Abces konijn, laatste kans

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-16 21:45

Om te beginnen, ik heb 6 konijnen, een groep van 4 en een koppeltje.
Mijn konijnen mogen bij mij lekker konijn zijn, ze hebben een grote ren en buiten af en toe een aai kijk ik er meestal alleen naar ;)

Vorige week voelde ik opeens een bult bij Pepper, het vrouwtje van het koppeltje wat apart zit. Pepper geeft graag kinnetjes en zodoende heb ik dat ontdekt.

Ik ben hiermee meteen naar de DA gegaan en 2 dagen later is ze geopereerd aangezien het een abces was.
De uitslag van de DA was alleen helaas niet bepaald rooskleurig. Het abces zit onder de kin, een zeer vervelende plek dus kan helaas ook niet weggesneden worden. Het abces kregen ze niet helemaal leeg/schoon gezien het een erg dikke wand heeft, dus ik zou het zelf nooit schoon krijgen thuis.

Nu is de enige en laatste optie die de DA mij gaf penicilline spuiten (oraal gaan konijnen dood van) maar niet zonder risico's aangezien konijnen niet goed tegen penicilline kunnen etc. Dus de DA mij geleerd te spuiten en doe ik dat om de dag. Dit is de enige en laatste kans op herstel voor mijn meisje wat lang kan duren. De DA gaf aan dat vooruitgang pas na enkele weken zichtbaar is :(

Maar mijn meisje lijd echt onder de penicilline, het ene moment denk je: als ik vanmiddag thuis kom is ze er niet meer, het andere moment scharrelt ze wat rond of zit ze karton te slopen. Net zoals vanmorgen, ik zag echt een levenloos konijntje, ga ik ze net eten geven, komt ze uit haar huisje en eet gezellig brokjes met haar vriendje en loopt nog wat rondjes.

Een van haar pootjes hinkt ze al mee (komt denkelijk door het abces, aangezien die bult er nog steeds zit) en haar ogen staan wat dof. Van de andere kant eet ze nog goed.

Ik vind dit echt moeilijk om een grens te stellen, wanneer is het genoeg en wanneer moet ik stoppen?

Ik moet 1,5 maand lang penicilline spuiten, maar na de spuit voelt ze zich zo ellendig!

Herstel is pas te zien na enkele weken en het is haar laatste kans op herstel maar oh wat heb ik het er moeilijk mee!
Ik wil m'n meisje niet opgeven en moet gewoon huilen als ik er aan denk maar ik wil haar ook niet zien lijden ;(

Ik heb nu voor mijzelf een grens gesteld, zolang ze eet gaan we door, zodra zij stopt, stop ik ook.

Morgen ga ik sowieso de DA bellen ivm haar pootje..

Bedankt voor het lezen, ik moest het echt even kwijt ;( Mocht iemand tips hebben, die zijn meer dan welkom!

Thenexttry

Berichten: 1285
Geregistreerd: 24-08-08

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 21:47

Ben je echt naar een konijnen arts geweest of naar een reguliere dierenarts ? Niet dat ik twijfel aan jou inscgattingvermogen maar de meeste dierenartsen hebben te weinig konijnen in handen gehad om deze met zulke gevallen echt te kunnen behandelen.

malih

Berichten: 4668
Geregistreerd: 04-11-07
Woonplaats: Almere

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 21:55

Maar waarom is er voor deze antibiotica gekozen en niet een ander? Krijgt ze ook nog pijnstillers? Deze kunnen ook ontstekingstemmend werken

_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-16 22:22

thenexttry, dit is behandeld door een zeer op konijnen gespecialiseerde DA, hij heeft ook veel contact met Wilhelmina park in Utrecht en behandeld konijnen net als een hond of kat. Hij is echt goed en weet echt heel veel over konijnen :) (maar ik snap je opmerking ;) )

Malih, er is voor deze antibiotica gekozen omdat dit het enige middel is dat kan gaat werken tegen dit abces, het is schijnbaar geen 'normaal' abces maar heeft een zeer dikke wand waar andere antibiotica niet 'aankomt/doordringt'. De DA heeft mij uitgelegd dat andere antibiotica niet gaat werken en daarom voor penicilline is gekozen, verder krijgt ze niks maar weet eerlijk gezegd niet of dit ook pijnstillend werkt.

hoefijzers
Berichten: 194
Geregistreerd: 17-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 22:34

