Zij-instromen in het onderwijs

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 13:23

En dan zeg je je baan op en ga je op zoek naar iets anders... mijn man dus. Ik niet, ik zit voorlopig wel goed :)

Hij heeft zijn zinnen gezet op zij-instromen in het onderwijs. Liefst als docent techniek en/of sport/buitensport/lichamelijke opvoeding.

Drie sollicitaties zijn de deur uit, maar wat kunnen we verder nog? Hij heeft per 1 oktober geen baan meer en heeft ambitie zat, maar hoe kunnen we dit proces handig aanvliegen?

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)


Azmay
Berichten: 18005
Geregistreerd: 01-01-09

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 14:16

In het HBO zou hij zo les moeten kunnen gaan geven in theorie. Maar wat kan/doet hij nu dan?

BaileyMix

Berichten: 7918
Geregistreerd: 03-01-11
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 14:30

Waar wil hij les gaan geven?

martinev

Berichten: 2593
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: Soest

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 14:38

Ik ben zij-instroom coördinator bij mij op de middelbare school én start aanstaande maandag met een nieuwe opleiding die we voor zij-instromers hebben ontworpen, mede om mensen die nog twijfelen te kunnen laten kennismaken met het onderwijs. Ik zal vanavond wat uitgebreider reageren, maar ik denk dat ik veel van je vragen kan beantwoorden! Belangrijk voor zij-instromen is wel dat er relevante werkervaring/opleiding is voor het vak waarin les gegeven gaat worden. In welke regio zitten jullie?

Rebeccatjuh

Berichten: 777
Geregistreerd: 17-11-06
Woonplaats: Voorburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 14:39

martinev schreef:
Ik ben zij-instroom coördinator bij mij op de middelbare school én start aanstaande maandag met een nieuwe opleiding die we voor zij-instromers hebben ontworpen, mede om mensen die nog twijfelen te kunnen laten kennismaken met het onderwijs. Ik zal vanavond wat uitgebreider reageren, maar ik denk dat ik veel van je vragen kan beantwoorden! Belangrijk voor zij-instromen is wel dat er relevante werkervaring/opleiding is voor het vak waarin les gegeven gaat worden. In welke regio zitten jullie?Hier ben ik erg benieuwd naar; zelf overweeg ik ook de stap naar onderwijs te maken.
Ik lees even mee.

Birgit01

Berichten: 781
Geregistreerd: 12-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 14:40

Ik ben zijinstromer in het onderwijs, maar dat is best een lang traject eer je echt in dienst bent. Je moet eerst een geschikheidsonderzoek doen en een school vinden die je in dienst wil nemen.

Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 14:57

Hij heeft als achtergrond een mbo-opleiding in de elektrotechniek en een hbo-opleiding Sport en Bewegen (met als specialisatie buitensport en sportrecreatie).

Hij heeft z'n zinnen gezet op vmbo of mbo en ook op die scholen gesolliciteerd op vacatures waarbij stond dat ze openstaan voor zij-instromers.

Martinev: Zuid-Oost, dus Limburg of uiterlijk regio Eindhoven of Venlo bijvoorbeeld. Noorderlijker is niet te doen qua reistijd.

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

denice

Berichten: 9645
Geregistreerd: 02-09-04

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 15:10

Dan zal het vast wel snel lukken hoor, vooral techniek is veel vraag naar.

Leuk, het onderwijs!

Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 15:50

denice schreef:
Dan zal het vast wel snel lukken hoor, vooral techniek is veel vraag naar.

Leuk, het onderwijs!


Txs! Maar hoe pakt ie het verder aan? Random scholen bellen/mailen? Eerst het geschiktheidsonderzoek? We snappen de procedure niet helemaal...

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Sybelle
Berichten: 817
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 16:39

Heeft hij al contact gehad met het onderwijsloket? Of zijn die daar niet juist voor?

Goof

Berichten: 28970
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 17:40

Zij-instromers moeten ook gewoon hun bevoegdheid halen, dus mij lijkt dat hij ook gewoon op zoek gaat naar een opleiding.
Heeft hij bewust op 1 van die vakken gesolliciteerd of gewoon aangegeven dat hij beschikbaar is voor meerdere vacatures?

Azmay
Berichten: 18005
Geregistreerd: 01-01-09

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 18:35

Ik doe momenteel de deeltijd opleiding tot docent biologie. Voor vmbo of mbo zal je inderdaad je tweedegraads bevoedgheid moeten halen. Je mag wel al werken terwijl je dat doet.

Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 20:01

Het hele idee is toch dat je eerst een school vindt en dan pas de opleiding start?

Goof: specifieke vacatures voor deze vakken staan open, daar heeft hij op gesolliciteerd.

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Digi
Berichten: 435
Geregistreerd: 30-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 20:06

Tink89 schreef:
Het hele idee is toch dat je eerst een school vindt en dan pas de opleiding start?


Ja dat is het idee.
Volgens mij mag je zelfs een paar jaar zonder bevoegdheid en zonder het volgen van een opleiding lesgeven, als je een HBO opleiding hebt (max 2 jaar dacht ik maar dat weet ik niet zeker). Maar dan kan je geen vast contract krijgen en je moet aangeven dat je de intentie hebt een bevoegdheid te gaan halen. Zo ongeveer was het een paar jaar geleden op het MBO, het kan zijn dat dat inmiddels veranderd is.

martinev

Berichten: 2593
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 20:08

Wat belangrijk is voor zij-instroom is dat je een werkplek hebt. Je moet daar eerst ervaring opdoen en een portfolio vullen, dat duurt ongeveer een half jaar. Na dat half jaar kun je deelnemen aan het geschiktheidsonderzoek, er wordt dan gekeken of je toelaatbaar bent voor het zij-instroomtraject. Als je niet toelaatbaar bent dan zit er niks anders op dan een gewone lerarenopleiding te gaan volgen.

Het is heel erg belangrijk dat je goed begeleid wordt door de school waar je komt te werken, zowel in het voor de klas staan, als in de voorbereiding voor het geschiktheidsonderzoek, en dit is exact waar het heel vaak aan schort. Hierdoor haken heel veel mensen al snel af. Doodzonde, want het zijn vaak gemotiveerde mensen die er een andere baan voor opgezegd hebben.
Je moet, zeker als je op een middelbare school gaat werken, gewoon zelfstandig voor de klas, gelijk, zonder dat je daar ook maar iets van les in hebt gehad. Als je dan geen of nauwelijks begeleiding hebt is het gedoemd te mislukken. Om dit te voorkomen en te ondervangen hebben wij binnen onze stichting de crashcourse (voor het basisonderwijs) en de onderwijsproef (voor het voortgezet onderwijs) ingevoerd, 5 avonden cursus en minimaal 5 stagedagen waarin ook lesgegeven wordt. Deze cursus mag ook puur oriënterend gedaan worden, om te zien of je het echt leuk vindt voor de klas, en kost niks. Ook krijgen de zij-instromers bij ons zeer veel persoonlijke begeleiding, intervisiebijeenkomsten met andere zij-instromers en een aantal bijeenkomsten waarbij aandacht besteed wordt aan het portfolio en het geschiktheidsonderzoek. Hierdoor hebben wij zowel in het po als in het vo een 100% score voor wat betreft de geschiktheidsonderzoeken, en zijn veel zij-instromers met succes docent geworden.
Misschien interessant om te lezen hoe het bij ons gaat, dit is de info voor het basisonderwijs, maar de cursus in het voortgezet onderwijs lijkt erop, alleen deel je dan geen klas met een duo, maar sta je alleen voor jouw klassen. En je doet het geschiktheidsonderzoek dus pas later. https://www.atscholen.nl/werken-bij-alb ... sonderwijs

Dan zal ik nog even ingaan op jullie specifieke situatie. Als je man techniek wil gaan geven via het zij-instroom traject moet hij minimaal 3 jaar relevante werkervaring hebben in het vak dat hij wil gaan lesgeven, in dit geval dus in de techniek. Bij een hbo-opleiding is dat geen extra vereiste. Ik vraag me alleen heel erg af of de alo's überhaupt zij-instroomtrajecten aanbieden, ik heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt. Ik gok ook dat deze opleiding er niet de noodzaak van inziet aangezien er een enorm overschot is aan lo-docenten.
Mocht hij niet voldoen aan de eisen voor het zij-instroomtraject, dan kan hij natuurlijk wel altijd een gewone lerarenopleiding gaan volgen. Het nadeel is alleen dat je dan niet gelijk een baan hebt en dus geen inkomen. Je bent dan ook wel 4 jaar onder de pannen, het kan best dat je in de laatste jaren van je opleiding al een baan vindt, maar ook dat is niet gegarandeerd. Mocht je man deze weg overwegen dan zou ik echt eerder voor techniek kiezen dan voor lo, techniekdocenten zijn er niet veel, gymdocenten zijn er in overvloed, dus veel minder kans op een baan.

Hoop dat je hier wat aan hebt, en anders, vraag gerust!

_Bonte_

Berichten: 3380
Geregistreerd: 18-06-06

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 20:28

Ik weet niet van waar je bent maar wij hebben nog wel een plekje in Antwerpen

Bonte m'n alles <3
0 [VVDD] Dan heb je pijn ...

Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-22 22:01

martinev schreef:
Knip


Hoop dat je hier wat aan hebt, en anders, vraag gerust!


Txs! Daar kan ik zeker wat mee. 4 jaar studeren met onbetaalde stages is geen optie, er moet wel inkomen blijven bestaan.

Techniek vindt hij zeker interessant, maar de vraag vraag is of hij aan die drie jaar komt. Hangt er een beetje vanaf welke ervaring wel meetelt en welke niet. De andere vacatures zijn voor een docent buitensport op een vo en een sport en recreatie op een mbo. Ze staan nog op meesterbaan, dus zijn we er vanuit gegaan dat ze nog niet ingevuld zijn.

Bonte: Antwerpen is een uur of 2 rijden, da's wat veel van het goede. We wonen in midden-Limburg, dus alles tussen Eindhoven-Venlo-Maastricht-Heerlen is te doen :D

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

martinev

Berichten: 2593
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: Soest

Re: Zij-instromen in het onderwijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 22:18

De vraag is alleen wel of er een zij-instroomtraject bestaat voor die docent buitensport en sport en recreatie. Dat vraag ik me af.

Hij zou ook eens kunnen kijken naar het Pdg-traject, dat is speciaal voor lesgeven ik het mbo. https://www.onderwijsloket.com/kennisba ... CzEALw_wcB

denice

Berichten: 9645
Geregistreerd: 02-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-22 09:48

Bij ons krijg je als zij-instromer gewoon volledig betaald en ook je studie is helemaal gedekt.

Ik doe een zij-instroomstudie Nederlands, maar had al de pabo. Het bevalt me goed en de studielast is echt te overzien. Kies wel een vak waar je goed in bent uiteraard.

Je hoeft echt niet overal direct zelfstandig voor de klas te staan, helaas gebeurt dat inderdaad wel vaak. Zo zonde!

Gewoon scholen aanschrijven. Kijk eens op meesterbaan.nl en bij scholenstichtingen op websites. Overal zoeken ze mensen!

Wie weet als hij zou willen uitbreiden naar bijvoorbeeld wiskunde, dan zit je helemaal goed.

martinev

Berichten: 2593
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-22 13:21

denice schreef:
Bij ons krijg je als zij-instromer gewoon volledig betaald en ook je studie is helemaal gedekt.

Ik doe een zij-instroomstudie Nederlands, maar had al de pabo. Het bevalt me goed en de studielast is echt te overzien. Kies wel een vak waar je goed in bent uiteraard.

Je hoeft echt niet overal direct zelfstandig voor de klas te staan, helaas gebeurt dat inderdaad wel vaak. Zo zonde!

Gewoon scholen aanschrijven. Kijk eens op meesterbaan.nl en bij scholenstichtingen op websites. Overal zoeken ze mensen!

Wie weet als hij zou willen uitbreiden naar bijvoorbeeld wiskunde, dan zit je helemaal goed.


Klopt, als je zij-instroom doet krijg je altijd volledig betaald en wordt je studie betaald, dat is een van de kernen van het zij-instromen en is dus overal zo.

Het is wel echt een groot verschil dat jij al pabo hebt gedaan, daardoor heb je didactisch en qua klassenmanagement bijvoorbeeld al een enorme voorsprong. Je hebt stages gedaan en al voor een klas gestaan. Dat is superfijn, maar niet te vergelijken met iemand die zonder zo'n achtergrond gaat zij-instromen.

Oh, en zomaar uitbreiden naar wiskunde kan echt niet, niet via de zij-instroom, er zijn hele duidelijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om te mogen zij-instromen, en dat is een opleiding en werkervaring in (de richting van) een schoolvak. Uitbreiden met wiskunde kan prima, maar dan zal je een vierjarige lerarenopleiding moeten doen.

Tink89
Berichten: 2982
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-22 22:29

martinev schreef:
De vraag is alleen wel of er een zij-instroomtraject bestaat voor die docent buitensport en sport en recreatie. Dat vraag ik me af.

Hij zou ook eens kunnen kijken naar het Pdg-traject, dat is speciaal voor lesgeven ik het mbo. https://www.onderwijsloket.com/kennisba ... CzEALw_wcB


Hoe kom ik daar achter? Of zo'n traject bestaat? In de vacature staat 'open voor zij-instromers', maar dat zegt dus nog niet alles?

En alleen mbo kan idd ook nog, gaan we eens naar kijken, txs!


Iemand pb'de nog dat hij ook de gewone lerarenopleiding kan starten en dan hopen op snel een baan. Da's echter niet wat hij wilt, 4 jaar studeren. Daar gaat hij dus voorlopig iig niet op inzetten.

Qua ervaring met lesgeven en het managen van groepen enzo zit hij volgens mij wel goed. Hij heeft jarenlang in de ardennen gewerkt als locatiemanager van een buitensportlocatie en stond daar niet alleen dagelijks voor de groepen die een actieve dag of week kwamen hebben, maar stuurde ook het hele team en de stagiairs aan enzo. En was dan nog verantwoordelijk voor alle veiligheid (hoogteparcoursen ed). Hij traint op z'n huidige werk ook al jaren de nieuwe medewerkers en geeft ook klassikale trainingen voor collega's.

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Digi
Berichten: 435
Geregistreerd: 30-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-22 22:40

Tink89 schreef:
martinev schreef:
De vraag is alleen wel of er een zij-instroomtraject bestaat voor die docent buitensport en sport en recreatie. Dat vraag ik me af.

Hij zou ook eens kunnen kijken naar het Pdg-traject, dat is speciaal voor lesgeven ik het mbo. https://www.onderwijsloket.com/kennisba ... CzEALw_wcB


Hoe kom ik daar achter? Of zo'n traject bestaat? In de vacature staat 'open voor zij-instromers', maar dat zegt dus nog niet alles?

En alleen mbo kan idd ook nog, gaan we eens naar kijken, txs!


Iemand pb'de nog dat hij ook de gewone lerarenopleiding kan starten en dan hopen op snel een baan. Da's echter niet wat hij wilt, 4 jaar studeren. Daar gaat hij dus voorlopig iig niet op inzetten.

Qua ervaring met lesgeven en het managen van groepen enzo zit hij volgens mij wel goed. Hij heeft jarenlang in de ardennen gewerkt als locatiemanager van een buitensportlocatie en stond daar niet alleen dagelijks voor de groepen die een actieve dag of week kwamen hebben, maar stuurde ook het hele team en de stagiairs aan enzo. En was dan nog verantwoordelijk voor alle veiligheid (hoogteparcoursen ed). Hij traint op z'n huidige werk ook al jaren de nieuwe medewerkers en geeft ook klassikale trainingen voor collega's.


Ik ben een aantal jaren geleden vrij eenvoudig ingestroomd als docent bij een MBO 4 opleiding. Zelf had ik een HBO diploma op zak en veel ervaring in het vakgebied waar ik les in ging geven. Als je een passie hebt voor je vak en het graag wil overbrengen dan gaat dat bijna vanzelf. Natuurlijk is het de eerste keren wel even spannend maar als je contact kan maken met je 'publiek' en je enthousiasme over kan brengen (plus nog wat deskundige know how hebt uiteraard) dan is het alleen maar leuk.

Ik heb helemaal geen verstand van sport en recreatie vakken maar op de MBO school waar ik werkte hadden de leerlingen ook sportles en er was een 'sport departement' misschien is het werken bij zo een afdeling wel iets voor jouw partner? Het lijkt wel alsof het MBO relatief eenvoudig is om in te stromen. HBO was heel lang geleden ook heel makkelijk om in te stromen als 'vakexpert', dat heb ik ook nog een blauwe maandag gedaan. Maar ik denk niet dat ze op een HBO opleiding sportles aanbieden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Punz, xTammyy en 7 bezoekers