Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Filmpaard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een paard in de filmstudio

In de film doen veel paarden mee. Paarden werden vroeger veel gebruikt in oorlogstijd. En dat zie je ook vaak terug in films. Heel realistisch zie je een paard gespietst worden.

Techniek

Tegenwoordig kunnen ze heel veel met de computer. Zo ook bij scènes met paarden. De stunts worden met de computer zó nauwkeurig gemanipuleerd dat je als kijker niks van de trucages merkt.

Paarden animatie

Animatoren zoals bijvoorbeeld gebruikt in de animatiefilm Spirit, volgen tekenlessen in de anatomie van het paard. Echter is het belangrijk dat de animatoren ook weten welke lichaamstaal paarden gebruiken en hoe emoties over gebracht worden om de animatie tot zijn recht te laten komen. DreamWorks kocht tijdens het voorbereiden van de animatiefilm Spirit een Kiger-Mustang genaamd Donner. Donner diende als live model voor de animatoren.

Geschiedenis

Tegenwoordig wordt elk risico op verwonding van dieren tot een minimum beperkt. Vroeger werd daar veel minder rekening mee gehouden. Er werd niet veel gedaan om het welzijn van de dieren te garanderen en er waren ook geen regels of wetten die dat verplicht stelden. Dat resulteerde in weinig diervriendelijke methoden om de stunts op te nemen en in onnodig lijden van de paarden.

Later werden er in de Verenigde Staten speciale scholen opgezet waar paarden werden getraind voor stunt- en showwerk. Tegenwoordig is nog niet alles met trucages te doen. Er wordt vaak nog veel van de paarden gevraagd. Bedrijven die zich bezighouden met het trainen van paarden voor stuntwerk gebruiken voor een opname wel vijf of zes paarden, die allemaal iets speciaals kunnen. Het ene paard kan bijvoorbeeld vallen in volle galop en het andere kan perfect een gebroken been nadoen, nadat zijn voorganger is gevallen. De paarden weten dus precies wat ze doen en dat voorkomt pijnlijke ongelukken.

Er wordt nu goed gelet op de dieren en er zijn strenge regels voor het werken met dieren in films. Dus als je een paard ziet vallen in de film....Het is gelukkig nep!

Bekende filmpaarden

Tornado en Zorro tijdens een show

De paarden die in oorlog- en cowboyfilms werden gebruikt, hebben meestal niet echt hun sporen nagelaten. Maar bij de meer geromantiseerde films en kinderfilms ligt dat anders.

Bekende filmpaarden zijn:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

De neutraliteit van dit artikel is betwist.