Omdat ik gek ben op verse vis en ik iedereen hoor over sushi. De gebruikelijke dingen mag ik niet hebben ivm voedselallergie. En de enige keer dat ik het gegeten heb in een overigens peperduur restaurant waar de koks hun best hebben gedaan lekkere hapjes te maken.
Ik kwam gister tegen een sushi receptenboek met 500 recepten en de filosofie achter sushi. Naast lekker ook leerzaam. Vond een rolmatje en norivellen. Vandaag op kakelverse visjacht gegaan. En met tonijn en zalm thuisgekomen. Meteen komkommer avocado en mango meegenomen.
En aan de rol gegaan. De poging viel me niet tegen. De nori vellen bleven netjes goed. En de vulling na doorsnijden redelijk in het midden. En de rijst heerlijk op smaak.
De eerste was tonijn en komkommer, daarna zalm en avocado en daarna ook nog komkommer bij. De mango was teveel.
Wie maakt nog meer zelf en wat is dan jullie favoriet?
Ja ik maak het wel eens met een vriendin Standaard sowieso met zalm en tonijn. Maar we maken combinaties met avocado, wortel, komkommer, surimi, garnalen met tempura. We maken verschillende rollen met en zonder nori. Of simpele nigiri. En dan lekker met Japanse mayo en wat sojasaus
Mloes
Berichten: 5172
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten
Geplaatst: 29-08-21 04:48
Wij maken tegenwoordig vaak pokebowl; alle ingrediënten van sushi alleen niet opgerold maar gewoon los in een bowl. Veel minder werk Wat ik er vaak in doe:
Rijst Norivellen (in stukjes) Mango Bosui Avocado Komkommer Gerookte zalm Garnalen (kan je in breadcrumps lekker crispy maken) Sesamzaadjes en sojasaus
En dan van wasabipasta en mayo een lekkere saus maken. Heerlijk
Tegenwoordig doe ik ook vaak poké bowl, lekker snel, en heel simpel met rijst, surimi (soms zalm of zeevruchten), edamame bonen, sesamzaadjes, soja en natuurlijk lekker veel nori. Soms maak ik er tamago ei bij. Ben eigenlijk al snel tevreden, als er maar sushi rijst is.
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 34669
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 29-08-21 09:05
Wij hebben het deze week voor het eerst gedaan. Niet te spannend, alleen komkommer, zalm en gerookte forel gebruikt. Het was wel heel lekker, dus we gaan het zeker vaker doen . Alleen plakte de rijst gigantisch aan het rolmatje, dus daar ging iets verkeerd met rollen . Zag later op een filmpje dat je het matje steeds terug moet trekken. Dus dat gaan we de volgende keer proberen.
Mijn matje was mooi schoon. Stond in het receptenboek ook een duidelijke uitleg hoe te rollen. Dat ging daardoor goed soepel. Rijst plakte ook aan elkaar maar niet aan de omgeving.
Padoertje
Berichten: 1545
Geregistreerd: 12-06-15
Geplaatst: 29-08-21 09:11
Matje inpakken met huishoudfolie helpt ook tegen het plakken Ik bak ook nog wel eens krokante kipreepjes met broodkruimels (staan ook in het sushi schap van de supermarkt) en gebruik die in de sushi of pokebowl.
Poke bol is als maaltijdpakket bij de AH te koop. Lijkt op sushi. Erg lekker.
Probeer de echte wasabi te vinden, die is echt lekkerder dan de mierikswortel.
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 34669
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 29-08-21 09:37
Mloes schreef:
Ik gebruik dat matje nooit om sushi te rollen, vond het maar onhandig.
Hoe rol je dan?
Mloes
Berichten: 5172
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten
Geplaatst: 29-08-21 09:40
SusanH schreef:
Mloes schreef:
Ik gebruik dat matje nooit om sushi te rollen, vond het maar onhandig.
Hoe rol je dan?
Gewoon rijst op het norivel leggen en dan rollen.. kan je hele mooie kleine sushirollen maken. Heb alleen in het begin met zo’n matje gedaan maar vond zonder veel handiger. Inside out rolls wil ook perfect zonder matje.
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 34669
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 29-08-21 09:41
Maar leg je de rijst dan zo op het aanrecht of een snijplank? Dat blijft toch plakken dan?
8nnemiek
Berichten: 43413
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg
Geplaatst: 29-08-21 10:45
Ik ben gek op zelfgemaakte sushi Ik maak em meestal met avocado, komkommer, paprika en rode peper.
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 37267
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-21 11:01
Ziet er goed uit. Wat is dat lichte vel eromheen?
Gister geen fotos gemaakt. Straal vergeten ik heb wel steeds een rol gemaakt, opgegeten en daarna de volgende rol.
Rollen zonder matje denk ik dat ik nori vellen aan mijn vingers heb hangen.
Wasabi mierikswortel enz helaas ruikt goed maar ik mag het niet eten. net als al die zaadjes er omheen. Geen sesam, maanzaad of wat ook. Daarom is ergens kopen ook een redelijk drama.
Kwa pittigheid heb ik mayo die ik mag hebben extra verdund met vers citroensap. Dat gaf ook net een beetje pit waar nodig. Maar ik ben al jaren gewend te eten zonder saus. Vind het zonder met alleen wat citroensap net zo lekker. Als de basis producten maar vers en smakelijk zijn
Mloes
Berichten: 5172
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten
Geplaatst: 29-08-21 14:03
SusanH schreef:
Maar leg je de rijst dan zo op het aanrecht of een snijplank? Dat blijft toch plakken dan?
Nee op de norivellen haha en als je inside out rolls maakt eerst norivel dun insmeren met rijst en dan omdraaien en andere kant ook met rijst en vulling, en dan rollen.
mirtedl
Berichten: 829
Geregistreerd: 09-06-12
Woonplaats: Nieuwkoop
Geplaatst: 29-08-21 14:58
Ik maak ook graag zelf sushi (of pokebowls!)
M’n favoriet is met garnaal tempura (en komkommer)er in en avocado er op. Maar ook wat meer basic zalm/avocado/komkommer is heerlijk. Laatst ook een carpaccio roll gemaakt.
Enige nadeel dat het veel werk is en het zo op is
charlotteehx
Berichten: 282
Geregistreerd: 30-08-18
Geplaatst: 29-08-21 15:00
Ik maak meestal sushi met van die zeewier blaadjes geen idee hoe het heet, sushi rijst met een soort van sushi azijn en Mayo en zout erdoor heen, gerookte zalm, avocado en komkommer
Zalm met komkommer en roomkaas ook erg lekker! Of gerookte zalm met komkommer/avocado en roomkaas, dat zijn mijn favorieten
_l_amanda_l_
Berichten: 6052
Geregistreerd: 31-01-08
Woonplaats: op de grens van Friesland en Drenthe
Geplaatst: 29-08-21 16:05
Jeetje wat een werk, mirtedl! Ziet eruit alsof je het zo bij 'n restaurant gehaald hebt!
karuna schreef:
En ook wel kip of rund? Bak je die losjes?
Ik maak het ook wel eens met een pakje kipsaté als ik geen vis in huis heb, of rul een tartaartje met wat kruiden/ketjap/sambal als marinade, ook erg lekker! In het oude sushitopic stond ook ooit een receptje met biefstuk met chilikruiden, dat was ook superlekker
Ik vind het heel leuk maar eigenlijk teveel werk voor hoe snel het op is. Zelf pokébowls maken vind ik een leukere oplossing!
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 34669
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 29-08-21 16:41
O wauw mirtedl kunnen we bestellen? Ziet er prachtig uit.
Eloya
Berichten: 5195
Geregistreerd: 27-12-14
Woonplaats: Deventer
Geplaatst: 29-08-21 16:47
Wij hebben laatst voor de verjaardag van een huisgenoot sushi gemaakt. Veel Vega opties en paar met zalm en surimi
Vega was o.a met tofu, quorn stuckjes, paddenstoelenmix, zoete aardappel, wortel, mango en avocado Plantaardige kaviaar. Tamago (zoete omelet) en zelf gemaakt sesamballen met groene thee pasta