[VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kasmir

Berichten: 5435
Geregistreerd: 11-09-05
Woonplaats: Noord Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-12-17 18:57

Peetstap: Dankjewel voor je compliment, moet zeggen dat dit topic ook enorm veel motivatie geeft :D. Dat rotknol doe nou niet zo moeilijk heb ik vooral als ik 'even' wat wil doen, daar kan ze zo slecht mee uit de voeten. Hoefjes krabben kan ik rondom bijvoorbeeld gewoon in de bak zonder dat ze wegloopt. Wil ik gisteren 'even snel' op stal hoefjes krabben omdat ik al lichtelijk dood was gevroren is het natuurlijk weer een groot punt. Dan zet ik d'r wel even vast aan het halster, doe 2 voorvoetjes en dan vind ik het wel even prima xD.

Het eind van de video is denk ik 5minuten voor het eind van de echte training (cameraatje houdt er af en toe spontaan mee op :+) Ik ben uiteindelijk geëindigd met aaien tot aan haar schoft + vanuit release direct op haar hals aanraken en daarna heb ik haar het zakje nog laten volgen door 'm laag over de grond te slepen. Het filmpje is niet de hele training, heb denk ik 2x 15minuten getraind met daartussen een uur pauze. Heb wel alle explosies eruit geknipt maar het werk van stilstaan zakje erheen en weer release, en gewoon wachten tot ze weer helemaal ontspant heb ik her en der wel eruit geknipt omdat dat voornamelijk herhaling is van stukjes die ik al laat zien in het filmpje.

Nog een vraagje: Heeft een van jullie ervaring met werken met een hartslagmeter? Het lijkt mij zelf best een interessante toevoeging om te kijken wat haar hartslag doet bij bepaalde prikkels.

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 19:05

Gini schreef:
Zo snap ik bv. jouw voorzichtigheid beter. Dat krijg je met een angstig paard vanzelf al zeer snel, bang om iets verkeerd te doen, maar als je ook daadwerkelijk al een paar rake klappen gekregen hebt, dan is het natuurlijk niet gek dat je dat liefst niet meer wilt. Je kan het in dit filmpje ook wel goed zien. De twee keren dat ze trapt, wijk jij uit door stappen naar achter te zetten. Dit is voor een paard al voldoende release om het als een succesvolle methode te zien om van dat enge ding af te geraken.

Gini: fijne input geef je in topic, gebaseerd op eigen ervaringen.
Hierboven geef je aan wat zo moeilijk is bij Roxy, zij haalt uit en dat maakt dat je als trainer voor zelfbehoud niet te dicht erop kan blijven.
Ik heb zelf gelukkig (nog)niet met angst trappers te maken gehad, wel omhoogkomers.. :P of op vier benen bolle rug bokkend...
Die van mij trapt alleen irriterend als ik zijn zaakkie schoon probeer te maken :')

Wat vindt jij van de zakjesdruk die hierbij aanwezig is ?, ik vindt die druk niet eens veel, mooi laag bij de grond ?
Maar vindt haar reactie en tijdsduur waarin ze blijft hangen in vluchtmodes vet lang duren en behoorlijk hoog in energie.


Citaat:
En eigenlijk zie ik in het filmpje een beetje hetzelfde als in het vorige filmpje. Een paard dat -door de angst- eigenlijk stopt met nadenken, stopt met zoeken naar het goede antwoord, maar kiest voor het enige antwoord dat ze kent (vanuit haar paard-zijn) en dat is voorwaarts vluchten en vechten.

Kan me hier prima in vinden, vandaar dat ik fijn vindt dat TS deze video heeft geplaatst, ik heb me toch vergist in de eerdere beelden , en ingeschat dat paard al veel relaxter was.
Vandaar dat ik bitje ;( wordt hierbij.

Weet alleen niet hoelang en welke regelmaat Kasmir met dit soort trainingen bezig is ongeveer in deze stijl.

"normaal" zie je in een sessie;s al vooruitgang, en is het de herhaling en intensie wat het krachtiger maakt.
Na een tijdje setteld dit geleerde zich in paarden-brain en dan kom je bv met een voorheen super enge bal veld in en paard is na 5 min er klaar mee.

Hoe denken jullie over korte maar hoge dosis inzet kruiden zoals valeriaan ?, of magnesium suppl ?
Ga er dus automatisch vanuit dat Roxy heel schraal staat kwa krachtvoer.
(is maar suggestie , open minded en vanuit een ervaring van goede resultaten)

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 19:10

Kasmir schreef:
Heb wel alle explosies eruit geknipt maar het werk van stilstaan zakje erheen en weer release, en gewoon wachten tot ze weer helemaal ontspant heb ik her en der wel eruit geknipt omdat dat voornamelijk herhaling is van stukjes die ik al laat zien in het filmpje.

Nog een vraagje: Heeft een van jullie ervaring met werken met een hartslagmeter? Het lijkt mij zelf best een interessante toevoeging om te kijken wat haar hartslag doet bij bepaalde prikkels.


Heb je explosie er nu meer uitgehaald ? of ze bewust meer laten zien ? :?

Tja hartslag gaat fiks omhoog, vertel je niks nieuws.
hoe hoog, kun je zelf voelen meteen na stuiter reactie in slagader onder kaak.
en lekker kriebelen onder kaak vind elk paard lekker..

Wat zou het toevoegen als je hartslag kon observeren of horen? , toont ze zo weinig van te voren in totale expressie hoofd ?

Kasmir

Berichten: 5435
Geregistreerd: 11-09-05
Woonplaats: Noord Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-12-17 20:09

Bewust meer laten zien, die heb ik dus wel allemaal in het filmpje gezet. Zie nu pas dat je die inderdaad 2 kanten op kan interpreteren haha xD.

Hartslagmeter ben ik voornamelijk nieuwsgierig wanneer hij omhoogschiet en hoeveel als het zakje bijvoorbeeld nog een eind weg is. Misschien bouwt ze wel veel eerder op dan ik denk. Of ze laat gewoon wel alles zien en is toch een open boek x).

Zakje was de eerste keer, wel veel bezig geweest met dubbele longe laten wennen. Wel vaker veschillende schriktrainingen maar dit was geïnspireerd door het tucker filmpje haha. Maar ik weet zeker dat als ik 't zakje er weer bij pak ze weer even hard in paniekmodus schrikt, bij Rox moet alles 100x herhaald worden }:0

Ze staat op een mineralen korreltje, gebruik cavalor pianissimo als beloningssnoepje en ze krijgt iedere dag wat magnesium bijgevoerd. Verder hooi + stro en een liksteen op stal die ze goed gebruikt.

Hilary

Berichten: 9203
Geregistreerd: 22-05-04

Re: [VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 20:26

Ik heb een hartslagmeter, werk er ook af en toe mee. Maar onderscheid maken tussen "eng" en "rennen" doet de meter zelf natuurlijk niet, dan moet je er wel bij filmen (in beeld hartslagmeter starten zodat je kunt vergelijken).

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 20:29

Kasmir schreef:
Nog een vraagje: Heeft een van jullie ervaring met werken met een hartslagmeter? Het lijkt mij zelf best een interessante toevoeging om te kijken wat haar hartslag doet bij bepaalde prikkels.


Ik denk dat het niet super veel zal toevoegen in jouw geval, omdat je gewoon al goed ziet wat er in Roxy omgaat :) maar kan altijd interessant zijn wanneer die hartslag al omhoog gaat.

Peetstap schreef:
"normaal" zie je in een sessie;s al vooruitgang, en is het de herhaling en intensie wat het krachtiger maakt.
Na een tijdje setteld dit geleerde zich in paarden-brain en dan kom je bv met een voorheen super enge bal veld in en paard is na 5 min er klaar mee.


Mijn ervaring is dat de meeste paarden het al prima doen met gewoon wat exposure en herhaling (met matige timing). Dus gewoon een bal in de bak leggen en ze wennen er vanzelf aan. En dat dan een paar dagen herhalen. Dus als iemand met een redelijke timing aan de slag gaat, heb je snel effect.

Voor zo'n paard als dit is dat echt niet voldoende. Nog sterker, je kan het ook veel erger maken. Je hebt echt een uitstekende timing nodig bij dit paard. Je kan eigenlijk geen zet missen. En dat is door de heftige reactie dan weer niet zo makkelijk.

Ik vind het leuk om te lezen dat TS het nog steeds meer leerzaam vind, dan frustrerend. Dat doen niet veel mensen je na +:)+ Wel fijn dat je nog een ander paard hebt om mee te rijden, dat scheelt!

Mijn oude paard was er ook zo één: met elke slechte ervaring, had je tien goede ervaringen nodig om het weer op de goede weg te krijgen. Daar kon je honderd keer een bal in de bak leggen en de honderdste keer was ze nog net zo bang als de eerste keer :+ en als die bal dan ergens in die honderd keer dan een keer per ongeluk een beetje bewoog, dan was het de keer daarna nog weer enger :+

Leo

Berichten: 50142
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 20:47

Stille meelezer komt heel even onder haar steen vandaan:

Ik heb een hartslagmeter, welke ik ook een paar keer om heb gehad in training omdat de mijne ook van die plotselinge vluchtreacties kon geven zonder duidelijke aanleiding. Ook een paar keer met trailerladen oefenen om gedaan. Het gaf inderdaad wel info, en vooral de info dat flight reacties niet persé een opbouw er naar toe hoeven te hebben. Dit is een grafiekje van een heftige flight reactie van mijn paard:

Afbeelding

Dit was overigens voor mij de druppel om de training toch verder uit handen te geven, omdat ik er te weinig mee kon op dat stukje. Het probleem bleef te ongrijpbaar voor mij. (Voor hem was de ruiter op dat moment het enige / grootste probleem. Qua desensibilisatie waren we op dat punt al heel ver gekomen).


Qua zakje op het filmpje;
Ik heb eerst geleerd te 'touchen'. Eerst mijn hand, dan willekeurige voorwerpen etc. Nieuwe en 'enge' dingen heb ik vervolgens ook altijd eerst laten touchen ter introductie;
Ik houd een voorwerp, bijvoorbeeld de stick met zakje, stil voor hem. Hij moet zelf naar het zakje toe bewegen om het te touchen, raakt hij het aan met de neus, geef ik meteen release door het weg te halen. Zo ben ik steeds verder gegaan, door hem ook zijn als te laten buigen om het zakje te touchen, zodat hij in de beweging komt en de spiertonus doorbroken wordt. Dat zie ik in jouw filmpje ook terug als je het zakje voor haar borst houdt.
Daarna laat ik hem achter het zakje aandraaien, er achter aan lopen etc. Iedere keer dat hij toucht: release.

Pas als hij daar ontspannen mee is, ga ik zijn lijf aanraken, beginnend bij een punt waar hij het zelf nog kan zien. En zo steeds verder.

Dit was een methode die bij mijn angstige paard erg goed werkte wua introductie van nieuwe dingen. Het kan ook steeds heel kort en goed gefaseerd. Introductie van nieuwe voorwerpen ging zo ook steeds makkelijker en sneller en juist omdat hij zelf leerde er naartoe te stappen (en dus leerde kijken en nadenken) is hij heel makkelijk geworden met nieuwe dingen. Hij vindt nog steeds wel eens iets spannend, maar kijkt nu in plaats van meteen het hazepad te kiezen. :)


Ik vind het een mateloos interessante case. Ik blijf volgen. :)

Hilary

Berichten: 9203
Geregistreerd: 22-05-04

Re: [VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 21:32

Die meting zitten twee dikke artefacten in, waarschijnlijk door kort contactverlies, maar je ziet wel duidelijk wat de hartslag doet :j

ruitje

Berichten: 12320
Geregistreerd: 29-06-03

Re: [VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 22:12

Ik kan je het topic van rock it ( van Leo) ook zeker aanraden TS, benoemde dat al eerder.