Hoi.
Ik heb ervaring hiermee. Mijn konijntje had een abses onder haar oog in de wang. Ik ben ermee naar een konijn kundige dierenarts geweest. Deze gaf al optie inslapen of het oog eruit. Dit zag ik niet zitten en heb het probleem voorgelegd aan de konijnen specialist van NLD dierenarts praktijk wilhelminapark in utrecht. Deze kon mijn konijn wel helpen met behoud van het oog. Zij hebben veel ervaring met absessen. Een abses bij een konijn is niet te vergelijken met die van een ander dier of mens, het is heel dik en kaasachtig. Hierdoor moeilijk te behandelen maar het kan wel mits het goed wordt aangepakt. Mijn eigen dierenarts had dit nooit gekund. Het abces is open gelegd en leeggeschraapt. De wond die onder haar oog zat moest open blijven en ik moest er dagelijks antibiotica oogzalf in doen. En ik moest om de dag duplociline spuiten. Ik denk dat ik meer dan 2 maanden hebt geprikt. Daarna heeft mijn eigen dierenarts het nog nabehandeld door de laatste restjes van het abces nog twee keer weg te schrapen. Het was een intensieve behandeling maar met een goede afloop. Mijn konijn liet de behandeling goed toe alsof ze wist dat ik het deed om haar beter te maken.

Mijn advies is ga naar het wilhelminapark. Ik moest er ook een hele reis voor maken maar het ik wist dat ik daar moest zijn voor een goede afloop.

Volgens mij gaf ik de eerste tijd ook novacam wat een pijnstiller is en ontstekingsremmer. Pijn kan ook een rede zijn dat haar gedrag of eetlust anders is.
Beterschap
Laatst bijgewerkt door hoefijzers op 19-09-16 22:40, in het totaal 1 keer bewerkt

Geryon

Berichten: 19260
Geregistreerd: 11-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 22:34

Ik zou zeker vragen of pijnstilling mogelijk is. Als ze zich door de spuit zo slecht voelt, zou ze heel goed kunnen gaan stoppen met eten namelijk.

Floortz
Berichten: 1774
Geregistreerd: 19-02-15

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 22:41

Als ze pijn heeft, en dat zal best door een ontsteking, en je spuit haar al zelf, dan kun je ook tolfedine spuiten. Dat is ook ontstekingsremmend en een pijnstiller. Even vragen of het samen met de penicilline mag. (met doxicycline mag het wel)

_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-16 22:44

Hoefijzers, mijn DA staat in goed contact met Wilhelmina park. Het is voor ons 3 uur rijden daarheen en dat ga ik een ziek konijn niet aandoen, m'n eigen DA moet ik al een half uur voor rijden en twijfel absoluut niet aan zijn kundigheid. Dat wat jij uitlegt hebben ze mij inderdaad ook allemaal uitgelegd dat een abces bij konijnen heel anders is als bij andere dieren.
Mijn DA wilde het het liefst helemaal weghalen maar dat is gezien de plaats waar het zit helaas geen optie.
Dit abces is alleen helaas nog erger als een normaal abces, dit kan ik niet zelf spoelen en schoonhouden gaven ze zelf al aan gezien hun het al nauwelijks lukte onder narcose. Inslapen was nog geen optie omdat ze nog de wil heeft om te eten, vandaar dat ze haar nog een kans geven, en helaas is medicatie het enige wat mogelijk is bij dit abces :(

Geryon, dankje, ik ga morgen de DA even bellen en zal hier even naar vragen!

Floortz, dankje ik zal dit ook even vragen als ik morgen bel!

_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-09-16 10:27

Morgen gaan we even terug naar de DA omdat ik bang ben dat er weer druk op zit vanwege haar pootje wat ze niet gebruikt .. Hopelijk kan de DA er wat druk afhalen :)

malih

Berichten: 4668
Geregistreerd: 04-11-07
Woonplaats: Almere

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-16 13:06

Hoe is t gegaan bij de dierenarts ?

_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-16 14:27

Malih, de DA vond haar niet slecht uitzien en het abces ook niet, alleen blijft het toch echt afwachten wat de penicilline gaat doen. Ze heeft wel pijnstilling gekregen omdat de pijn van het abces uitstraalde naar haar pootje.

Dus niet veel nieuws alleen blijven duimen dat ze erbovenop komt!

_Tarzan

Berichten: 11174
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-10-16 21:23

Voor de volgers, ik ben 2 weken op vakantie geweest en Pepper is verzorgd door m'n vriend. Bij thuiskomst stond er een verrassing te wachten! Pepper's abces is bijna helemaal weg!!! *\o/* *\o/*

We moeten nog 3 weken spuiten maar ik heb echt hele goede hoop!! :D

Pepper's abces vlak na de operatie
Afbeelding

En nu!
Afbeelding

Valentijn5
Berichten: 1661
Geregistreerd: 11-08-05

Re: Abces konijn, laatste kans

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-16 21:53

Goed. Fijn voor het konijn.