OK medewerkers?

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
moonsparkle
Berichten: 21775
Geregistreerd: 21-03-05

OK medewerkers?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-22 10:44

Goedemorgen,

Ik vroeg me af of er mensen zijn die op de OK werken bijvoorbeeld als operatie assistent, anesthesie medewerker of medewerker operatieve zorg. Hoe bevalt het? Wat zijn de voor en nadelen? Hoe ziet je dag er een beetje uit?

Ik zit te twijfelen of ik misschien medewerker operatieve zorg wil worden of operatie assistent, nu zie ik voor de tweede veel meer vacatures maar vanwege de grote tekorten in de zorg kan me voorstellen dat er misschien ook meer banen als medewerker operatieve zorg zullen komen? Of is dat echt minder omdat ze je dan niet bij hoog complexe operaties in kunnen zetten? Doet de MOZ dan ook meer de geplande operaties waardoor je minder wisseldiensten /weekenddiensten hebt?

En mocht het recent zijn hoe is dan jullie ervaring met de opleiding?

Ik ga sowieso kijken of ik ergens een dag mee kan lopen om te zien of het echt wat voor mij is en ik heb ook wat YouTube filmpjes bekeken over de beroepen.

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling


DewiRox
Berichten: 4586
Geregistreerd: 29-12-08
Woonplaats: Den Haag

Re: OK medewerkers?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 11:29

Ik zit aan het einde van mijn opleiding voor operatieassistent (ben in december dit jaar klaar), volg het theoriegedeelte bij het Erasmus. Ik ben in maart begonnen, precies ook toen Covid toesloeg. Daardoor is bij mij nagenoeg de gehele opleiding online geweest en momenteel stappen veel over op een nieuwe onderwijsmethode (met EPA's, hoe dat precies zit weet ik ook niet).

Ik heb het onwijs naar mijn zin en ben heel blij dat ik deze stap heb gemaakt! Het werken/leren is mij goed afgegaan, mede doordat ik al een medische achtergrond heb en makkelijk kan leren. Vond het een veilige leeromgeving, juist omdat er rekening wordt gehouden met dat je nog leerling bent.

Inmiddels draai ik al een tijdje ook avond- en weekenddiensten en begin ik in december met nachtdiensten. Nu is deze opbouw wel in alle ziekenhuizen anders volgens mij. Wij moeten bijvoorbeeld ook het eerste jaar van de opleiding enkel omlopen, om dat eerst goed onder de knie te hebben voordat je mag gaan instrumenteren.

Nadelen kan ik eigenlijk niet echt noemen. Bij het ziekenhuis waar ik werk loop je tijdens de opleiding stages van 4 tot 6 weken bij een specialisme en dan door naar het volgende specialisme. Zo begin je dan met laagcomplex, de stage daarop pak je midden en aan het eind van de opleiding de hoogcomplexe ingrepen. Fijne hieraan is dat je merkt dat je binnen zo'n specialisme groeit tijdens je stages. Afhankelijk van het programma en mijn 'dagdoelen' overleg ik met mijn collega welke ingrepen ik wil instrumenteren en zo wisselen we de taak voor het instrumenteren en omlopen om.

Dit is even in een notendop, vraag gerust meer! Ik zou zeker kijken of je een dagje kan meelopen :))

~ leef vandaag, want niemand heeft je een morgen beloofd ~

moonsparkle
Berichten: 21775
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-22 20:59

Hartstikke bedankt voor je bericht :D wat deed je hiervoor qua werk? Ik werk nu 4 dagen per week en vraag me inderdaad wel af hoe pittig het is om fulltime te werken/school en dan nog huiswerk/leren. Klopt het dat de opleiding medewerker operatieve zorg hetzelfde is als die van Ok assistent maar dat je voor OK assistent nog een jaar extra volgt? Wat zijn zo'n beetje de vakken?

Werken er bij jou ook medewerkers operatieve zorg, hoe erg verschillen de beroepen OK assistent en medewerker operatieve zorg van elkaar?

Nog iets gek wat ik me afvraag: wat als je tijdens een operatie moet plassen :')?