Magnesium heb ik goede ervaringen mee :)

Leo

Berichten: 50142
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 22:28

Hilary schreef:
Die meting zitten twee dikke artefacten in, waarschijnlijk door kort contactverlies, maar je ziet wel duidelijk wat de hartslag doet :j


Klopt inderdaad. :j

Wat er deze sessie te zien is zijn steeds kleine stijgingen van spanning waarna hij weer ontspant. Er zat een ruiter op zijn rug en hij moest wegstappen (stijging), halthouden en weer even stilstaan / ontspannen (daling). De stijging was een vluchtreactie "uit het niets": hard rennen en blinde paniek, tot hij zijn ruiter kwijt was. Daarna daalt de hartslag weer.

Op zich is de meter een mooi hulpmiddel, maar in de praktijk merkte ik dat hij toch niet veel uit de kast kwam en ik vooral toch wilde blijven "kijken en voelen".
Zijn huidige trainer is ook meer van dat laatste, dus hij ligt al weer even in de kast.

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-17 22:29

Hey wat toevallig dat jij ook over een hartslagmeter begint.
Ik vroeg deze vraag ook in een topic over paarden die beleerd worden in 2018 :D
Kreeg daar ook de tip om dat zeker toe te passen.
Ook omdat ik wil weten vanaf welk moment de hartslag van mijn paard al omhoog gaat en of het na herhaaldelijke training verbeterd en pas op een later moment omhoog gaat.
Even snel een voorbeeld:
Ik hou een longeersingel vast naast zijn.borst, hij stapt achteruit en hartslag verhoogt.

Na paar dagen trainen op release en retreat op de longeersingel gaat de hartslag niet meer omhoog als ik hem bij de.borst hou.

Althans ik hoop dat het zo zal gaan. En als alles in grafieken bijgehouden kan worden zou dat véél makkelijker zijn.

Limoncello krijgt Liquihorse Relax dat is met extra magnesium. Hij is kalmer maar of dat echt door de liquihorse is of door de castratie en meer vertrouwen in mij is lastig te bepalen. :')

Seltje

Berichten: 3306
Geregistreerd: 25-05-10
Woonplaats: Antwerpen

Re: [VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-17 01:29

Met veel interesse heb ik dit topic gelezen, hier komen veel interessante tips voorbij.

Ik vrees een beetje dat dit paard toch ergens verschrikkelijke pijn heeft, misschien zelfs zenuwpijn, dan kan elke aanraking pijnlijk zijn (dus ook etensbak...). Ook kan er een hormonale huishoudingsprobleem zijn. Vrouwen met zware menstruatiepijnen hebben soms al een irritatie gevoel als ze gewoon handjes moeten schudden.
Dit paard gaat zo duidelijk in de vlucht dat ze volgens mij voor pijn vlucht. Hoe dit te laten onderzoeken bij zo'n paard is niet simpel, maar een bloedje trekken en eens een paar weken op zware pijnstillers proberen kan misschien al duidelijkheid brengen. (wat trouwens ook enorme angstreacties kan geven zijn hersentumoren, maar nu ben ik de ergste scenario's aan het bedenken)

Leo

Berichten: 50142
Geregistreerd: 06-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-17 09:39

Ik ben het op zich met je vrees eens, maar wil wel meegeven dat pijn niet de oorzaak hoeft te zijn van (al dan niet extreme) angstreacties.
Mijn paard is lichamelijk 100% goed, maar had extreme vluchtreacties. Hij moest echt leren dat er andere antwoorden bestonden dan vluchten, en dat kost veel tijd, geduld en inzet. Echter was zijn angst logisch te verklaren (semi wild opgegroeid paard van 4 jaar oud). De angst voor de ruiter was minder logisch te verklaren, maar achteraf (na uitgebreid overleg met zijn huidige trainers) toch ook wel...
Pijn is een veroorzaker van hevige reacties die absoluut uitgesloten moet worden (ik vind het namelijk ook echt wel hevige reacties van dit paardje) maar wat niet altijd opgaat als veroorzaker van die reacties..

Dat is zo'n stukje van... konden ze maar praten.

Kasmir

Berichten: 5435
Geregistreerd: 11-09-05
Woonplaats: Noord Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-12-17 10:32

Even snel reactie vanaf m’n telefoon: Hmm ja dat maakt het wel erg lastig, ook omdat het mijn paard niet is. Haar moeder scheen ook een aparte merrie te zijn. Wat ik wel interessant vind is het hormoonhuishouding opmerking. We hebben namelijk een Arabische ruin die tot zijn 6e hengst is geweest (nu 8 jaar) en deze moet helaas altijd apart van de merries. Hij vertoont nog echt hengstengedrag en zodra hij bij de merries staat is Rox volledig van dr padje af en kunnen we niet eens een halster omdoen, loopt ze alleen maar van ons weg.

Zelf ken ik een gedragstherapeut (goede die ook gewoon n opleiding heeft genoten) die mij met een eerder paard goed heeft geholpen. Ik denk dat ik toch eens contact met haar opzoek om te vragen wat zij van de casus vind. Denk ook dat ik de clicker er maar weer eens bij ga pakken, met Rox amper gedaan maar opzich een handige tool.

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Re: [VOLG] Reactieve Roxy inrijden..

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-17 10:09

Kasmir:
Paar keer je laatste video bekeken , en zie wel paar dingen die net effe anders kunnen, vindt je het nuttig dat ik daarop inga ?
Is wel in mijn beleving en inzicht he, ik sta niet bij Roxy dus voel er niets bij en zie de belangerijke kleine uitingen niet van Roxy.

Gaat nogal wat tijd inzitten n.l. , maar goed jou video monteren en hier plaatsen kost ook zo een uur ;-)

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-17 11:45


Gini
Berichten: 17919
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-17 20:22

Kasmir ik vind het echt super van je dat je eigenaar en paard wilt helpen. Hoeveel mensen zouden dit paard naar een trainer sturen die haar er wel even doorheen krijgt. Pluim voor jou en de eigenaar van Roxy om haar eerlijker te behandelen dan dat. :)

sanne83 Ik ben het er ook mee eens dat milde angst vaker voorkomt dan men denkt. Juist omdat een paard van oorsprong eigenlijk een bang aangelegd dier is. Veel paarden worden door pijn in het gareel gehouden, maar neem die pijn weg en er is totaal geen controle meer.

Peetstap schreef:
Wat vindt jij van de zakjesdruk die hierbij aanwezig is ?, ik vindt die druk niet eens veel, mooi laag bij de grond ?
Maar vindt haar reactie en tijdsduur waarin ze blijft hangen in vluchtmodes vet lang duren en behoorlijk hoog in energie.

De druk van het zakje is zo groot als het paard zelf aangeeft. :+ Stel dat het paard al spanning in zijn lijf vertoont van zodra er nog maar een zakje in de bak op 20m afstand ligt. Dan weet je dat het paard aanraken met het zakje een te grote stap is voor 1 training. Roxy geeft hier aan de druk te hoog te vinden en gaat in vluchtmodus. Op dat moment is iedere handeling die je doet praktisch "waardeloos", want het instinctieve reactieve brein van het paard heeft op dat moment de bovenhand en in die mindset is het zeer zeer moeilijk om het paard daadwerkelijk iets aan de te leren. Het paard denkt niet meer na, maar is bezig met overleven. Dat ze lang blijft hangen in die modus geeft aan dat ze de druk te hoog blijft vinden. Eigenlijk zou ik het dus niet erg vinden om op dat ogenblik toch een beetje druk weg te nemen en het zakje minder dicht bij haar te houden. Alleen al om dingen als trappen en steigeren en andere nog extremere angstreacties te vermijden.

Het kan ook zijn dat je bij een paard als Roxy het zakje eerder passief moet maken dan actief. Actief = het zakje is het middelpunt van de belangstelling en het doel van de training. Passief = we zijn lekker aan het wandelen en o wat is dat, nu ligt daar een zakje op de grond. Of een plastieken zakje uit je jaszak halen, uit dat plastieken zakje een snoepje halen en haar dat geven en het plastieken zakje weer in je jaszak steken.

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 18:26

Gini schreef:
De druk van het zakje is zo groot als het paard zelf aangeeft. :+

Mooi gezegd :D

Gini schreef:
Het kan ook zijn dat je bij een paard als Roxy het zakje eerder passief moet maken dan actief. Actief = het zakje is het middelpunt van de belangstelling en het doel van de training. Passief = we zijn lekker aan het wandelen en o wat is dat, nu ligt daar een zakje op de grond. Of een plastieken zakje uit je jaszak halen, uit dat plastieken zakje een snoepje halen en haar dat geven en het plastieken zakje weer in je jaszak steken.


Mooi om dit onderscheid aan te halen!
Ik zie passieve training als een soort gehoorzaamheid training. Kan je blijven luisteren naar mijn hulpen? Ook al is er dit (zakje of iets anders engs) dat je afleidt. Met weinig afleiding beginnen en langzaam opbouwen naar meer afleiding.

Bij zo'n angstig paard zal je bijna niet zonder actieve training kunnen om het uiteindelijk echt op te lossen, maar het verschilt per paard wat het makkelijkst is om mee te beginnen :j

Lastig dat het niet je eigen paard is! Het is altijd een optie om eens een keer twee weken pijnstillers te geven en te kijken of dat verbetering geeft. Ze heeft dit gedrag al van jongs af aan toch? Lastige is dat verder onderzoek uiteraard lastig is door haar gedrag en je voor vrijwel alles haar zal moeten verdoven.

Kasmir

Berichten: 5435
Geregistreerd: 11-09-05
Woonplaats: Noord Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-12-17 19:21

Even korte reactie vanaf m’n telefoon. Uitgebreider komt zodra ik weer tijd vind voor m’n pc te kruipen xD

Vandaag weer met t singeltje bezig geweest tijdens de les. Heb voorlopig besloten gewoon een andere mindset te trainen, namelijk roxy leren spanning afvloeien. Singeltje etc zijn daarbij slechts tools en het omdoen daarvan geen doel opzich, geeft in mijn kop wat meer rust.

Mijn gevoel zegt overigens dat het niet pijn is maar gedragsmatig voor zover dat wat waard is x).

Wat ik tijdens deze training opvallend vond is dat ze iedere x als ik de singel weer afhaalde ze een stap naar mij toe deed (ongeveer in mij ging staan). Toen ze op een gegeven moment oké was met het singeltje deed ze dat niet meer (geen steun meer nodig)

Heb zaterdag & vandaag nog even met een ander paardje (ook Arabier) op stal gewerkt. Veel dominanter type, jeetje wat is dat relaxed haha. Daar tegen zei ik gewoon even niet ouwehoeren maar luisteren en toen was t goed en ontspande hij daarin. Dan merk ik toch wat met Rox allemaal niet kan. Had vandaag eerst de ruin en daarna Roxy en moest echt even gaan staan en wat ademhalingstechnieken doen om mijn energie dusdanig te laten zakken dat ik überhaupt met Rox kon werken x).

kking

Berichten: 1005
Geregistreerd: 24-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 19:27

Ik lees al even met je mee.
Geweldig hoe je bezig bent met haar.
Mijn jonge paard is ook zo'n bewerkelijk typje.
Moeder volledig onbegrepen en niet meer te rijden.
Ik ben met hem vroeg begonnen met grondwerklessen en dat werpt hier goed zijn vruchten af.

Wat ik je als tip mee kan (en wil) geven is met de longeersingel....gebruik een elastische dressuursingel, zodat ze haar buik "gewoon" uit kan zetten en kan blijven doorademen.
Deze tip kreeg ik van mijn lesgeefster en heeft voor ons heel fijn gewerkt.
Hij kwam de singel niet tegen tijdens het ademen.

maikeltje

Berichten: 7260
Geregistreerd: 24-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 22:07

Wat ik gedaan heb met mijn merrie met een singeltrauma: elastische dekensingel om en lekker de wei op. Zij kon er ook echt niet aan wennen en ontplofte gewoon. Nadat ze dat elastische singeltje om had in vrijheid, lekker eten en spelen op de wei ( en bokken in het begin maar het ding ging niet weg) was er heel veel opgelost. Het ding deed haar geen kwaad. Ze kon gewoon eten en spelen met haar vriendjes. Het heeft een grote verandering gebracht. Als het net kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan :+

(Lees ook verder graag mee, heb weer een jonkie staan en er komen leuke tips voorbij, altijd handig)

kking

Berichten: 1005
Geregistreerd: 24-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 22:44

Ohhh dat heb ik eerst ook gedaan hoor de elastische dekensingel.
Eerst los en daarna steeds iets strakker.
Maar bij een longeersingel zit geen elastische singel....voor de onderkant een dressuursingel geleend. (oeps moet nog terug).
Momenteel loopt ie onder een westernzadel

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 22:45

Ik lees ook nog steeds mee.
Ik denk echter dat het niet alleen de singel is bij Roxy aangezien het wel al gelukt was om de barebackpad op te leggen, maar ze weer een terugval heeft gehad.

Dit was bij mijn paard ook het geval. Eerst was het allemaal goed en had hij zadels en singels omgehad. Na de verhuis naar de manege en na maanden niks meer op te leggen vond hij het allemaal weer eng en toonde hij weer vluchtgedrag.

Inmiddels heb ik de zondag toch weer het zadel kunnen opleggen máár niet aangesingeld. Ik wil nu eerst dat hij met het opleggen en afhalen o ontspannen blijft staan. Daarna ga ik pas over op het aansingelen ook.

Mede door dit topic heb ik ook veel bijgeleerd.

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 23:05

maikeltje schreef:
Wat ik gedaan heb met mijn merrie met een singeltrauma: elastische dekensingel om en lekker de wei op. Zij kon er ook echt niet aan wennen en ontplofte gewoon. Nadat ze dat elastische singeltje om had in vrijheid, lekker eten en spelen op de wei ( en bokken in het begin maar het ding ging niet weg) was er heel veel opgelost. Het ding deed haar geen kwaad. Ze kon gewoon eten en spelen met haar vriendjes. Het heeft een grote verandering gebracht. Als het net kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan :+

(Lees ook verder graag mee, heb weer een jonkie staan en er komen leuke tips voorbij, altijd handig)

He das effe een goede tip :)* , je hebt zo'n singel van deken afgehaald en apart om haar lijf gedaan ?
(Moet even een beeld vormen hierbij)
Ga je tip aan mijn bibliotheek toevoegen +:)+

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-17 23:12

Peetstap schreef:
maikeltje schreef:
Wat ik gedaan heb met mijn merrie met een singeltrauma: elastische dekensingel om en lekker de wei op. Zij kon er ook echt niet aan wennen en ontplofte gewoon. Nadat ze dat elastische singeltje om had in vrijheid, lekker eten en spelen op de wei ( en bokken in het begin maar het ding ging niet weg) was er heel veel opgelost. Het ding deed haar geen kwaad. Ze kon gewoon eten en spelen met haar vriendjes. Het heeft een grote verandering gebracht. Als het net kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan :+

(Lees ook verder graag mee, heb weer een jonkie staan en er komen leuke tips voorbij, altijd handig)

He das effe een goede tip :)* , je hebt zo'n singel van deken afgehaald en apart om haar lijf gedaan ?
(Moet even een beeld vormen hierbij)
Ga je tip aan mijn bibliotheek toevoegen +:)+

Een dekensingel is een aparte elastische singel. Die haal je niet van een deken af.
https://www.google.be/search?q=dekensin ... SBxSzkEwBM:

Een stalgenoot gebruikt dat bij vliegendekens omdat deze snel scheef hingen na het rollen.