Godsdienstig

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 18:59

Kinke schreef:
Maar...en ik bedoel dit niet beledigend, je kunt jezelf toch van alles wijsmaken? Bijvoorbeeld, je wilt in god geloven, als je maar jezelf vaak genoeg zegt dat je god voelt bij een bepaalde ervaring of emotie, dan is het eenvoudig om het echt te gaan geloven?




Ik moet inderdaad zeggen dat ik hier "ervaring" mee heb bij mezelf. Niet met God, maar wel met andere dingen. Ik ben héél goed in mezelf vanalles wijsmaken, echt de meest gekke dingen waarvan ik weet dat ze ook niet kunnen.


Ik ben hiervoor overigens bij een psycholoog geweest.

Sizzle

Berichten: 35695
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 19:07

Bij ons komen wel enkele psychlogisch instabiele aandoeningen voor in de familie.
In het verleden is 1 man toen naar een inrichting afgevoerd toen hij Maria zag verschijnen iedere keer als hij in een kleine ruimte kwam op zijn werk (claustrofobisch en psychotisch).
Dan is natuurlijk de vraag: was hij ziek of zag hij het licht.
Ik heb helaas ook directe ervaring met iemand die overtuigt was dat Maria tot haar kwam en haar opdrachten gaf die van kwaad tot erger gingen. Ze is uiteindelijk ook in een volledige psychose ingestort en naar het ziekenhuis afgevoerd. Het enge aan de situatie is dat ze veel mensen mee getrokken heeft in haar ‚waarheid‘.
Er was 1 oudere (zeer diep gelovige katholieke) vrouw in de kerk die het tegensprak en steeds weer zei: het gaat niet goed met het meisje hoor.
Maar volgens de ‚meelopers‘ was ze te naief, ze was inmers maar een simpele vrouw -O-

Kinke

Berichten: 20533
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 19:23

verootjoo schreef:
Neuh, zo eenvoudig is het niet :+


Waarom niet? Zie bericht na jou van Resistance.

anjali
Berichten: 15095
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-18 19:25

Tijdens mijn universitaire Theologiestudie kwam natuurlijk het al of niet bestaan van god en bewijs daarvoor ook ter sprake. Wat ik daar dan te horen kreeg was het ontologisch Godsbewijs. D.w..z. dat het feit dat er over God gesproken wordt,ook bewijs is dat Hij bestaat.Want anders zou er toch nooit over gesproken zijn.Zoiets als,er is geen rook zonder vuur,om het simplistisch voor te stellen.En dan heb je ook degenen die zelf verschijningen hebben gehad,zoals Mozes toen hij de tien geboden kreeg op de stenen tafelen.

Sizzle

Berichten: 35695
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 19:29

Dat is dan ook direct bewijs dat tuinkabouters en draken bestaan toch?
Daar wordt ook veel over gesproken.

Een oude vrouw bij ons in het dorp legde altijd eten in haar tuin voor de kabouters die savonds op bezoek kwamen, dus met die ‚verschijning‘ zit het ook wel goed zou je denken.

Janneke2

Berichten: 22749
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 19:37

Kinke schreef:
verootjoo schreef:
(...)
Geloven kan je pas als je van binnenuit geraakt wordt en niet door tweedehands wonderervaringen :)


Tja, dat is voor mij als niet gelovige te gemakkelijk. Ik ben iemand die bewijzen wil zien voor ik iets geloof, als dat dan afgedaan wordt met 'je kunt pas geloven als je van binnenuit geraakt wordt' dan is het dus voor mij iets wat jij gelooft maar wat dus totaal niet bewezen is.


@Kinke - mij ontgaat iets, meen ik.

Bewijzen willen zien is op zichzelf genomen prachtig.
De uitdrukking 'eerst zien, dan geloven' gaat terug op een (in mijn ogen: grappig) bijbelverhaal.

