Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Normandische Cob

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Normandische cob)
Ga naar: navigatie, zoeken
Normandische Cob
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.57 tot 1.70 meter
Kleur: vos of bruin
Land van herkomst:
Link naar stamboek: -

De Normandische Cob heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de kleine, harde Bidet die al voor de Romeinse tijd in Normandië en Bratagne leefde. De Romeinen kruisten de Bidet, die in essentie een oosters paard was, met hun zware lastmerries om een zeer veelzijdig oorlogspaard te produceren. De Normandische Cob was ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeftes van het leger, als rijpaard en als lichter gebouwd trekpaard.

Geschiedenis

Tijdens de 18e en 19e eeuw werden twee stoeterijen opgericht, in 1728 te Le Pin en in 1806 te Saint Lo. De stoeterij van Saint Lo zou uitgroeien tot het fokcentrum van de Normandische Cob en tegen 1976 stonden er zestig hengsten ter dekking.


In de loop van de 19e en 20e eeuw ontwikkelde de Normandische Cob zich langzaam tot twee types. Er was een lichter slag, met een grotere invloed van Volbloed en Norfolk Roadster, dat geschikt was als rijpaard en door het leger als cavaleriepaard werd gebruikt. Het andere type, dat tegenwoordig meer voorkomt, was een meer gedrongen en zwaarder slag geschikt voor licht trek- en tuigwerk en werk op het land. Interessant is dat er geen stamboek bestaat, ook al wordt de fokkerij van de Normandische Cob geregistreerd en worden er in sommige gevallen werkproeven afgenomen.

Exterieur

De Normandische Cobs van vandaag zijn veelzijdige en fraaie paarden met veel uitstraling en een uitzonderlijk mooie beenactie. Ze lijken wat exterieur betreft op de klassieke Engelse Cob, hoewel ze wat zwaarder zijn en meer geschikt voor trekwerk.


Ze hebben een eenvoudig maar gevoelig hoofd, een korte en gespierde hals die goed op de schouders is geplaatst en een brede en diepe borst. Typerend is hun korte rug en hun compacte lichaam. Het kruis is rond en de benen zijn zeer stevig maar behoren niet tot de zwaargewichten van de trekpaarden. Meestal hebben ze minimaal behang aan hun benen en ze hebben een typerende bruisende, vrije en soepele draf.

Karakter

Ze hebben een goed temperament, zijn kalm en vriendelijk, maar als het nodig is ook levendig en bruisend van energie.

Gebruik

De Normandische Cob wordt nog steeds gebruikt als licht trekpaard op kleine boerderijen in de Normandische Kanaalstreek.


Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.