afbeeldingen

Bronnen, voetnoten en/of referenties

  1. http://www.apha.com/breed/geneticeq2.html
  2. http://www.equinecolor.com/