Voor mij zijn geloof en wetenschap 2 verschillende manieren om 'de werkelijkheid' te bekijken. In de wetenschap gelden duidelijk omschreven regels mbt waarheidsvinding - in gelovige zaken zijn die regels veel 'elastischer'.

En ik kan volledig uit de voeten met het idee 'dat ik dingen geloof die voor jou totaal niet bewezen zijn'.

In welk opzicht is dat voor jou dan 'te gemakkelijk'?
(Mind: ik ben niet uit op bekeren oid.)


Het ontologische godsbewijs: dat is toch Sint Anselmus...?
Ik heb een prettige leeskring over zijn werken gehad, maar als 21ste eeuwer hoeft zo'n bewijs voor mij niet. (Het doet mij denken aan Escher. Heel knap getekend, maar het klopt toch niet.)
Anselmus was een subtiele en logische denker - maar er is wel een verschil van ruim 900 jaar.

purny

Berichten: 27493
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 20:13

Ik kan er niet bij dat wanneer je jezelf echt dingen gaat afvragen en je komt op het antwoord dat dat de hulp van God is. Dat is gewoon dat je het antwoord hebt gevonden.
En idd over tuinkabouters worden ook gesproken of over bakkabouters. Dus dan zouden deze ook echt voor ons mens moeten bestaan. Voor ons mens bestaan ze niet maar de paarden geloven er heilig in

Kinke

Berichten: 20533
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 20:45

Waarom te gemakkelijk? Dat heb ik al uitgelegd Janneke. Een mens kan zichzelf heel veel dingen wijsmaken. En Anjali, als over iets spreken al betekent dat het bestaat, dat zou niet best zijn. Dan spreek ik hierbij uit dat marsmannetjes bestaan ;)

Shadow0

Berichten: 43505
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 20:49

Janneke: ik heb het even opgezocht en Anselmus werd zelfs in zijn tijd al aangesproken op de wat kort-door-de-bocht redenatie.
(En later heeft Thomas van Aquino zich er ook tegen uitgesproken, maar toen waren er al wel weer 200 jaar voorbij.)

Janneke2

Berichten: 22749
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 20:54

purny schreef:
Ik kan er niet bij dat wanneer je jezelf echt dingen gaat afvragen en je komt op het antwoord dat dat de hulp van God is. Dat is gewoon dat je het antwoord hebt gevonden.

...hm - jaren terug.
Manlief werkte bij multinational X en werd ziek.
Na enige tijd begon de bedrijfsarts belachelijk te doen (...heel ouderwets en niet volgens de Nederlandse wet 'wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'.)
Ik zat ik een dilemma: ik moest een zieke man verdedigen maar moest hem ook 'storen' met de vraag hoe we (hij, vrijwilliger van de vakbond en ik) het gingen aanpakken.

Gedonder.

En binnen 2 weken stond er bijna letterlijk een ervaren vakbondsonderhandelaar op de stoep die zei dat hij wel mee wilde naar de volgende vergadering (waar ik als een berg tegen op zag)
...en werd de bedrijfsarts ziek (...daar hoor je je niet over te verheugen, maaar ik kon gem missen als kiespijn)
en kwam er een keurige, onafhankelijke arts met de spacialisatie 'bedrijfsartsenij'.

De vergadering waar ik zo tegen op zag was vreselijk.
Maar behalve 2 belachelijk doende werknemers van X hadden we een fatsoenlijke arts en had ik steun aan onze onderhandelaar.

Vanaf dat moment ging het proces de goede kant op.

Iedereen mag spreken van een gelukkig toeval - wat mij betreft waren het cadeautjes uit de hemel.

Janneke2

Berichten: 22749
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 21:00

Kinke schreef:
Waarom te gemakkelijk? Dat heb ik al uitgelegd Janneke. Een mens kan zichzelf heel veel dingen wijsmaken.


Tuurlijk kan dat, jezelf dingen wijs maken.
Lijkt mij een waarheid als een koe.

En ik kan uit de voeten met de uitspraak dat ik dingen geloof die voor jou totaal niet bewezen zijn.

Ik vraag me af wat jij hier te gemakkelijk aan vind - het lijkt mij meer een axioma, om de wiskunde er efkes bij te halen.

Maar je zou het ook kunnen omkeren: misschien wil jij wel bewijzen voor je geloof. Natuurlijk mag iedereen dat willen, maar het lijkt mij nogal problematisch als een innerlijke overtuiging/ geraakt worden/ ervaring dan ook weer niet meetelt....

Daphara

Berichten: 7211
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 00:47

anjali schreef:
Het is natuurlijk mijn beperkte menselijke visie,maar ik zie het geloof een beetje als een vliegticket.Sommigen hebben zo'n ticket gekocht en kunnen dus mee naar een mooie bestemming. Iedereen mag zo'n ticket,maar velen willen het niet. Die wllen dus uit eigen vrije wil niet mee. En als iemand hen wijst op de mogelijkheid van deze tickets,dan worden ze daar kwaad op en zien het als opdringen.


Quote van een paar pagina’s terug, ben nog niet helemaal bijgelezen, maar wil er toch nog op reageren.

Om even in jouw strekking te blijven.
Dat je in het bezit bent van een ticket, betekend nog steeds niet dat je het vliegtuig in mag. Sommige ticket houders willen graag anderen dwingen ook een ticket te kopen, zijn erg verstorend en vergeten dat de anderen een vrije wil hebben. Dreigen dat de achterblijvers zullen branden in hel werkt niet bepaald stimulerend eerder averechts. Immers kunnen de tickethouders niet met zekerheid zeggen hoe het op de mooie bestemming zal zijn, zij kunnen er alleen naar gissen en verzinnen zelf de rest erbij.
Andere tickethouders verkondigen hoe fantastisch de mooie plek is, maar leven zelf totaal niet naar de normen en waarden van die mooie plek.

Daarnaast is het niet de taak van de tickethouders om zoveel mogelijk mensen een ticket te laten kopen, hun voornaamste taak is zorgen dat zij zelf waardig zijn om die mooie plaats binnen te gaan. Vaak hebben ze niet eens door dat zij zelf niet het model burger zijn voor die mooie plek, als ze dat wel zouden zijn, zouden mensen hen wel vragen hoe zij ook naar die mooie bestemming konden gaan, omdat zij bewondering hebben voor de levenswijze van de tickethouder. De tickethouders zouden moeten overtuigen door levenswijze, niet door woorden zonder zelf het voorbeeld uit te dragen.

CharleyT
Berichten: 3993
Geregistreerd: 12-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 07:12

MarlindeRooz schreef:
Maar dat doen ze in de bijbel ook?


Zeker weten, met name in het Oude Testament worden heel wat dieren geslacht/geofferd ter meerdere glorie van god.
Om het maar niet te hebben over hele volkeren die god niet welgevallig waren en uitgeroeid werden.
Het is met enige regelmaat een heel bloederig boek.

CharleyT
Berichten: 3993
Geregistreerd: 12-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 07:18

anjali schreef:
Sizzle schreef:
Nou ben ik benieuwd: Welke hemel zou je kiezen als je voor 2 deuren komt te staan?

Volgens het Jainisme is er onderling verkeer mogelijk tussen de diverse hemelen.


Kijk, dat lijkt me ideaal, verkeer tussen hemelen. Maar mijn gevoel zegt: je doet 1 van de 2 geloven tekort door te gaan ''shoppen'' naar wat jou het beste bevalt. Met andere woorden: op deze wijze geloof je precies dat, wat jouw het beste uitkomt. Helemaal prima als dat rust en tevredenheid geeft, maar voor een buitenstaander waarschijnlijk ongeloofwaardig, een soort ''polder'' geloof.

Mars

Berichten: 33264
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 07:34

Maar dat is ook met uitleg van oa de bijbel. Lees ik daarin een vreemde tekst waar ik een vraag over stel is het ‘ja maar dat is symbolisch en moet je niet letterlijk nemen.’ En op een ander punt wordt weer geroepen ‘ja maar in de bijbel staat...’
Met andere woorden: komt op mij over als het interpreteren van tekst op een manier die op dat moment voor jou past. En dat maakt het hele boek imo ongeloofwaardig. Het is niet consequent.

verootjoo
Berichten: 35645
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 07:38

Dat ligt aan de verschillende bijbelboeken. De Bijbel is niet een boek, dat is een verzameling van verschillende boeken.
Sommige zijn symbolisch geschreven, dat ligt vooral aan de tijd waarin ze geschreven zijn en wie ze geschreven heeft. En sommigen beschrijven gebeurtenissen, dat is niet symbolisch beschreven. Hoewel er wel veel symboliek in voorkomt, maar de gebeurtenissen op zich worden dan beschreven zoals ze gebeurd zijn.

Janneke2

Berichten: 22749
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 09:09

Mars schreef:
Maar dat is ook met uitleg van oa de bijbel. Lees ik daarin een vreemde tekst waar ik een vraag over stel is het ‘ja maar dat is symbolisch en moet je niet letterlijk nemen.’ En op een ander punt wordt weer geroepen ‘ja maar in de bijbel staat...’
Met andere woorden: komt op mij over als het interpreteren van tekst op een manier die op dat moment voor jou past. En dat maakt het hele boek imo ongeloofwaardig. Het is niet consequent.


Idd, wat Verootjoo ook zegt: de bijbel is niet zozeer '1 boek' - afhankelijk van welke stroming je aaanhangt zit je zo op 65 of nog weer meer. (Met van die vreselijke termen als 'deuterocanoniek' en 'apocrief', wat allebei zoiets betekent als dat het boek volgens de spreker tweederangs is....)
Met allerlei verschillende auteurs, uit verschillende tijden en die aan telkens wisselende groepen mensen iets anders wensen mee te delen.

Dus 'dat het niet consequent is', dat kun je zo hebben ;) .
En wat mij betreft heeft deze vorm van inconsistentie niets te maken met ongeloofwaardigheid.
In tegendeel, wat mij betreft. Een profeet of een dichter of een geschied-duider of een verhalenverteller: natuurlijk schrijven die mensen anders. En het oer-symbolische boek 'apokalyps' is geschreven aan mensen die vervolgd werden dus dat moest in geheimtaal. (Niemand die echt precies alle ins en outs van die geheimtaal kent... Maar er staan mooie en gruwelijke beelden in, waar schilders uitgebreid uit geput hebben. En niet alleen Jeroen Bosch.)

Daarna de kwestie van interpretatie...
Veel christenen gaan om met geld alsof er 'God noch gebod' zou zijn. Zogezegd de krenten uit de pap halen en wat jou niet past negeer je of ontken je. ('Menselijk, al te menselijk'.)

daniweerd
Berichten: 1200
Geregistreerd: 27-03-09

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 09:26

Ik kan het niet zo goed omschrijven als Janneke maar het is idd een gevoel, ik weet in mijn hart dat het de waarheid is dat God bestaat, al begrijp ik ook dat Kinke bijvoorbeeld dat dan moeilijk vind te begrijpen.

Ik kan prima mondeling een discussie voeren, vind ik ook heerlijk om te doen maar zo op schrijven wat ik denk en voel is moeilijk voor me...

