24/7 buiten zonder schuilstal.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:11

Het is niet zo dat het 24/7 regent in Nederland. En meestal blijft het ook nog bij wat motregen. Ik vind het best kunnen, buiten zonder schuilmogelijkheid, als ik zo naar mijn eigen paarden kijk.. Als ze niks te doen hebben dan gaan ze onder het afdak staan, maar zodra de wei open staan gaan ze de wei op, regen of niet.
Als er echt storm is voorspeld kun je misschien iets regelen dat ze een nachtje in de binnenbak mogen staan bijvoorbeeld? Maar paarden kunnen het makkelijk hebben. Ze gaan met hun kont tegen de regen staan, allemaal dicht bij elkaar.. Ze denken niet zoals wij 'oh wat voel ik me zielig in de regen, stond ik maar in een stal'

fokfanaat

Berichten: 20215
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:13

nou, afgelopen week ben ik al heel blij dat ze kunnen schuilen, kan me niet voorstellen dat mensen nu nog mooie droge paddocks/weitjes hebben.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:14

Sees schreef:
TS, lastige situatie. Ik zou eerlijk gezegd ook op je huidige plek zoeken naar opties. Je zou ook een paardje weg kunnen doen (heel pijnlijk ik weet het) en een weidegenoot kunnen zoeken met wie je de taken kunt verdelen?

De ruif die Urielle plaatste hebben wij ook en dit is ideaal! Met de verspilling valt het echt heel erg mee hoor. Hou er wel rekening mee dat het om de ruif wel modderig kan worden en een ruif verplaatsen is wat lastiger dan losse hoopjes ruwvoer verspreid neerleggen. Wij doen grote balen in de ruif en daar doet een kudde van 12 paarden (waarvan 5 stuks dag en nacht) ongeveer een dag of 3/4 mee als er geen gras meer staat.

Onze paarden staan ook 24/7 zonder schuilstal (ik heb overigens wel een stal waar ik gebruik van kan maken) en ik maak me hier echt geen zorgen over hoor. Een dag of 3 per jaar vinden de paarden het echt niet leuk omdat het te lang achter elkaar regent maar de overige 362 dagen per jaar is er niks aan de hand ;). Je moet echter wel de kachel running houden door 24/7 ruwvoer aan te bieden en inderdaad bij echt bar weer zou je een deken om kunnen doen. De mogelijkheid van een stal als het écht nood (je kunt tenslotte pas een deken op leggen als je paard droog is bijvoorbeeld ;)) is wel fijn.


Je zou om de ruif heen kunnen betegelen. Wel even een klusje zeker in deze tijd.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:20

fokfanaat schreef:
nou, afgelopen week ben ik al heel blij dat ze kunnen schuilen, kan me niet voorstellen dat mensen nu nog mooie droge paddocks/weitjes hebben.


Hier droge wei, 2 plassen stonden erop. Maar dan heb ik het alleen over de wei.
Het pad naar de wei is dusdanig blubber dat ik er niet meer doorkom. En via de andere kant moet ik eerst door een paddock met paarden(die tot hun kogels wegzakken daarin) heen wat ook niet gaat.
Ik heb van de week dan ook vriendelijk gevraagd voor een andere oplossing en ik hoop dat die komen gaat. Want een deze dagen moet ik gaan bijvoeren en ik kom er nu gewoon niet bij met de kruiwagen.

Met die hele erge dagen heb ik mijn paardjes op een plek kunnen zetten waar ze beschutting hadden :)

Babeth

Berichten: 9333
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Jupiter, FL, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:22

Ik zou even kijken of ze een beetje beschutting hebben van bomen. De mijne heeft wel een schuilstal, maar staat daar in de winter eigenlijk nooit in. Ze staat altijd met haar kont tegen de wind in bij het groepje bomen. Ik vind het wel belangrijk dat er beschutting is, een schuilstal is niet perse nodig dan.
Ga gewoon eens kijken bij het weitje.

fokfanaat

Berichten: 20215
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:29

tja, ze staan ook vaak daar waar er voer is, met heel slecht weer vind het prettig om binnen te voeren.

spicegirl

Berichten: 9906
Geregistreerd: 31-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:30

is een schuilstal niet verplicht ?
ik vind het niet kunnen. het is niet alleen regen/wind en evt. sneeuw, maar zomers ook de felle zon. vergeet die extreme hoge temperaturen van afgelopen zomer niet, 30 + !
als ze er zelf voor kiezen om buiten te staan prima. maar ze moeten wel die keus hebben..

fokfanaat

Berichten: 20215
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:31

idd met hitte en vliegen staan ze meer binnen dan met slecht weer.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:32

Ik zou als ik jou was toch proberen om met slowfeeders iets op je huidige plek te regelen. Is er daar verder wel toezicht op de paarden of moet je dat ook zelf doen? Als het niet lukt om dagelijks te checken (vind het vreemd dat je man niet wil helpen, maar goed) is een andere plek misschien wel weer fijn ook voor je eigen gemoedsrust.

Over 24/7 buiten zonder schuilgelegenheid: Mijn paard en pony staan nu 24/7 buiten zonder schuilplek (wel bomen, in de zomer dus wel schaduw maar nu geen beschutting tegen regen). Paard is helemaal in haar nopjes, dit is de eerste winter dat we het zo doen. Eerder was ze nukkig en vervelend omdat ze op stal moest, nu is ze vrolijk en blaakt ze van gezondheid. Ze staat zonder deken en redt zich prima. De pony is een ander verhaal, die staat onder een deken en is de laatste dagen zichtbaar niet blij met de nattigheid. Ik denk dat het probleem vooral zit in niet droog kunnen liggen en dat vind ik zelf eerlijk gezegd ook geen fijn idee. Het ligt dus erg aan je paarden of ze het trekken/prettig vinden. Ik ga nu overigens een schuilplek regelen, hopelijk zijn ze dan beide tevreden. :)

Zinzi_jewel

Berichten: 8809
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-11-13 11:34

Ben inmiddels heel internet aan het afspeuren.
En wellicht is er en zogezegde optie 3.
Zaterdag wil ik rondje gaan rijden en eea bekijken.
Voor nu zie ik blijven niet zitten omdat alle zorg op mij neer komt. Plus als ik kosten optel zijn er plekken te vinden waar ik voor iets meer niet perse dagelijks hoef te gaan.
En dat ik.dat normaal heel graag doe maar me wel wil.kunnen focussen op mn baan
Want nog keer ww dan kan ik alles wegdoen

Edit grote merrie staat niet graag op stal ;-)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:35

Veel succes, ik hoop dat er een fijne oplossing is! :)

Izep

Berichten: 767
Geregistreerd: 19-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:40

Ik zou ze toch ook op de huidige plek laten staan maar mét slowfeeder zodat je maar 1 keer per dag hoeft te gaan. Indien daar verder niemand aanwezig is wil je tenslotte toch ook wel elke dag even checken of alles wel in orde is. Vraag me alleen af of je 4 paarden moet houden als je het financieel al niet breed hebt, zelf fulltime moet werken en ook nog een gezin hebt die je niet te kort wilt doen. :(:)

Ninx

Berichten: 14570
Geregistreerd: 19-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:44

Bij ons hebben alle paarden een inloop, en bijna geen enkel paard maakt er gebruik van.
Ze staan er alleen met grote hitte of veel muggen, maar wanneer er bomen zijn nog liever onder de bomen.

Wanneer het kloteweer is staan paarden liever op een plek waar ze overzicht hebben.

Mijn paarden hebben een windbreker (houten wand) waar ze liever achter staan met rotweer dan in een stal.
Goede deken, genoeg droge grond en een windbreker zijn vaak genoeg.
Alle stallen die er bij ons staan hebben mensen gebouwd voor hun eigen gemoedsrust, ze staan er helaas eigenlijk altijd alleen maar voor de sier ;-)

Veel sterkte en wijsheid!

Eirikur

Berichten: 2606
Geregistreerd: 14-09-05
Woonplaats: Vogelenzang

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:52

Zinzi_jewel schreef:
Die houdt niet van de paarden. Heb het al.eens gezegd dat hij best paarden kan voeren maar dat ziet ie niet zitten.

Sorry hoor, maar: wat een lamlul. Jíj gaat je de paasei werken om financieel de kruk drijvende te houden, en hij is te besodemieterd om ff een paar plakkies hooi over het hek te gooien? Kun je die beter weg doen dan één van je paarden...

gohya

Berichten: 33014
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:52

Ik zeg optie 2! mijn paarden lopen al 5 jaar 24/7 buiten zonder schuilstal.Er staan wel bomen rondom waar ze veel schaduw van hebben en beschutting zolang er blad aan de bomen zit.
Maar wat doen ze met regen? juist,gewoon met de kont in de regen en niet onder de bomen.Ze gaat altijd op het Westen staan met regen.
Bij extreem weer doe ik ze een gevoerde regen/winterdeken op,die ze liever niet op hebben.Ze rennen weg als ik met de deken aan kom.
De paarden krijgen een perfecte vacht tegen alle weersomstandigheden,er is geen enkele deken die tegen de vacht van een paard op kan! Zolang ze op een droge bodem kunnen staan is het goed.Ook zou ik ze onbeperkt hooi voeren,zet een baal in het weiland,ze kunnen dan eten wanneer ze zelf willen.

Ninx

Berichten: 14570
Geregistreerd: 19-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:55

Eirikur schreef:
Zinzi_jewel schreef:
Die houdt niet van de paarden. Heb het al.eens gezegd dat hij best paarden kan voeren maar dat ziet ie niet zitten.

Sorry hoor, maar: wat een lamlul. Jíj gaat je de paasei werken om financieel de kruk drijvende te houden, en hij is te besodemieterd om ff een paar plakkies hooi over het hek te gooien? Kun je die beter weg doen dan één van je paarden...


Ben het een beetje met Eirikur eens.....
Beetje hulp van je partner mag je toch verwachten.....

vang
Berichten: 309
Geregistreerd: 25-03-10

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 11:58

Ik heb ook zo'n grote hooiruif staan (kostte 850 euro, maar meer dan waar). De boer komt er een grote baal hooi inrijden met de tractor. Daar doen ze hier 3 weken mee. Mijn paarden zijn een E-paard, een kruising brabander-fries en een shetland. Vergelijkbaar dus met wat de jouwe zouden eten. Eén keer per dag ga ik water bijgeven en krijgen ze een emmer luzerne met vitaminekorrels en twee bieten. Ze dragen verder geen dekens, maar hebben wel een schuilstal (hier zie ik ze ook bijna nooit instaan). Ik heb wel gezorgd voor verharding onder de ruif dmv steenschotten, zo staan ze nooit in de modder.

pmarena

Berichten: 48129
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 12:19

Optie 1 vind ik geen optie :n Veels te veel opgehokt en àls ze dan eindelijk eens buiten komen, in de bagger.... nee dank u.

Optie 2 klinkt op zich wel leuk zo in zo'n groep, en als ze dan alle dagen op een fijne ondergrond buiten kunnen lopen en je er dan zelf verder weinig werk aan hebt en ook nog wat fijne faciliteiten hebt kan ik me voorstellen dat je daar voor kiest.

Zelf zou ik Rena absoluut niet zonder schuilgelegenheid willen hebben staan, arm beest :(:)

Op die paar fijne dagen in het jaar is het natuurlijk heerlijk buiten +:)+
Lekker een dutje doen in het gras, wat grazen rollen, liggen, rommelen, rennen en gek doen... maar in de winter.... diepe modder, dagenlang regen / kou / wind / hagel en van die ijzige windvlagen met sneeuw, paarden die geen kans krijgen om op te drogen en zielig staan te rillen... die hebben het dan echt niet naar hun zin :n

Als jij dan komt dan kijken ze wel even vrolijk omdat ze blij zijn met wat voer en aandacht, maar dan ga je zelf na een half uurtje weer lekker snel naar huis en laat je je paard achter in dat pestweer -O-

Ik vind dat echt helemaal niks, wil mijn paard niet in de ellende achterlaten elke keer... of dat nu opgesloten in een klein hokje, of buiten in het pestweer is :(:)

Ik vind het nu al rot zat dat die beesten in die natte zooi rond moeten lopen, en hier kunnen ze altijd zelf naar binnen en hebben onbeperkt toegang tot hooi, droge stal, verharding en zand maar die staan nu ook vrij sneu erbij met die nattigheid :P

Ik zou zeggen: regel 2 kisten en een stuk net, gooi in elke kist een baal hooi, net er overheen en ze hebben voor de hele dag eten, gooi je er elke dag 2 nieuwe balen in en klaar ben je :j

Voor het stront ruimen: ik vind ook dat je samen voor het gezin zorgt, kan je man niet werken dan is dat niet anders, maar als jij dan extra moet gaan werken kan hij mooi wat werk van jou overnemen zodat hij ook zijn steentje bijdraagt, hij kan (als hij er toe in staat is) best een uurtje stront gaan ruimen op een dag, lekker even z'n handen uit de mouwen steken en een frisse neus halen :j

En anders kijken of er een stalgenoot bij kan komen te staan die goedkoop kan staan, maar daarvoor in ruil wel flink de handen uit de mouwen steekt :)

Maar een optie 3 zou nog beter zijn wellicht :)

Zinzi_jewel

Berichten: 8809
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-11-13 12:42

Ik heb zojuist rondgebeld en er is een optie 3. Die mij best blij maakt.
24/7 buiten met schuilstal. Er is een gedraineerde verlichte buitenbak.
Er zijn ook individuele stallen maar dat hoef ik niet. Mevr artrose been doet het beter op vrije beweging.
Wel zadelkamer en wasplaats met koud en warm water.
Tevens hebben zij pensioen paarden staan en hij begreep mijn issue van artrose supplement en ander middel voor de hormoonbalans van grote merrie.
Ik krijg vanavond een mail met een prijs voorstel.
Als dat past gaan we kijken.

En jullie hebben gelijk dat mijn wederhelft best wat kan doen.
Maar door zijn ziekte Niet aangeboren hersen letsel ben ik al blij dat hij het huishouden en de zorg van de kinderen neemt als ik werk.
Ik zou kunnen eisen dat hij stront gaat scheppen en hooi geeft.
Maar ben bang dat ik dan de rust niet heb.
Ik ben iemand die Smorgen s zorgt dat alles op tijd gevoerd is.
Hij doet de honden voeren thuis en die hebben soms om 10 uur nog de bak niet gehad.
Dan vindt ik geen rust om mijn werk te doen.
Tot heden heb ik altijd deeltijds gewerkt. Maar nu bijna jaar ww. En deeltijd is bijna niet te vinden.
Zeker omdat ik de weekenden vrij wil houden voor mijn kinderen.
Doordeweeks ben ik om 1700 thuis nu. Dan kunnen we gezellig samen eten en heb ik nog tijd voor de Kids.
Zij hebben op deze manier het minste last van mijn fulltime baan.
Misschien moet ik wat minder paardjes gaan houden.
Maar het is zo gegroeid. Heb er maar 1 van de 4 gekocht.
Dat is de grote merrie. In mijn profiel kun je zien waarom ik haar dochter gehouden heb.
Onze mini heb ik uit medelijden in mijn wei genomen.
En zo ook onze Star de C pony.
Toen dit gebeurde kon dat ook makkelijk.
Helaas veranderen Dingen soms. Zoals het moment dat mijn.contract niet verlengt werd.
Mijn.huur van de vorige weide opgezegd werd omdat het land verkocht werd.
Mijn huidige wei is stuk duurder, gras groeit slecht
Voer hele jaar veel hooi bij waardoor kosten best hoog.zijn alsnog ondanks doe het zelf.

