Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
zafiertje_81
Berichten: 21
Geregistreerd: 15-07-11

Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-07-11 22:39

Mijn paard wordt maandag behandeld met PrP, ook wel GPS III genoemd, de ernstig beschadigde pees word hierbij ingespoten met lichaamseigen groeihormonen, er word bloed afgenomen van het paard, dit bloed word gecentrifugeerd, waardoor de bloedplaatjes eruit gefilterd worden, deze bloedplaatjes bevatten groeihormonen en deze worden dan in en om het beschadigde gedeelte van de pees gespoten.
Dit is een erg prijzige behandeling, maar het zou de kans op herstel wel bevorderen en vergroten, bij een paard bij mij op stal is het niet goed gekomen na de behandeling, heeft iemand hier (goede) ervaring mee?

Ik zou er graag meer over weten...

Groetjes Suus
Laatst bijgewerkt door zafiertje_81 op 15-07-11 23:02, in het totaal 1 keer bewerkt

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Peesblessure, iemand ervaring met PRP of ook wel GPS III?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 22:45

ik heb een bijna ervaring ermee maar daar heb je niet zo veel aan :o bij mijn merrie wilden ze dit ook gaan toepassen als er bij de eerstvolgende echo geen verbetering te zien zou zijn. gelukkig begon het toen wel "goed" te genezen en was dit uiteindelijk niet nodig. (dit alles is wel al ruim 4 jaar terug) er is ook een soort stamcel therapie. heb je deze ook besproken met je DA.

zafiertje_81
Berichten: 21
Geregistreerd: 15-07-11

Re: Peesblessure, iemand ervaring met PRP of ook wel GPS III?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-07-11 22:53

oke, en wat voor peesblessure heeft jouw paard gehad dan? de mijne heeft een ernstige blessure aan het linkerachterbeen aan de aanhechting van de tussenpees, binnekant boven in, net onder de zwilwrat zon beetje.
Mijn Da heeft me idd geinformeerd over stamcel behandeling, maar dit is wel heeeeel erg duur,.. 1500 tot 2000 euro,.. en nog geen garanties dat het goedkomt.

Dus ik probeer de PrP behandeling met groeihormonen en ga heel erg hard duimen dat ze zich rustig houdt en dat het goed geneest,.. en dan na 2 maanden een echo en kijken of we vooruitgang geboekt hebben....

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Peesblessure, iemand ervaring met PRP of ook wel GPS III?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:01

mijn merrie had rechts achter een blessure aan de...uuhhmm ik weet even niet meer welke pees. ik geloof de oppervlakkige buigpees. aan de voorkant van de sprong door een trap van een ander paard. pees was toen 80% door. er is toen een paar keer een echo gemaakt en de eerste periode was er geen verbetering te zien. PRP werd toen ook overlegd en dan zou ze 1 nacht moeten blijven mocht de volgende echo weer geen verbetering laten zien. gelukkig verbeterde het toen wel maar uiteindeijk hebben we 8 maanden aan de hand gestapt en pas daarna mochten we langzaam het werk weer oppakken.

zafiertje_81
Berichten: 21
Geregistreerd: 15-07-11

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-07-11 23:04

Ik was al gewaarschuwd dat de revalidatie lang zou gaan duren ja..... moet toch wel rekenen op een revalidatie tot een jaar... pffff

ladyjoy

Berichten: 4966
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:05

Mij is een PRP behandeling geadviseerd door m'n DA. M'n paard heeft sinds juni een peesblessure LV opgelopen, nadat zijn peesblessure LA net 2 maanden geheeld was..
Ik heb gegoogled op de PRP maar kon erg weinig informatie vinden en het prijskaartje ook niet en heb het er toen bij gelaten. Over een maand komt de DA weer een scan maken, dan zie ik wel verder.

Heb jij enig idee van de prijs van de behandeling?

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:07

peesblessures duren idd erg lang. slecht doorbloed gebied. het zijn echt k*tblessures.

zafiertje_81
Berichten: 21
Geregistreerd: 15-07-11

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-07-11 23:22

Mij is verteld dat een PrP behandeling eigenlijk de meeste kans van slagen heeft zo snel mogelijk nadat de peesblessure is geconstateerd,..
Hoe langer de blessure er al zit hoe kleiner de kans dat het effect heeft,... sorry dit is wat mijn dierenarts zei,.. omdat je bij een oudere peesblessure vaak blessure op blessure hebt...
Een meisje bij mij op stal heeft dezelfde behandeling laten doen bij haar paard, maar ws te lang al met blessure gelopen (nooit kreupel gelopen wel dik been gehad) en dus geen verbetering en afgekeurd voor de sport, helaas...
Voor mij is er ook erg weinig bekend over de resultaten,.. ben dus erg nieuwsgierig naar ervaringen voordat mijn paardje maandag behandeld wordt...

De kosten voor de injectie komen zo rond de 600/ 700 euro
en na 2 maanden weer een echo om te kijken of het effect heeft gehad...

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:32

voor zover ik weet is stamcel therapie het beste omdat dit de aanmaak van nieuws peesweefsel bevorderd terwijl in alle andere gevallen alleen littekenweefsel word aangemaakt. door dat littekenweefsel zal de pees nooit meer worden zoals hij was en zal dat altijd een wat zwakkere en minder rekbare plaats zijn. maar ik ben geen DA en ik kan t fout hebben.

Ocean_Child

Berichten: 2111
Geregistreerd: 30-10-08
Woonplaats: Aan het strand :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:37

Ja, ik heb hier ervaring mee. Mijn paard had exact dezelfde blessure als die van jou: linksachter, tussenpees, aanhechting bovenaan, aan de binnenkant. Mijne is is in januari kreupel geraakt. Februari deze therapie toegepast en in april, na box rust en aan de hand stappen (in combinatie met speciaal beslag achter) weer laten scannen. Er was goede verbetering te zien op de pees en ik mocht mijn paard onder de man gaan stappen. In mei mocht ik 3 minuten gaan draven, maar paard liep nog steeds niet goed rad. Ik heb toen besloten om hem de zomer op het land te zetten in een groepje met bejaarden (lekker rustig ;) ) hij is daar een stuk gelukkiger dan op stal en aan een touwtje stappen... Ik wil hem in augustus weer laten scannen, want heb nog niet het gevoel dat hij echt goed gaat..

zafiertje_81
Berichten: 21
Geregistreerd: 15-07-11

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-07-11 23:49

Ik heb idd gehoord dat de stamcel behandeling de beste resultaten boekt, maar dan moet je daar ook wel de financiele middelen voor tot je beschikking hebben...

Ik wil, zover mogelijk, wel alles doen wat ik kan om te zorgen dat haar pees weer geneest, dus vandaar dat ik gekozen heb voor de PrP behandeling.
Gelukkig ben ik geen hele fanatieke wedstrijdruiter en heb dan ook besloten om me na het herstel enkel nog te beperken tot recreatief rijden, lekker buitenritje af en toe en geen zware arbeid meer....

Mocht ze nu niet volledig herstellen dan zet ik haar lekker op de wei, en misschien dat ik er nog eens een veulentje mee fok ;)

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-11 23:51

dat snap ik. financieel gezien moet het wel haalbaar blijven uiteraard.

rockey

Berichten: 7487
Geregistreerd: 16-12-03
Woonplaats: tilburg

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-11 15:06

Goede ervaringen mee!

Waarom laat je haar niet revalideren in het paarde zwembad? Dat helpt echt super bij peesblessures!

isverwijderd
Berichten: 2709
Geregistreerd: 03-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-11 15:08

Ik heb het 1x gehad zelf, goed gelukt en ken ook een ander verhaald, ook geslaagd.

Aukelizzy

Berichten: 12658
Geregistreerd: 09-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-11 21:37

Ik heb geen ervaring met PRP maar wel met IRAP. Volgens mij lijken deze behandelingen veel op elkaar.. Mijn paard had een flinke beschadiging van de collaterale bandjes van de voorhoeven. Bij haar heeft deze behandeling heel goed geholpen..

Zoals carolalisa al zegt is stamceltherapie ook een mogelijkheid...
Stamcel therapie kan op twee manieren gedaan worden. Op de eerste manier wordt beenmerg uit het borstbeen gehaald en direct ingespoten in de beschadigde pees. Het risico bestaat dat er verkalking van de pees optreed omdat er naast stamcellen automatisch ook botvormende cellen ingespoten worden. Deze manier is niet zo heel duur.
Bij de tweede manier wordt het afgenomen beenmerg eerst gezuiverd en op kweek gezet. Pas na verloop van tijd worden de zuivere stamcellen ingespoten. Er wordt dan weefsel aangemaakt dat heel veel op peesweefsel lijkt..Deze manier is wel veel duurder dan de eerste manier.

quartel

Berichten: 15894
Geregistreerd: 14-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-11 21:49