En idd het eerst zien en geloven is een bijbels voorbeeld :D

Er staat ook in de Bijbel dat je de parels niet voor de zwijnen moet gooien, met andere woorden er zullen altijd mensen zijn die niet willen/kunnen geloven en dat doet me veel verdriet voor die mensen. Gister preekte onze dominee dat we in de huidige tijd niet meer zo als vroeger aan de vrouwen kon zien dat ze christelijk waren, de kleren en de haren enz zijn nu allemaal gelijk en dat we het nu moeten hebben van onze levensstijl en hoe we ons opstellen in de wereld en daar doe ik dan maar mijn best voor zonder opdringerig of overdreven vroom of schijn heilig te zijn

Esplendido
Berichten: 3134
Geregistreerd: 09-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 09:34

Ik ben niet gelovig. Kijkend naar de geschiedenis denk ik dat God/Goden en de verschillende geloven door mensen bedacht zijn om het onverklaarbare (zoals vroeger onweer/bliksem en dergelijke) te verklaren en ongelijkheid tussen mensen goed te praten (dat ik rijker ben dan jij komt omdat God het wil) en omdat lange tijd alleen de rijken en de priesters konden lezen en schrijven werd het ook nog gebruikt om macht te houden of te vergroten en zelfs andere (niet of anders) gelovigen te onderdrukken. Voor mij is geloof een door mensen verzonnen iets dat in veel gevallen meer kwaad dan goed heeft gedaan.

Tiggs

Berichten: 7527
Geregistreerd: 30-05-11
Woonplaats: Dunning-Kruger Park

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 09:38

verootjoo schreef:
Ik snap dat het vaag is en dat is het voor mij ook altijd geweest. Totdat ik dus echt geraakt werd, het leek toen net alsof mijn ogen geopend waren en ik er compleet anders naar ging kijken.
Toen kwam ik dus tot geloof.

En ik was er werkelijk van overtuigd dat het niet bestond. Zo zijn er ook vele anderen tot geloof gekomen.
Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n geloofsverhaal. Anderen hebben hun hele leven nooit getwijfeld aan het bestaan van God en voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. Voor anderen is het een hele zoektocht van het ene naar het andere uiterste.
Ik werd dus geraakt en ging op zoektocht, en God belooft: ‘wie mij zoekt zal mij vinden’, en dus heb ik hem gevonden.

En ja dat is geloof, en nee er zijn dus geen bewijzen, en waren die er wel zou dat nooit genoeg zijn om iemand die niet gelooft te overtuigen om wel te geloven. Zo werkt het namelijk ook niet met geloof.


Maar even heel kort door de bocht: waarom word jij dan wel door iets geraakt en ben je in god gaan geloven (terwijl je dus dacht dat hij niet bestond) en een ander niet? Jij zou dan wel naar de hemel gaan (mits je je goed gedraagt) en een ander, die net zo goed leeft, maar die wonderen niet heeft meegemaakt, niet? Dat is dan toch willekeur en niet echt eerlijk?

Babootje

Berichten: 26279
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 10:57

CharleyT schreef:
Zeker weten, met name in het Oude Testament worden heel wat dieren geslacht/geofferd ter meerdere glorie van god.
Om het maar niet te hebben over hele volkeren die god niet welgevallig waren en uitgeroeid werden.
Het is met enige regelmaat een heel bloederig boek.


De dieroffers waren nodig om mensen vrij te kopen van zonde. Alleen de priesters mochten dieroffers brengen: dieren werden geslacht, hun bloed werd voor god uitgegoten en het dier werd daarna als brandoffer gebracht,
Met de dood van Jezus (het volmaakte offer) verviel de noodzaak tot het brengen van dieroffers en zul je het dus later in de bijbel niet meer tegenkomen.

Het klopt dat volkeren die god niet welgevallig waren (soms deels) werden uitgeroeid. Maar zij werden vernietigd om hun slechtheid. Daarbij onderzocht god hun hart. God oordeelde ook nooit zonder waarschuwing en indien volkeren of individuen gunstig reageerden op een waarschuwing en zich afkeerden van hun slechtheid, dan werden zij door god gespaard.

