[INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
AbleToDream

Berichten: 778
Geregistreerd: 16-09-12
Woonplaats: BE

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 21:39

Dennis schreef:
Een bevangen paard kan gewoon echt NIET op het gras. Niet kort, niet met een masker, gewoon helemaal niet.
Een bevangen paard op gras laten is (imo) een paard de dood in jagen. Je geef hem dan juist dat waar hij zieker van word terwijl je moet zorgen dat je paard niet ziek word, en als hij dat toch is beter word.

Zelf kan ik er helaas niets over beslissen maar ik geef ze wat het baasje heeft doorgegeven van eten en routine...

Texas8 schreef:
Evelien_vp schreef:
Ik plaats even een volgje, ik verzorg nu voor twee weken een vriend van op het werk zijn paarden omdat de mensen met vaknatie zijn gegaan voor twee weken. Maar een van de merries is hoefbevangen maar het baasje vind ze met een graasmasker op de wei zetten zo zielig, en helemaal van de wei vind hij niet echt kunnen... ze gaat zo moeilijk en je ziet echt dat ze last heeft. Natuurlijk kan ik niet zo maar zelf beslissen over een ander zijn paarden maar misschien kan ik wat tips doorgeven aan de eigenaar.

Wat voor maatregelen zijn er überhaupt getroffen voor het paardje? Krijgt hij medicijnen voor de hoefbevangenheid?
Een bevangen paard moet inderdaad gelijk van het gras. Dat is niet zielig het is juist veel zieliger om hem op het gras te laten wat hem ziek maakt..



Het is of in de stal of op de weide, en de instructies van de eigenaar zijn eten geven, dan op de wei voor de nacht en s morgens komen ze terug binnen allemaal... extra maatregelen zijn er niet getroffen momenteel.

@SinneJ, Dat begrijp ik zeker, ik neem zelf geen actie hiervoor en doe zoals gevraagd is door de eigenaar, de hoeveelheid hooi per paard (het zijn er drie namelijk) de hoeveelheid brok ze elk krijgen,... maar als ik misschien wat kan bijlezen over het onderwerp kan ik misschien wat sturen dat ze van het gras word gehouden in de toekomst.

Dennis

Berichten: 31471
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 22:00

Brok is ook een no-go voor een bevangen paard.
Net als geen medicatie.

Heel lastig dit. Want de eerste stappen bij een bevangen paard zijn medicatie, geen gras en geen brok. Andere zorg is voor later (foto's, bekappen/beslaan, supplementen).
Hoefbevangenheid is net als koliek een spoedgeval.

Texas8
Berichten: 62
Geregistreerd: 06-09-18

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 22:02

Helemaal eens met Dennis! Snel dierenarts erbij en medicatie zonder gras

Aukelizzy

Berichten: 12658
Geregistreerd: 09-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 22:48

Citaat:
Het is of in de stal of op de weide, en de instructies van de eigenaar zijn eten geven, dan op de wei voor de nacht en s morgens komen ze terug binnen allemaal... extra maatregelen zijn er niet getroffen momenteel.

@SinneJ, Dat begrijp ik zeker, ik neem zelf geen actie hiervoor en doe zoals gevraagd is door de eigenaar, de hoeveelheid hooi per paard (het zijn er drie namelijk) de hoeveelheid brok ze elk krijgen,... maar als ik misschien wat kan bijlezen over het onderwerp kan ik misschien wat sturen dat ze van het gras word gehouden in de toekomst.


Als de eigenaar terug is dan hoef je niks meer bij te sturen hoor. Als beestje nu gewoon nog volop gras krijgt en brokken kan ze afgespoten worden als de eigenaar terug is. Begrijp me niet verkeerd hoor, jij kan hier echt helemaal niks aan doen. Maar ik zou weigeren op te passen, ga niet mee werken aan een paard dood voeren.

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 17:40

Moeilijke situatie, maar ik zou in dit geval bedanken voor de eer van het verzorgen. Ik zou er zelf niet aan bij willen dragen dat dat paardje zoveel pijn lijdt door de hoefbevangenheid en dat daar niet de juiste maatregelen voor getroffen worden.

Hier gaat het nog steeds niet lekker. Hoefsmid is weer geweest, hij vond haar toen redelijk lopen. Ze krijgt nu een halfje bute per dag en het wisselt hoe ze is. Vandaag de uitslag van de PPID gekregen: negatief! Nu maar verder peinzen wat te doen.

flavlip
Berichten: 1050
Geregistreerd: 12-01-11

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 20:52

@evelien_vp laat ik beginnen met dat ik het onzettend naar vind dat jij in deze positie geplaatst bent! Echter met geen actie ondernemen vind ik dat jij je in dit geval medeplichtig maakt.

Hoe voel jij je als dit paard in de komende weken zo verslechterd en het einde verhaal is? Begrijp me goed, ik vind het niet jouw verantwoordelijkheid, maar op dit moment kun jij er wel wat aan doen.

Ik zou dit paard niet op de wei zetten en geen brok geven. Na de vakantie is het weer aan de eigenaar, maar nu kun jij wat doen.

hwn
Berichten: 4705
Geregistreerd: 26-05-13

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-18 17:07

Pfff, hier heb ik toch eventjes mijn hart vastgehouden. Gisteren heel fijn gereden, zowel buitenpiste, longeerpiste als de track opengelaten, zodat we wat konden afwisselen. Galop op de track wou ik niet doen, hoefsmid was pas woensdagavond geweest, haar weidemaatje liep nog gevoelig, en de bodem lag niet bepaald zacht (gewoon weide). Maar ja, we waren aan het draven, op 't gemak, en plots dacht ik: "Ze is zo rustig, ze zal niet eens zin hebben in galop zeker?" Maar zodra je het woord nog maar denkt, krijgt ze er al zin in, maar ik ook, dus toch de baan rond op beide kanten, en had veel weg van een rengalop, zalig ! Daarna in de longeerpiste moeten uitdraven omdat ze te enthousiast geworden was.

's Namiddags mocht de kudde op een postzegelweitje dat echter al wat te lang in gras stond, en zij mocht mee, maar 's avonds liep ze ongemakkelijk, belastte ze één voorbeen veel minder, en was op de cirkel duidelijk kreupel. Direct Previcox en Glucobalance gegeven, DA is vanmorgen geweest, ze loopt gevoelig, niets speciaals uit de buigproef, wel ietwat warme kroonranden, maar volgens DA geen tekenen van HB, reageerde totaal niet op druk op de voeten. Hopelijk is het gewoon wat acute overbelasting, en is ze binnen paar dagen weer in orde.

tylando

Berichten: 3839
Geregistreerd: 26-10-08

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-18 17:45

Mss wat verrekt tijdens de galop?

ilaan

Berichten: 2434
Geregistreerd: 23-03-09

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-18 18:18

Hier lijkt de pony weer beter te lopen zonder de buut! Nu rustig opbouwen en af laten vallen. Ze staat nog steeds in de paddock deels zand en deels verhard met alleen hooi. Alleen daarvan is ze al minstens 30 kg afgevallen!

Voorzichtig positief, al vind ik het nog steeds lastig. Gelukkig denken ze hier op stal onwijs goed mee en vragen ook heel de tijd hoe het gaat. Super fijn!

amoebje

Berichten: 480
Geregistreerd: 16-02-08

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-18 22:02

Misschien toch wat overbelast hwn, dat herken ik wel. 2 stappen vooruit en altijd weer 1 terug als we weer te enthousiast worden. Leer je weer van en bouw je de volgende keer toch nog weer voorzichtiger op..

Dizzy

Berichten: 723
Geregistreerd: 17-07-03

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 18:11

De mijne heeft sinds 2 weken ijzers en liep meteen pijnvrij. Medicatie is afgebouwd en vanaf morgen weer starten met beweging. Zo blij.

Verder bezig hem (meer) te laten afvallen....kwam
Dit op Facebook tegen.
Deel t even

https://www.liverpool.ac.uk/equine/comm ... ns/weight/

capopjekop

Berichten: 30657
Geregistreerd: 30-11-03

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 19:12

Even een egopost.

Ik liep met mijn pony bij een kliniek in de buurt. Daar zagen ze het de laatste keer somber in. Ze zeiden dat het beter was om Grietje te laten inslapen als ze niet snel beter zou gaan lopen. De weken erna zat ik er echt mee in de knoop. Ze heeft pijn ja en ze loopt slecht. Maar ondanks alles zag ik een pony die nog niet klaar is met leven. Dus ik had heel veel moeite met de beslissing. Heel wat huilbuien later stond ik op het punt de dierenarts te bellen maar toch bleef ik het gevoel hoouden dat het niet de juiste keus was. Tegelijk was ik bang dat dat gevoel enkel gebaseerd was op hoop en had ik de angst haar te lang te laten lijden. Het bezorgde me heel wat stress die last.

Dinsdag besloten om Rob er naar te laten kijken. Hij heeft grietje in 2011 op de been gekregen en ik heb veel vertrouwen in hem. Als hij er geen heil in zag dan zou ik de knoop zonder schuldgevoel doorhakken. Vandaag hebben we de lange tocht weer gemaakt. Er zijn foto's gemaakt en Rob weersprak mijn vorige kliniek. Hij zag klompvoeten maar genoeg aanknopingspunten om het een kans te geven. Hij was boos om het advies dat ik had gekregen en zag geen sinker op de foto's. Grietje haar voeten zijn flink onder handen genomen dus dat zal ze de komende dagen zeker gaan voelen. Onderweg naar de trailer liepen we over het gras. Madam wilde rennen en kreeg weer praatjes! Ook thuis in de wei liep ze al meer en leek ze zich beter te voelen. Ik ben zo opgelucht dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd. Garanties kunnen ze me niet geven, maar ik heb hoop dat ze zich snel beter gaat voelen. En mocht het niet lukken dan kan ik met vredig gevoel de keuze maken.

Lotus83

Berichten: 5918
Geregistreerd: 02-10-09
Woonplaats: Naarden

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 19:37

Altijd naar je onderbuik gevoel luisteren.. inslapen kan maar 1x en ik heb na een peesblessure links en daarna rechts en daarna bevangen echt een paar keer op dat punt gestaan...

*wie is Rob?

Wanderers

Berichten: 876
Geregistreerd: 30-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 19:41

@ Lotus : Rob = Rob van Nassau van http://hoofcare.nl/ .. oa. specialisten in behandelen van en adviseren over behandelwijze voeten van hoefbevangen paarden.

Enorm veel sterkte en succes met de ingeslagen weg !

Lotus83

Berichten: 5918
Geregistreerd: 02-10-09
Woonplaats: Naarden

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 19:55

Oooh maar van Nassau weet ik wel.. die website heb ik al zo vaak uitgeplozen toen ik het niet meer wist... was ook mijn laatste optie maar gelukkig niet nodig gehad

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 20:20

Wat goed dat je naar jezelf geluisterd hebt capopjekop! Hopelijk heeft het ook het gewenste resultaat en knapt Grietje snel weer op!

Dizzy

Berichten: 723
Geregistreerd: 17-07-03

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 20:42

Wat fijn! Met mijn vorige pony kwamen we jaren bij Rob, nu ik ee 4 heb komt er een aan huis (van de hoorbare smeden).

Fijn dat je pony beter loopt!

Deni11

Berichten: 1216
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 22:23

Afbeelding

Wat moet ik van deze gekke witte lijn(?)hoef iets denken?

Aukelizzy

Berichten: 12658
Geregistreerd: 09-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 22:31

Altijd goed om je onderbuik gevoel te volgen capopjekop! Je zit bij Rob op het juiste adres. Zhuf wordt beslagen door zijn broer,Anton van Nassau. Ik maak een reis van 3 uur heen en 3 uur terug iedere 8 weken, maar wat een toppers. Zhuf gaaf nu erg goed maar durf haar echt niet meer door een ander te laten beslaan. Ben benieuwd of die van jou op gaat knappen. Moet zeggen dat zhuf de eerst drie beslagbeurten altijd beduidend minder was vlak na het beslaan, meestal duurde dat een dag of drie. Die van jou zal het ook wel voelen de aankomende dagen.

capopjekop

Berichten: 30657
Geregistreerd: 30-11-03

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 06:08

Oh dan hoeven wij nog niet te klagen met 1.5 uur heen en terug. De eerste keer hebben we ongeveer een jaar de rit iedere 8 a 10 weken gemaakt. Het is wel steeds een geregel met werk enzo en je bent een halve dag kwijt. Maar goed dat geldt voor jou mss nog wel meer. Als het helpt dan maakt dat ook wel alles goed. Anton heeft grietje ook een keer gekapt toen Rob een keer niet kon.

Aukelizzy

Berichten: 12658
Geregistreerd: 09-10-06

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 06:20

Jaa het is zeker een heel geregel! Ik vraag indd iedere 8 weken de dinsdag vrij en gelukkig zijn ze op mijn werk heel meedenkend dus dat is fijn. ( Werk bij een paard gerelateerd bedrijf) Plan ook vaak de afspraak al om 9.00. Moet dan wel heel vroeg uit bed en weg maar dan zijn we altijd sochtends voor de files uit daar, en na de files weer terug.

Texas8
Berichten: 62
Geregistreerd: 06-09-18

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-18 08:41

Hi allemaal, een vraagje over luzerne. Geven jullie dit jullie paard? Ik las dat suikers heel laag hierin is namelijk. Het zou gaan om een handje per dag voor haar supplementen

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-18 09:30

Ik deed de supplementen in een beetje speedibeet. Maar een handje luzerne zonder melasse kan denk ik geen kwaad. Probeer dan wel een luzerne te vinden die wat lager is in eiwit.

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Re: [INFO]Hoefbevangenheid- deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-18 09:32

Toen Jef last had, kreeg hij geen luzerne. Ik mocht van de veearts enkel zemelen voeren.
Ondertussen krijgt hij zemelen met een handje luzerne, mais en gerst (dat kreeg hij daarvoor maar dan echt een schep). Dit gaat nu wel goed.

Kimmiee_D

Berichten: 1464
Geregistreerd: 15-03-10
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-18 09:38

Ik voer de mijne lucerne van vitalbix. Is zonder toegevoegde melasse ect.

Zit dit qua Suiker (uit luzerne, niet toegevoegd)2,8 % en Zetmeel 2,4 % in

Vitalbix hun voeders zijn geschikt voorpaarden die gevoelig voor hb zijn. Mijn ponys krijgen ook de vitamine brok van hun