SGW en honden?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
shirleyp

Berichten: 2699
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Hengelo

SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-16 23:05

Het afgelopen seizoen heb ik een aantal mooie crossen mogen rijden waar ik erg van heb genoten. +:)+ Helaas heb ik tijdens 2 crossen incidentjes met honden gehad. Ben heel benieuwd of ik gewoon domme pech heb gehad of dat dit vaker voorkomt. Zal de incidentjes hieronder even toelichten.

Eerste keer was op een vrij breed zandpad waar ik met een fijne crossgalop over ging, omdat er mensen links liepen hield ik al rechts aan. Aan de linkerzijde stonden mensen met een hond die flink aansloeg toen ik langskwam. Begrijpelijk van het dier natuurlijk, maar het bracht bij mijn paard een schrikreactie teweeg. Hij schoot naar rechts en gaf een dot gas, je begrijpt dat ik heel blij was dat het een breed zandpad betrof en de volgende hindernis pas 50m verderop stond. :(

De tweede keer was op een smal pad met draad links en bos rechts. Ik had wederom een fijn crossritme, maar kon ditmaal geen links of rechts aanhouden omdat het een smal pad betrof. Een gezellig gezinnetje met een Berner Sennen zag mij al wat laat en probeerden in het bos te gaan staan, maar kregen de hond niet mee. Ik minderde vaart en mijn paard schoot bijna het draad in om maar niet op de staart van de hond te gaan staan. :=

Beide incidentjes waren voor niemand leuk, zeker voor hond & paard niet. En ik ben ook heel blij dat het goed is afgelopen, ik realiseer me dat het ook heel anders geweest had kunnen zijn.
Bij veel SGW's zijn honden niet toegestaan, maar ik begrijp ook dat er organisaties zijn die dit aan de beoordeling van hondeneigenaren zelf overlaten. Ben echt niet anti-hond, maar vraag me wel een beetje af hoe goed dit samen gaat? Wellicht overbodig: Thuis in het bos zou ik mensen en honden natuurlijk in stap passeren, maar dat lijkt me niet de bedoeling tijdens een SGW.

Vertel, heb ik domme pech gehad dit seizoen of gebeurt dit vaker? Hoe lossen jullie dit op?

Conarde E (Van Gogh x Narcos II) Dr: Z1+10 Spr: B+8 SGW: B+23


xTiffani

Berichten: 1457
Geregistreerd: 27-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-16 23:55

Wat een vervelende situaties zeg.. Ik heb hier gelukkig geen ervaring mee, heb mijn eigen hond wel eens meegenomen maar ik zorg ervoor dat deze geen overlast veroorzaakt. Heb hier ook nog nooit problemen mee ondervonden.

Verder hoop ik dat je dit niet meer hoeft mee te maken, vooral als iemand weet dat zijn/haar hond gaat blaffen kun je hem beter thuis laten. :n dit kan echt levensgevaarlijk zijn, straks komt er een paard langs die zich rot schrikt en er in paniek vandoor gaat of in het draad springt..

xxitsmexx

Berichten: 4791
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: didam

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-16 07:07

Ik heb dit ook al vaker gehad.
gelukkig reageerde mijn paard er niet op.
mocht ik mensen zien staan/lopen op het pad. schreeuw ik vaak al een keer pas op!!

bij een aantal wedstrijdstrijden mogen de honden niet mee. dit komt vanuit de land eigenaar ivm neospora.

/3 Oliver v.Jorn /3 Baylando v. Tenerife /3 HappyPower v. Brainpower /3

kikkerdril4
Berichten: 661
Geregistreerd: 08-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-16 13:43

Ik heb het helaas ook meegemaakt. Hond sloeg aan bij een hindernis en paard schrok ervan waardoor ze niet meer over de hindernis wilde en ik dus voor het eerst mijn cross niet uit heb kunnen rijden.. Baalde er flink van, daar rij je dan het halve land voor door :( ik vind dus dat er wel regels oid mogen komen..

