Hoe werkt het schoolsysteem in Nederland?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Hoe werkt het schoolsysteem in Nederland?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-05 21:36

Dat vraag ik me nu al lang af. Wat is havo, mavo, hbo enz.? Welke richtingen kunnen schoolplichtingen volgen (en tot welke leeftijd?) en welke richtingen kan je daarna doen?

Ik weet niet of deze uitleg al gegeven is (voor "buitenlandse bokkers"), maar het is wel handig als je op dit forum wat wilt kunnen meevolgen.

Voor de geïnteresseerden, hoe het in België (ongeveer) ineen zit:


Er is leerplicht (geen schoolplicht) tot 18 jaar. Tot 18 jaar kan je naar school gaan (wat ongeveer iedereen doet, natuurlijk ):

- kleuterschool (3-5, hier is nog geen leerplicht , dus je mag je kleuter ook thuis laten spelen)
- lagere school (duurt 6 jaar)
- middelbaar of secundair onderwijs: (duurt ook 6 jaar)
- ASO = algemeen secundair onderwijs
- BSO = beroeps secundair onderwijs
- KSO = kunst ...
- TSO = technisch ...

Tot zover het (relatief!) verplichte deel. De richtingen in het middelbaar onderwijs zijn ook nog eens onderverdeeld in richtingen (bvb: ASO: economie-talen, wetenschappen-wiskunde, latijn-wetenschappen, wetenschappen-talen, grieks-latijn, ...)

Als je wilt verder studeren, kan je:
-"een zevende jaar volgen" (een vervolgjaar voor BSO of TSO, in de school zelf)
-"universiteit volgen" (vrije toelating voor iedereen met een diploma van het middelbaar, met uitzondering van een aantal richtingen die een ingangsexamen hebben)
"Hogeschool volgen" (vrije toegang, iets meer gericht op het professionele in plaats van onderzoek zoals aan de universiteit)

Universiteit en hogeschool worden de laatste jaren wel iets meer op elkaar afgestemd door een universeel systeem in te voeren: "bama" (bachelor-master), waardoor je van het ene naar het andere kan overstappen door een schakelprogramma te volgen. Maar ik denk dat de essentie gezegd is.

(Als ik iets fout schrijf, Belgen, verbeter mij dan. )

Als jullie vragen hebben over het Belgische schoolsysteem mag je die natuurlijk ook spuien! Ik ben wel geen specialist, maar ben natuurlijk wel naar school gegaan .

zo, jullie?

DaphneL

Berichten: 3627
Geregistreerd: 16-06-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-05 22:05

Poeh, hoe leg je dat kort uit

Hier begin je met een peuterspeelzaal, voorzover ik weet niet verplicht.
Dan heb je de basisschool, begint met 4 jaar in groep 1 en eindigt met 12 jaar in groep 8.
Daarna heb je de middelbare school, eigenlijk verdeeld in 4 stromen: vmbo (4 jaar), havo (5 jaar), atheneum en gymnasium (6 jaar). Binnen het vmbo heb je ook nog richtingen, maar dat weet ik niet precies. Dat laat ik aan iemand anders over
Atheneum en gymnasium zijn qua niveau hetzelfde, alleen met gymnasium heb je minstens 2 jaar latijn én grieks en moet je examen doen in minstens 1 van de 2 om je gymnasiumdiploma te halen. Voor het gemak is atheneum en gymnasium samen vwo.
Op de havo en het vwo heb je eerst 3 jaar onderbouw. Dan heb je allemaal dezelfde vakken.
Daarna heb je de 2e fase, het studiehuis. Daarbij is het de bedoeling dat er veel zelfstandig gewerkt wordt aan de hand van studiewijzers. Of dit een goed systeem is laten we even terzijde
Bij de overgang naar de tweede fase moet je een iets specifieker vakkenpakket kiezen. Er zijn verplichte vakken (Nederlands, Engels, Duits 1 en Frans 1 (schrijven en lezen), ANW (Algemene Natuurwetenschappen), klein beetje geschiedenis en maatschappijleer, CKV (culturele kunstzinnige vorming) en gymnastiek)
Voor die vakkenpakketten heb je 4 keuzes:

Profiel Natuur en Techniek
- Wiskunde B1,2
- Natuurkunde 1,2
- Scheikunde 1,2

Profiel Natuur en Gezondheid
- Wiskunde B1
- Natuurkunde 1
- Scheikunde 1
- Biologie 1,2

Profiel Economie en Maatschappij
- Economie 1,2
- Wiskunde A1,2
- Geschiedenis
- Aardrijkskunde

Profiel Cultuur en Maatschappij
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Wiskunde A1
- Economie 1
- Duits 2 of Frans 2 of Duits 1,2 of Frans 1,2

(Even gekopiëerd van http://www.nha.nl/index.asp?page=/VHV/Vw.html Dit is van het vwo, maar voor de havo is het hetzelfde voor zover ik weet.)

Naast de vakken uit je profiel moet je nog minstens 1 vak in je vrije deel kiezen. Voor die keuzes verwijs ik weer naar de site hierboven. Achter ieder profiel kun je kiezen voor "klik hier voor alle vakken". (Let trouwens niet op de "duur" van die vakken, dat geldt voor die thuisstudies). Voor je gymnasiumdiploma moet je dus als keuzevak latijn en/of grieks kiezen.

Op de havo duurt die 2e fase dus 2 jaar en heb je daarna examen, op het vwo duurt het 3 jaar.
Je doet niet in alle vakken Centraal Examen, een aantal vakken sluit je af met Schoolexamens. Je schoolexamencijfer wordt samengesteld uit een aantal toetsen uit de tweede fase.
Voor de vakken waar je geen Centraal Examen in doet is je schoolexamencijfer het eindcijfer op je diploma, voor de andere vakken bestaat dat cijfer voor 50% uit je schoolexamencijfer en voor 50% je Centraal Examen cijfer).
Zoals het woord al een beetje zegt is het Centraal Examen hetzelfde voor het hele land en wordt dat ook op hetzelfde moment afgelegd. Schoolexamens worden door de school zelf gemaakt en beoordeeld.
Je doet Centraal Examen in Nederlands, Engels, de profielvakken en in een enkel keuzevak (volgens mij alleen Latijn en Grieks).

Na de middelbare school kun je verder met een beroepsopleiding: mbo (middelbare beroepsopleiding), hbo (hogere beroepsopleiding) of universiteit.
Het vmbo geeft toegang tot een mbo, de havo tot een hbo en mbo en het vwo tot alledrie.

Ook binnen het mbo heb je verschillende niveaus, maar dat laat ik ook aan iemand anders over.
Op de universiteit werkt het hier ook met het bachelor/master systeem, op het hbo voor zover ik weet niet. Maar goed, zover ben ik nog niet, dus dat mag iemand anders aanvullen.


Ik heb geen idee of ik nu iets vergeten en of het allemaal wel duidelijk is, het is in elk geval een lang verhaal geworden en ik hoop dat je er iets mee opschiet.

Shadow0

Berichten: 43522
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-05 22:07


Natrick

Berichten: 958
Geregistreerd: 16-11-04
Woonplaats: De bollenstreek

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-05 22:12

Op het HBO werk je ook in een bachelor-master systeem

Op de havo heb je qua vakken nog meer keus. Bij sommige profielen geld of frans1 of duits1 (elk profiel heeft sowieso een van deze) en je hebt dan nog inderdaad 1 vak in je vrije deel.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-05 22:36

shadow0 schreef:
Niet.

Oh sorry Ik ben soms wat cynisch.

Maar waarschijnlijk heb je wat aan dit topic: viewtopic.php?f=2&t=494059&hilit=


He, dank je voor de link! Heel leerrijk!



Daphne, jullie systeem is zo mogelijk nog ingewikkelder dan het onze :s .

Bij ons zijn examens trouwens nooit "centraal" en dus altijd door de leerkracht van de school zelf opgericht. Wat is jullie mening over centrale versus schoolexamens?

Shadow0

Berichten: 43522
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-05 22:41

Ik vind centrale examens een goed idee, dan weet je zeker dat er een bepaalde soort stof behandeld en getest is. Omdat er ook een PTA bijhoort, kun je als school toch extra eisen stellen. Overigens werd de voorloper van het PTA - de schoolonderzoeken - ook wel eens misbruikt (extra makkelijk om zo de leerlingen door het examen heen te slepen).

Oh ja, en ik vond de examens leuk! Lekker spannend, apart sfeertje, je leest erover in de krant.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-05 22:44

shadow0 schreef:
Ik vind centrale examens een goed idee, dan weet je zeker dat er een bepaalde soort stof behandeld en getest is. Omdat er ook een PTA bijhoort, kun je als school toch extra eisen stellen. Overigens werd de voorloper van het PTA - de schoolonderzoeken - ook wel eens misbruikt (extra makkelijk om zo de leerlingen door het examen heen te slepen).

Oh ja, en ik vond de examens leuk! Lekker spannend, apart sfeertje, je leest erover in de krant.



PTA???

Ik beeld me zo in dat je op een centraal examen meer intelligente, algemene vragen krijgt voorgeschoteld en niet van die muggenzifterij-vragen. Klopt dat?

Shadow0

Berichten: 43522
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-05 22:52

Oh sorry. (DaphneL! Je hebt zo'n lang verhaal gepost en dan is het nog niet compleet! )

PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting.
Omdat ik van voor deze generatie ben ken ik de details niet precies, maar de school stelt zelf vast welke eisen hiervoor gesteld worden. Bij talen zijn dit vaak een mondeling (+ literatuur), een schrijfopdracht en een luisteropdracht. Ook hoort er vaak een verslag of opdracht bij.

Zoals gezegd, niet alle scholen kiezen hier voor hetzelfde. Toen ik nog schoolonderzoeken had, kwamen veel vragen uit oude examens, dus die hadden dezelfde kwaliteit als de examens. Maar dat verschilt dus per school en per vak. (De ongemotiveerde docent maakt het zich gemakkelijk met een multiple choice-examen, de gemotiveerde vraagt echt wat extra's en verdiept zich daar ook in)

Lieke

Berichten: 11351
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 13:04

Ik doe nog even een aanvulling op Daphne L.

Na de middelbare school heb je
Mbo (in 4 verschillende niveau's, de duur van de opleidingen is verschillend)
Hbo, staat 4 jaar voor, aan het einde van je studie heb je dan een Hbo-bachelor. Als je in het eerste jaar al je studiepunten hebt behaalt krijg je een propedeuse.
Wo (universiteit), hier wordt je toegelaten met een VWO-diploma of een Hbo propedeuse.
Bij de universiteit heb je eerst een jarige bachelorfase. Hierna kun je ervoor kiezen om een master te doen, deze duurt 1 of 2 jaar.

Nog iets of het VMBO. Hierbij heb je 4 niveau's
1. Basisberoepsleerweg
2. Kaderberoepsleerweg
3 Gemengde leerweg
4. Theoretische leerweg.
Afhankelijk van welk niveau je hebt behaalt met je VMBO, kun je naar het MBO, dus met de basisberoepleerweg kun je een Mbo op niveau 1 volgen en met de theoretische leerweg kun je een Mbo volgen op niveau 4).

Binnen deze leerwegen wordt ook een vakkenpakket gekozen na het tweede jaar, de richtingen zijn:
- techniek
- zorg en welzijn
- economie
- landbouw

snoeppapier

Berichten: 4937
Geregistreerd: 29-03-04

Re: Hoe werkt het schoolsysteem in Nederland?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 15:06

Even een kleine verbetering in het stuk van DapneL:

Bij het profiel C&M zit geen economie1, dit is nl een keuzevak

Bovendien zijn bij C&M 2 extra talen verplicht, dus niet of/of, maar en/en. Dus zowel frans als duits zijn verplicht, en alle aspecten van de taal moet je dus beheersen (luister,schrijf,lees en spreekvaardigheid.)

Op het VWO heeft iedereen, ongeacht je profiel, duits1 en frans1, (luister- en leesvaardigheid), het 4e en het 5e jaar. Dit sluit je dus in de 5e af. Ook heeft iedereen verplicht ANW en Maatschappijleer in de 4e, dit wordt tevens dat jaar afgesloten.

Verder heeft Daphne het uitstekend samengevat

Lieke

Berichten: 11351
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Re: Hoe werkt het schoolsysteem in Nederland?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 15:56

Kellebel88 schreef:

Op het VWO heeft iedereen, ongeacht je profiel, duits1 en frans1, (luister- en leesvaardigheid), het 4e en het 5e jaar. Dit sluit je dus in de 5e af. Ook heeft iedereen verplicht ANW en Maatschappijleer in de 4e, dit wordt tevens dat jaar afgesloten.


Dit is niet helemaal correct.
Dit is afhankelijk van de school.
Het klot dat iedereen frans 1, duits 1, ANW en maatschappijleer heeft en die afsluit met een schoolexamen (dus niet centraal eindexamen).
Maar in welk jaar de dit afsluit verschilt.

Zo heb ik bijvoorbeeld in de 4e frans 1, duits 1 en ANW gehad en afgesloten.
Maatschappijleer kwam pas in de 5e en wer dat jaar ook afgesloten.

snoeppapier

Berichten: 4937
Geregistreerd: 29-03-04

Re: Hoe werkt het schoolsysteem in Nederland?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 16:05

Lieke schreef:
Kellebel88 schreef:

Op het VWO heeft iedereen, ongeacht je profiel, duits1 en frans1, (luister- en leesvaardigheid), het 4e en het 5e jaar. Dit sluit je dus in de 5e af. Ook heeft iedereen verplicht ANW en Maatschappijleer in de 4e, dit wordt tevens dat jaar afgesloten.


Dit is niet helemaal correct.
Dit is afhankelijk van de school.
Het klot dat iedereen frans 1, duits 1, ANW en maatschappijleer heeft en die afsluit met een schoolexamen (dus niet centraal eindexamen).
Maar in welk jaar de dit afsluit verschilt.

Zo heb ik bijvoorbeeld in de 4e frans 1, duits 1 en ANW gehad en afgesloten.
Maatschappijleer kwam pas in de 5e en wer dat jaar ook afgesloten.


oh oké, wist niet dat dat per school mocht verschillen! Nou ja, weer wat geleerd

Shiloh

Berichten: 19788
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 16:52

shadow0 schreef:
Ik vind centrale examens een goed idee, dan weet je zeker dat er een bepaalde soort stof behandeld en getest is. Omdat er ook een PTA bijhoort, kun je als school toch extra eisen stellen. Overigens werd de voorloper van het PTA - de schoolonderzoeken - ook wel eens misbruikt (extra makkelijk om zo de leerlingen door het examen heen te slepen).

Oh ja, en ik vond de examens leuk! Lekker spannend, apart sfeertje, je leest erover in de krant.


Bij ons zijn de PTA's en schoolexamen gemiddeld juist moeilijker dan het centraal examen, om ons juist erg goed op dat centraal examen voor te bereiden...



Overigens doe je in de meeste keuzevakken gewoon centraal examen hoor. Ik heb als keuzevakken manegement&organisatie ... en Geschiedenis 2 ... en ik heb in biede vakken centraal examen.

Overigens kun je als keuze vak ELK vak kiezen dat niet in het verplichtte deel zit of dat niet in je "profiel" (die pakketten dus) zit...


Overigens zijn die vakken inderdaad overal anders... (overigens! geschiedenis 1 ook 1 van die verplichtte vakken.

geschiedenis 1 sloot ik in de 4de af. ANW en frans 1 in de 5de, en maatschappijleer en duits 1 in de 6de nog VOOR het centraal examen.

flowerxxx

Berichten: 2070
Geregistreerd: 26-04-03

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-05 19:52

Basisschool:

groep 1 tot 8 (van 6 tot 11/12) (groep 1 en 2 zijn kleutergroepen maar vallen wel onder de basisschool)

Middelbare school (van 12 tot maximaal 18 jaar):

vooropleiding- vervolgopleiding (na de middelbare school)

VMBO (4 jaar) - mbo niveau 1 tot 4 (4 jaar)

Havo (5 jaar) - hbo niveau 5 (4 jaar)

vwo (6 jaar) - universiteit niveau 6 (4 jaar)


Niveau 1 is het laagste om daar te beginnen moet je alleen maar 16 zijn. Er zijn verder geen eisen. Hoe hoger het niveau hoe meer vereisten er zijn. Zowel het hbo als universiteit hebben het bachelor master ingevoerd.

Zo is het algemene plaatje natuurlijk zijn er uitzonderingen en studies die langer of korter duren maar zo krijg je een makkelijk beeld.

RelarDevi
Berichten: 26954
Geregistreerd: 23-12-03

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-05 13:40

Kom ik weer

Bij ons op school (middelbare) kan/mag je tot je 20ste/21ste blijven Maar ach, onze school is een speciaal onderwijs.

Shiloh

Berichten: 19788
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-05 14:25

middelbare school mag je in de meeste scholen ouder zijn dan 18 hoor. Ik ben al sinds begin dit jaar 19 op 6vwo...

flowerxxx

Berichten: 2070
Geregistreerd: 26-04-03

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-05 14:38

Dit is de normale situatie. Er zijn wel uitzonderingen op mogelijk (zoals inderdaad het speciaal onderwijs dat duurt wat langer). Maar het grootste gedeelte gaat tot maximaal 18 jaar naar school met uitschieters die met 19 of 20 er nog zitten.

Maar anders krijgt TS veel te veel uitzonderingen dat werkt verwarrend

skipperfan

Berichten: 10877
Geregistreerd: 23-07-01
Woonplaats: Spijkenisse

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-05 19:19

Nog een reactie op DapheL, maar aardrijkskunde zit niet in het profiel c&m, alleen in e&m,

DaphneL

Berichten: 3627
Geregistreerd: 16-06-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-05 21:09

Nou zeg, heb ik zo'n stuk getypt, komen er nog een heleboel aanvullingen..
Dat stuk over de profielen had ik alleen maar gekopieerd Doe zelf N&T en heb eigenlijk niets met de maatschappijprofielen, maar dat was wel duidelijk

Ik heb overigens geschiedenis, maatschappijleer en anw afgesloten in de 4e. Dit jaar sluit ik kcv en levensbeschouwing af. En volgend jaar pas frans 1 en duits 1.

Hermelijn

Berichten: 6664
Geregistreerd: 05-05-02
Woonplaats: Maastricht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-05 17:30

skipperfan schreef:
Nog een reactie op DapheL, maar aardrijkskunde zit niet in het profiel c&m, alleen in e&m,

Aardrijkskunde zit juist wel verplicht in zowel CM als EM. Tenminste, dat was op mijn middelbare school zo.