Ik heb google even geraadpleegt en kom op de volgende recepten uit, ik heb ze nog niet geprobeerd.
Groenten in oven roosteren
Benodigdheden:
■4 uien 2 rode paprika's
■2 gele paprika's
■2 venkelknollen
■6 eetlepels oliefolie (Mediterrane)
■4 teentjes knoflook, geperst
■2 theelepels verse tijmblaadjes (eventueel diepvries)
■(eventueel grof zeezout)
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor tot 190 graden C.
Snijd de gepelde uien in vieren. Snijd de paprika's tweemaal in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de venkelknollen tweemaal in de lengte door. Leg alle gesneden froenten in een kom en giet de olijfolie erop. Voeg de knoflook toe. Meng dit alles goed door elkaar, zodat alle groenten bedekt zijn met een dun laagje olie.
Bereiding:
Verspreid de groenten over de bakplaat van de oven of leg ze naast elkaar in een ingevette - grote maat - vuurvaste schaal. Bestrooi met tijmblaadjes. Rooster nu de groenten ongeveer 30 minuten in de oven. Schep ze na 15 minuten even om. Bestrooi ze eventueel met grof zeezout.
■Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
■Voedingswaarde per persoon: eiwit 4 gram, vet 15 gram, koolhydraten 14 gram, kcal 207, kJ 869.
Tips:
■Je kunt aan de groenten ook nog aardappelen toevoegen, in grove stukken gesneden.
■Lekker met gegrilde kip, lamskoteletten of lamsbout.
■Vervang dit vlees door een vegetarische variant of laat het helemaal weg.
■Een paar takjes rozemarijn in plaats van tijm is ook erg smakelijk en geurig.
■Eventueel kun je de teentjes knoflook ook heel laten (gepeld) in plaats van ze uit te persen.
Rijstsalade met avocado en gerookte zalm
Dit gerecht geeft energie door de rijst en vitamine E uit de avocado. Bovendien hebben de vetzuren in de zalm een gunstige werking op hart en bloedvaten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
■300 g pandanrijst
■2 rijpe avocado's
■250-300 gerookte zalm, in lange dunne repen
■versgemalen zwarte peper
■1-1½ el (rijst)azijn
■4 el olijfolie
■1-2 tl geraspte sinaasappelschil
■1-2tl geraspte mierikswortel
■1-2 el grofgesneden bieslook
■2 el korianderblaadjes
■50 g kleine rucola-slablaadjes
Bereidingswijze:
Kook de rijst gaar volgens de instructies op het pak. Meng voor de dressing de olie, azijn, peper, sinaaspappelschil en mierikswortel goed door elkaar. Roer de helft van de dressing door de nog warme rijst en laat dit samen afkoelen. Snijd de avocado's in partjes en meng die met de rest van de dressing. Als de rijst helemaal is afgekoeld, meng die dan heel voorzichtig met de avocado (als je het te ruw doet dan verandert de avocado in mousse!), zalm, koriander, bieslook en rucola en bieslook.
Het volgende gerecht is ook bijzonder en bevat de zomerkoninkjes, die nu al overal volop verkrijgbaar zijn
Salade van aardbeien met basilicum en balsamicoazijn
Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en, heerlijke bijkomstigheid, ze leveren slechts 23 (kilo)calorieën per 100 gram
Benodigdheden (voor 4 personen):
■500g rijpe aardbeien, gewassen en van hun kroontjes ontdaan
■2 el kleine basilicumblaadjes
■1-2tl balsamicoazijn
Bereidingswijze:
Halveer de aardbeien en snijd de grote exemplaren in vieren. Sprenkel de azijn over de aardbeien en strooi de basilicum erover.
Volkoren roerbakgerecht
Benodigdheden
■3 eetlepels olijfolie mild
■500 gram gesneden, gemixte roerbakgroenten zoals wortel, prei, taugé, kool
■200 gram zevenkorenvlokken (natuurvoedingswinkel)
■5 eetlepels ketjap of tamari
■kruidenstrooisel of gomasio
Bereidingswijze
■Verhit de olie in een wok en roerbak daarin gedurende 2 minuten de zevenkorenvlokken.
■Voeg dan de groenten toe en roerbak die drie minuten. Doe er dan onder goed roeren de tamari bij en laat dit wat verdampen.
■Breng dit mengsel op smaak met het kruidenstrooisel of de gomasio. Dit gerecht kan eventueel nog worden uitgebreid met gebakken tofu en pinda- of satésaus.
Kaneel-rijstpudding
Dit is een geweldig dessert, vol vitamine B. Als je gestresst bent, of behoefte hebt aan een natuurlijk gezoete hap, dan heb je hier het ideale recept te pakken! Geschikt voor 4 personen.
Benodigdheden
■325g bruine langkorrelrijst
■1,5 liter rijstemelk
■1 kaneelstokje, gehalveerd
■sap en schil(rsp) van 1 citroen
Bereidingswijze
■Doe de rijst, rijstemelk, kaneel en het citroensap in een middelgrote pan.
■Breng dit aan de kook; zet dan de hittebron lager en laat het geheel 30-40 minuten stoven, onder af en toe roeren. Voeg zo nodig wat meer rijstemelk toe. De rijst dient heel zacht en gaar te zijn en de vloeistof moet goed geabsorbeerd zijn.
■Serveer warm of koud, besprenkeld met citroenschil.
Blauwe bessen-/appelgelei
Voor 4 personen
Witlofsalade (4 personen)
■2 grote stronken witlof
■1 sinaasappel of 2 mandarijnen
■1 zachtzure appel, bijv. Jonagold
■citroensap
■handje gepelde walnoten
voor de saus:
■kommetje magere yoghurt
■of LGG yoghurt
■likje honing
■eventueel een lepeltje sap van de sinaasappel of mandarijnen
Pel de sinaasappel of mandarijnen en snijd ze in stukjes. Laat een paar partjes mandarijn heel en bewaar voor "decoratie". Eventueel een partje sinaasappel of 2 partjes mandarijn bewaren voor de saus.
Snijd een stukje van de witlofstronkjes af en haal de blaadjes los. Het kegelvormige middenstukje gebruik je niet. Was de blaadjes en snijd ze in kleine stukjes of reepjes.
Schil de appel en snijd deze in stukjes. Sprenkel er direct citroensap over, ter voorkoming van verkleuring. Hussel alles door elkaar. Hak nu de walnoten in grove stukken en meng deze ook door het geheel. Bewaar een aantal halve walnoten voor "decoratie".
Als alles gemengd is en in een mooie schaal zit, leg dan bovenop wat mandarijn- of sinaasappelpartjes en wat walnoten, ter decoratie.
Doe wat yoghurt in een kommetje, roer er wat vloeibare honing door en eventueel wat sinaasappel- of mandarijnensap. Goed doorroeren en klaar is je heerlijke hap. Je kunt er heel veel van eten zonder "vol gevoel" en er zitten veel gezonde voedingsstoffen en vitamines in, en... het is nog erg lekker ook!
Geroosterde aardappels met rozemarijn
Ingrediënten
■750 gram aardappelen, geschild
■3 tot 4 teentjes knoflook, in schijfjes
■een paar takjes rozemarijn, naar smaak
■grof zeezout, peper
■5 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Verwarm na ongeveer 10 minuten koken de oven voor op 200 graden Celcius. Giet de aardappelen af en laat ze vervolgens uitlekken. U kunt ze in de gewenste grootte snijden.
Doe de aardappelen met de knoflook, zout en peper in een ovenschaal en sprenkel er vijf eetlepels olijfolie overheen. Voorzichtig omscheppen. Schik de takjes rozemarijn tussen de aardappelen. Bak ze in de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin.
Risottorijst met zalm voor 2 personen
Ingrediënten
■1 teen knoflook, in dunne plakjes
■een halve (kleine) prei, in schijfjes
■2 eetlepels olijfolie
■zout en peper
■scheut (droge) witte wijn
■ongeveer een halve liter kokend water
■1 ui, gesnipperd
■1 zakje saffraan
■1 pak diepvrieszalm (2 stuks), grotendeels ontdooid
■200 gram risottorijst
Bereidingswijze
■Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan met een stevige bodem, bijv. een braadpan. Voeg de rijst toe. Goed omroeren en even aanzetten. Voeg de ui, knoflook, prei en saffraan toe. Roer het vervolgens om en laat het even aanzetten. Voeg witte wijn toe, en laat het er in koken.
■Zet het vuur iets lager. Voeg een (opschep)soeplepel kokend water toe. Blijf voortdurend roeren. De rijst zal het vocht opnemen. Voeg opnieuw een soeplepel toe en blijf roeren. Zo gaat u door totdat de rijst gaar is, maar nog wel 'beet' heeft. U bereikt dit resultaat na ongeveer 20 minuten (en 1/3 liter water). Breng het op gewenste smaak met zout en peper.
■Laat de risotto met het deksel op de pan even rusten. Verwarm ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de moten zalm in een paar minuten gaar. Serveer de zalm op de risotto.
aardappelsalade met gezonde groenten
Ingrediënten
■500 gram nieuwe aardappelen, borstel ze schoon en snijd ze in dikke plakken
■300 gram sperziebonen
■70 gram pancetta in reepjes *)
■2 eetlepels pijnboompitten
■200 gram gele of rode cherrytomaatjes, in tweeën gesneden
■Een handje verse muntblaadjes, grof gehakt
En voor de dressing:
■2 eetlepels sherryazijn of witte wijnazijn
■4 eetlepels olijfolie
■1 eetlepel grove mosterd of ½ eetlepel Dijon mosterd
Bereidingswijze
■Kook de stukjes aardappel 7minuten in kokend water met een beetje zout. Doe de bonen in de pan en kook nog 4 tot 5 minuten door, of tot de aardappelen en bonen beetgaar zijn.
■Laat de groenten uitlekken en spoel ze af met koud stromend water en laat ze in een vergiet uitlekken.
■*) Bak de pancetta in een koekenpan op een middelhoog vuur (je hoeft geen olie toe te voegen) tot de knapperig zijn, voeg dan de pijnboompitten toe en bak nog 2 minuten door tot de aardappelen een mooi bruin korstje krijgen.
■Schik de aardappelen groenten in een grote schaal en voeg de tomaten en muntblaadjes toe.
Bereiding voor de dressing
Klop alle ingrediënten samen tot er een dik mengsel ontstaat en sprenkel over de salade. Goed mengen en dien e.e.a. op in een mooie schaal. Bestrooi met de warme pancetta *) en de pijnboompitten.