Mijn merrie heeft ook een blessure gehad op de aanhechting van de tussenpees aan het achterbeen.
Ook bovenaan bij de sprong aan de binnenkant.
Zij had nog 20% kans op herstel.
Omdat deze blessure ( met dank aan de vorige DA) te laat ontdekt was zou de stamcel behandeling erg duur zijn met een zeer grote kans dat het niet zou slagen.......
Ik heb toen gekozen voor de rust, dat zou volgens die arts toen de beste keus zijn.
Uiteindelijk leek het helemaal goed te komen volgens de laatste controle scan.......
Verder rustig op blijven bouwen en controle was niet meer nodig.

de rest is een lang verhaal, daar ga ik jullie niet mee vervelen :+
Bij interesse....pb me maar

daisy85
Berichten: 11
Geregistreerd: 24-04-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-12 13:53

stamcellen kunnen niet alleen worden gewonnen uit beenmerg, maar ook uit vet, wat veel gemakkelijker is voor het dier, veiliger en deze zijn gemakkelijker te groeien; ze hebben dezelfde kwaliteit als beenmergstamcellen
ik weet niet met welk bedrijf jullie DA werken voor de beenmergstamcellen
in belgië is er een bedrijf dat werkt met vet stamcellen, misschien daar eens informeren voor prijzen....
stamcelbehandeling voor peesblessures is inderdaad nog altijd het beste, het prijskaartje is wat duurder, maar 3x een PRP behandeling en je zit al aan dezelfde kost en stamcellen zijn éénmalig
wel geld dat de peesblessure niet té oud mag zijn
het wordt vooral toegepast bij sportpaarden

sammie18
Berichten: 1345
Geregistreerd: 12-08-07
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-12 23:02

Ik heb even het voorgaande niet gelezen, ik heb vorig jaar eind oktober te maken gehad met een peesblessure en heb het door middel van prp laten behandelen. Dit kostte mij € 450 plus verdoving(deze was circa 25 euro), dit was inclusief de scan enz. De tweede en volgende keer zou dit op € 250 uitkomen, omdat ze dan de spuit kunnen hergebruiken voor hetzelfde paard, de aanschaf van alleen de spuit kwam al op ruim tweehonderd euro.
Hoe sneller je het laat doen des te meer kans op herstel, werd mij verteld. Mijn paard had een blessure aan zijn check-ligament. Verder heb ik hem ondersteunend op traumeel pillen gehad, zwavel en zeewier.
Na één maand drie keer daags vijf minuten stappen, mocht ik het stappen opbouwen, januari een beetje begonnen met opbouwen in de stap, februari draf en maart ook galopwerk opgepakt. Deze maand begonnen met zijgangen en een sprongetje. En tot op heden blijkt het goed te gaan en is het sneller hersteld dan dat ik en mijn dierenarts hadden verwacht.

Ik heb het destijds kort gehad met mijn dierenarts over stamcel therapie en heb het ook meegemaakt met een stalgenoot. He hersteld redelijk snel, maar in de praktijk is het slecht weefsel, minder elastisch dan bij prp. Veel paarden komen kort terug in de sport en krijgen dan klachten door een te strakke pees. Deze paarden worden dus snel weer uit de sport getrokken.

Verder kan ik uit eigen ervaring ook de seawalker aanbevelen, bij de revalidatie. Ze kunnen onbelast hun energie kwijt en het bevorderd het herstel.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel via pb.

Anoniem

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-12 23:06

450???? Wat belachelijk duur! Dan ben je flink afgezet, ''mijn'' da doet het voor 250.

daisy85
Berichten: 11
Geregistreerd: 24-04-12

Re: Peesblessure, iem. ervaring met PRP of GPS III behandeling?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-12 10:44

sammie18 als je stalgenoot dergelijke stamceltherapie gekregen heeft, zal dat niet van goede kwaliteit geweest zijn
studies bewijzen dat het weefsel gevormd juist sterker en elastischer is dan het littekenweefsel dat zich vormt als er geen regeneratie plaatsvindt

hwn
Berichten: 4699
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-23 13:32

sammie18 schreef:
Ik heb even het voorgaande niet gelezen, ik heb vorig jaar eind oktober te maken gehad met een peesblessure en heb het door middel van prp laten behandelen. Dit kostte mij € 450 plus verdoving(deze was circa 25 euro), dit was inclusief de scan enz. De tweede en volgende keer zou dit op € 250 uitkomen, omdat ze dan de spuit kunnen hergebruiken voor hetzelfde paard, de aanschaf van alleen de spuit kwam al op ruim tweehonderd euro.


Is blijkbaar al beter ingeburgerd in Nederland, heb hier die behandeling niet gedaan omdat het me 750 euro excl BTW zou kosten!