Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Schriktraining

Uit Bokt
Een paard laat zich inpakken in een zeil

Gedomesticeerde paarden komen in hun leefomgeving veel meer onbekend en vluchtgedrag opwekkende voorwerpen en situaties tegen dan wilde paarden. Vluchtgedrag bij gedomestiseerde paarden kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Helemaal als het paard, in aanspanning, onder de man of aan de hand, in het verkeer komt. Om ze aan enge dingen te laten wennen bestaat er schriktraining. Omdat je dit samen met je paard doet, bevordert het ook het vertrouwen tussen jou en je paard.

Het is aan te raden om schriktraining in een omheinde ruimte te doen. Het paard kan dan niet wegvluchten met alle gevolgen van dien. Verder is het handig om het paard een halster of hoofdstel om te doen met daaraan een lang halstertouw of een longeerlijn. Het is ook mogelijk om schriktraining te paard te doen. Dan heb je het gebruikelijke harnachement nodig.

Wanneer je het nog nooit hebt gedaan is het handig om iemand je te laten helpen die al vaker schriktraining heeft gedaan bij paarden. Hij of zij kan je trucjes laten zien waardoor je effectief kan trainen op enge dingen en voorkomen dat je teveel vraagt van je paard. Ook kan die persoon je helpen met het bedenken van hindernissen.

Obstakels

Er zijn oneindig veel obstakels die je kunt gebruiken bij schriktraining. Dit kun je af laten hangen van wat je paard eng vindt of waarvan jij vindt dat je paard eraan moet wennen. Laat je creativiteit op de vrije loop, niets is te gek: hoe meer 'enge dingen' je paard overwint met jou, hoe meer effect de schriktraining heeft. Je paard zal steeds minder bang worden van onbekende dingen.

Hieronder vind je enkele suggesties die veel gebruikt worden.

Paraplu

Paarden die dit voorwerp voor het eerst zien zullen het vaak spannend. Je kan het paard aan de paraplu laten wennen door hem er rustig aan te laten snuffelen, er voorbij te lopen en uiteindelijk zelfs mee te bewegen langs en over het paard.

Plastic

Je kan dit obstakel op twee manieren gebruiken. Het is mogelijk om een plastic zeil op de grond te leggen en er met het paard in verschillende gangen overheen te gaan. Een andere manier van het gebruik van plastic is in de vorm van linten. Een goede manier om daarmee te trainen is om het paard onder hangende linten door te laten lopen.

Lawaai

Hiervoor kun je vanalles gebruiken. Je kunt iemand anders vragen om te roepen, van dichtbij en van een plek waar je paard het niet ziet bijvoorbeeld. Ook kun je met blikjes rammelen, een fles vullen met steentjes, langs wandelen met een kruiwagen met materiaal erin, of je kunt bijvoorbeeld op je telefoon verschillende geluiden zetten die je af kunt spelen.

Groot gemotoriseerd verkeer

Het wennen aan tractoren en ander groot verkeer is heel handig voor het buiten rijden en wandelen. Je kan het best beginnen met een tractor/voertuig stilstaat en geen lawaai maakt, daarna kan je het langzaam opbouwen, de tractor laten draaien en de tractor/voertuig het paard voorbij laten rijden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten