Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

New Forest Pony

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf New Forest)
Ga naar: navigatie, zoeken
New Forest Pony
Newforesthoofdfoto.jpg
NewForest standfoto.jpg
Stokmaat: t/m 1,48 meter
Kleur: alle behalve bont
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.newforestpony.nl/

De New Forest Pony behoort tot de grotere ponyrassen die ons land fokt. Zij worden vooral afgericht en bereden door de jeugd.

Geschiedenis

De New Forest Pony dankt zijn naam aan 'the New Forest', een natuurreservaat gelegen in Zuid-West Engeland, dat een bebost en moerassig gebied gelegen tussen Southhampton en Bournemouth is. Van oudsher werden de pony's hier min of meer wild gehouden, en ook tegenwoordig zijn er in de genoemde gebieden nog kuddes te vinden.

De New Forest Pony werd voornamelijk gebruikt als trekkracht in de landbouw en aangespannen voor het vervoer van mensen. Zoals het echter met bijna alle paardachtigen verging, raakte het werk verloren door de toenemende mechanisering en werd de New Forest Pony steeds vaker ingezet als rij- en sportpony. In 1957 werden de eerste New Forest Pony's in Nederland geïmporteerd. In datzelfde jaar werd tevens het Stamboek opgericht.

Fokkerij

Het fokken van New Forest Pony's is een serieuze aangelegenheid. Het Nederlandse stamboek is een gesloten stamboek. Dat houdt in dat er alleen gebruik wordt gemaakt van 100% New Forest Pony's. Elk jaar houden de vier regio's regionale merriekeuringen en een centrale merriekeuring. Daarnaast is er een centrale hengstenkeuring waar ook de jonge en nog niet goedgekeurde hengsten kunnen worden aangewezen . Er zijn verschillende predikaten die worden uitgegeven:

  • Ster (Op basis van exterieur, type en beweging)
  • Kroon (Stermerries op basis van kwaliteit en eigen verrichting)
  • Preferent (Door kinderen bezorgd, indien zij op de keuringen tot goede resultaten komen)

Voor goede sportresultaten bestaan de predikaten prestatiepony, prestatie dekhengst, prestatie fokmerrie en fokhengst.

Pony's die niet volledig New Forest gefokt zijn, kunnen bij het Nederlandse New Forest Pony Stamboek wel worden geregistreerd. Alle veulens met minimaal 25% New Forest bloed kunnen in het wedstrijdregister worden opgenomen. Pony's die zijn opgenomen in dit register kunnen aan alle evenementen van het stamboek deelnemen. Ook maakt het New Forest Pony Stamboek gebruik van een F- en X-register, waarin onder andere pony's worden geregistreerd die niet 100% aan de ras eigenschappen voldoen (bijvoorbeeld door een witte vlek op het lichaam die niet is veroorzaakt door een medisch probleem).

Exterieur

Het lichaam van de New Forest Pony staat in het rechthoekstype, wat wil zeggen dat vanaf de zijkant gezien de lijnen langs boeg, rug, billen en bodem een rechthoek vormen. Het totaalbeeld geeft een sterk gebouwde pony met stevig beenwerk. De New Forest Pony heeft een niet te groot, droog hoofd met pony uitstraling, een breed voorhoofd en vriendelijke ogen. De hals is goed gevormd, over het algemeen kort, maar niet te zwaar. Hij heeft een goed ontwikkelde schoft en een schuine schouder. De achterhand is stevig en op de juiste manier gevormd. De New Forest Pony is van nature sober.

De maximale schofthoogte van een New Forest bedraagt 1,48 meter. Alle kleuren, behalve bont, zijn toegestaan bij New Forest Pony's. Hengsten met de kleur palomino kunnen niet worden goedgekeurd.

Karakter

Van de New Forest Pony mag worden gezegd dat hij een grote intelligentie bezit, waardoor hij makkelijk leert. De New Forest Pony is naast betrouwbaar en kindvriendelijk, ook moedig en eerlijk. De New Forest Pony is een taaie pony, met een soms ongelooflijk uithoudingsvermogen.

Gebruik

Door zijn betrouwbare karakter is de New Forest Pony enorm geschikt als kinderrijpony. Toch is de veelzijdigheid die dit ras kent groot. De New Forest Pony draait op hoog niveau goed mee in zowel dressuur, springen, samengesteld alsmede het aangespannen rijden op wedstrijdniveau. Tevens worden New Foresters, niet zonder succes, gebruikt in de westernsport, bij polowedstrijden en als gehandicaptenpony's.


Foto's

Social media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten