Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoofdstel

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Teugels)
Ga naar: navigatie, zoeken
De onderdelen van een hoofdstel

Onderdelen

Een hoofdstel bestaat uit diverse onderdelen. In de foto hiernaast zijn deze met pijlen en nummers aan gegeven.

  1. Teugels
  2. Kopstuk
  3. Keelriem
  4. Bakstuk
  5. Bit
  6. Sperriem
  7. Neusriem
  8. Frontriem

Een hoofdstel is meestal gemaakt van leer, maar er zijn ook hoofdstellen van kunststof, zoals bijvoorbeeld biothane.

Teugels

Teugels vormen de verbinding tussen het bit en de ruiterhand. Een trens wordt meestal met 1 paar teugels gereden, bij een combinatiebit worden 2 paar teugels gebruikt. Teugels kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, net wat de ruiter prettig vindt. Er zijn teugels van helemaal glad leer, teugels met stopjes (springteugels), teugels met anti-slip, teugels met lussen (jachtteugels) etc. Teugels kunnen voorzien zijn van dwarsstukjes, ook wel teugelvlinders genoemd, deze voorkomen dat de ringetjes van een martingaal te ver naar voren kunnen schuiven en blijven haken.

De teugels houd je vast door van je hand een vuist te maken om de teugel heen. De teugel gaat de vuist in tussen je pink en je ringvinger door en komt er aan de bovenkant, over je wijsvinger heen, weer uit. De duim ligt er bovenop en voorkomt dat de teugel door glijdt.Bij dubbele teugels, zoals bij de stang en trens zijn er diverse mogelijkheden.

Kopstuk

Het kopstuk loopt achter de oren van het paard langs, hier "hangt" het hoofdstel aan. Bij een bit met een hefboomwerking, oefent dit deel van het hoofdstel druk uit.

Keelriem

De keelriem voorkomt dat het hoofdstel afgetrokken wordt bij een val. Deze riem mag niet strak zitten, richtlijn is dat er een vuist tussen moet kunnen.

Een rondgenaaid hoofdstel

Bakstuk

Het bakstuk is de verbinding tussen het kopstuk en de bitringen. Bij een stang en trenshoofdstel zijn er 2 bakstukken, er zijn immers ook 2 bitten.

Bit

Zie bit.

Sperriem

De sperriem is een onderdeel van de gecombineerde neusriem.

Neusriem

Zie neusriem. Let bij het passen van het hoofdstel op dat deze niet te dicht achter de ogen langs loopt vanaf het kopstuk.

Frontriem

De frontriem zorgt ervoor dat het hoofdstel niet naar achteren kan glijden. De frontriem mag niet te kort zijn, want dan knelt het kopstuk tegen de oren aan.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.