Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Falabella

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Falabella
Falahoofd.jpg
Falastand.jpg
Stokmaat: kleiner dan 90 centimeter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Argentinië
Link naar stamboek: http://www.falabella-europe.com/nl/

De Falabella is een bekend maar zeldzaam paardenras. Het is het kleinste paardenras ter wereld. Ze mogen eigenlijk ook geen pony genoemd worden, ondanks hun grootte. Ze bezitten namelijk alle kenmerken van een paard, alleen dan in verkleinde vorm. Falabella’s zijn erg makkelijke paardjes. Ze zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden en stellen weinig eisen aan hun voeding. Daarnaast passen ze zich snel aan aan een nieuwe omgeving. Ze worden ook gemiddeld ouder dan hun grotere soortgenoten.

Geschiedenis

De Falabella dankt zijn naam aan de familie Falabella. Deze familie begint in het midden van de 19e eeuw met deze kleine paardjes te fokken. Maar de oorsprong van de Falabella gaat heel ver terug, naar de tijd dat de Spanjaarden (Conquistadores) hun Andalusische paarden meebrachten naar Latijns-Amerika tijdens hun veroveringen. De paarden werden na een tijdje aan hun lot over gelaten, en moesten dus zelf overleven. Er waren toen erbarmelijke omstandigheden, en dat heeft geleid tot een aantal genetische veranderingen. Deze veranderingen hebben het ras sterker gemaakt, en er ook voor gezorgd dat de paarden zo klein zijn.

In 1845 werden deze kleine paarden ontdekt bij een indianenstam, door de Ier Newtall. Het lukte hem om een aantal van deze paarden te bemachtigen, en hij ging ermee fokken. Niet lang daarna schonk hij de paarden aan zijn schoonzoon, J. Falabella. Aan het eind van de 19e eeuw werd bloed van andere rassen gebruikt om de Falabella te verbeteren. Er werd onder andere gebruik gemaakt van Shetlanders en kleine Volbloeden. Rond 1900 had het ras, dat inmiddels de naam Falabella had gekregen, zijn vorm zoals we die nu kennen. Dertig jaar later begon meneer Falabella met het registreren van deze kleine paarden.

Inmiddels moet een Falabella DNA getest zijn voor hij zich Falabella mag noemen. Tegenwoordig duiken er nog wel eens advertenties op waarin geschoren Shetland veulens aangeboden worden als zijnde Falabella zonder papieren. Dit is echter onmogelijk, want een Falabella zonder papieren bestaat niet (of wel, dan is het geen Falabella).

Exterieur

De Falabella heeft alle eigenschappen van een groot paard, alleen dan in veel kleinere vorm. Ze zijn edel en harmonieus gebouwd, en niet wat grover, zoals de meeste pony’s. De Falabella is een uniek ras, en deze unieke genen worden altijd doorgegeven aan nakomelingen. Net zoals het temperament en het prettige karakter.

De meeste Falabella's (uitschieters daargelaten) hebben een schofthoogte van minder dan 90 centimeter. Er komen eigenlijk nooit extreme uitschieters voor. In Europa zijn er slechts twee Falabella's met een stokmaat van ca. een meter. De rest van de paarden is een stuk kleiner.

Alle mogelijke kleuren zijn toegestaan binnen het ras. Ze zijn vaak zwart of bruin, maar ook de kleuren vos en valk zie je vaak. Ook is de kans groot dat je een bonte Falabella ziet. De manen en staart van de Falabella zijn vaak dik en lang.

Karakter

De Falabella is een vriendelijk en intelligent minipaard. Ze zijn erg lief en makkelijk in de omgang. Deze kleine paarden zijn daarom uiterst geschikt voor kleine kinderen.

Gebruik

De Falabella’s zijn over het algemeen te klein om op te rijden. Wel kan de Falabella prima aangespannen worden gebruikt. Ze worden ook weleens letterlijk als huisdier gehouden, de meningen qua welzijn van deze dieren lopen uit een. Ook komt het voor dat ze gebruikt worden als blindegeleidepaard. Hiervoor zijn ze geschikt omdat ze intelligent, lief en klein zijn. Diezelfde eigenschappen maken de kleine paarden tevens populair als circuspaard. Met de Falabella wordt veel gefokt. Voorheen werd er met name op de kleine maat gefokt, maar tegenwoordig gaan steeds meer mensen zien dat de maat niet alles is, maar dat een paard ook correct dient te zijn.

Omdat er veel wordt gefokt met deze kleine paarden heeft het stamboek in 1995 een aantal eisen gesteld bij de inschrijving van een paard in het stamboek. Zo moet er onder andere DNA onderzoek gedaan zijn naar de ouders, dit is om de Falabella raszuiver te houden. Momenteel zijn er in Europa slechts 326 raszuivere Falabella's ingeschreven in het stamboek. Dit betekend automatisch dat een Flabella dus altijd papieren heeft. Momenteel komt het met regelmaat voor dat een geschoren shetland veulen aangeboden wordt als falabella zonder papieren. Een Falabella zonder papieren is onmogelijk.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten