Stekende pijn op de borst

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 18:49

Omdat ik zelf even geen idee meer heb waar ik het zoeken moet en de mensen in mijn omgeving het ook niet meer weten, ben ik benieuwd of een van jullie dit herkent.

Aantal maanden geleden naar de HA gegaan met de volgende klachten: pijn op de borst, benauwd, kortademig en een soort stekende/prikkende/snijdende pijn op de borst. Zowel links rondom het hartgebied als rechts.

Doorverwezen met spoed naar de cardioloog (hart- en vaatziekten zit flink in de familie). Hier alle onderzoeken doorlopen en er kwam uit dat mijn hart perfect werkt. Gelukkig! Maar toch wilde mijn cardioloog dat ik mijn longen liet onderzoeken omdat de pijn ook daar vandaan kon komen. Longfunctieonderzoeken gehad en ook daar kwam uit dat ze werken naar behoren. Wel heb ik volgens de longarts astmasymptomen maar is de diagnose van astma uitgesloten. Toch een inhaler en voorzetkamer meegekregen vanwege de klachten. Dit gebruik ik nu een kleine week en merk weinig verandering.

Aantal dagen geleden lag ik op bed een serie te kijken en ineens kwam de stekende/snijdende pijn terug rondom het hartgebied. Ik vind pijn zo lastig te beschrijven! Maar bij elke keer als ik in ademde werden de steken erger. Heb het toen nog nooit zó erg gehad eigenlijk. Ik durfde nauwelijks adem te halen maar na een tijdje zwakte het af en verdween de pijn ook compleet.

Wie o wie herkent dit? Ik wil er hoe dan ook mee terug naar de HA om het te bespreken maar gezien ik nu twee specialisten heb gezien en problemen met het hart en de longen zijn uitgesloten, weet ik het ook niet meer zo goed. Wat valt er nog te onderzoeken? Momenteel lekker aan het genieten in Griekenland dus zou vanaf de 18e pas weer een afspraak kunnen maken.

Jullie zijn geen doktoren, hebben geen glazen bol of zijn helderziend maar wellicht herkent iemand dit wel. :)

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23492
Geregistreerd: 09-04-01

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 18:54

Had je bij je afspraak bij de cardioloog ook pijn op de borst?
Straalt de pijn uit?

Ik zou op het moment dat je de pijn voelt meteen een ecg (hartfilmpje) laten maken, kortste klap is een ambu bellen. Dan weet je of er op het moment van de pijn wat misgaat of dat het mogelijk iets meer onschuldig is.

maessie

Berichten: 5765
Geregistreerd: 22-04-02
Woonplaats: Hurdegaryp/Bornwird

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 18:58

Het zou ook nog slokdarm gerelateerd kunnen zijn?

MerleSimone

Berichten: 5732
Geregistreerd: 08-06-10
Woonplaats: Winterswijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 18:59

Je laatste 'aanval' klinkt me heel bekend in de oren.. Heb ik in de puberteit heel vaak gehad, ook mee naar de huisarts geweest. Heb een licht ruisje op mn hart maar verder kerngezond, arts kon ook niet zeggen waar het vandaan kwam.

Af en toe nog wel eens een aanval, voelt alsof er ergens iets in de kramp schiet en iedere ademhaling doet meer pijn, tot het ineens wegtrekt. Duurt ook max 5min bij mij.. Maar wat het nu is, geen idee..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:01

@Polly, Ik heb met een 24-uurs kastje gelopen. Toen ook zeker die stekende pijn gehad. Ik moest toen op een knopje drukken wanneer ik die klachten kreeg en in een logboek beschrijven wat de klachten inhielden. Cardioloog vertelde me dat er werkelijk niets te zien was op de momenten dat ik de klachten had.

Die stekende pijn straalt enigszins uit naar mijn rug en arm (afhankelijk van waar die stekende pijn op dat moment is).

@MerleSimone, die beschrijving inderdaad! Ruis(je) is ook uitgesloten trouwens.

@Maessie, daar heb ik nog nooit eerder over nagedacht. Ik ervaar verder geen problemen eigenlijk met bijvoorbeeld eten of drinken.

EmmaK95

Berichten: 557
Geregistreerd: 21-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:02

Hoi!
Al ben ik geen expert en wil dus hiermee niet zeggen dat jij dit hebt, maar ik herken die steken heel goed. Vooral in de puberteit maar nu nog wel eens.
Dit heeft te maken met het kraakbeen tussen je ribben. In erge vorm heet dit geloof ik het syndroom van Tietze. Het komt vooral in ontspanning voor, zoals idd rustig voor de tv zitten na een lange dag.
Het helpt om je lang te maken en diep door te ademen (terwijl je instinct juist zegt dat je moet verkrampen).
Het kan echt heel pijnlijk zijn, maar ik vrees dat er verder niet super veel aan te doen is. Sterkte!

Calixae

Berichten: 473
Geregistreerd: 12-07-17
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:04

Goede tip van Polly! Wanneer je de pijn voelt terwijl ze je onderzoeken kunnen ze misschien wel wat vinden. Verder heb ik zelf ook last van pijn op de borst klachten. Aan het begin schrok ik hier van maar inmiddels weet ik waar het vandaan komt. Ik loop en zit wat krom waardoor mijn tussenribspieren overbelast raken. Hierdoor krijg ik dus pijn, die erg steekt tijdens de ademhaling en een beklemmend gevoel geeft. Dit trekt ook door naar de rug en buik. Bij hevige pijn durf ik ook amper adem te halen omdat dat echt heel veel zeer doet. Ik word daar dan ook benauwd van. 1x zelfs een (lichte) paniekaanval gehad omdat ik echt dacht dat mijn hart het ging begeven. Kan het niet zo zijn dat er ook niets met je hart en longen is, maar dat je benauwd wordt door de stress? Hoeft zeker niet zo te zijn maar je kan er eens op proberen te letten. :)

Edit: ^inderdaad kan het syndroom van Tietze ook van toepassing zijn, soortgelijke klachten.

Individu
Berichten: 731
Geregistreerd: 18-03-17

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:19

Ik heb dit ook wel eens, precies zoals jij het omschrijft, kan ontzettend veel pijn doen. Mijn huisarts zegt dat steken vaak niet zorgwekkend zijn.

paddraigh
Berichten: 3697
Geregistreerd: 10-08-07

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:22

Ik heb het.ook af entoe en heb het idee dat het aan mijn BH ligt, soort van borstspieren gerelateerd.. klinkt raar maar ik loop tijdje zonder beugel bh en geen last draag ik ze weer begint het bij toeren weer.... bij mij zijn het mijn spieren/borts

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:24

EmmaK95 schreef:
Hoi!
Al ben ik geen expert en wil dus hiermee niet zeggen dat jij dit hebt, maar ik herken die steken heel goed. Vooral in de puberteit maar nu nog wel eens.
Dit heeft te maken met het kraakbeen tussen je ribben. In erge vorm heet dit geloof ik het syndroom van Tietze. Het komt vooral in ontspanning voor, zoals idd rustig voor de tv zitten na een lange dag.
Het helpt om je lang te maken en diep door te ademen (terwijl je instinct juist zegt dat je moet verkrampen).
Het kan echt heel pijnlijk zijn, maar ik vrees dat er verder niet super veel aan te doen is. Sterkte!


Hier ben ik in 2011 mee gediagnosticeerd. Het eerste wat de cardioloog zei toen ik in februari van dit jaar bij hem was, was dat het een “onzin diagnose” is. Het is een stempeltje voor klachten die ze niet kunnen plaatsen volgens hem. Volgens de HA zou Tietze te onderdrukken zijn met pijnstilling. Echter, zelfs diclofenac hielp niet. -O-

Tieneke

Berichten: 21693
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Hasselt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:25

Hyperventilatie?

Wat was uiteindelijk dan het besluit van de artsen?

Sizzle

Berichten: 35709
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:26

Bij mij komen maagzuur en hyperventilatie in me op maar ik ben geen dokter.

RoosvanBlue

Berichten: 1897
Geregistreerd: 30-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:30

Het kunnen inderdaad goed spierkrampen zijn, en die zijn echt wel heel vervelend. Misschien kun je eens naar een manueel therapeut gaan om te kijken of je niet ergens een verkeerde spanning op je spieren hebt door het een of ander.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:35

Ik heb ooit pericarditis idiopatica gehad, een onschuldige aandoening die vooral maar niet uitsluitend bij jonge mannen voorkomt. Daarvan is een stekende pijn in de hartstreek hoofdsymptoom.
Maar neem aan dat je artsen daar wel aan hebben gedacht.

