160 gram amandelem
140 pistachenoten
24 vellen kant en klaar filodeeg van 32,5 cm
150 gram gesmolten boter
2 los geklopte eieren
Voor de siroop:
250 gram honing
400 ml water
500 gram poedersuiker
rasp en sap van 2 (onbespoten)sinasappels
1 kaneelstokje.
Kook alle ingrediënten voor de siroop tot deze indikt en laat het kaneelstokje erin zitten terwijl het afkoelt.
Verwarm de oven voor op 200c°
Rooster de noten goudbruin in 3 a 4 minuten op de bakplaat in de oven.
Laat ze afkoelen, doe ze in een kom, stamp ze fijn en verdeel ze in 12 porties.
Temper de ovenstand naar 150c°
Bestrijk elk filoveldeeg met boter en ei, leg er een 2e vel op en bestrijk dit eveneens.
Strooi 1 portie noten over het deeg, rol het op en laat daarbij 1cm vrij (korte kant), bestrijk het bij elke "draai" met boter en ei.
Bestrijk de buitenkant met ei en leg het op een met bakpapier bekleede bakplaat.
Doe hetzelfde met het overige deeg en vulling.
Bak de rollen 5 minuten, verlaag de temp naar 130c° en bak ze goudbruin.
Snijd ze in schuine stukken van ±8cm en laat ze een nacht in de siroop weken.
Serveren met dikke (griekse) yoghurt