Ik vind het prima als de honden op het terrein komen, maar liever niet langs het crossparcours. Er zijn een hoop paarden die er niet van schrikken, maar mijn paard is nou eenmaal schrikachtig dus dat is gewoon jammer als ik door dit soort incidenten mijn cross niet goed doorkom. Vind de situaties die jij beschrijft ook erg gevaarlijk, zeker de tweede..

shirleyp

Berichten: 2699
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Hengelo

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-16 21:04

Bedankt voor de reacties. Vervelend om te lezen dat het jullie ook is overkomen. Misschien had ik het toch bij de organisatie of de KNHS moeten melden bedenk ik me nu.

Ik geloof zeker dat honden(eigenaren) dit heus niet met opzet doen. 'Pas op' roepen doe ik ook vaak, maar meestal ben ik te paard sneller dichterbij dan mensen hun hond bij zich kunnen houden.

Conarde E (Van Gogh x Narcos II) Dr: Z1+10 Spr: B+8 SGW: B+23

Anne_GTI

Berichten: 17817
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-16 21:11

Kort aangelijnd heb ik er geen problemen mee. Maar al die roldingen met 10 meter lijn erger ik me ook als groom aan. Je breekt bekant je nek als je door het publiek loopt over al die struikeldraden.

Te paard heb ik weleens last gehad van loslopende kinderen in de cross. Die mogen wat mij betreft ook allemaal kort aangelijnd.

shirleyp

Berichten: 2699
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-16 21:15

Anne_GTI schreef:
Te paard heb ik weleens last gehad van loslopende kinderen in de cross. Die mogen wat mij betreft ook allemaal kort aangelijnd.


_O- Niet alleen in de cross, maar ook gewoon 'in het wild' als je het mij vraagt :') Speeltuin is voldoende losloopgebied toch?

Weer ontopic :x Kort aangelijnd vind ik ook een vereiste inderdaad. Maar ook honden die aanslaan op paarden die langskomen vind ik niet handig en erg onplezierig voor beide dieren.

Conarde E (Van Gogh x Narcos II) Dr: Z1+10 Spr: B+8 SGW: B+23

kikkerdril4
Berichten: 661
Geregistreerd: 08-04-15

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 01:54

Het probleem is alleen dat je niet echt uitzonderingen kan gaan maken dus als t echt vaker voor komt moeten ze er denk ik toch wat mee gaan doen.. Jammer dat sommige mensen met honden het dan verpesten voor honden die wel braaf meelopen maar goed. Heb overigens ook geen melding gemaakt toen, maar was misschien wel handig geweest..

Hahaha kinderen mogen kort aangelijnd worden hoor!

Jester_

Berichten: 11478
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 02:06

Ik neem zelf mijn hond eigenlijk altijd mee, maar snap heel goed dat dit eigenlijk bij een sgw niet heel handig is als je in de weg loopt ermee. Kort aangeleind idd en naast je oke, maar hoe controleer je dat? zo weet ik zeker dat mijne nooit aan zou slaan (blaffen? was da :+ ) maarja, hoe weet iemand dat zeker?

When you're with me, no judgement
You can get that from anyone else
You don't have to prove nothing
You can just be yourself

kikkerdril4
Berichten: 661
Geregistreerd: 08-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 07:13

Jester_ schreef:
Ik neem zelf mijn hond eigenlijk altijd mee, maar snap heel goed dat dit eigenlijk bij een sgw niet heel handig is als je in de weg loopt ermee. Kort aangeleind idd en naast je oke, maar hoe controleer je dat? zo weet ik zeker dat mijne nooit aan zou slaan (blaffen? was da :+ ) maarja, hoe weet iemand dat zeker?


ja precies dat wordt heel lastig controleren ben ik bang.. vind dat eigenlijk de verantwoordelijkheid van het baasje: als je weet dat je hond aan kan slaan ga je gewoon niet langs het parcours staan. Maar blijkbaar doen toch best veel mensen het terwijl ze waarschijnlijk weten dat hun hond niet altijd rustig blijft staan/zitten.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 30193
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 08:12

Mijn ervaringen met crossen en (loslopende!!) honden is juist dat het de ruiters zelf zijn, die honden mee hebben. En die honden lopen dan liefst los rond de vrachtwagen, trailer of bij de stallen. Die honden komen ook wel eens op eigen initiatief op plekken waar beter geen hond kan komen, zoals in het parcours.

Wat kinderen betreft voel ik me wel aangesproken, wij hebben onze smurf ook geregeld mee. Die weet alleen heel goed dat fluitje betekent dat je aan de kant MOET gaan. En ze weet ook dat ze absoluut niet de baan in mag bij oa losspringen.

Hocus Pocus
Branco

kikkerdril4
Berichten: 661
Geregistreerd: 08-04-15

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 11:32

Ja ik wil verder niemand de schuld geven en prima als je je hond meeneemt, maar blijkbaar ontstaan er toch gevaarlijke situaties en dat is erg jammer.
Voor kinderen is het inderdaad goed dat ze weten wat het fluitje betekend en dat de ouders gewoon opletten. Maar goed we zullen volgend seizoen wel weer zien en hopelijk vallen de incidenten dan mee :P volgende keer meld ik het denk ik wel, heb toen wel tegen de betreffende persoon geroepen dat ze de hond onder controle moest houden maar goed

Daantjuh88

Berichten: 1595
Geregistreerd: 13-08-07

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 11:56

Ik neem mijn eigen honden eigenlijk nooit mee als ik SGW ga kijken, voornamelijk omdat ze thuis altijd staan te blaffen tegen de paarden en ik bang ben dat ze dat ook gaan doen als ik langs de lijn sta. Misschien kunnen ze er vanuit de KNHS aandacht aan geven, bijv. in de digitale nieuwsbrief.

nicole_floor

Berichten: 2478
Geregistreerd: 12-05-09
Woonplaats: Lettele

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 12:14

Mijn ervaring is dat het vaak ook mensen zijn die totaal geen verstand hebben van paarden. Die denken dat leuk even naar de paarden cross in het bos kijken en soms zelfs hun honden ook los hebben lopen. Ik ben wel eens hinderniscontroleur en heb er wel eens wat van gezegd en ze kijken je dan aan alsof je iets belachelijks verteld. Zelfde geld voor kleine kinderen in bathmen ging dat bijna mis omdat een klein kind voor de hindernis bleef staan.

Floor V. Silverlea Spiderman: Eindstand M spr, L1 dress & B SGW
Colet V. Hemmingway: B+0 dress, B+13 L startgerechtigd spr. B+0 SGW

'schoentje'

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 30193
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 12:43

Veel wedstrijden zijn natuurlijk ook gewoon op plekken waar publiek vrij kan komen, in een park of bos wat vrij toegankelijk is. Dat is ook 1 van de mooie dingen van deze sport vind ik. Wat ik wel goed vind, steeds meer organisaties zetten de route van de cross af en hebben speciale oversteekplaatsen voor publiek, zoals oa in Maarsbergen, en dit jaar in Castenray. D

nicole_floor: dat is ook 1 van je taken als hinderniscontroleur :j

Snap trouwens niet dat je je kleine kind voor een hindernis laat staan tijdens de wedstrijd. Wij hebben dat ook wel eens gedaan voor de foto, maar dat was met parcours lopen een dag voor de wedstrijd van start ging.

Ben trouwens ooit in Varsseveld geweest met de teckel van mijn ouders, die had al heel snel de link gelegd "fluitje is paard" en begon dus bij het fluitje al luid te keffen. Ben toen maar snel weer met de hond naar de auto gegaan. Wel zonde van dat hele stuk rijden, want we hebben nauwelijks iets van de cross gezien maar zijn snel weer vertrokken. Daarom neem ik ook geen hond meer mee.

