Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Normaalwaarde

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Pols)

Om goed te kunnen herkennen of je paard ziek is, is het verstandig om een aantal waarden op te meten als hij gezond en rustig is. Dan weet je wat voor jouw paard normaal is en kun je goed vergelijken. Noteer deze waarden op een briefje dat je in de stalapotheek bewaart samen met het telefoonnummer van de dierenarts, zo heb je het altijd bij de hand.

Hartslag

40 maal per minuut is een normale hartslag in rust. Per paard kan dit variëren van ongeveer 28 tot 45. Bij inspanning of opwinding kan dit oplopen tot wel 150 of zelfs 200 slagen per minuut. Net binnen de hoek van de kaak aan de onderkant loopt een slagader vlak onder de huid, daar is het aantal hartslagen te voelen. Als je een stethoscoop hebt, dan kun je het ook horen.

Ademhaling

Een gezond paard ademt vloeiend en rustig ongeveer 8 tot 16 keer per minuut. De makkelijkste manier om dit te meten is om de bewegingen van de flanken te tellen.

Temperatuur

Een normale rusttemperatuur is 37 tot 38 graden. Bij veulens ligt dit wat hoger. Als de lichaamstemperatuur hoger is dan normaal voor dat paard, dan spreken we van koorts. Bij inspanning stijgt de temperatuur ook, dit is normaal. De temperatuur opnemen doe je door een thermometer in de anus te steken en deze vervolgens een beetje schuin te houden, zodat het puntje tegen de wand aan komt. Doe dit voorzichtig, maar wel diep genoeg, zeker tot halverwege de thermometer. Afhankelijk van het soort thermometer ongeveer 1 minuut of totdat hij gaat piepen. Het gaat het makkelijkst als je de thermometer van tevoren een beetje vochtig of vettig maakt. Houdt de achterkant van de thermometer goed vast, zodat hij niet naar binnen glijdt. Als er een knopje aan zit, dan kun je er voor de zekerheid een touwtje aan maken dat je met een wasknijper in de staart zet.

Algemeen

Een gezond paard is opgewekt en alert. De ogen zijn helder zonder uitvloeiing. Ook de neus is schoon. De huid is soepel en elastisch, als je een plooi vastpakt moet deze na loslaten vrijwel direct weer glad trekken. De haren liggen glad en zijn glanzend. Een gezond paard heeft een goede eetlust, een paard dat niet wil eten is bijna altijd niet in orde. Dit kan ook duiden op problemen met het gebit.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.