De jonge brandnetels telen inmiddels weer wierig hier en daar. Zojuist zag ik een pony daar echter smakelijk van eten. Nu kan ik weer fanatiek gaan hakken of spuiten maar toch schoten me opeens twee dingen/vragen te binnen.
1. Waarom voelt een pony niet hetzelfde als wij wanneer wij in aanraking komen met die "krengen"
2. Ik herinner me iets van "brandnetelsoep". Wie weet is mijn moestuin groter dan ik dacht en zijn het verrukkelijke plantjes ! Ik weet wel dat het erg gezond schijnt te zijn. Maar weet iemand hoe je hier soep van kunt maken of iets dergelijks ? Ervaringen ?
Je kan hier wel degelijk soep vanmaken! Mijn vader deed het vroeger wel eens. Zodra de blaadjes gekookt waren prikten ze iig niet in je mond. Kan je helaas niet aan het recept helpen maar weet nog dat het best lekker was.
De jonge bovenste bladeren kunnen het hele jaar gekookt worden gegeten als spinazie of als soep. Gekookte brandnetels steken niet.
Recept: Brandnetel pasta. Benodigdheden. Brandnetels (als ze al wat ouder zijn, alleen de toppen) Magere spekblokjes Pasta (bijvoorbeeld Fusili) Roomsausje uit een pakje, bij tuinkruiden Geraspte kaas
Werkwijze. Brandnetels goed wassen en grof hakken. Pasta gaar koken en de spekblokjes even bakken. De brandnetels bij de spekblokjes voegen en laten slinken (er blijft weinig van over, gebruik dus veel brandnetels) Voeg het roomsausje toe en daarna nog even doorwarmen. Roer de gekookte pasta erdoorheen en het is klaar om op te dienen. Doe er op je bord wat geraspte kaas over. Dit recept heeft oneindig veel variatiemogelijkheden: wat salami bij de spekjes of bijvoorbeeld creme freche of room culinair in plaats van het roomsausje
Soep Pluk een pond jonge netels. (doe er evt. wat zuring bij.) Hak de blaadjes aan stukken. Fruit een ui met wat olie en knoflook en laat de brandnetel een kwartier smoren. Roer een deciliter melk door twee eetlepels meel en giet het papje door de brandnetels. Maak er een gebonden soep van door er geleidelijk een halve liter groentebouillon door te roeren. Laat eventjes pruttelen en breng op smaak met bijvoorbeeld nootmuskaat. Serveer met geraspte belegen kaas.
Engels recept voor Brandnetelsoep uit de Tweede Wereldoorlog Pluk een hoeveelheid netels die een bak van een halve liter vult, was ze, droog ze en doe ze in een halve liter zout water. Breng dit aan de kook, roer het goed door en laat het 10 minuten door koken. Laat 30 gr baconvet smelten, roer daar 30 gr bloem door, voeg de netels en het water aan toe en laat het al roerend nog vijf minuten koken. Gier er een beetje kokende melk bij en serveer het met croutons.
Schotse Netels Pluk zoveel jonge neteltoppen totdat ze een bak van 4½ liter vullen en was ze grondig, neem 2 flinke stukken prei of 2 uien, 2 stronken broccoli zonder steel of een kleine kool of spruitjes en 125 gr rijst. Maak de groente goed schoon, snij de broccoli en prei in stukjes en doe er netels bij. Doe alle groenten en de rijst in een katoenen zak en bind deze dicht. Kook dit in water met zout totdat de groenten gaar zijn, de kooktijd is afhankelijk van hoe vers en jong de groenten zijn (mij lijkt 10 minuten meer dan genoeg), serveer dit met jus of gesmolten boter.
Brandnetelsoep Smelt 500 gr gewassen jonge Brandnetelloten in een klont roomboter, laat goed afkoelen, en dan pas malen in een keukenmachine (kleur is dan prachtig groen), voeg 100 gr crème fraiche toe en meng het met de Brandnetels. Verwarm ondertussen 750 ml bouillon (kruiden, kip, rund, mag ook van een blokje) en voeg zodra de bouillon kookt het Brandnetelmengsel er aan toe. Nog een minuut door laten koken, eventueel op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.
Veel succes ermee, en laat even weten of het wat is!
Ik heb weleens brandnetelsoep gegeten ergens in een of ander fancy restaurant met allemaal aparte recepten op het menu. Ik vond het heel lekker. Maar volgens mij was het geen gebonden soep.
"Ik zing het zo helder als ik kan, zowel in Bijbel, Thora als Koran staan die woorden echt. 'K vind het prachtig dat u iets gelooft wat door een man van vroeger is beloofd, maar u leest zo slecht." Acda en de Munnik
Het zou heel goed kunnen zijn dat de traditionele vleesloze brandnetelsoepen wel gebonden zijn omdat dit (dierlijke eiwitten) de opname van ijzer door het lichaam bevordert.
Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN
Recept van brandnetelthee: Men neme gedroogde brandnetels (kun je in de winkel kopen), daar giet men kokend water op.... Men drinken de brandnetelthee!
We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS. Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken? www.coachworld.nl
Voor de thee kun je ook verse brandnetels gebruiken hoor.
Als je brandnetels gaat plukken moet je altijd van onderaf de steel met je hand naar boven werken en daar pas het topje plukken. Doorntjes zitten aan de onderzijde van het blad en die voel je alleen als je tegen de groeirichting van de doorntjes in strijkt. Ik heb zo al heel wat brandnetels geplukt.
Als je toch geprikt bent moet je die plek goed inwrijven met gekneusde weegbree, dan is de jeuk direct weg.