Waarmee help ik mijn merrie (hengstigheid)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Waarmee help ik mijn merrie (hengstigheid)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 13:37

Hallo Bokkers, ik heb een 8 jarige merrie welke van nature redelijk sensibel, kijkerig, ril is. Op zich is het een braaf dier hoor, dat zonder meer. Ze houdt het allemaal vrij netjes qua gedrag, maar toch gaat het met pieken en dalen en bij tijd en wijle kan het, ondanks haar braafheid, knap vervelend zijn.
Nu heb ik één en ander eens in de gaten gehouden en krijg daarbij het donkerbruine vermoeden dat haar hengstigheid hierin wel eens een rol zou kunnen spelen.

* Zij is in zo'n periode extra alert op wat er om haar heen gebeurt.
* Is lastiger bij de les te houden.
* Valt mij op dat zij haar staart anders draagt.
* Haar schrikken en kijkerigheid staat een versnelling hoger dan normaal het geval is.

Het is allemaal niet in het extreme, maar toch lastig genoeg om er eens beter bij stil te staan en mij af te vragen of het misschien een optie is om haar een ondersteunend middel toe te dienen.
Maar ja, welk middel kies je dan?
En geef je dat dagelijks?

Ik zou het leuk, maar vooral ook fijn vinden als jij jouw ervaring zou willen delen zodat het voor mij wat makkelijker wordt om de juiste keuze te maken :j

Alvast mijn dank voor je bijdrage! +:)+

Rex_Rolfo

Berichten: 5379
Geregistreerd: 27-07-13

Re: Waarmee help ik mijn merrie (hengstigheid)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 14:03


Koper

Berichten: 30272
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 14:18

Er zijn al een paar topics over inderdaad.

Hier mijn ervaring. Mijn merrie werd in de eerste jaren dat ik haar had nogal nadrukkelijk hengstig. Gillen naar mijn ruin, van zich af zeiken enz. Toen ik 'r monnikspeper ging geven was het over, tot grote opluchting van ons allemaal. Ik had echt het idee dat ze er last van had (buikpijn), en mijn ruin is helemaal niet van de merries, die was heel blij dat ze zich normaal bleef gedragen. Ze kreeg het elke dag, en ik mengde het door iets heen wat sterk ruikt en smaakt.

Ze krijgt het nu niet meer. Vorig jaar had ze weinig last van de hengstigheid en dit jaar is ze maar 2 of 3 keer heel lichtjes hengstig geweest. Ik merkte het alleen doordat ik het rook (hengstige merrie stinkt zo). Ze is nu 28 dus ik denk dat 't volgend jaar nog wel minder zal zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 15:36

Dankjewel voor jullie reactie Rex en Koper. Ik heb het topic door gelezen en wat mij daarbij opvalt is dat er veel gesproken wordt over extreme hengstigheid. Dit is bij mijn merrie, in die hoedanigheid, niet het geval. Ze is weliswaar lastig, maar niet extreem naar mijn mening. Met die reden val ik, oftewel mijn merrie, wat tussen wal en schip naar mijn gevoel.

Is in zo'n geval als de onze monnikspeper aan te raden?

Koper

Berichten: 30272
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 15:52

Je kunt 't altijd proberen. Je merkt gauw genoeg of het iets uithaalt. En voor een paar euro heb je al een potje te pakken waar je een tijd mee vooruit kunt.

Overigens was mijn merrie niet extreem, maar wel gewoon flink hengstig. Ze is fokmerrie geweest en naar mijn ruin (en andere ruinen) deed ze tijdens de hengstigheid nogal opdringerig. Naar mij toe was ze gewoon normaal.

Dartel
Berichten: 163
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Goes

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 21:47

Bij mijn merrie werkte de monnikspeper niet. En ze werd er wel heel erg druk en schrikachtig van. Het is PRE, maar normaal heel nuchter en absoluut niet rillerig. Toen ik kruiden met monnikspeper ging voeren was ze ineens ontzettend nerveus. Ik linkte het eerst niet aan de kruiden, ik heb het ruim een maand gevoerd. Toen besefte ik dat het ongeveer in die tijd begonnen is en ben ik meteen gestopt met voeren. Een paar dagen nadat ik gestopt ben werd het snel minder.

Ik heb haar nu niet meer bij de ruinen staan, die maakte ze echt helemaal gek met haar gedrag. Dit jaar merk ik nauwelijks meer iets van de hengstigheid.

Koper

Berichten: 30272
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-18 02:02

Wat zaten daar nog meer voor kruiden door dan? Heb je ook pure monnikspeper geprobeerd?