Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aegidienberger

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Aegidienberger
Aegidienberger hoofdfoto.jpg
Aegidienberger standfoto.jpg
Stokmaat: tussen 1.40 en 1.52 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Duitsland
Link naar stamboek: http://www.gaedingargroup.de

De Aegidienberger is een relatief nieuw ras, dat wordt gefokt uit een combinatie van IJslanders en Peruaanse paso's. Het fokdoel is een trotse en elegante natuurtölters met het karakter van een IJslander. Er lopen zo'n 650 Aegidienbergers in Duitsland, ook in Nederland zijn er enkele Aegidienbergers.

Geschiedenis

Tijdens een bezoek aan Lima ontstond het idee bij Walter Feldmann sr. en jr. om IJslanders te kruisen met de Peruaanse paso. Ze zagen daar de Peruaanse paso's met een goede tölt, veel adel, actie en temperament, maar misten - als ruiters van IJslandse paarden - de snelheid die IJslanders hebben. In 1981 is de Aegidienberger ontwikkeld door Walter Feldmann Sr. in samenwerking met de Universiteit Bonn, met het doel alle goede eigenschappen van twee rassen te combineren in een nieuw ras. De combinatie had een aantal voordelen. Van de IJslander: intelligentie, stevig beenwerk, hardheid, snelheid, tredzekerheid. Van de Peruaanse paso: grotere stokmaat, tolerantie voor warmer weer, goede trainbaarheid. De Aegidienberger heeft zijn naam van gestüt Aegidienberg. Sinds 1997 is het een erkend töltend ras.

Exterieur

De Aegidienberger is een middelgroot, correct gebouwd en sterk paard. De hals is kort en recht, en loopt over in een soms wat korte rug. De Aegidienberger heeft weinig schoft. Het is de bedoeling dat de Aegidienberger de robuustheid, töltsnelheid en karakter van de IJslander met de grootte, adel en töltaanleg van de Peruaanse Pasos combineert, in een verhouding van 62,5% IJslanderbloed en 37,5% Peruaanse Pasobloed.

Fokschema:

IJslander x Peruaanse Paso
|
Aegidienberger F1 (50%/50%) x IJslander
|
Aegidienberger R1 (75%/25%) x Aegidienberger F1 (50%/50%)
|
Aegidienberger (62,5%/37,5%)

Alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan.

Karakter

Op stal

Vriendelijkheid, intelligentie en een goed temperament staan voorop. Werklustigheid, voorwaartse drang en een natuurlijke mogelijkheid om te kunnen verzamelen wordt erg belangrijk gevonden bij de fok. Toch komt het sensibele karakter van de Paso naar voren.

Gebruik

Met name voor de recreatie om heerlijk te tölten. De tölt is van nature aanwezig en moet bij een jong paard al ongedwongen te zien zijn. In Duitsland worden ze ook gebruikt voor de gangenwedstrijden maar voor die wedstrijden kun je in Nederland niet terecht.


Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten