Ik zit nu in 6 vwo dus ik moet zeer binnenkort mijn studiekeuze maken. En hoewel steeds meer klasgenoten om mij heen hun definitieve keuze maken, weet ik het echt nog niet. Ik krijg er echt een beetje stress van haha, ik ben een controlfreak en heb nu nog geen idee wat ik over een half jaar ga doen.
Nouja, helemaal geen idee is niet waar. Ik weet dat ik richting de sociale, culturele of taal wetenschappen wil. Ik heb al aan online voorlichtingen meegedaan, open dagen bezocht en proefstudeerdagen gevolgd. Ik heb trouwens vakkenpakket met wis A, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, frans en duits. Economie vind ik echt niet leuk, de rest wel.
Studies die voor mij nog een optie zijn, zijn: psychologie, sociologie, culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CAOS), taalwetenschap, interdisciplinaire sociale wetenschappen, europese talen en culturen.
Psychologie is numerus fixus dus voor de zekerheid doe ik mee aan de selectieprocedure. Elk van bovenstaande studies zou ik in Nijmegen willen gaan studeren, dat lijkt mij een leuke stad en is het meest dichtbij (nog steeds 1,5 uur treinen maar goed..). Alleen interdisciplinaire sociale wetenschap zou ik in Utrecht doen of Europese talen en culturen in Groningen want die zitten niet in Nijmegen.
Ik ben geïnteresseerd in talen, maar ik wil niet een studie van 1 taal doen. Dit omdat ik niet één taal heb die mij mega trekt, en ik niet perse vertaler of docent wil worden. Dus kwam ik uit bij taalwetenschap, omdat je hier ook juist naar verbanden tussen talen kijkt. Echter gaat dit ook wel veel de bèta kant op, je gaat naar AI en datasystemen enzo kijken. En je gaat echt tekst en zinsopbouw analyseren enzo, ik weet niet of ik dat nou zo leuk vind.
Ik vind de culturele aspecten van taal interessanter, daarom kwam ik uit bij Europese talen en culturen (ik heb deze studie deze week pas ontdekt dus ben nog niet in Groningen geweest). Daarbij kijk je juist naar bijv het historische aspect van taal en dialecten, wat ik mega interessant vind.
Psychologie lijkt mij ook interessant, dit is een van de weinige studies waar ik ook echt een beroep voor me zie waar ik een beeld bij heb en me leuk lijkt. Het lijkt mij heel leuk om ofwel onderzoek te doen naar of te werken als psycholoog met kinderen met autisme en adhd bijvoorbeeld, of als psycholoog op een school of met ouderen. Alleen is psychologie wel een heel biologische studie, ik heb geen biologie in mijn pakket. In de onderbouw vond ik het wel prima maar ik weet niet hoe dat in die studie voor mij gaat zijn. Bij psychologie zou ik dan wel weer misschien een beetje de taalkant op kunnen gaan, wat een heel leuke combinatie is. Alleen mis ik bij deze studie dan een klein beetje het culturele aspect denk ik.
Sociologie en CAOS zouden dan misschien meer wat voor mij zijn, geen biologie en meer cultuur. Alleen staan deze studies helemaal in het thema van ongelijkheid en conflicten, en ik wordt er niet perse warm van. Het lijken me op zich leuke studies, alleen weet ik niet of het hét voor mij is.
Dan heb je nog interdisciplinaire sociale wetenschappen, toen ik achter het bestaan van deze studie kwam dacht ik dat deze echt perfect voor mij zou zijn aangezien het een combinatie is van psychologie, sociologie, antropologie, pedagogiek en nog meer. Maar ik ben er naar toe geweest en vond het toch een beetje tegenvallen.
Voor mij is naast de inhoud van de studie de kleinschaligheid ook wel belangrijk, bij psychologie en ISW in Utrecht ontbreken deze wel nogal. Bij taalwetenschap is dit wel enorm aanwezig, met elk jaar maar iets van 20 eerstejaars

Ik heb al talloze studiekeuzetests gedaan, meestal komen hier als hoogste uit studies als religiestudies, theologie, islamstudies, en de studie van elke taal die er is. En verder ook wel richting de sociale wetenschappen. Ook heb ik veel gesprekken met mijn decaan die mij probeert de helpen en heb ik het er met vrienden over, wat zij bij mij vinden passen.
Het probleem is dus niet dat ik nog helemaal niet week wat ik leuk vind, maar ik twijfel al een hele tijd tussen deze studies en er zit nog niet echt vooruitgang in. Ik krijg nu vaak de vraag welke ik op dit moment zou kiezen als ik er 1 móest kiezen, en daar heb ik oprecht geen antwoord op.
Een andere factor die voor twijfel zorgt bij mij, is de werkgelegenheid en baankansen na de studie. Sowieso is het met de meeste van deze studies een beetje vaag wat je er mee kan worden (is natuurlijk bij elke uni studie wel), maar dit zijn ook wel een paar van de studies met de slechtste baan kansen. Dan zit op zo'n site met lijstjes van best en slechtst betaalde studies (moet ik eigenlijk ook niet doen
hahaha) en dan staan bijna alle studies die mijn interesse hebben in de top slechtst betaalde studies. Dat is niet echt motiverend. Echter wil ik wel gewoon iets gaan doen wat ik leuk vind, maar toch heb ik ergens wel die angst dat ik dan 4+ jaar studeer en dan geen baan kan vinden. Dus steeds vaker begin ik te twijfelen van, moet ik niet gewoon een studie gaan doen die wat betere kansen bied. Technische en medische studies sluit ik wel helemaal uit want dat kan en wil ik absoluut niet. Maar bijvoorbeeld bestuurskunde, of GPM (geografie, planologie en milieu). Daar zijn denk ik wel iets meer banen in en heeft ook wel een beetje gemeen met sociologie en antropologie enzo.
Nu ben ik benieuwd of er mensen zijn die tussen de zelfde dingen twijfelden en wat het uiteindelijk is geworden. Of mensen die überhaupt een van deze studies doen/deden en wat je ervaring met die studie is, en wat je ermee geworden bent. Er staan natuurlijk altijd beroepen die je met die studie zou kunnen worden, maar ik ben wel benieuwd naar wat concrete voorbeelden van mensen die deze studie gedaan hebben. En tips voor mijn studiekeuze zijn natuurlijk altijd welkom!