Rocamor

Berichten: 10928
Geregistreerd: 21-11-02

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 19:56

Een galaanval schijnt deels dezelfde symptomen te kunnen geven.

Ladypronk
Berichten: 372
Geregistreerd: 26-09-11
Woonplaats: Fryslan

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 20:10

Ik heb hetzelfde idee gevoel denk ik. Bij mij zijn het slokdarmkrampen. Best pijnlijk in soort aanvallen die ongeveer een minuut of 5 duren. Steken op de borst en trekt ook bij de longen. Ik krijg het juist door astma medicatie. Het is echt niet fijn.

Janneke93

Berichten: 1512
Geregistreerd: 30-04-10
Woonplaats: Ede

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 20:43

Ik heb een soortgelijke ervaring gehad. Opeens enorme steken in mijn borstkas, ik kon nauwelijks meer wat, op snakken naar adem na. Elke ademhaling deed mij zeer. Ik dacht dat het aan mijn hart lag dus snel naar de huisartsenpost gegaan. Die stelde gelukkig vast dat mijn hart in orde is, maar ik het syndroom van Tietze heb.
Eens in de zoveel tijd heb ik een aanval hiervan. Dan is mijn borstbeen ook wat gezwollen, warm en pijnlijk bij aanraking door de ontsteking. Het kan ook uitstralen naar mijn rug of schouders.

Supertje

Berichten: 7094
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 21:32

Wat al eerder gezegd is, het kan echt slokdarm gerelateerd zijn, en aangezien je zegt dat het in aanvallen komt is een zogenaamde ‘notenkraker’ slokdarm een mogelijkheid. Ik heb dit zelf ook, en de pijn is enorm intens. Er komen zat mensen op de 1e hulp terecht die denken een hartaanval te hebben terwijl het de slokdarm is. Je kunt met een notenkraker slokdarm last hebben met slikken, ik heb dat zelf wel, maar de meeste mensen die het hebben hebben daar geen last mee.
De pijn is denk ik het beste te beschrijven als ‘verlammend’ en bij mij scherp, en straalt ook uit naar mijn (linker)arm en rug tussen de schouderbladen. Door de pijn ga ik ook raar ademhalen (oppervlakkig) en krijg ik het benauwd. Helaas doet pijnstilling helemaal niks, omdat de aanvallen te kort duren en pijnstillers dus niet effectief zijn.

Overigens ben ik ook weleens met hartgerelateerde klachten in het ziekenhuis beland, maar dat voelde anders dan wat ik met de slokdarm heb. Ook extreem pijnlijk, maar ook of er een volwassen vent op mijn borstkas stond, extreem ademtekort, gevoel of ik hoe snel ik ook ademde niet genoeg licht binnen kreeg, licht in mijn hoofd en bovendien ging ik ook onderuit.
Ik was diezelfde dag overigens weggestuurd bij de huisartsenpost met de mededeling dat ik een paniekaanval had (klein detail, ik was NIET in paniek, wel aan het hyperventileren). Laat in de avond met sirenes en de hele reutemeteut afgevoerd. Pericarditis met cardiale tamponade.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23492
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 21:37

_Dominique schreef:
@Polly, Ik heb met een 24-uurs kastje gelopen. Toen ook zeker die stekende pijn gehad. Ik moest toen op een knopje drukken wanneer ik die klachten kreeg en in een logboek beschrijven wat de klachten inhielden. Cardioloog vertelde me dat er werkelijk niets te zien was op de momenten dat ik de klachten had.


Sorry dat had ik niet begrepen, wel heel fijn dat er zo gehandeld is.

boris_rakker

Berichten: 278
Geregistreerd: 14-04-07
Woonplaats: Heerhugowaard

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 21:48

Nog even een duit in het zakje omdat ik dit ook zo af en toe heb. Het is bij mij wel eens gediagnostiseerd, op de spoedeisende hulp omdat ik een hartafwijking heb en dus ook bang was voor iets ernstigs, als de eerder genoemde tussenribspieren. bij het drukken op de stukjes tussen mn ribben kon ik soms de bron vinden en verlichte het de pijn iets door heel hard tegendruk te geven. Dit geeft dan aan dat het dus een spierverkramping is (kan ontstaan door hoesten ook bijvoorbeeld, maar hoeft zeker niet altijd een aanleiding te hebben).

Ook lijkt het soms maagzuur of slokdarm krampen te zijn. Dit zorgt voor een stekende pijn in/achter mijn borstbeen en trekt soms door naar mijn rug. Voelt als een mes in je borstbeen. Helaas helpen maagzuurremmers niet direct, goed rechtop zitten, wat eten, doorademen, tegendruk etc zorgen er wel voor dat het beter te doen is. Na een aantal minuten/half uur trekt het vaak wel weg.
Sinds ik gestopt ben met roken en alleen nog met stappen zo eens per paar maanden een pakje rook heb ik het de dag erna vaak. Nu schijnt roken de sluiting van je maagklepje wat te verlammen, klinkt dus logisch dat ik de dag erna liggend op de bank (kater) last krijg van maagzuur in mijn slokdarm en dit erg zeer doet.

Wie weet is het bij jou dus ook zoiets onschuldigs (wat het zeker niet minder pijnlijk maakt... want au...)

xApple

Berichten: 6367
Geregistreerd: 20-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 21:50

Ik had dit vroeger ook regelmatig. Echt super pijnlijk.
Heb net nu al jaren niet gehad eigenlijk.

Tanya
Berichten: 10083
Geregistreerd: 28-12-01

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 23:16

Eerste waar ik aan dacht was (chronische) hyperventilatie en het tweede Tietze, beiden zijn hier al genoemd. Misschien eens naar een (psychosomatisch) fysiotherapeut? Mogelijk kan die je helpen.
Kun je inspannen zonder dat je die klachten krijgt? En heb je het juist vaak in rust/ontspanning?

Anoniem

Re: Stekende pijn op de borst

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 23:24

Als je klachten elke dag terugkeren dan zou je eigenlijk eens om een holter moeten vragen, dat is een kastje dat je 24 uur lang bij je draagt. Deze meet sowieso de hele dag en nacht je hartactiviteit, maar er zit ook een knop op die je in kunt drukken als je pijn voelt; dan kunnen de onderzoekers naderhand niet alleen je totale hartactiviteit beoordelen maar ook of er tijdens die pijnscheuten ook echt iets met je hart gebeurde.

Ik heb zelf een aantal jaar geleden dezelfde klachten gehad, ben ook verschillende keren bij de cardioloog geweest en heb ook twee keer een holter gehad waaruit bleek dat de pijn niets met mijn hart te maken had. Aan de ene kant vervelend dat je dan nog steeds niet weet wat het is, maar aan de andere kant wel geruststellend dat het dus geen hartaanval is.
Mij werd gezegd dat je ook last van kramp kunt hebben in de tussenribspieren. Ik had ook die steken en het niet in durven ademen. Ik heb ook lange tijd last gehad van af en toe (achteraf gezien onschuldige) hartkloppingen en vreemde ritmes. De pijn is op een gegeven moment verdwenen en de hartkloppingen zijn gestopt toen ik vitamine D ging slikken omdat ik een vitamine D gebrek bleek te hebben.

soesita

Berichten: 5183
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 23:24

Dit klinkt mij ook heel bekend in de oren. Als puber had ik er vaker last van. Nu nog maar heel zelden. En het doet inderdaad echt veel pijn, zodat je nauwelijks nog kunt ademhalen. Bij mij hielp het destijds om plat op de vloer te gaan liggen en rustig proberen te ademen.

Van het syndroom van Tietze had ik nog niks gehoord maar de beschrijving past voor mij wel op het verhaal.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23492
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 23:25

xyzutu2 schreef:
Als je klachten elke dag terugkeren dan zou je eigenlijk eens om een holter moeten vragen, dat is een kastje dat je 24 uur lang bij je draagt. Deze meet sowieso de hele dag en nacht je hartactiviteit, maar er zit ook een knop op die je in kunt drukken als je pijn voelt; dan kunnen de onderzoekers naderhand niet alleen je totale hartactiviteit beoordelen maar ook of er tijdens die pijnscheuten ook echt iets met je hart gebeurde.


Heeft ze al gehad schrijft ze hierboven even ergens