Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Categorie:Sport

Uit Bokt
Een minder bekende vorm van paardensport is horseball

(scroll omlaag voor de lijst met artikelen en/of subcategorieën in deze categorie)

Behalve voor transport en voedsel, wordt het paard al duizenden jaren ingezet voor sport en spel. Sommige sporten draaien vooral op snelheid, zoals de paardenraces die al vanaf de oudheid gehouden worden. In andere sporten is een grotere taak weggelegd voor behendigheid of controle over en van het paard.

Dressuur, Springen, SGW en Mennen

In Nederland zijn op dit moment dressuur, springen, SGW en de mensport de meest populaire sporten met paarden. Op maneges wordt het meest op de Engelse wijze lesgegeven, als mensen kennismaken met de wedstrijdsport is dat vaak in eerste instantie met de dressuur. In de hierboven genoemde categorieën vind je veel informatie over deze sporten. Zo wordt ingegaan op de geschiedenis van de sporten, vind je er alle informatie die je nodig hebt om aan wedstrijden mee te doen en nog veel meer.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Beroemde dressuurpaarden Bullet.gif Jeroen Dubbeldam Bullet.gif SGW_hindernis


Western en de Draf- en Rensport

Twee categorieën die in Nederland maar een kleine groep sporters beoefenen maar in het buitenland waanzinnig populair zijn, zijn de Westernsport en de Draf- en rensport. Die laatste kent onder andere een eigen Hall of Fame waarin alle belangrijke jockeys, paarden, trainers en voorzitters komen te staan. De Westernsport is Amerika erg populair, maar kent ook in Nederland erg gedreven sporters. De verschillende takken en wedstrijden van de sport (zoals de reining, pleasure en trail, worden in deze categorie uitgebreid beschreven.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Reining Bullet.gif Grand National Bullet.gif Duindigt


Diverse sporten

Maar met bovenstaande populaire sporten is lang niet het hele scala beschreven. Zo worden in Nederland de endurance en TREC steeds groter, sporten waarbij het uithoudingsvermogen van paard en ruiter danig op de proef gesteld worden. Ook balsporten te paard worden al eeuwen gespeeld (zoals polo) of winnen langzaam terrein (horseball) en hebben een eigen plek gekregen binnen het Nederlandse hippische sportlandschap.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Gymkhana Bullet.gif polo Bullet.gif Working equitation

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 19 subcategorieën, van de 19 in totaal.

Pagina’s in categorie "Sport"

Deze categorie bevat de volgende 8 pagina’s, van de 8 in totaal.

Media in categorie "Sport"

Deze categorie bevat de volgende 27 bestanden, van in totaal 27.