Endurance, Hoe trainen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Melissa

Berichten: 5812
Geregistreerd: 23-06-01

Endurance, Hoe trainen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-12-02 19:05

Ik zie dat hier mensen zijn die endurance rijden.
Hoe train je je paard daarvoor?

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 19:16

Het belangrijkste van een endurance paard is dat hij sterk is in de botten en pezen.
Dit kan je trainen door veel te stappen en later te draven op een verharde weg. (Langzaam opbouwen)
De bot en pees training meent wel een jaar in belag (niet dat je dan nog geen wedtrijden kan rijden op beginners nivo maar als je verder wil in de sport dan moet je daar veel aandacht aan schenken, de spieren kan je trainen in een week of zes.
Ik zal ook eens kijken of ik het adres van de vereniging voor je heb daar staat ook informatie over hoe te trainen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 19:25

shasta schreef:
Het belangrijkste van een endurance paard is dat hij sterk is in de botten en pezen.
Dit kan je trainen door veel te stappen en later te draven op een verharde weg. (Langzaam opbouwen)


Dat eerste ben ik met je eens, dat tweede niet. Ik draaf vrijwel nooit op de harde weg, veel te gevaarlijk met wegglijden enzo, en IMO ook juist veel te veel van het goede (lees: TE belastend voor botten en pezen). Ik train voornamelijk op bosgrond, op zandpaden en in bermen, zowel hard als zacht, omdat de paarden tijdens wedstrijden ook met verschillende soorten terrein in aanraking komen. Tijdens wedstrijden rijd je vrijwel nooit op verharde weg, dus waarom zou je daar speciaal voor trainen?

Het belangrijkste is vooral dat jij en je paard het leuk vinden om urenlang achter elkaar in een vlot tempo buiten te rijden. Een paard dat het na een uurtje wel weer heeft gezien in het bos, is IMO niet geschikt voor endurance. Daarnaast is een goede basisconditie natuurlijk van groot belang. Als jij je paard iedere dag een uur rijdt, of dat nou dressuurmatig is of buiten, dan kun je ervan uitgaan dat-ie een aardige basisconditie heeft. En vervolgens is het een kwestie van opbouwen: steeds een beetje langer achter elkaar draven en/of galopperen, maar ook de nodige rustpunten inbouwen qua stapmomenten. Sommige paarden (zoals die gek in mijn profiel Tong uitsteken) hebben nogal de neiging om een endurancerit als een race te zien, en juist bij die paarden moet je op tijd ingrijpen om te voorkomen dat ze zichzelf over de z**k helpen.

Overigens is er over trainen voor endurance al vrij veel geschreven op Bokt. Zoek even met de zoekfunctie op 'endurance+training' en je vindt al een boel. Ook op de DER-site www.deronline.nl vind je het een en ander aan info.

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 04:24

Ik heb altijd renpaarden getraint en dan is ook de bot een pees training heel belangrijk, omdat de paarden op jonge leeftijd een zeer belastende zware arbeid moet aan kunnen.
Omdat te bereiken begon ik negen maanden voor ik de paarden beleerde met de bot en peestraining. dat bouwde ik als volgt op door de 14 dagen 10 min per dag en bouwde per 14 dagen 10 min op, naar één uur stappen op het harde.
Daarna man ik ze mee aan de hand terwijl ik een ander paard reed of aan de fiets en bouwde ging dan ook 20 min stappen 10 min draven en 10 min stap 10 min draf en weer stappen.
Heb nooit geen problemen gehad met uitglijden isschien komt dat doordat ik ze op ren ijzers had staan.(die hebben vrij veel grip)

Ganna

Berichten: 854
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 08:19

Ik denk dat een endurance paard op jonge leeftijd nog niet een hele zware prestatie moet leveren. Het is juist de bedoeling dat het ze (heel) gemakkelijk af gaat. Een jong paard lange afstanden laten lopen als ze er moeite mee hebben helpt niet echt. Je paardje gaat er een afkeer van krijgen en hoe wil je dan ooit > 100 km gaan rijden?
Ik denk dat training van pezen en botten wel heel goed is, maar niet te veel. Elke dag op het harde lijkt me niet hoeven. Uitglijden ben ik niet bang voor, hoe zouden tuigers dan lopen?
Melissa als je de zoekknop gebruikt en endurance intikt zul je veel vinden over deze boeiende sport! Ook over hoe mensen hier trainen.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 20:50

En hou er zeker Dressuurtraining in. Dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, zelf heb ik namelijk die domme fout gemaakt dat niet te doen. Mijn paardje "kan" (onzin, elk paard heeft het inzich sowieso een ¨Bproef te kunnen lopen, zo niet is er lichamelijk of geestelijk wat aan de hand waardoor ook Endurance niet te doen is) en wil het niet.. Dus reed ik elke dag buiten, longeerde ik haar, of in de bak aan een lange teugel. Gevolg: haar al zo zwakke rug werd hierdoor nóg zwakker. Navy is een sterk paardje, en heeft dit nooit laten merken (behalve op Dressuurgebied dan) door minder enthousiast te doen, maar inmiddels ben ik er alweer een jaar zoet mee om dit in orde te krijgen. Overigens hebben we eindelijk een manier gevonden en hebben we een trainingsschema aangepast op die rug (voornamelijk bijgezet longeren en stap/berg/heuvel/mul zandtraining), ik hoop over een maand weer echt te kunnen rijden (dat kan nu ook, maar ik wil eerst die rug 100% in orde hebben) en onze conditietraining te kunnen vervolgen. Aankomend seizoen willen we namelijk alweer klasse 2 starten Haha!

Overigens heb ik wel een staptraining ingeroosterd in mijn "gewone" trainingsschema, die ook verhard heeft. Staptraining is in mijn ogen namelijk in alle opzichten goed: bepaalde spiergroepen trainen, conditieopbouw en dus het versterken van pezen. Dit door zoveel mogelijk afwisselende bodems op te zoeken. Mul, hard, asfalt, gewoon, klapzand.. Ik zoek alles op Haha!

Annalyn, ga jij verhuizen joh? Arnhem, prachtige omgeving, dat wordt lekker trainen Haha! Ook dichterbij de gemiddelde wedstrijd.. Maar, hoe gaat het met Ommen dan? Organisatie moet het zonder jouw hulp doen aankomend seizoen??

Liesje_1
Berichten: 666
Geregistreerd: 18-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-02 21:39

ik train met idalia als volgt.

Ik heb haar sinds mei en ben toen met haar druk aan de gang gegaan, het heeft me een half jaar gekost om haar terug in conditie te krijgen dit heb ik gedaan door :

helemaal in het begin 3x per week te longeren, en 2x gedurende een half uur te trainen in de bak dus dressuur en 1 x per week een "buitenrit" die ik heb opgebouwd van 1 km tot nu 70 km te lopen. dit deed ik op verharde zandpaden, asfalt (stap), bospaden, strand , duinen ....
alle soorten grond heeft ze nu wel zo'n beetje onder haar voeten gehad.
Daarbij is een goede peestraining best belangrijk maar zeker niet het belangrijkste, dit bouw je naar mijn mening op als je haar goed traint op harde ondergronden, maar niet gaan draven op asfalt.

Nu staat ze weer in training voor aankomend seizoen nu train ik :

4 x per week 1-3 uur rijden varierend van bak (dressuur en wat springen) tot een forse buitenrit, 2 x per week gedurende 1/2 uur
longeren. In het weekend altijd wel een buitenrit van een km of 20-30 afhangelijk van het weer.

Dit gaat nu steeds verder .. en gaat heel erg goed ze gaat steeds meer vooruit zowel qua spiergroepen en sterkte hiervan als haar conditie in het algemeen.
Ook ik vind het belangrijk om dressuur te blijven rijden om zo ook de achterhand goed te trainen, vandaar ook een beetje springen erbij.
Ik longeer nu ook bijgezet door middel van een Goque, hier mee loopt ze goed aan de teugel waardoor ze haar achterhand beter gebruikt.
Tijdens het rijden in de bak rij ik zonder goque en ik heb er wel al heel wat baat bij gehad, ze loopt nu nog gemakkelijker aan de teugel.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes Annelies

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-02 00:42

Wel leuk om te lezen hoe jullie trainen.
Ik rijd Salty +/- 5 x per week. 2x dressuurmatig (60 min.) (westernstijl in mijn geval). 1x longeren (+/- 30 min.) en verder nog 2 buitenritten van minimaal een uur.

Ik doe het momenteel wat rustig aan.
Draven over de harde weg doe ik praktisch nooit, maar af en toe wel om een weg over te steken. Verder inderdaad zo veel mogelijk variaties aan gronden en af en toe een helling meepakken.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-02 18:20

Ook mijn schema dan maar Haha!
Op maandag longeer ik haar, met bijzets en een halsverlenger, zodat ze goed voorwaarts-neerwaarts loopt.
Op dinsdag rijden we buiten, over een afstand van 20 km, en dan vooral aan de achterhand en rug werken. Dat houdt dus in dat we netjes voorwaarts-neerwaarts rijden, en flink wat bergen en heuvels opzoeken.
Op woensdag wandelen we een stuk (ik ernaast, over het verharde).
Donderdag doen we flink wat aan de Dressuur, een uur in de bak spieren (en weer vooral die rug en achterhand) trainen en soepel houden. Vaak gaat dit samen met balkjes lopen.
Op vrijdag heeft ze een rustdag.
Op zaterdag maken we een wat langere trainingsrit. De ene keer houdt dit in dat we een afstand van 40 km afleggen in een gelijkmatig tempo, de andere keer doen we wat intervaltraining of pakken we de trailer en rijden naar de duinen ofzo.
Zondags weer Dressuur. Zaterdag en zondag draaien we nog wel eens om, hangt af van het weer en mijn tijd Lachen

Maar zoals ik al eerder zei, zijn we momenteel bezig met die rug in orde krijgen, en dit schema houden we momenteel dus niet aan. Vanaf eind december/begin januari willen we weer met de conditietraing aan de gang, om toch iun maart weer te kunnen starten en later dit seizoen zelfs klasse 2 te kunnen starten..

Fitzroy

Berichten: 25113
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 00:42

Hoe weten jullie dan hoeveel km je rijdt, vraag ik me af?

En nog wat: ik zag op de site van de DER dat je niet met sporen mag rijden. Nou is Fitz niet zo'n held en gebruik ik mijn sporen dus om hem langs 'enge' dingen (zoals bv. omgezaagde bomen Haha!) te krijgen.
Dit mag dus niet, maar wat is het alternatief?

Voor de rest begrijp ik dat je dus zelf mag kiezen in wat voor gang je rijdt. Ik zal dan de draf overslaan want die is bij Fitz niet uit te zitten en de verlichte zit is nog behoorlijk vermoeiend.
Komt dat wel vaker voor? Paarden die alleen galopperen en stappen maar niet draven?

Poohbeer

Berichten: 2048
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 00:57

Volgens mij komen wij ook al aardig in de buurt inmiddels. Helaas hebben we alleen maar de optie om te draven over het asfalt wegens gebrek aan ruiterpaden. Een galopje doen we af en toe op een halfverharding. Voorlopig heb ik wel het idee dat het goed gaat met haar benen. Draven op het harde is toch ook juist goed voor de pezen??
Ik ga igg maar eens kijken op die site, misschien dat we van de zomer ergens kunnen starten. Hebben jullie eigenlijk een speciaal zadel voor??

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 12:46

Fitzroy schreef:
Hoe weten jullie dan hoeveel km je rijdt, vraag ik me af?


Toen ik begon met trainen, heb ik op de kaart een route uitgezet in het gebied waar ik altijd al reed en dat was een route van 13 km precies. Die reed ik op een gegeven moment in een uur. En aangezien ik me in wedstrijden ook altijd op die 13 km/u richt (alles wat erboven zit is mooi meegenomen) neem ik die route met dat tempo als uitgangspunt. Als ik nu bijv. eens ga trainen op de Holterberg, dan neem ik een ter plekke bedachte route en dan ga ik bijv. ook een uur lang temporijden. Later meet ik de route dan op de kaart af en dan zie ik vanzelf hoeveel ik heb gereden. Voor de mininum snelheid van 9 km/u hoef ik het niet bij te houden, die halen we ruim. Ik richt me in de training vooral op gehoorzaamheids- en duurtraining: ingrijpen zodra ik merk dat meneertje te enthousiast wordt, of liever nog hem voor zijn. En dat lukt steeds beter. Lachen

Een zweepje is wel toegestaan bij endurancewedstrijden, dus dat zou je als alternatief kunnen gebruiken voor sporen. De officiële reden waarom je niet met sporen mag rijden moet terug te vinden zijn op de DER-site (en anders kijk ik wel even voor je in het archief van de mailing list). Maar eigenlijk ligt het wel voor de hand: mensen die gaan jakkeren en hun paard alleen maar 'lekprikken' met hun sporen omdat ze harder harder harder willen.

Citaat:
Komt dat wel vaker voor? Paarden die alleen galopperen en stappen maar niet draven?


Ja hoor, Ameretto nog met de laatste wedstrijd. Normaal wil hij vrijwel alleen maar draven, maar bij de laatste rit ging hij ineens relaxed galopperen. Hij wilde toen niet eens meer terug naar een fijne draf, terwijl hij wel heel rustig wilde stappen (voor zijn doen). Dat heb ik toen afgewisseld, en met succes. Kwam met een goede tijd en een fit paard (met fitte ruiter) aan de finish. Ik heb ook wel eens met mensen samen opgereden die vertelden dat hun Arabier (vaak waren het Arabieren) niet eens wilden draven. Die galoppeerden en stapten ook alleen maar. Tja, en als dat op dat moment voor het paard en voor jou het fijnste voelt, waarom dan niet? Lachen

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 12:52

Poohbeer schreef:
Draven op het harde is toch ook juist goed voor de pezen??


Op zich wel, maar ik denk dat als je elke dag een bepaalde tijd draftraining op de harde weg doet, dat juist weer té belastend is. In een wedstrijd rijd je ook weinig tot vrijwel niet op de harde weg (alleen bij het oversteken) dus waarom zou je er expres op trainen? Ik train dus zelf op verschillende bodems, omdat je daar in een wedstrijd ook mee te maken krijgt. Stappen doe ik juist wèl op de harde weg, er is mij ook verteld dat dat meer effect heeft voor het herstel van de benen dan na thuiskomst afspuiten onder de koude straal (wat bij Ret ook mok aanwakkert, dus hoe minder afspuiten en hoe meer uitstappen op het harde, hoe beter).

Citaat:
Hebben jullie eigenlijk een speciaal zadel voor??


Nog niet, maar ik zit te denken over een Thorowgood Griffin Endurance, het zadel dat Mandy ook heeft voor Navy. Moet het nog steeds een keertje bij haar uitproberen! Of misschien wordt het wel een Torsion, die lijken me ook comfortabel. Voorlopig rijd ik nog gewoon met ons Imperial Riding VZH-zadel, met als extra een gelzitting omdat dit zadel toch een vrij harde zitting heeft. Het ligt verder goed op het paard en dat vind ik toch wel heel belangrijk. Ik wil er wel van die dichte beugels (met zo'n korfje) aan gaan hangen, dat geeft iets meer steun aan je voet.

Poohbeer

Berichten: 2048
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 19:49

Ik heb dus helaas geen gelegenheid om op iets anders dan asfalt te rijden, maar we gaan ook alleen in de weekenden naar buiten. Door de weeks na het werk is het nu echt te donker

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 00:31

Poohbeer"]
Ik ga igg maar eens kijken op die site, misschien dat we van de zomer
[/quote]
Leuk!!! nog meer belangstellenden!!!


[quote="Poohbeer schreef:
ergens kunnen starten. Hebben jullie eigenlijk een speciaal zadel voor??


Nee, ik heb een westernzadel.
Het voordeel is dat ik het veel fijner vind zitten dan een engels zadel. Bovendien is het voor een westernzadel niet zwaar, maar het is wel wat kilootjes zwaarder dan een ander zadel...

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 20:46

In de nieuwe DER staat een ztukje over zadels, niet echt veel interessants of nieuws, maar voor zij die dit tijdschrift ook krijgen..

Welke gang maakt niet zoveel uit, belangrijker is een gelijkmatig tempo. Zo galopeer ik weinig per wedstrijd (hehe.. Daar is een Draver voor Knipoog ) en doe ik het meerendeel in draf. Op een wedstrijd van 35 km zal ik misschien 5 km galoperen in totaal, zo´n 4 á 5 stappen en de rest draven (afhankelijk van de conditie, hou ik dit aan dan zit ik op een gemidde4lde parcours al óver de 15 km/u).

Sporen.. Tsja, mijn monstertje is ook een schijterd (vooral OMGEWAAIDE bomen zijn eng, die hebben enge wortels Knipoog ), maar met slaan of prikken kom ik niet vooruit, hooguit in een sloot/greppel/benauwde situatie. Misschien een idee dit probleem anders aan te pakken? Als het echt angst is, ben ik persoonlijk geen voorstander van "dwingen", als ik het zo even mag noemen, maar moet dit in mijn ogen geregeld worden met respect, geduld en vertrouwen. Overigens heeft Navy ook haar kuurtjes Knipoog Dan is ALLES eng, speelt ze gewoon een spelletje met me.

KM´s leer je aan te voelen naarmate je er meer maakt. Rijd bijvoorbeeld eens een stuk met de fiets van 1 km. Rijd deze vervolgens in stap, draf en galop. Zo leer je in te schatten. Leuk ook om ditzelfde later te herhalen, op een andere plek, en iemand anders de km te meten. Jij moet dan stilstaan waar jij debkt dat de km gereden is. Confronterend hoe ver je er soms naast schijnt te zitten.. Bloos Overigens is een GPS ook een optie.