Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gelders paard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Gelderlander
Zethar.jpg
Gelderspaard Stand.jpg
Stokmaat: rond de 1.65 meter
Kleur: alle kleuren, vaak vos
Land van herkomst: Nederland
Link naar stamboek: http://www.KWPN.nl
http://www.gelderspaard.info

De Gelderlander of het Gelderse paard is een oud Nederlands ras wat begonnen is als landbouwpaard, maar wordt op dit moment in allerlei disciplines gebruikt als trekpaard of rijpaard.

Geschiedenis

De fokkerij van het Gelderse paard is al meer dan een eeuw oud. Het Gelderse paard is van oorsprong net als het Groningse paard een landbouwpaard dat zijn kwaliteit te danken heeft aan de strenge selectie uit de tijd dat het paard nog op de boerderij gebruikt werd. Het Gelderse paard was lichter en edeler van type dan het Groninger paard. Toen machines de paarden konden vervangen is de omvorming naar rijpaard begonnen met inbreng van buitenlandse rijpaardhengsten en Engels volbloed (laatste ook wel F1 producten genoemd). Voor de tuigpaardfokkerij werden onder andere hackneys ingekruist. De vroegere stamboeken VLN en NWP zijn zo omgevormd tot rijpaarden in de dressuur en springrichting en een aparte richting voor tuigpaarden en wordt tegenwoordig KWPN genoemd. Het Gelders paard staat dus aan de basis van de huidige fokkerij van internationale sportpaarden in ons land en heeft hier ook de vroegere benaming ‘basispaard’ aan te danken. Gelukkig waren er nog liefhebbers die het uitgangsmateriaal niet verloren wilden laten gaan en zo heeft het Gelderse paard zijn eigen fokrichting binnen het KWPN met als doel het behoud van het oorspronkelijke type en bloedlijnen. Voor Gelderse paarden kent het KWPN ook aparte predikaten.

Exterieur

Een Gelders paard is een paard met een aansprekend front, goede bewegingen met een krachtig gebruik van de achterhand, een klassieke belijning (recht kruis) en voldoende bot en massa. Ze beschikken over een goed fundament en zijn duurzaam door hun goede gezondheid en hardheid. De meest voorkomende kleur is vos, vaak met veel witte aftekeningen, maar ook andere kleuren zoals zwart, bruin en schimmel komen voor. De stokmaat ligt rond de 1.65 m

Karakter

Het Gelderse paard is een temperamentvol paard met een werkwillig en vrolijk karakter en toch betrouwbaar.

Gebruik

Het Gelderse paard is een allround paard dat zowel onder het zadel als aangespannen gebruikt wordt. Bijzonder aan dit type paard is dat het zowel geschikt is voor topsport als voor recreatie. Door de veelzijdigheid kom je ze in diverse takken van de sport tegen van springen tot dressuur en mensport, maar ook bij recreatieruiters en –menners. Gelders bloed kom je in al deze disciplines tegen en daarom is het ras ook aantrekkelijk voor de fokkerij van warmbloedpaarden en tuigpaarden.

In 2007 was de merrie Miss Daisy (van Fortissimo) het eerste Gelderse paard dat in wedstrijdverband een endurancerit van 160 km wist af te leggen. Zij behaalde daarmee met haar amazone Suzan de Boer Sap de tweede plaats op de Heidedistanz.[1]

KWPN goedgekeurde en erkende Gelderse hengsten

Het Gelders paard staat op de lijst zeldzame rassen en er wordt vanalles aan gedaan om dit Nederlandse paardenras in stand te houden. Het Gelders paard is tegenwoordig een fokrichting van het KWPN, ontstaan uit het landbouw rijpaard en het voormalige stamboek Sgltd wat tegenwoordig nog steeds regelmatig gebruikt wordt. Vroeger werd het Gelders paard veel gekruist met Engels volbloeden om de paarden fijner gebouwd te krijgen en meer richting het huidige sportpaard te fokken.

Nuvola actions next.png Zie Lijst van goedgekeurde en erkende Gelderse hengsten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Hoefslag, nr. 31, 2 augustus 2007