Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Neusriem

Uit Bokt

De neusriem is een onderdeel van het hoofdstel en heeft een grote invloed op de werking van het bit. Een neusriem voorkomt onder andere dat het paard de mond kan opensperren om zich te onttrekken aan de druk, voorkomt dat het paard de tong over het bit heen legt en zorgt voor een stabielere ligging van het bit. Over het algemeen geldt: hoe smaller de neusriem, hoe scherper de inwerking.

Er zijn verschillende soorten neusriemen:

  • De lage neusriem of africhtingsneusriem, ook wel Duitse of Hannoveraanse neusriem genoemd.
  • De hoge neusriem, ook wel Engelse neusriem genoemd.
  • De gecombineerde neusriem.
  • De Mexicaanse neusriem.

In de westernsport wordt over het algemeen geen neusriem gebruikt.


De lage neusriem

Lage neusriem

Deze neusriem heet eigenlijk Hannoveraanse neusriem of africhtingsneusriem en is begin 1900 uitgevonden op de Duitse cavalierschool door Seiploer. Tot voor kort was dit in Nederland de meest gebruikte neusriem, op dit moment is dat de Engelse neusriem. De neusriem wordt laag op de neus bevestigt, onder het bit langs, waarbij de bitringen wel vrij moeten liggen. Deze neusriem wordt vaak gebruikt bij jonge paarden omdat hij de mogelijkheid geeft om de teugel ook aan het ringetje van de neusriem te bevestigen en de druk die door de teugels richting hoofd gebracht wordt, verdeeld wordt over de neus en mond. De neusriem hoort altijd op het benige deel van de neus te liggen en moet zo strak of los worden gegespt dat er nog makkelijk twee vingers tussen de riem en de neus van het paard kunnen. Deze neusriem kan alleen gebruikt worden in combinatie met een trens, bij een stang zit hij de kinketting in de weg.

Voordat de lage neusriem in trek kwam, werd gebruik gemaakt van de Duitse neusriem, die op dit moment nog wel gebruikt wordt in de mensport. Dit is een riempje dat door de sleuven van de bakstukken wordt geschoven.

De hoge neusriem

Een hoge neusriem

Deze neusriem ligt vrij hoog op de neus, wat het paard meer bewegingsruimte geeft. Deze neusriem kan gebruikt worden in combinatie met een stang. Deze neusriem hoort 2 vingers onder het jukbeen.

De gecombineerde neusriem

Gecombineerde neusriem

Deze neusriem bestaat uit een hoge neusriem, met daaraan een lusje waardoor een zogenaamde sperriem loopt. De sperriem loopt onderlangs. Deze neusriem is dus eigenlijk een combinatie van een hoge en een lage neusriem, met als voordeel dat deze neusriem de ademhaling niet kan belemmeren, mits niet te strak aangetrokken.

De Mexicaanse neusriem

Mexicaanse neusriem

Deze neusriem bestaat uit 2 lange, relatief dunne leren riemen die kruislings over de neus lopen. Midden op de neus worden ze bij elkaar gehouden door een rondje. Deze neusriem geeft optimale vrijheid aan de ademhaling, maar werkt pittig in als het paard de mond wil open sperren. Deze neusriem wordt vaak gebruikt door springruiters.

Koordneusriem

Koordneusriem

Komt voor in de gecombineerde en de hoge versie en heeft dezelfde werking. Echter wanneer het paard de mond opent werkt het pittig in. Deze neusriem hoort 2 vingers onder het jukbeen.