Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Tips warm weer

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Afspuiten

Bij erg warm weer is het belangrijk om maatregelen te nemen om paarden en pony's te beschermen tegen de hitte. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook in de wei kunnen de dieren last hebben van de hitte.

Aandachtspunten

Let erop dat je paard zeker met warm weer altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Paarden kunnen enorm goed warmte afgeven door te zweten, maar ze moeten het vocht dat ze verliezen op tijd weer kunnen aanvullen, anders ontstaan er problemen. Op een warme dag kan een paard soms wel 50 liter water drinken, houd hier dus rekening mee! Als je paard uit zichzelf niet wil drinken kun je proberen om wat appelsap aan het water toe te voegen. De geur en de smaak zullen het paard vaak overhalen om toch te drinken.

Zet paarden zoveel mogelijk buiten wanneer het minder warm is, in de avond, nacht of 's ochtends vroeg. Midden op de middag staan veel paarden liever binnen in een koele stal. Zorg er bovendien voor dat de paarden buiten altijd ergens in de schaduw kunnen staan.

Paarden die zichtbaar last hebben van de warmte kunnen baat hebben bij het opdoen van een koude natte vliegendeken. Het vocht in de deken zal snel verdampen door de warmte van het paard en daardoor raakt het paard warmte kwijt. Afspuiten met water is ook een mogelijkheid om een paard af te koelen, maar gebruik dan liefst lauw water. Als je koud water gebruikt gaan de bloedvaten in de huid van het paard dicht en zal alleen de huid afkoelen. Het bloed stroomt dan nauwelijks nog door de huid en de koelte zal dus niet naar het binnenste van het paard vervoerd worden.

Houd er rekening mee dat paarden op dun behaarde plaatsen zoals de neus kunnen verbranden. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van een netje of masker dat de neus bedekt, of je kunt je paard insmeren met zonnebrand.

Rijden

Als je wil gaan rijden, probeer dan zoveel mogelijk 's ochtends vroeg te gaan of 's avonds als de ergste warmte voorbij is.

Op wedstrijden worden organisatoren verzocht ruim voldoende gelegenheid te voorzien om paarden te laten drinken en af te koelen. Toch is het altijd verstandig om zelf voldoende water mee te nemen voor je paard. Na de wedstrijd kun je je paard afsponzen of eventueel afspoelen. Ook hier geldt dat afspoelen met erg koud water niet zorgt voor een efficiënte afkoeling van het paard.

Geef het paard ook op een wedstrijddag regelmatig de kans om te drinken en voeg eventueel appelsap toe aan het water als het paard moeilijk drinkt. Voorkom dat het paard een grote hoeveelheid water ineens drinkt, want dat kan aanleiding geven tot koliek. Als paarden lange erg veel zweten raken ze ook veel zouten kwijt. Het kan dan belangrijk zijn om naast water ook elektrolyten te geven. Dit is vooral het geval bij paarden die deelnemen aan endurance, eventing of marathon.

Laat paarden bij erg warm weer niet te lang op de trailer of vrachtwagen staan. Zoek waar mogelijk samen met het paard de schaduw op. Als er toch paarden in de trailer of vrachtwagen moeten blijven, zet dan zoveel mogelijk alles open zodat het kan luchten.


Bronnen, referentie en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van paarden bij warm weer

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.