Ik wilde jullie graag even mijn projectje laten zien van vandaag, een paard, van getemperde chocola. Ik doe een patisserie opleiding en ik ben net begonnen aan de tweede module van 5 weken. De eerste module ging vooral over de basis en de nieuwe module gaat helemaal over chocola! Vorige week hebben we de hele dag bonbons gemaakt, dus erg veel bezig met het tempereren van chocola. Dat wilde ik graag nog thuis verder oefenen en wat is dan leuker dan een paard van chocola? juist, niks!
Ziehier, een paard in 3 kleuren chocola, door oneindig temperen en netjes werken verkregen:
(ik heb dit bij uit de kunst geplaatst, omdat mij dit meer van doen lijkt te hebben met kunst dan met recepten, maar mocht het toch niet goed staan, sorry!)
Vero
Berichten: 9778
Geregistreerd: 11-03-14
Geplaatst: 12-10-16 19:04
Wauw, knap gedaan hoor! En vast ook heerlijk
jolmer20
Berichten: 3976
Geregistreerd: 13-01-07
Woonplaats: Rotterdam
Geplaatst: 12-10-16 19:04
Jeetje, wat onwijs gaaf zeg! Ik zou hem niet durven opeten hoor, zonde!
bedankt allemaal! Gelukkig hoef ik m ook niet op te eten, want hij is inmiddels al verkocht Door te tempereren zorg je er voor dat de chocolade mooi uit kan harden. Doe je dit niet dan zou je de chocola nooit aan kunnen raken als het eenmaal hard is, want dan zou het gelijk weer smelten. Vrij technisch verhaal, met tempereren zorg je ervoor dat alle kristallen in de chocola op de juiste manier terug kristalliseren, zodat je dus mooi glimmende, knapperige chocola krijgt die je ook gewoon kan vastpakken
Bedankt allemaal Aangezien ik het best heel erg leuk vond om te doen, als mensen nog mooie foto's hebben van hun paard, waar er echt duidelijk contrast te zien is, dan mag je ze opsturen! En dan eventueel een portretje overnemen voor een klein prijsje. Al heb ik geen idee hoe dat dan moet met transport
Wauw prachtig zeg! En lijkt me ook erg lekker haha
Alwiene
Berichten: 16074
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is
Geplaatst: 12-10-16 20:07
Super mooi gedaan hoor! En respect. Ik heb in het verleden wel creatief gedaan met chocolade, maar heb me nooit aan tempereren gewaagd omdat het me echt een ontzettend lastig rotwerk lijkt. Maarja met chocolade die niet getempereerd is werken is ook geen succes. Ik laat het dus maar gewoon
Wat mooi! Ik krijg gelijk enorm veel zin in een hapje paard
julie0307
Berichten: 327
Geregistreerd: 09-08-15
Woonplaats: Langs mijn buren in Belgiƫ
Geplaatst: 12-10-16 21:28
Wow! Kan je het adres niet sturen van de nieuwe eigenaar? Dan ga ik even zorgen dat die daar niet te dik worden
jasz
Berichten: 2222
Geregistreerd: 11-11-10
Woonplaats: Bij Alkmaar
Geplaatst door de TopicStarter: 12-10-16 21:33
uhm uhm dubbel (sukkel)
Laatst bijgewerkt door jasz op 12-10-16 21:36, in het totaal 1 keer bewerkt
jasz
Berichten: 2222
Geregistreerd: 11-11-10
Woonplaats: Bij Alkmaar
Geplaatst door de TopicStarter: 12-10-16 21:34
Bedankt allemaal! Ja het is zeker wel heel lekker, maar het eet en vooral werkt wel wat lastig. Ik had laatst ergens een chocolade croissant die niet getempereerd was, maar die kon je dus niet eten zonder je gezicht en je handen echt compleet vies te maken
@sammie: tempereren is op zich eigenlijk niet moeilijk, je hebt alleen wel een aantal dingen echt nodig, zoals een marmeren of granieten plaat (ik heb de mazzel dat mijn ouders een granieten aanrecht hebben), een thermometer en een driehoekig en een lang liefst gebogen paletmes. Die dingen hoeven allemaal niet heel duur te zijn. Ik was voor de thermometer, het driehoekige paletmes en alle chocola nog geen 30 euro kwijt. Dan zit er nog een stukje theorie achter, maar dat wil ik je best even opsturen. En dan is het een kwestie van snel werken, goed opmeten en je chocola goed mengen je bent er wel even mee bezig, maar als je gewoon 1 soort chocola wil doen is dat heel goed te doen. Dat kan je binnen een kwartier wel gedaan hebben! Als je nog meer wil weten, pb maar
edit:
@julie: Ik zou het niet eens weten tis een beetje via via geregeld