Hocus Pocus
Branco

nicole_floor

Berichten: 2478
Geregistreerd: 12-05-09
Woonplaats: Lettele

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 13:47

Ging ook wel goed omdat ik en een paar omstanders schreeuwde trek dat kind aan de kant. Maar ik kon niet zo snel bij die hindernis komen om haar weg te trekken. Ze stond namelijk eerst nog aan de zijkant, maar op het moment dat het paard er aan kwam liep ze naar de hindernis.

Floor V. Silverlea Spiderman: Eindstand M spr, L1 dress & B SGW
Colet V. Hemmingway: B+0 dress, B+13 L startgerechtigd spr. B+0 SGW

'schoentje'

kikkerdril4
Berichten: 661
Geregistreerd: 08-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 14:02

Heb het helaas in Renswoude ook gehad alleen dat was een volwassen man.. Vond het dan ook kwalijk dat de hindernisjury daar niks van zei. Ik kwam aan gereden en die man bleef voor de hindernis staan terwijl ik al heel vaak keihard had geroepen.. Op het laatste moment ging hij opzij maar toen was mijn paard al op zij gesprongen om hem te ontwijken en ik was heel mijn concentratie kwijt. Kreeg toen ook gewoon weigeringen aangerekend terwijl ik niet eens over de hindernis had gekund.. Aangegeven bij het secretariaat en die deden er helaas helemaal niks mee.

Een brief vanuit Knhs lijkt me een goed idee, eerst een waarschuwing en mensen op de hoogte brengen van de gevolgen.

Maar inderdaad het is juist het leuke aan dit deel dat het zo open is voor publiek en dat ook mensen komen kijken die normaal niet zoveel met paarden hebben. Zou zonde zijn als dat anders zou moeten gaan

Anne_GTI

Berichten: 17817
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-16 16:25

Wat in Hattem gedaan wordt is voor wedstrijden wel een idee. Ze organiseren tijdens de wedstrijd voor buitenstaanders crossloop onder begeleiding. Op die manier kun je mensen van buitenaf enthousiast maken en ook gelijk de regels meegeven. Win-win situatie voor alle partijen.

nicootjuh

Berichten: 146
Geregistreerd: 14-02-12
Woonplaats: Oploo

Re: SGW en honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-16 18:33

Ik heb mijn hond ook wel eens mee omdat hij anders de hele dag alleen thuis zit.
Maar ik begrijp jullie allemaal heel goed en heb daar zelf ook last van.

Mijn hond zit altijd in de vrachtwagen en als hij eruit komt is hij aangelijnd en als het kan op lengte, zo niet dan gewoon strak langs mij en desnoods sleur ik hem de kant op die ik wil (dan maar ff grof, maar wel veilig voor evt. voorbij komend paard).... Ik vind dat niet meer dan normaal eigenlijk.

Maar inderdaad ik kom regelmatig op het parkeerterrein honden tegen die zowat bij ons in de vrachtwagen staan en waar geen baas van te bekennen is! zeker die kleine frot hondjes... Nix tegen deze hondjes hoor, maar bij die wordt vaak gedacht ach hij is maar klein dat kan wel..... grotere honden liggen toch sneller aan een lijn o.i.d.

Gelukkig nooit in de cross hier problemen mee gehad, maar jemig moet er niet aan denken om situaties te krijgen zoals jullie beschrijven :=

Mjoor

Berichten: 1024
Geregistreerd: 08-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-16 08:42

Ik heb zelf nog nooit last gehad met honden. Wel eens met verkennende ruiters die voor mijn te springen hindernis stonden te keuvelen..

Dat honden niet worden toegelaten op een cross heeft vaak niet te maken met het gedrag/blaffen/in de weg lopen van honden, maar heeft te maken met het feit dat veel crossen gebruik maken van privé land van boeren. Hondenpoep kan een schadelijke bacterie voor koeien bevatten en dat is een reden dat veel landeigenaren het prima vinden om hun weiland te gebruiken voor de cross, onder de voorwaarde dat er geen honden komen :).


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker