Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
veranadautje schreef:Verzekerings technische zou ik dit nooit zo doen.
Het lijkt mij best leuk die ervaring op te doen maar wel met hun vaste instructeur naast mijn die de paarden en ruiters kent en mij helpt
prugelpiet schreef:Lesgeven is iets wat je moet leren onder goede begeleiding, ook naast een opleiding.
Ik zou vragen of het mogelijk is dat je eerst eens even een paar keer meekijkt, en dan evt een deel van de les een keer over pakt terwijl de instructie die normaal die les geeft bij je in de bak blijft en jou een les plan geeft. Je moet er nu echt niet alleen gaan staan, want dat word niks.
Ik heb mijn manege instructeurs diploma en heb, naast de opleiding, héél wat uurtjes in de bak gestaan met andere instructeurs in de hoek of aan de bakrand. Meekijken, tips geven waar nodig en feedback terugkrijgen. Alle leeftijdsgroepen. En ik heb daar zo veel meer van geleerd dan op de opleiding. En daar zag je ook echt verschil in in de opleidingsgroep.
Elisa2 schreef:Mee eens.
En het is ook nog belangrijk te weten hoe je ruiter en paard opleidt..stap voor stap vanaf niveau 0.
Zelf vind ik eigenlijk dat ook een manege instructeur meer niveau en ervaring moet hebben.
Groepsles geven is ook nog eens heel anders dan per individu of twee lesgeven.
MyWishMax schreef:Manegelessen of beginnerslessen zijn het moeilijkste...
Essie_pessie schreef:Nee zoals aangegeven 0,0 ervaring.
Even ter aanvulling, als ik het leuk vind ga ik wel een opleiding tot instructrice volgen.
Maar voor nu een enkele les geven om het te ervaren.
Babootje schreef:Je moet om les te geven in ieder geval een opleiding volgen. Je mag als je gestart bent met je opleiding wel al les geven, maar alleen onder supervisie van een instructeur die wel gecertificeerd is.
Dat je al wat ouder bent is op zich wel fijn.
Voor lesgeven op een manegebedrijf heb je in ieder geval de opleiding aspirant instructeur allround niveau 2 nodig.
Al een aantal jaren zijn er toelatingseisen; voor niveau 2 is dit:
Je bent lid van de KNHS.
Je bent minstens 16 jaar oud.
Je hebt voor de lesavonden wekelijks de beschikking over een E-pony of paard om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en de examens Trainen van een paard (PVB 2.5) en Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging (PVB 2.4b).
Je rijdt op minimaal B/L niveau dressuur en kan een 60 cm parcours springen.
Je hebt de beschikking over een combinatie met een E-pony of paard, die je mee kan nemen naar een aantal lesavonden om te oefenen en naar het examen (PVB 2.1b) Geven van lessen.
Jij en je lescombinatie beschikken over een veelzijdigheids- of springzadel voor de lessen met springen en examens springen.
Je beschikt over een laptop of tablet (met WiFi) om de digitale kennistoetsen te maken
Dat is ook niet altijd heel makkelijk, want je moet de beschikking hebben over een paard dat je mee kunt nemen naar de opleidingsavonden en soms ook een combinatie, in ieder geval voor je examen.
De opleidingslocatie is vaak niet naast de deur, dus dan heb je ook een trailer nodig. Dus de kosten kunnen aardig oplopen, maar wellicht wil de manegehouder je wel helpen.
Voor de opleidingen die daarna komen geldt dat je altijd de opleiding daarvoor moet hebben gevolgd. Als een soort van "trappetje"
Voor de opleiding basissport Orun 3 geldt dat je eerst Orun 2 moet hebben gedaan etc. En iedere vervolgopleiding is weer prijziger.
In het lespakket wordt volgens mij wel aandacht besteed aan EHBO, maar volgens mij komt er geen apart EHBO examen bij.
https://knhs.nl/instructeursopleidingen/orun-2
De opleidingen zijn nodig om verzekerd te zijn bij ongelukken. Manegebedrijven kiezen daarom tegenwoordig altijd voor een gecertificeerde instructeur.
Maar er zijn ook opleidingen buiten de KNHS waarmee je mag lesgeven. Bv een opleiding centered riding mag ook en kost een stuk minder. Maar dat hangt echt van de verzekeraar af. Orun wordt eigenlijk overal geaccepteerd en daarmee beperk je jezelf niet in het kiezen van werkgevers.
Op deze site van een grote verzekeraar vind je de instructies die zij als verzekerbaar accepteren.
Het is wel belangrijk dat je bij je werkgever informeert of en hoe hij verzekerd is bij het kiezen van je opleiding. Anders kun je altijd nog jezelf verzekeren.
https://equinerisk.com/verzekeringen-vo ... -diplomas/
Ten slotte vind ik wel als je met dieren en mensen werkt een EHBO diploma eigenlijk wel onontbeerlijk,
prugelpiet schreef:Mijn mede-cursisten en ik hebben elkaar les kunnen en mogen geven tijdens zowel de lessen als de examens.