Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Amerigo

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Amerigo aan het werk

Amerigo is de naam van het witte paard van Sinterklaas, waarmee hij over de daken rijdt. Net als de Piet, kan het gezelschap van de schimmel van Sinterklaas worden teruggevoerd op de Germaanse godenwereld. Toen de Christenen (Sint) Nicolaas tijdens de kerstening in onze streken introduceerden werden de kenmerken van de Germaanse god Wodan in dit beeld opgenomen. Het paard zou teruggaan op Sleipnir, het achtvoetige paard van de god Wodan.

Amerigo is ook de stamboeknaam van het witte paard dat Sinterklaas 22 jaar lang bij de officiële intocht van Sinterklaas in Nederland droeg. Het is een in 1982 geboren geregistreerde KWPN'er met als afstamming de hengst Orthos. Amerigo is opgeleid als politiepaard en heeft jaren gediend bij de bereden politie in Nunspeet. In 1990 mocht Amerigo voor het eerst dienen als paard van Sinterklaas. Vanwege de politietraining was hij erg geschikt voor het gebruik in drukke menigten. Sinds 2002 is Amerigo ambtelijk met pensioen en doet geen dienst meer bij de bereden politie. In 2010 reed deze Amerigo zijn laatste intocht om daarna definitief met pensioen te gaan. Amerigo speelt verder een belangrijke rol in de bekroonde kinderfilm "Het paard van Sinterklaas" (2006).

In 2011 is er in Noord-Holland een vervanger voor Amerigo gevonden.

België

In België heeft het paard van Sinterklaas 2 verschillende namen: "Mooi Weer Vandaag" en "Slecht Weer Vandaag". De naam is afhankelijk van de regio waar Sinterklaas gevierd wordt. Het paard heeft deze naam gekregen toen Sinterklaas aan Piet vroeg hoe hij zijn schimmel zou noemen. Piet verstond het verkeerd en antwoordde: Mooi / Slecht Weer vandaag, Sinterklaas.

Bronnen, referenties en/of voetnoten