Sees

Berichten: 6189
Geregistreerd: 12-08-04

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 12:47

Zinzi_jewel, wat zul jij het zwaar hebben :o. En de zorg van 4 paarden en van kinderen en een man die helaas niet volwaardig mee kan helepn. Petje af dus dat jij toch de zorg van je dieren niet ondergeschikt maakt! De optie die je nu aangeboden hebt gekregen, klinkt heel goed. Ben benieuwd als je bent wezen kijken.

pmarena

Berichten: 48129
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 12:56

Klinkt zo op het eerste "gezicht" heel goed, ik duim voor je dat het wat gaat zijn... spannend :=

Mona81

Berichten: 919
Geregistreerd: 10-05-12
Woonplaats: Oegstgeest

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 13:10

TS, ik hoop op een goede uitkomst voor je voor deze stal! Klinkt inderdaad goed. Ik ken het hoor, wat het betreft het aantal paarden. Ik had er 3, toevallig is er 1 deze week ingeslapen. Eentje heb ik er gekocht, de rest was "zielig". Misschien is het toch een goed idee om er voor één of meerdere een goed tehuis te zoeken. De tijd die je dan hebt voor je paarden, hoef je dan niet over 4 stuks te verdelen. Die verdeelde aandacht, dat was waar ik mij het meest schuldig over voelde. Nu ik er nog 2 heb, heb ik ook echt met mezelf afgesproken dat het hierbij blijft.
Ik vind het knap dat je het allemaal zo draaiende probeert te houden, petje af! Het leven met een partner met niet aangeboren hersenletsel is niet niks. Vergeet je niet ook nog goed voor jezelf te zorgen? Ik hoop dat de stalling snel een zorg minder is!

Zinzi_jewel

Berichten: 8809
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-11-13 13:22

Heel spannend is het wel. Ik de controle freak die toen koos voor eigen wei omdat het op pension niet ging zoals ik dat wilde.
Maar goed soms moet er toch water bij de wijn gedaan worden.
Eventueel zoek ik voor onze C een fijne thuis en voor onze mini.
Dus wie wat zoekt... Wel voorkeur voor blijvende thuis natuurlijk want daarvoor heb ik ze niet opgevangen. Om verhandeld te worden.

Liin
Berichten: 1090
Geregistreerd: 18-06-06

Re: 24/7 buiten zonder schuilstal.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 13:42

De nieuwe optie klinkt het fijnst :)

Wij hebben eerder nooit een schuilstal gehad, wel de paarden 24/7 buiten. Maar belangrijk is dat wij aan de ene kant een bos hebben naast de wei, andere kant een grote heg en een zijkant met wat bomen, wat dus allemaal veel wind en kou tegen houdt. En daarbij zijn er wel stallen aanwezig in echte nood. Hier maken wij eens in de 2 jaar gebruik van tot nu toe..
En sinds kort hebben we een eigen schuilstal gebouwd.
Ik zou zeggen dat het prima kan, maar dan wel met natuurlijke schuilplekken in de wei. En dekentjes met extreem veel regen.
Over voeren: wij hebben een kudde van 7 paarden die 1x per dag gevoerd worden. Dit gaat geweldig, ze hebben het nooit te vroeg op, dit komt omdat wij slowfeeders hebben, aanrader! We voeren van de grote balen een halve plak per paard per dag. Volgensmij is dat 3/4 van zo'n kleine baal, maar dat weet ik niet zeker. Succes!

jesito
Berichten: 12806
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-13 17:55

simongek schreef:
ik zou dan idd proberen om iets te vinden waar je meer hooi in kan doen wat dan wel droog en goed blijft.

en jouw partner is afgekeurd voor werk maar kan hij wel gewoon voeren/mesten of zo?

hij kan het wel niet leen leuk vinden maar als jij fulltime gaat werken om jullie huishouden draaiende te houden mag hij ook wel
een steentje bijdragen lijkt mij. :j




Daar ben ik het helemaal mee eens.