Vakken als anatomie /pathalogie gingen me goed af bij een vorige opleiding maar bijvoorbeeld rekenen moest ik echt heel erg mijn best voor doen

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

DewiRox
Berichten: 4586
Geregistreerd: 29-12-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 23:55

Ik heb Bewegingstechnologie gestudeerd en gewerkt als orthopedisch adviseur. Ik vond het fulltime werken/voorbereiden voor werk en daarbij nog studeren prima te doen. Het was soms met vlagen dat vooral het theoriedeel wat meer tijd in beslag nam, maar ik vond het goed te behappen (scheelt wel dat ik geen gezin heb bijvoorbeeld, denk dat het dan wel anders is).

Ik kan je niet helpen met medewerker operatieve zorg vs. operatieassistent. Bij ons in het ziekenhuis werken geen medewerkers operatieve zorg en in mijn opleidingsgroep (we zijn gestart met anesthesiemedewerker gemengd) zat ook niemand die ging voor medewerker operatie zorg. Dus dat zegt misschien al wel een beetje genoeg over die functie?

Ik begon de opleiding met de beroepsvoorbereidende periode, welke werd afgesloten met een toets over globaal alle aspecten die je moet weten als basiskennis (oa anatomie & fysiologie, maar ook kennis over bijvoorbeeld decubitus, aanleggen van bloedleegte enz.). Daarna hadden wij een blok algemene chirurgie, waarin dieper ingegaan werd op de anatomie/fysiologie gevolgd door wat voor chirurgie daarbij toegepast kan worden. Daarna hebben we les gehad over het instrumenteren en vervolgens is elk blok een specialisme behandeld (urologie, orthopedie, genealogie enz.) waarin ook de anatomie/fysiologie, instrumentenleer enz. terugkwam. Maar momenteel zijn ze dus aan het overstappen naar een andere manier van onderwijs en volgens mij is daar een hoop in veranderd. Als je daar meer over wilt weten zou ik kijken of je hier toch bij een ziekenhuis of opleidingsinstituut naar kan informeren.

Tja, plassen tijdens een operatie kan eigenlijk niet. In ieder geval niet als je steriel staat (instrumenteert). Altijd zorgen dat je voor een ingreep naar de wc gaat en het scheelt dat je verder ook niet meer drinkt natuurlijk. Als je echt heel nodig moet of de operatie duurt heel lang dan wordt er nog wel eens even een korte pauze genomen of kan je wisselen met je collega. Maar ik moet zeggen dat het mij nog niet is voorgekomen dat ik echt zo nodig moest dat ik daarvoor mijn steriele jas moest uitdoen.

~ leef vandaag, want niemand heeft je een morgen beloofd ~

moonsparkle
Berichten: 21775
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-22 00:01

Nogmaals bedankt! De theorie lijkt me heel interessant. Ik heb als vooropleiding doktersassistente mbo niveau 4,ik geloof dat de toelatingseisen voor OK assistent wel wat verschillen per opleiding, bij sommige zie ik bijvoorbeeld dat je bepaalde vakken op havo moet hebben gevolgd en bij sommige zie ik dit niet als eis.

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

DewiRox
Berichten: 4586
Geregistreerd: 29-12-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 00:06

moonsparkle schreef:
Nogmaals bedankt! De theorie lijkt me heel interessant. Ik heb als vooropleiding doktersassistente mbo niveau 4,ik geloof dat de toelatingseisen voor OK assistent wel wat verschillen per opleiding, bij sommige zie ik bijvoorbeeld dat je bepaalde vakken op havo moet hebben gevolgd en bij sommige zie ik dit niet als eis.


Dit hoorde ik toevallig van een oud klasgenootje ook inderdaad. Elk ziekenhuis houdt een beetje zijn eigen dingen aan. Als je het echt overweegt zou ik gewoon eens gaan mailen of gelijk solliciteren. Kijken of je een dagje mee kan lopen/kan informeren naar de toelatingseisen. Er is momenteel een groot te kort, dus ze zijn maar wat bij met mensen die geschikt lijken te zijn en zich willen laten omscholen.

Ik weet niet in welke regio je woont?

~ leef vandaag, want niemand heeft je een morgen beloofd ~

Oskarrino
Berichten: 814
Geregistreerd: 22-08-13
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 07:40

Ik ben ook bijna klaar met m'n opleiding voor OK assistent. Hier in mijn ziekenhuis nemen ze liever geen MOZ aan, zijn weinig inzetbaar en draaien ook geen diensten, wat juist nu van belang is door tekorten!

Ik vind het heel leuk maar ben blij als ik m'n sociale leven weer kan oppakken. Ik heb zelf een eigen paard dus het is soms goed puzzelen met de tijd.

Ik werk fulltime en daarbij moet ik in m'n eigen tijd voorbereiden, leren etc. Ik krijg hier geen tijd voor vanuit het ziekenhuis. Ook moet m'n scriptie geschreven worden of andere opdrachten. Ondertussen draai ik ook diensten wat ik zelf super leuk vind!

Het vak vind ik ook heel erg leuk, maar het is wel pittig en je moet er ook wel tegen kunnen. Stevig in je schoenen staan. Ik heb al veel leerlingen zien gaan tijdens mijn opleiding :') Communicatie is vaak erg direct op een OK en daar kunnen sommige niet zo goed tegen denk ik.... Verder zijn het veel dagen dat je lang moet staan, dus fysiek moet je ook sterk genoeg zijn om dit vol te kunnen houden.

Het is verder een afwisselend beroep waarbij geen enkele dag hetzelfde is! :)

Oskar <3

lucifertje

Berichten: 5612
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: in ut stedje van lol en plezeer

Re: OK medewerkers?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 07:58

Als je in de regio Den Bosch woont wil ik wel een belletje wagen naar het Unithoofd van de OK of je een dagje mee kan lopen bij het JBZ.

Ik kan je verder niks vertellen over het werken op de OK. Enige wat mij opvalt vanuit mijn werkveld en de contacten die ik heb op de Ok zijn het assertieve mensen die zich niet het kaas van het brood laten eten. Je moet dus wel sterk in schoenen staan.

magicmist

Berichten: 3339
Geregistreerd: 10-09-05

Re: OK medewerkers?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 08:47

Ik heb een tijd op de verkoever meegedraaid.
Als verkoever / post ok verpleegkundige.
Maar ik vond het jammer dat er weinig weekend en avond,nachtdiensten waren..
De meeste ok's zijn toch overdag.
Dat was de reden dat ik het niet gedaan heb. Verder vond ik het wel heel leuk. En idd zijn het assertieve mensen.moet je tegen kunnen.

birth, age, death. The sudden realization of aging and attempts to hide from time. Time is crucial yet essential. For ever or never, life lies between them

kimmie261

Berichten: 19228
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 08:53

Ik heb 10 jaar op een OK gewerkt, maar wel in een specialistisch ziekenhuis, je vraag over het plassen tijdens steriel zitten , is dat je het óf ophield als je zag of wist dat een OK niet zo lang meer zou duren, of je laat een collega ( is altijd een omloop op de OK of mensen die op de "gang" werkte) zich inwassen, die lost je dan steriel af, of 1x wist ik dat ik alleen maar kijkwerk had en ben toen steriel naar de wc gegaan, dan hoef je alleen je jas uit te doen , te ontsmetten nieuwe steriele jas en handschoenen aan en dan zit je weer... maar goed dat is maar 1x in die hele 10 jaar voorgekomen.. :')

moonsparkle
Berichten: 21775
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-22 08:56

Mag ik vragen hoe jullie roosters er dan ongeveer uitzien? De meeste operaties vinden natuurlijk gepland plaats maar ik snap dat er ook altijd een avond/nacht/weekenddienst is.

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

DewiRox
Berichten: 4586
Geregistreerd: 29-12-08
Woonplaats: Den Haag

Re: OK medewerkers?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 09:11

Bij ons proberen ze er een beetje op te letten dat je als leerling wel echt zoveel mogelijk dagdiensten draait, door de weeks. Juist omdat je dan qua specialisme stages gewoon het meeste leert. Je kan je dan voorbereiden op een programma en weet wat er komt.