Twee voorbeelden van gods oordelen uit de oudheid:

Toen god bijvoorbeeld de stad Sodom en Gomorra vernietigde met zwavel en vuur vroeg Abraham.zich af of dat wel rechtvaardig was. Hij kon zich niet voorstellen dat zijn rechtvaardige God goede mensen samen met de slechte mensen zou vernietigen. Maar god gaf hem geduldig de verzekering dat als er slechts tien goede mensen in Sodom gevonden konden worden, Hij de stad zou sparen (Genesis 18:20-33). God onderzocht daarbij het hart van de mensen en zag hoe groot hun slechtheid was.
God zag ook dat de Kanaänieten slecht waren en gaf terecht de opdracht ze te vernietigen. De Kanaänieten stonden bekend om hun wreedheid; ze offerden bijvoorbeeld kinderen door ze levend te verbranden.
Maar god spaarde wel het individu uit deze volkeren indien zij tot inkeer kwamen en zich afkeerden van hun slechte daden.

Een voorbeeld van een oordeel dat god niet uitvoerde was Nineve.
Nineve was de hoofdstad van het Assyrische rijk met Sanherib als koning. Een machtige en grote stad. De Assyriers stonden bekend om hun wreedheden.De assyrioloog Archibald Henry Sayce beschrijft de wreedheden na de inname van een stad als volgt: „Langs het pad van de overwinnaar lagen stapels mensenhoofden; jongens en meisjes werden levend verbrand of er wachtte hun een nog erger lot; mannen werden aan een paal gespietst, levend gevild of blind gemaakt, of men hakte hun handen en voeten af, en hun oren en neuzen.” Nineve werd de stad van bloedvergieten genoemd.

God besloot de stad Nineve te vernietigen en Jona gods profeet, moest hen het oordeel. overbrengen dat de stad "over 40 dagen" zou worden vernietigd Toen de koning (Sanherib) dit ter ore kwam legde hij zijn koninklijk gewaad af, hulde zich in een zak en ging in de as zitten, Hij liet bovendien in heel Nineve de oproep doen dat zowel mens als dier moesten vasten, zich in zakken hullen en zich af te keren van hun slechtheid. Dit alles in de hoop dat god zijn woede zou laten varen en de stad zou sparen.m Alhoewel zij andere goden aanbaden reageerden de inwoners van Nineve gunstig op de oordeelsboodschap van god, gingen vasten en hulden in zakken (destijds toonbeelden van berouw) en keerden zich af van hun slechtheid. Zij wisten waartoe de god van Israel in staat was. Eerder toen Sanherib het twee stammenrijk Juda wilde innemen heeft 1 engel 185.000 van Sanheribs soldaten uit zijn elitetroepen in 1 nacht omgebracht.

God besloot de stad en zijn inwoners te sparen.

daniweerd
Berichten: 1200
Geregistreerd: 27-03-09

Re: Godsdienstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 11:04

Tigs, nee dat is geen willekeur, ook jij kan proberen je hart er voor open te stellen en te kijken of te onderzoeken of je zou willen/kunnen geloven, maar als je bij voorbaat toch al vast houd dat je het onzin vind word het ook niks......niet iedereen krijgt net als Saulus uit de Bijbel een heftige waarschuwing

CharleyT
Berichten: 3993
Geregistreerd: 12-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 11:11

Babootje schreef:
CharleyT schreef:
Zeker weten, met name in het Oude Testament worden heel wat dieren geslacht/geofferd ter meerdere glorie van god.
Om het maar niet te hebben over hele volkeren die god niet welgevallig waren en uitgeroeid werden.
Het is met enige regelmaat een heel bloederig boek.


De dieroffers waren nodig om mensen vrij te kopen van zonde. Alleen de priesters mochten dieroffers brengen: dieren werden geslacht, hun bloed werd voor god uitgegoten en het dier werd daarna als brandoffer gebracht,
Met de dood van Jezus (het volmaakte offer) verviel de noodzaak tot het brengen van dieroffers en zul je het dus later in de bijbel niet meer tegenkomen.

Het klopt dat volkeren die god niet welgevallig waren (soms deels) werden uitgeroeid. Maar zij werden vernietigd om hun slechtheid. Daarbij onderzocht god hun hart. God oordeelde ook nooit zonder waarschuwing en indien volkeren of individuen gunstig reageerden op een waarschuwing en zich afkeerden van hun slechtheid, dan werden zij door god gespaard.

Twee voorbeelden van gods oordelen uit de oudheid:

Toen god bijvoorbeeld de stad Sodom en Gomorra vernietigde met zwavel en vuur vroeg Abraham.zich af of dat wel rechtvaardig was. Hij kon zich niet voorstellen dat zijn rechtvaardige God goede mensen samen met de slechte mensen zou vernietigen. Maar god gaf hem geduldig de verzekering dat als er slechts tien goede mensen in Sodom gevonden konden worden, Hij de stad zou sparen (Genesis 18:20-33). God onderzocht daarbij het hart van de mensen en zag hoe groot hun slechtheid was.
God zag ook dat de Kanaänieten slecht waren en gaf terecht de opdracht ze te vernietigen. De Kanaänieten stonden bekend om hun wreedheid; ze offerden bijvoorbeeld kinderen door ze levend te verbranden.
Maar god spaarde wel het individu uit deze volkeren indien zij tot inkeer kwamen en zich afkeerden van hun slechte daden.

Een voorbeeld van een oordeel dat god niet uitvoerde was Nineve.
Nineve was de hoofdstad van het Assyrische rijk met Sanherib als koning. Een machtige en grote stad. De Assyriers stonden bekend om hun wreedheden.De assyrioloog Archibald Henry Sayce beschrijft de wreedheden na de inname van een stad als volgt: „Langs het pad van de overwinnaar lagen stapels mensenhoofden; jongens en meisjes werden levend verbrand of er wachtte hun een nog erger lot; mannen werden aan een paal gespietst, levend gevild of blind gemaakt, of men hakte hun handen en voeten af, en hun oren en neuzen.” Nineve werd de stad van bloedvergieten genoemd.

God besloot de stad Nineve te vernietigen en Jona gods profeet, moest hen het oordeel. overbrengen dat de stad "over 40 dagen" zou worden vernietigd Toen de koning (Sanherib) dit ter ore kwam legde hij zijn koninklijk gewaad af, hulde zich in een zak en ging in de as zitten, Hij liet bovendien in heel Nineve de oproep doen dat zowel mens als dier moesten vasten, zich in zakken hullen en zich af te keren van hun slechtheid. Dit alles in de hoop dat god zijn woede zou laten varen en de stad zou sparen.m Alhoewel zij andere goden aanbaden reageerden de inwoners van Nineve gunstig op de oordeelsboodschap van god, gingen vasten en hulden in zakken (destijds toonbeelden van berouw) en keerden zich af van hun slechtheid. Zij wisten waartoe de god van Israel in staat was. Eerder toen Sanherib het twee stammenrijk Juda wilde innemen heeft 1 engel 185.000 van Sanheribs soldaten uit zijn elitetroepen in 1 nacht omgebracht.

God besloot de stad en zijn inwoners te sparen.


Zo fijn he, zo'n dictator als god. En zo hebben meer godsdiensten hun ''dictator''. Als die goden het nu eerst eens samen zouden uitvechten wie de echte Grote Baas is, kunnen we daarna eindelijk vreedzaam in 1 geloof verder leven.
Maar alle gekheid op een stokje, met zo'n citaat bevestig je alleen maar mijn idee over het OT. Terwijl je het waarschijnlijk als uitleg/verontschuldiging bedoelt. Gezien de vele vertalingen en overleveringen van OT en NT is er overal wel een antwoord op te vinden wat de gelovige past. Vele teksten zijn voor velerlei uitleg vatbaar en van dit gegeven wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

verootjoo
Berichten: 35645
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 11:28

Tiggs schreef:
verootjoo schreef:
Ik snap dat het vaag is en dat is het voor mij ook altijd geweest. Totdat ik dus echt geraakt werd, het leek toen net alsof mijn ogen geopend waren en ik er compleet anders naar ging kijken.
Toen kwam ik dus tot geloof.

En ik was er werkelijk van overtuigd dat het niet bestond. Zo zijn er ook vele anderen tot geloof gekomen.
Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n geloofsverhaal. Anderen hebben hun hele leven nooit getwijfeld aan het bestaan van God en voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. Voor anderen is het een hele zoektocht van het ene naar het andere uiterste.
Ik werd dus geraakt en ging op zoektocht, en God belooft: ‘wie mij zoekt zal mij vinden’, en dus heb ik hem gevonden.

En ja dat is geloof, en nee er zijn dus geen bewijzen, en waren die er wel zou dat nooit genoeg zijn om iemand die niet gelooft te overtuigen om wel te geloven. Zo werkt het namelijk ook niet met geloof.


Maar even heel kort door de bocht: waarom word jij dan wel door iets geraakt en ben je in god gaan geloven (terwijl je dus dacht dat hij niet bestond) en een ander niet? Jij zou dan wel naar de hemel gaan (mits je je goed gedraagt) en een ander, die net zo goed leeft, maar die wonderen niet heeft meegemaakt, niet? Dat is dan toch willekeur en niet echt eerlijk?


Geen willekeur. Ik vond het geloof bij anderen mooi. Dus ik ging zoeken naar God, en zoals ik al 2x eerder schreef belooft God: Wie mij zoekt, zal mij vinden. :)

Dat is voor iedereen een uitnodiging :j Het is alleen aan jezelf of je God wilt vinden.

Janneke2

Berichten: 22749
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 11:36

Citaat:
Zo fijn he, zo'n dictator als god. En zo hebben meer godsdiensten hun ''dictator''.


Dit heet: hineininterpretieren volgens de 'verlichting' van de 21ste eeuw.

Dat mag, hoor.
Het woord hineininterpretieren bestaat al erg lang, dus citeer ik die oude mopperpot Prediker 'niets nieuws onder de zon'.
Het komt neer op "de bijbel laten buikspreken", zodat de tekst lekker zegt wat jij wil.

Je eigen krenten uit de pap vissen.


Word ik blij van het al dan niet vergoten bloed in deze teksten...?
Nee, verre van.

Maar om het bestraffen van schuldigen af te doen als "hier is een dictator aan het werk" vind ik compleet buiten de orde.
%)

Citaat:
Als die goden het nu eerst eens samen zouden uitvechten wie de echte Grote Baas is, kunnen we daarna eindelijk vreedzaam in 1 geloof verder leven.


Haha - hier speekt de 21ste eewse zelfbenoemde verlichting.
(Ik ben fan van de 18e eeuwse verlichte denkers, maar niet van de 21ste eeuwers die zich zo noemen....)

Hoezo is er een behoefte aan een Grote Baas?
Waar haal jij het verdaan dat hier verschillende GB's aan het knokken zijn...?
...of is dit gewoon jouw visie op godsdienst: de Enige Echte Oorzaak van het kwaad in de wereld...?
Citaat:
Maar alle gekheid op een stokje, met zo'n citaat bevestig je alleen maar mijn idee over het OT. Terwijl je het waarschijnlijk als uitleg/verontschuldiging bedoelt.


Veel christenen weten weinig van wat ze 'het oude testament' noemen (de aanduiding alleen al spreekt boekdelen) en houden er het vooroordeel op na, dat het NT lieflijk is en het OT alleen maar bloederig.

Is dat wat jij bedoelt - of nog weer iets anders...?