Moderators: C_arola, Essie73, Coby, balance, Firelight, Dyonne, Neonlight, Sica, NadjaNadja
Citaat:Onze verre voorouders aten heel anders dan wij.
Ze haalden al hun voeding uit de natuur om hen heen. Ze plukten bessen, kruiden en groenten. Ze zochten naar noten en zaden. Ze jaagden op wild en verschalkten een vis. Soms vonden ze eieren of honing.
Dat eetpatroon noemen we Oerdis. En Oerdis blijkt verrassend veelzijdig en gezond. Het is een manier van eten die perfect past bij het menselijk lichaam.
Citaat:Wat zijn de verschillen tussen het Paleodieet en het normale dieet?
Totdat we ons actief met de productie van voeding zijn gaan bezighouden, aten we alleen wat de natuur ons te bieden had. Deze verandering, die zo’n 10.000 jaar geleden begon, is te recent voor onze genen om hier al aan aangepast te zijn. De laatste 250 jaar is deze verandering in een stroomversnelling geraakt. Meer dan 70 % van onze voeding is niet-oorspronkelijke voeding en ook ons bewegings- en stresspatroon is sterk veranderd. Samen met deze veranderingen zien we dat het ontstaan van de typische beschavingsziekten is opgekomen. Een meer natuurlijk leefpatroon aangepast aan deze tijd kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen, voorkomen en genezen van deze ziekten.
We hebben een redelijk idee wat de oermens gegeten heeft. Het is nog veel eenvoudiger om er achter te komen wat hij in ieder geval niet gegeten heeft. Zuivel, brood, peulvruchten, suiker, vetgemeste dieren, geraffineerde plantaardige oliën, zout, additieven en maïsfructose stroop stonden niet op het oermenu. Ook de producten die uit de voedingsindustrie komen en gefrituurd zijn werden niet gegeten.
Ons oervoedsel bestond uit een grote variatie aan groenten, fruit, noten en zaden. Maar ook mager vlees van dieren die normale voeding hebben gegeten, vis, schaal- en schelpdieren en eieren.
Westerse voeding bestaat voor een groot deel uit calorierijk voedsel met relatief weinig andere voedingswaarden terwijl oervoeding relatief caloriearm is maar veel rijker aan gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen, goede vetten en een grote variëteit aan gezonde voedingsstoffen.
De verschillen kunnen we het beste duidelijk maken aan de hand van een aantal subcategorieën
macronutriënten
vezels
zout, natrium kalium verhouding
verzuring
micronutriënten
glycaemische index en lading
vetzuren, verhouding omega 3: omega 6, verzadigde vetten en transvetten
fructose
niet natuurlijke toevoegingen
Citaat:Vraag:
Als je geen zuivelproducten eet, krijg je dan wel genoeg calcium binnen?
Antwoord:
Jazeker! Het paleodieet bevat voldoende calcium, en doordat bepaalde voedingsmiddelen vermeden worden heb je ook minder calcium nodig. We zetten het even op een rijtje:
1. Het paleodieet is rijk aan koolsoorten. Deze bevatten mooie hoeveelheden calcium en hebben bovendien een hoge aborbtie (opname van calcium).
2. Het paleodieet heeft een netto- basisch effect. Dit in tegenstelling tot het normale Westerse dieet waar veel graan, kaas en zout in zit en ee verzurend effect heeft. Het gebruiken van verzurende voeding verhoogd de calcium uitstoot om het zuur te compenseren.
3. Het paleodieet bevat veel eiwit en dit zorgt ervoor dat de calciumopname in de organen wordt verhoogd. Bovendien heeft dit een opbouwend (anabool) effect op de botvorming.
4. In het paleodieet worden graanproducten vermeden. Graanproducten bevatten stoffen die we anti-nutrienten noemen. Een voorbeeld daarvan is phytine. Deze stof verstoort de opname van calcium, magnesium en zink.
5. Doordat het paleodieet zeer weinig enkelvoudige koolhydraten bevat worden hoge insuline pieken voorkomen. Van insuline is bekend dat dit het verlies van calcium met de urine bevordert.
6. Melk bevat bovendien stoffen (IGF) die de insuline doet verhogen en zodoende de calcium uitstoot in de nieren bevordert (zie punt 5).