[Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14112
Geregistreerd: 20-04-16

[Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-10-16 17:12

*Door Nissima, getipt door AmkeVH
Afbeelding
Het team op wedstrijd. Foto: Serge Evers.


Horseball is een nog relatief onbekende sport in Nederland. Het wordt omschreven als een kruising tussen handbal, basketbal en rugby. Twee teams van 6 personen strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Het ideale speelveld is 25 bij 65 meter met aan beide korte kanten een doel: een ring met een diameter van 1 meter. De ringen hangen 3,5 meter hoog op een paal en 2,5 meter van de achterlijn van het veld. Aan de ring is een net bevestigd zodat duidelijk te zien is of de bal door de ring gegaan is.

De sport wordt fanatiek beoefend in Italië, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Finland en Spanje en is door de FEI erkend. Ook het KNHS heeft sinds 2014 Horseball erkend als officiële discipline en heeft de Horseball Vereniging Nederland op laten richten.

Om meer te weten te komen over deze bijzondere teamsport, stelden we wat vragen aan het Horseballteam van Manege de Boschhoeve.

1. Uit hoeveel personen bestaat jullie team? Hoeveel rijervaring hebben jullie gemiddeld?
Ons team bestaat uit 8 personen, dit zijn 7 spelers en 1 trainer. Wij hebben een gemiddelde rijervaring van 15 jaar. Het is belangrijk dat wanneer je aan horseball begint je alle drie de gangen goed beheerst. Andere belangrijke dingen zijn een onafhankelijke zit en een beetje lef.

2. Rijden jullie nog een andere discipline dan horseball?
Een aantal van ons zijn ook actief in de dressuursport. Daarnaast zijn we allemaal erg ervaren in het begeleiden van buitenritten.

3. Is er een minimale en/of maximale leeftijd verbonden om horseball te spelen?
In de horseballwereld wordt er onderscheid gemaakt tussen pony- en paardenteams. De ponyteams zijn tot en met 16 jaar. Ben je ouder, dan kom je automatisch in een paardenteam terecht. Binnen ons team varieert de leeftijd van 21 tot 25 jaar.

4. Wat was voor jullie de reden om aan deze sport te beginnen en hoe zijn de horseball-lessen op de manege tot stand gekomen?
Elk lid van ons team is in de schoolvakantie ook fanatiek kampbegeleider op de manege waar wij horseballen. Deze manege, Manege de Boschhoeve, organiseert iedere zomer ponykampen voor kinderen van 6 t/m 18 jaar. Eén van de begeleiders kende de discipline horseball en had daar de nodige materialen voor. Zodoende hebben wij dit met de rest van de begeleiders in de kampen geïntroduceerd. Hierop volgde een clinic van horseball team HVV uit Venlo die wij met een aantal andere begeleidster hebben gevolgd. Vanaf dit moment is horseball onder een aantal van ons echt gaan leven wat uiteindelijk leidde tot het oprichten van ons eigen horseball team.

Nadat we zo enthousiast geworden zijn over deze tak van paardensport zijn wij rond de tafel gaan zitten met de eigenaresse van de manege om afspraken te maken over deze lessen. We zijn zelf actief op zoek gegaan naar een trainer. Gelukkig vonden we snel een gemotiveerde trainer en zijn we samen met hem de lessen vorm gaan geven.

Afbeelding
Een training op de manege. Foto: Olympia.
5. Hoe ziet een training er bij jullie uit?
Wij trainen elke zondag van 16:00 tot 18:00, op manegepaarden. De training duurt 2 uur waarvan we een kwartier invullen met een warming-up. Deze warming-up bestaat uit het opwarmen van de spieren voor zowel ruiter en paard. De training vindt plaats in de binnenbak van ruim 20 bij 80 meter.

Het spelen van horseball is zowel voor paard als voor ruiter fysiek zwaar. Het is in eerste instantie van belang dat er goed wordt los gereden. Dit is ook één van de kenmerken van een horseballtraining. Een horseballtraining omvat verder verschillende elementen die je in een andere discipline niet snel zult tegenkomen. Enkele voorbeelden zijn; het rapen van de bal, het werpen op doel en het oefenen van verschillende aanvals- en verdedigingstactieken. Ook het hanteren van de bal is een onderdeel apart. Zo wordt de bal op een speciale manier naar elkaar gegooid en speelt handelingssnelheid een grote rol.

6. Rijden jullie ook wedstrijden? Zijn er niveauverschillen binnen de horseball?
Op dit moment worden er in Nederland weinig wedstrijden georganiseerd. Horseball is in Nederland nog geen populaire sport en het is daarom moeilijk om een officiële competitie op te richten. Overigens wordt hier wel hard aan gewerkt! De eerstvolgende officiële wedstrijd is het NK te Ermelo op 10 en 11 december!

Onze eerste wedstrijd was een internationale wedstrijd. Deze vond plaats in diepenbeek, België. Wil je veel wedstrijden spelen, dan moet je wel uitwijken naar België omdat de sport daar veel groter is dan in Nederland.

Omdat er zo weinig teams zijn in Nederland is het moeilijk om over niveauverschil te praten. Wij zijn – als team- net begonnen met de sport. In België heb je wel verschillende niveaus.

Afbeelding
Het doel. Foto: Olympia.

7. Wat is een ideaal paard? Welke eigenschappen moeten paard en ruiter bezitten om succesvol te worden?
Het ideale horseball paard is tot 1,65m, wendbaar, snel aan de hulpen, dapper, beschikt over een goed uithoudingsvermogen en kent geen angst.

Een goede samenwerking tussen paard en ruiter is essentieel. Hiervoor is vertrouwen erg belangrijk. De ruiter moet niet bang aangelegd zijn. Het is belangrijk dat je zonder handen je paard kunt sturen. Daarnaast moeten paard en ruiter goed in teamverband kunnen functioneren.

8. Heb je ander harnachement voor horseball nodig?
Voor horseball heb je nodig: springschoenen, peesbeschermers, combinatie martingaal met borsttuig, spring- of veelzijdigheidszadel en een hoofdstel met een hoge neusriem om de martingaal aan te bevestigen. Het essentiële onderdeel van horseball is de opraapsingel! Deze bevestig je onder de buik door aan je twee stijgbeugels. Deze riem zorgt ervoor dat je tijdens het rapen niet uit je zadel valt. Verder spelen we bij horseball ook met een iets andere bal. Het is een bal ter grote van een voetbal met leren hengsels. Om het zadel niet te laten verschuiven moet je goed aansingelen! Ook helpt het borsttuig mee om het zadel op zijn plek te houden.

9. Er wordt regelmatig commentaar geleverd op de sport wat betreft diervriendelijkheid. Wat is de regelgeving omtrent het welzijn van de paarden?

Het horseball regelement is tamelijk uitgebreid op het gebied van paardenwelzijn. Natuurlijk is het belangrijk om ook je gezonde verstand te gebruiken. Voorafgaand aan de officiële wedstrijden worden de paarden gekeurd door een dierenarts. Voor – tijdens en na de wedstrijd word gedrag dat in conflict kan komen met het paardenwelzijn direct bestraft. Verder zijn de spelregels er ook op gemaakt om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ongelukken gebeuren tijdens de wedstrijden en tijdens de trainingen. Een van deze regels is bijvoorbeeld de rijrichting. Elke combinatie moet in dezelfde richting rijden als degene met de bal.

10. Gebeuren er wel eens ongelukken tijdens wedstrijd of training? Hoe bescherm je paard en ruiter tegen verwondingen en blessures? Staan er hulptroepen langs de kant en zo ja, hoe gaan zij te werk bij een ongeluk?
Natuurlijk kun je het niet uitsluiten dat er ongelukken gebeuren tijdens de trainingen en wedstrijden. Echter is de gehele paardensport niet zonder risico, ook bij springen, dressuur, eventing en polo gebeuren wel eens ongelukken. Horseball is natuurlijk wel een ruige sport, zo moet je bijvoorbeeld de bal bij een ander uit zijn handen kunnen trekken. Echter blijft hier ook paardenwelzijn voorop staan en zal de scheidsrechter in gevaarlijke situaties altijd de doorslaggevende stem hebben en kan hij of zij een penalty, gele of rode kaart geven. Bij een officiële wedstrijd is het verplicht om een EHBO’er en hoefsmid aan de kant te hebben staan.

De reguliere veiligheidsnormen gelden ook bij horseball. Daarnaast worden de benen van de paarden ingepakt. De ruiters kunnen eventueel kniebeschermers aanschaffen. Ook de spelregels zijn op een zodanige manier opgesteld zodat paard en ruiter de sport veilig kunnen uitoefenen. Het wedstrijdveld word afgezet met luchtkussens.

Afbeelding
De bal oprapen tijdens een wedstrijd. Foto: Serge Evers.
11. Wat voor bitten, of, als deze gebruikt worden, bitloze optomingen worden er gebruikt tijdens de sport? Rijden jullie met sporen, en zo ja, waarvoor worden deze gebruikt?
Alle trensbitten zijn toegestaan. Dit is een inschatting van de ruiter zelf. Er mag absoluut niet met stang gereden worden. Bitloos rijden hebben wij nog niet gezien.

Een groot aantal van ons rijdt met sporen, dit zijn allen stompe sporen van maximaal 1,5cm tot 3cm. Deze worden gebruikt om – zoals bij iedere paardensport – de paarden scherper aan de hulpen te zetten, absoluut niet als straf! De sporen hinderen het paard niet wanneer je aan het paard gaat hangen. Je been draait immers altijd naar binnen op het zadel. Tijdens het horseballen is een zweep niet toegestaan, dit is ook een van de redenen dat er met sporen wordt gereden.

12. Wat is er zo mooi aan de discipline?
Het is – naast polo en carrousel – de enige discipline die je in teamverband kunt doen. Je krijgt er een ontzettende adrenaline boost van! Ook de samenwerking met het paard is gaaf, vanaf het begin werk je nauw samen en moet je wederzijds vertrouwen opbouwen. Ook het groeien samen met je team is voor ons een belangrijk punt.

13. En tot slot: hoe begin je met horseball? Hebben jullie tips voor ruiters die willen beginnen?
  • Kijk eens op de site van de HVN (Horseball vereniging Nederland). Hierop vind je de maneges waar op dit moment actief horseball gespeeld wordt.
  • Doe een aanvraag voor een clinic. De meeste teams zijn meer dan bereid om horseball bekender te maken in Nederland.
  • Ga bij jezelf na of teamverband iets voor jou is.
  • Ga vooral kijken bij een training of wedstrijd en ga na of het echt iets voor jou is!
  • Ben je benieuwd naar spannende horseball avonturen, kijk eens op onze facebook!

Chasingmood

Berichten: 3593
Geregistreerd: 27-12-11

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-16 20:41

Jaaa daar zijn ze dan! Heel leuk *\o/*

Isabel

Berichten: 2271
Geregistreerd: 10-03-13
Woonplaats: Someren

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 00:20

Super leuk!

HarmanyL

Berichten: 2665
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Geldrop

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 04:39

Stoer!

Iris82

Berichten: 39854
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 05:59

Leuk onderwerp alleen jammer dat het artikel zo matig geschreven is. Ben ik al even niet meer gewend van de NR.

Kesje

Berichten: 659
Geregistreerd: 02-01-14
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 14:48

Citaat:
Het is – naast polo en carrousel – de enige discipline die je in teamverband kunt doen.


Niet helemaal waar! We hebben in Nederland ook nog Polocrosse :D Ik geloof dat onze vereniging ook weleens manegepaarden van horseball heeft gehuurd voor buitenlandse spelers die naar onze toernooien komen. Voor de paarden zijn het erg vergelijkbare sporten, prima geschikt dus :j

Wel lekker hoor, zo'n grote binnenbak om in te trainen :wow:

loeloemoekie

Berichten: 363
Geregistreerd: 05-05-07

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 14:42

Ooit een keer horseball gedaan op een ponykamp heeeeeel lang geleden.
Super leuk om te doen en erg spannend ook om naar te kijken!

Unleash

Berichten: 1052
Geregistreerd: 23-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 22:52

Mij doet het denken aan zwerkbal als ik de foto's zie. :P

Alleen dan te paard in plaats van op een bezemsteel.

ElineR

Berichten: 1846
Geregistreerd: 18-01-14

Re: [Interview] Horseballteam Manege de Boschhoeve

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-16 13:55

Horseball is echt gaaf :D. Ik was deze zomervakantie op ruiterweek bij de Boschhoeve en toen hebben we dat daar ook gedaan.