Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Borborygmi

Uit Bokt

Borborygmi is de medische term voor darmgeluiden. Het geborrel, gepiep en gekraak dat je met een stethoscoop (en soms zelfs met het blote oor terwijl je ernaast staat) kunt horen. De dierenarts kan door het beluisteren van de borborygmi een indruk krijgen van de activiteit van de darmen. Bij koliek is de aan- of afwezigheid van borborygmi en het soort geluid dat geproduceerd wordt een indicatie voor de ernst van de koliek, de soort koliek (gaskoliek, verstopping) en zelfs de locatie van waar het probleem zit.

Bij Endurancewedstrijden worden de borborygmi bij aanvang, bij de vetgate controles en na afloop routinematig gecontroleerd. Bij langere wedstrijden nemen de borborygmi vaak af. Immers, het paard loopt uur na uur zijn darminhoud te verteren, maar eten is slechts zeer beperkt mogelijk. De darmen hebben dus geleidelijk aan minder te doen, en dat hoor je. Vallen de darmen helemaal stil tijdens een wedstrijd, dan is dat geen goed teken. Vaak zal de dierenarts besluiten het paard dan uit de wedstrijd te halen, ook al zijn er (nog) geen tekenen van koliek.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Afbeelding darmstelsel, of foto luisteren naar darmgeluiden.

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.