DownUnder Horsemanship met Skip

Moderators: Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Idefix2006
Berichten: 10
Geregistreerd: 20-02-19

DownUnder Horsemanship met Skip

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-20 07:18

Hoi allemaal,

Sinds eind Mei dit jaar ben ik eigenaar van Skip. Skip is 1 juni 2016 geboren en een ruintje. Hij is nog helemaal groen en kende echt NIKS :+
Was niet mijn bedoeling om een onbeleerd paardje te komen maar toen ik Skip zag was ik gewoon opslag verlieft. Het is inmiddels al wel een poosje geleden dat ik voor het laatst een paard had beleerd dus dat geeft alweer genoeg mooie ‘ohja’ momenten :P

Ik ben middels de methode van Clinten Andersom hem nu vooral aan het desensibiliseren. Eerst ging dit door niet consistent zijn met hoeveel dagen ik achter elkaar bezig was erg langzaam. Nu in mijn week vakantie merk ik zo onwijs veel verschil! :D

Zijn jullie bekent met deze methode van natural horsemanship? Komt natuurlijk allemaal een beetje neer op hetzelfde; respect en vertrouwen <3

(Ps. Weet iemand hoe ik een filmpje plaats? :+ )Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


nessinator
Berichten: 1200
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-20 08:54

Clinton Andersons methode is geen natural hosemanship, maar performance horsemanship. Ik ken zijn methode, maar niet in detail, ik ben hem tegengekomen toen ik zelf op zoek was naar methodes om mijn jonkie op te leiden. Ik moet zeggen dat ik geen fan ben. Hij kijkt in mijn ogen te weinig naar wat het paard nodig heeft en/of aankan, en te veel naar wat het paard moet. Ik herinner mij een filmpje van een 3-jarige hengst die hij reed, die na 10 wissels echt moe begon te raken en dat aangaf met een bokje. De sporen van de heer Anderson gingen er zo diep en zo vaak in dat ik echt verbaasd was dat het paard niet open was.
https://www.youtube.com/watch?v=3ifLx9t7mUQ
Daarnaast rijdt hij, een westernruiter, regelmatig in rollkur, en dan stop ik al met kijken. Tenslotte ben ik zeker geen fan van hoe veel de paarden bij hem moeten bewegen, ik zie dan eerder een compleet uitgeput paard dat geen puf heeft voor protest, dan een paard dat accepteert wat er om hem heen gebeurt.
Kort samengevat ligt voor mij zijn methode te veel op luisteren, gehoorzamen van het paard, en te weinig op samenwerken. Respect komt van twee kanten, maar bij Anderson lijkt het alleen vanuit het paard te moeten komen. Daarom zie ik ook niet hoe vertrouwen kan ontstaan bij deze methode.

Maar goed, zijn methode zal vast ook voor heel veel mensen goed werken, anders zou hij niet over de hele wereld zo bekend zijn. Veel plezier in ieder geval met je mooie pony!

Rainer
Berichten: 282
Geregistreerd: 13-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-20 09:00

Wat een knapperd, die bles maakt hem echt heel leuk. Leuk dat je de tijd er voor wil nemen om via de grondwerk een goede basis op te bouwen! Ik ben wel bekend met Clinton Anderson maar moet zeggen dat ik denk dat hij vooral heel goed is in het maken van hele gehoorzame paarden maar dat er niet echt sprake is van wederzijds vertrouwen en respect. Zelf train ik volgens de methode van Warwick Schiller, die trainde voorheen vergelijkbaar met CA (al is hij volgens wel iets softer geweest), maar is een paar jaar terug een ander pad ingeslagen. Toevallig heeft hij afgelopen week een video over desensibiliseren op zijn youtube kanaal gezet, echt een aanrader!

rina

Berichten: 9602
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: bijna weer in Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-20 09:30

Ik volg en werk al een aantal jaar volgens zijn methode. Voor mij, het is duidelijk en het paard snapt het ook.

nessinator schreef:
Hij kijkt in mijn ogen te weinig naar wat het paard nodig heeft en/of aankan, en te veel naar wat het paard moet.


Nahh dat is het em nou net, bij Clinton zie je heel veel de filmpjes (met name op youtube) van "probleempaarden" en net niet die van de "normale paarden. Maar als je de kits bekijkt, oa de fundamentals, zie je hem ook bezig met een heel sensibel paard en zie je hem een heel stuk zijn energie omlaag zetten. Hij past het dus echt wel aan aan het paard.

Waarnaast, ik ben een paar jaar geleden in Duitsland geweest bij een clinic van Jeff Davis (1 van zijn clinicians). Ik was daar om voor iemand te vertalen die geen engels sprak en haar paard was zon sensibeltje die heel erg op het energielevel van de persoon reageerde. Ze zag het zelf niet, en werd soms boos (inwendig) en soms werd ze te zacht. Waardoor paard het niet meer snapte en dus steeds anders reageerde. Bij een bepaalde oefening (paard tussen jou en de omheining doorsturen) werd ze echt gefrustreerd waarom het haar niet lukte en een ander wel. Jeff pakte het paard van haar over, en toen heb ik Jeff gevraagd zijn energielevel zowel omhoog als omlaag te doen zodat zij kon zien wat er gebeurde. Waarop je het paard gelijk enorm zag reageren. Toen pas snapte ze dat niet het paard maar zij, en haar energie, het probleem was. (Jeff snapte overigens zonder vragen wat ik bedoelde met energie omhoog en omlaag).

Wat ik daarmee aan wil geven, ook zij zijn echt wel bezig met het energielevel wat je nodig bent, alleen is het iets waar Clinton (imo ook) nog steeds wat te weinig de nadruk op legt. Hij zegt het altijd wel, maar omdat hij heel veel met paarden bezig is die al een halve middelvinger omhoog hebben, die je dus wel duidelijk moet maken dat je toch echt wilt dat ze het doen, lijkt het soms hard en maar 1 weg, maar dat is dus echt niet zo. Hij zou echt eens een video moeten maken over energielevels.


nessinator schreef:
Daarom zie ik ook niet hoe vertrouwen kan ontstaan bij deze methode.


Ik wel. Je bent duidelijk en je let op je energielevel. Ik heb ook andere methodes gevolgd oa Warwick Schiller. En ja ook daar heb ik veel weggehaald. Maar waar ik me bij Warwick steeds weer op betrapte was dat ik begon te sluipen rond mijn paard (als in, even opletten dat ze me heeft gezien, dat ze weet dat ik daar ben, dat ze niet schrikt van..... nee even niet nu dat doen want...). Nou heeft de ene daar niet zoveel moeite mee, maar de andere wel. Die begon mij steeds minder te vertrouwen. Dus een week meer Clinton erin, en je zag het paard tot rust komen. Echt heel apart. De duidelijker (en eigenlijk botte boer) ik werd de meer zij begon te vertrouwen.


Idefix2006 schreef:
Ps. Weet iemand hoe ik een filmpje plaats?


Flimpje uploaden bij youtube en dan link hier plaatsen.

En leuk dat hij zo goed gaat. Je weet dat er op FB ook een groep van hem is? Of zelfs wel 2, 1 in het Engels en 1 in het Duits.

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

Idefix2006
Berichten: 10
Geregistreerd: 20-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-20 11:51

Wat leuk gelijk zoveel reacties! :D

@rainer: Ik zal het filmpje eens opzoeken op youtube, ben erg benieuwd! Ik vind CA tot nu toe heel erf soft en heb juist wel het idee een band op te bouwen met Skip. Ik ben net nog heen geweest en aan het einde sliep hij zowat met zijn snuitje op mijn schouder <3 maar goed ik ben ook niet bekend met die man die jij noemt.

@ nessinator: dankjewel! *\o/* ik heb niet het idee dat ik Skip dingen moet laten doen die hij niet aankan, vind in de fundamentels (ik heb het abbonnement afgesloten) dat hij heel goed uitlegt hoe je stapje voor stapje progressief moet desensibiliseren :D ik ben niet van plan om echt koeien te gaan vangen enzo hahaha. En met sporen rijden gaat op Skip niet nodig zijn, want daar hou ik ook niet zo van (en ik denk dat ik dan heel hard ga haha)

@rina: wat leuk dat jij ook met die methode werkt! *\o/* ik wist niet dat er een facebook groep was, goed dat je het zegt! Ik ben nu in de fundamentels bezig en kijk ook de filmpjes van de cold-starting. Skip is echt mega sensibel, beetje vergelijkbaar met het paard die hij in de fundamentels gebruikt :+ ik werd ook net als hij door mijn hele longeer circel genomen met het desensibiliseren met de leadrope hahah. Gelukkig na 4x doen staat hij nu stil als een kinderpony! Tot welk level ben jij met je paarden gekomen? Gebruik je het dagelijks?

Ik ga eens proberen een filmpje te maken van wat ik met Skip doe!

rina

Berichten: 9602
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: bijna weer in Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-20 21:44

Ik ben nergens gekomen :+ Beide dames kapot. De ene artrose in kogel achter vanwege chip die eruit gehaald is, en die was zo aardig de ander een klap op dr spronggewricht te geven. Ik heb 2 leuke en dure grasmaaiers :+ Maar volgens Clintons maatstaven, die ik dus niet gebruik omdat ik meerdere methodes gebruik, zouden ze ergens in het intermediate level zitten. Nu niet meer omdat ze al 4 jaar grasmaaier zijn. En nee ik gebruik het nu niet meer elke dag. Alleen als ik merk dat de ene teveel sensibeltje wordt, en de ander omdat ze me te brutaal wordt :') Ja 2 tegepolen.

Mijn nieuwe paardje heb ik even een poosje uitbesteed. Zijn net verhuisd en ik heb op het moment gewoon geen tijd voor dr.

Sensibeltje heeft mij ook de hele roundpenn en zelfs de hele bak laten zien met desensibiliseren :D Draak zei na 2x gooien :j :O en de nieuwe was ook heel snel :z Die reageert al niet eens meer als ik de stick en string boven haar hoofd laat helicopteren. En ze vindt lunging for respect 2 wel heulllll erg leuk. Een haf die bijna rollbackt als een quarter 8-) Maar echt veel heb ik met haar nog niet gedaan.

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

Gini
Berichten: 13695
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: DownUnder Horsemanship met Skip

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 11:42

Ik heb ook een tijd zijn methode toegepast, maar ik vond het te fel voor mijn merrie. Het is inderdaad heel duidelijk en mijn paard snapte het ook wel, maar ik merkte dat ik hetzelfde voor elkaar kreeg en zelfs sneller wanneer ik het op een vriendelijkere, minder directe manier vroeg.

Ik vind persoonlijk het wel een voordeel als je van iedere methode wat tools in je gereedschapskist hebt zitten, zodat je deze in verschillende situaties met verschillende paarden kunt toepassen, maar ik ben er eigenlijk nooit zo voor om 1 methode te volgen.

Idefix2006
Berichten: 10
Geregistreerd: 20-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-08-20 17:57

Gini: welke methodes gebruik je nog meer? Ben het er zeker mee eens dat er niet een goede manier is en de rest verkeerd :D denk dat je idd vooral moet kijken of het bij je paardje past en of het bij je eigen ideeën over het trainen van paarden past. Ben benieuwd of mijn mening nog bijdraaid als ik verder kom dan de fundamentels. :o

Gini
Berichten: 13695
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-20 18:05

Ik heb van best wel wat mensen ideeën opgepikt. Parelli bv. vind ik vanuit de basis wel goede ideeën hebben, al vind ik hem ook best wel 'onvriendelijk' in de uitvoering. Heel basaal gesteld is het namelijk 'blijven zeuren en harder zeuren totdat het paard zelf het juiste antwoord vindt'. Dat vind ik niet de prettigste manier voor een paard. Ook vind ik dat de seven games juist te simpel uitgelegd wordt, waardoor iedereen bij ieder paard exact hetzelfde doet en eigenlijk vastlopen wanneer het paard dan niet meteen doet zoals het zo simpel is uitgelegd.
Ik kijk ook best wel vaak video's van Warwick Schiller en Rick Gore. Die vind ik qua gedachtegoed meer aansluiten bij hoe ik met mijn paard om wil gaan.

Maar evengoed leer ik dingen bij van mensen hier op Bokt, mijn hoefsmid, stalgenoten, video's op Youtube etc etc. Ik probeer overal met een open blik naar te kijken en vooral door te denken naar het waarom. Waarom doet die het zo, waarom werkt dit wel, waarom werkt dit niet, waarom geeft mijn paard toch niet het antwoord wat ik wil,... :)

Earth

Berichten: 327
Geregistreerd: 09-04-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-20 18:07

rina schreef:
Ik volg en werk al een aantal jaar volgens zijn methode. Voor mij, het is duidelijk en het paard snapt het ook.

nessinator schreef:
Hij kijkt in mijn ogen te weinig naar wat het paard nodig heeft en/of aankan, en te veel naar wat het paard moet.


Nahh dat is het em nou net, bij Clinton zie je heel veel de filmpjes (met name op youtube) van "probleempaarden" en net niet die van de "normale paarden. Maar als je de kits bekijkt, oa de fundamentals, zie je hem ook bezig met een heel sensibel paard en zie je hem een heel stuk zijn energie omlaag zetten. Hij past het dus echt wel aan aan het paard.Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb veel video's van hem gezien, omdat ik dus ook benieuwd was naar de methode en ook tijdens een clinic zag ik de deelnemers heel fel zijn naar hun brave paarden.
Ik denk dat deze methode zou kunnen werken voor probleempaarden in de zin van dominantie of agressie, maar voor het gemiddelde paard vind ik het ook te zwaar. Het begint al met het type halster wat hij meestal gebruikt, met de 2 knoopjes precies over het neusbot lopend. dat is om scherper in te komen, maar een touwhalster is al scherp...
En dan begin ik inderdaad maar niet over zijn rijden...

@TS, dat is mijn mening. Wel goedd dat je ergens mee bezig bent hoor, en dat je kunt leren van de discussie over Clinton. Blijf in je achterhoofd houden dat jij ook respect hebt voor jouw paard, dan komt het wel goed.

Run forrest run!!

CBarrelracer

Berichten: 250
Geregistreerd: 07-01-13
Woonplaats: opmeer

Re: DownUnder Horsemanship met Skip

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-20 18:46

ik heb ook een aantal dingen van clinton toegepast maar op mijn eigen manier, ik vind hem idd hard en niet kijkend naar een paard.

mijn tante kwam met warwick schiller misschien kan je daar even kijken of dat wat meer voor je is https://www.facebook.com/Warwickschillerfanpage

Jelle i'll never forget you
Jetalito, Djoline, Wiebe, Puck


Veriye

Berichten: 1203
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Vaassen

Re: DownUnder Horsemanship met Skip

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-20 19:27

Ik heb een ruin van 14 jaar, nu voor 3 jaar. Met verschillende instructrices etc aangeklooid, maar wij kwamen niet verder. Ik kon niks met hem. Dan met de warwick schiller methode (de nieuwe) begonnen en ik ben nu zover dat wij het rijden kunnen oppakken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker