Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Natuurlijke dekking

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Natuurlijke dekking.

Een natuurlijke dekking is, zoals het woord eigenlijk al zegt, een dekking zoals een dekking in de natuur plaatsvindt. Vroeger was elke dekking een natuurlijk, omdat er nog geen KI bestond, echter met het vorderen van de wetenschap is er een andere manier gevonden om merries drachtig te krijgen.

Engelse volbloedpaarden worden vrijwel altijd via natuurlijke dekking gefokt, omdat de nakomelingen anders niet op de renbaan uit mogen komen.

De hoofdreden om geen natuurlijke dekking meer te doen was omdat het voor zowel de hengst als de merrie gevaarlijk kan zijn. Sommige merries blijven ondanks dat ze hengstig zijn naar de hengst slaan, waardoor de hengst gewond kan raken. Hengsten zijn ook niet altijd even goed opgevoed om netjes met een merrie om te gaan. Als een natuurlijke dekking met een goedgekeurde hengst plaatsvindt, wordt de merrie vaak gekluisterd zodat ze niet kan slaan.

Als een hengst bij een merrie in de wei of paddock wordt gegooid zijn deze problemen vaak minder aan de orde, de merrie en hengst krijgen zo de tijd om elkaar te leren kennen en zowel de merrie als hengst leren elkaar manieren aan waardoor de dekking uiteindelijk vriendelijker zal verlopen. Echter durven veel eigenaren deze methode vaak niet aan.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.