Bij ons op OK hebben we momenteel doordeweeks ongeveer 8 tot 10 kamers draaien, met mensen die dus dagdienst hebben (07:30 tot 17:00). Dan hebben we 2 collega's met een tussendienst (van 09:00 tot 18:30), zij zijn er oa voor het aflossen van pauzes en voor het overnemen van kamers die na 17u uitlopen. Doordeweeks hebben we dan ook 2x een avonddienst team (van 15:00 tot 23:30) en er is altijd 1 nachtdienst team (23:30 tot 07:30). Van de avonddienst heeft één tweetal ook 'achterwacht' gedurende de nacht. Dan moet je dus standby staan om bij te kunnen springen wanneer de nachtdienst al bezig is en er een spoedje aankomt die echt niet kan wachten. Bij ons mag je de achterwacht vanuit huis doen als je nadat je gebeld wordt binnen 30min op de OK kan staan, lukt dat niet dan kan je in het ziekenhuis slapen.

In het weekend is er altijd één dagdienst team, één avonddienst team en één nachtdienst team en is er een team als achterwacht standby.

Er zijn een aantal collega's die werken bijvoorbeeld graag de nachten of avonden, terwijl andere juist liever dagdiensten doen. Hier houden ze altijd wel een beetje rekening mee.

Ik heb bijvoorbeeld volgende week dinsdag tot en met vrijdag dagdienst. Maar die week daarop op maandag een tussendienst, dinsdag vrij, woensdag en donderdag avonddienst, vrijdag vrij en dan zaterdag een dagdienst en zondag weer vrij.

~ leef vandaag, want niemand heeft je een morgen beloofd ~

kimmie261

Berichten: 19228
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 09:13

Bij ons was het een gewone werkweek , dus van half 8 tot 16.00, of als je een B dienst had van half 9 tot 17.00, alles daarna was voor de dienstdoende en of achterwacht, voor operaties die een assisterende/instrumenterende nodig hadden, was er een achterwacht in dienst,.

Dienst en achterwacht dienst had je een volle week, omdat het specialistisch was ( ogen) was dat nooit een kwestie van "op leven of dood" ,dus moest je in dienst tijd binnen een uur in het ziekenhuis zijn als je opgeroepen werd, je kon hele rustige diensten hebben, maar ook alle 7 dagen terug moeten komen..

Maar goed, op een algemene OK zal dat weer heel anders geregeld zijn. :)

Oskarrino
Berichten: 814
Geregistreerd: 22-08-13
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 11:07

moonsparkle schreef:
Mag ik vragen hoe jullie roosters er dan ongeveer uitzien? De meeste operaties vinden natuurlijk gepland plaats maar ik snap dat er ook altijd een avond/nacht/weekenddienst is.


Wij hebben dagdiensten van 7:30-16:00 uur, doordeweeks. Wisseldienst van 9:30-18:00, avonddienst van 12:30-21:00 (daarna bereikbaarheidsdienst), dienst van 14:15-23:15 en daarna de nachtdienst tot 7:30.

In weekenden zijn er wat minder diensten. Heb je een dagdienst, middag/avond dienst en nachtdienst. Ons ziekenhuis werkt wel met bereikbaarheidsdiensten.

Ik heb vaak dagdiensten maar ik zal eens mn rooster benoemen van afgelopen week:
Ma: dagdienst
Di: dagdienst
Woe: dagdienst
Do: vrij
Vrij: Wisseldienst
Zat: 7:30-19:30 bereikbaarheidsdienst
Zo: Vrij

Dit wisselt heel erg per week. Bij bereikbaarheidsdiensten moet ik binnen 30 min op OK kunnen zijn. Kortom ik doe vandaag niet zoveel! Ben aan het werk afhankelijk of er nog een spoedingreep bij moet wat niet kan wachten(zoals sectio etc).

Zo heb ik volgende week een rustige week met 4 dagen maar de week erop 7 :+ Iets met personeelstekort en vakanties :')

Oskar <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot en 7 bezoekers