Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Konik

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Konik
Konikhoofd.jpg
Konik standfoto.jpg
Stokmaat: 1.32 meter
Kleur: Geel tot blauwvaal, vaak met aalstreep of schimmel
Land van herkomst: Polen, Wit-Rusland
Link naar stamboek:

De Konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland gehouden paardenras, dat klein van stuk en heel resistent is. Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje.

Geschiedenis

De Konik is een bijzonder paardenras. Zijn oorsprong ligt in Polen alwaar men probeerde de 'uitgestorven' Tarpan weer terug te fokken. De Konik is van alle paardenrassen het meest verwant aan de Tarpan. De laatste wilde paarden in Polen werden in 1780 gevangen en ondergebracht in wildparken. Echter in het begin van de 19e eeuw werden deze paarden verspreid onder boeren die de paardjes kruisten met hun eigen paarden. Ruim een eeuw later begon men met het terugkruisen. In feite is de Konik het resultaat van een succesvol Pools fokprogramma die er op gericht was een op de Tarpan gelijkend paardenras te verkrijgen. De Konik heeft veel invloed gehad op de meeste Poolse en Russische paarden en pony's. In tegenstelling tot de Tarpan is de Konik juist bijzonder vriendelijk en werkwillig. (De Tarpan is meer hardnekkig en onhandelbaar.) De Konik bezit daarentegen wel de taaiheid en soberheid van de Tarpan.

Fokkerij

Stichting Ark bezit bijna alle bestaande bloedlijnen van de Konik ter wereld. Oorspronkelijk waren er 35 bloedlijnen, doch door de 2e Wereldoorlog zijn er nog slechts 22 bloedlijnen over. Stichting Ark bezit 17 bloedlijnen, de overige 5 lijnen bevinden zich in Polen. Een unieke situatie voor Nederland waar de grote en kleinere kuddes veel informatie opleveren over het gedrag van wilde paarden en hun levenswijze in de natuur. De Stichting werkt vanaf 1991 samen met Poolse dierentuinen om het genetisch materiaal te behouden. In Nederland zijn van alle dieren DNA haarmonsters genomen zodat hun afstamming bekend is.

Invloeden

Exterieur

De schofthoogte is ongeveer 1.32 meter. Het lichaam is sterk en goed gebouwd. Het hoofd gelijkt op die van een Tarpan (lang, breed, licht concaaf profiel, breder bij de neusgaten). De benen zijn hard en droog. Koehakkigheid komt voor bij dit ras. De kleur varieert van geelvaal tot blauwvaal, vaak voorzien van een aalstreep maar ook schimmel komt voor. De pony is bijzonder robuust en kan met weinig voedsel toe. Een hoge leeftijd is geen uitzondering en de vruchtbaarheid is groot.

Karakter

Het karakter is vriendelijk en gewillig. Daardoor is de Konik makkelijk af te richten en een harde werker.

Gebruik

De eerste Koniks deden hun intrede in Nederland in 1982. In Groningen, op de Ennemaborg, werd destijds een kudde Koniks uitgezet. De Konikpopulatie bedraagt momenteel zo'n 2500 stuks, over de hele wereld gezien. Van dat aantal lopen er ca. 1200 in Nederland en aangrenzende Belgische gebieden! De grootste kudde (ruim 500) loopt in de Oostvaardersplassen. De Konikpaarden in Nederland behoren toe aan Stichting Ark, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en een aantal andere natuur beherende organisaties en zijn hier in Nederland puur voor de begrazing. Behalve in de Oostvaardersplassen lopen er ook kuddes in het Lauwersmeergebied en het Rivierengebied.

Oorspronkelijk diende de Konik als werkpaard, tegenwoordig worden ze ook onder het zadel gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten