Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Taucha schreef:dit klopt niet. Glutenallergie komt weinig tot niet voor, juist de intolerantie komt vaak voor en die is net zo heftig... Je lichaam kan gluten niet verwerken,niet "tollereren' dus kun je oa een opgezette buik, diarree en bij veel gegeten glutem overgeven. Het ergste nog wel is dat je darmwand beschadigd waardoor minder voedingsstoffen worden opgenomen (je ziet dus vaak groei achterstanden bij kinderen) en door de beschadiging heb je een sterk verhoogde kans op darmkanker. Deze kans neemt af met de jaren dat je een dieet volgt omdat je darmflora zich kan herstellen. Maar ookal is die na 4 jaar veel hersteld, van een keer gluten eten krijg je dezelfde heftige reactie als hierboven. Het apart bereiden in een oven, apart kookgerei en handen wassen tussen gluten en glutenvrij eten aanraken Is dus juist ook bij intolerantie zeer belangrijk.Ik heb geen glutenallergie, maar voel me wel lekkerder met een ontbijt dat bestaat uit yoghurt, haver, lijnzaad, gemengde noten en wat er voorhanden is aan fruit. Verder kun je er nog behoorlijk wat zaden/noten aan toe voegen die je bv op de markt vaak voor weinig kunt vinden.
Als je alleen een gluten intolerantie hebt en niet mega allergisch bent voor gluten, dan hoef je vaak niet zo heel streng op te letten. Meestal is het al voldoende om te zorgen dat er geen tarwe/tarweproducten in je dagelijkse eten voorkomen, maar hoef je niet apart eten geserveerd te krijgen in restaurants of in je keuken op je aanrecht een aparte glutenvrije zone aan te houden.
secricible schreef:Normaal gesproken wordt je na zo'n diagnose toch direct door het zkh doorgestuurd naar een dietist? Wat heb je precies? Coeliakie, overgevoeligheid? Een allergie?
Kentaro schreef:En glutenvrij eten schijnt nu ook weer niet goed te zijn
http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerke ... ailsignout