Ervaringen bedrijfsartsen

Moderators: Giolli, Polly, Ladybird, Hanmar, Mjetterd, Sica, Dani, ynskek

 
 

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-21 19:32

Wij hebben op werk 2 bedrijfsartsen, de ene staat bekend om goed mee te denken met de werknemer en de andere denkt alleen in het belang van de werkgever.(zo lijkt het, meerdere collega’s hebben klachten lopen over deze bedrijfsarts)

Bij de ene zijn de werknemers uiteindelijk duurzamer inzetbaar en bij de andere is de kans groot op uitval na een tijdje 100% te hebben gewerkt.

Ik zit helaas bij de laatste. Ik ben nog steeds onder behandeling bij specialisten en vandaag wederom doorverwijzing naar de pijnpoli gekregen. Ik moet vanaf volgende week weer fulltime werken, ook al heb ik al meerdere keren aangegeven dat ik wat meer tijd nodig heb, ik heb nog te vaak klachten en merk aan mijn lijf dat het te snel is gegaan.

Helaas geeft de bedrijfsarts daar geen gehoor aan. Enige wat hij zegt is dat ik dan naar de arbeidsdeskundige word doorverwezen en dat ze mij dan in spoor 2 gaan gooien, terwijl volledige werkhervatting echt wel aan de orde is.

Nu heb ik aangegeven bij mijn leidinggevende dat ik een second opinie wil bij de andere bedrijfsarts. Ik heb tot nu toe mij altijd aan het opbouwschema gehouden en mocht het een keer echt niet gaan meldde ik mij af voor die dienst. Ik ben ook van plan mij hier onder protest aan te houden.

Nou werd mij verteld dat zij in afwachting op de uitslag van de andere bedrijfsarts zij mijn salaris mogen schorsen. Ik heb hierom het eerst gelaten om die second opinie aan te vragen want ik kan het mij niet permitteren om zonder salaris te zitten.

Nou is mij dus vandaag verteld dat zij dit alleen mogen doen als jij weigert om mee te werken met het schema van de bedrijfsarts, dit is dus zeker niet het geval, ik doe er alles aan om wel te komen maar dat gaat ten kosten van mijn gezondheid . Ik heb goede en slechte dagen, dat maakt het ook lastig. Maar wederom, ik volg het schema van de bedrijfsarts.

Wie heeft hier nog meer ervaring met een verzuim traject als dit en een second opinie heeft aangevraagd? Wat hebben jullie gedaan toen je het niet eens was met de bedrijfsarts?

Excuses voor het lange verhaal :')


Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104268
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 19:57

Ja ik! Ik kwam bij de bedrijfsarts binnen met ernstige slaapproblemen, burnout en depressie klachten en zat er compleet doorheen.
De bedrijfsarts geeft een hand en zegt: "Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen: Alleen mensen met een terminale ziekte kunnen niet werken".
Ik stond werkelijk met mijn mond vol tanden en durfde niets meer te zeggen. Hij vroeg ook wat ik voor hobbies had.. Één van die hobbies was af en toe een legpuzzel doen (maar daarvoor is mijn concentratievermogen al nihil).. Maar volgens hem is dat ook een teken dat je weer aan het werk kunt. Het advies was dus dat ik volledig belastbaar was en dat was echt niet te doen! Zelfs mijn werkgever vond het een bizar advies.
Uiteindelijk een second opinion aangevraagd en die bedrijfsarts verontschuldigde zich zelfs voor het gedrag van zijn collega := Gelukkig was het deze keer een fijner persoon en werd het eerste advies verscheurd!
Nu achteraf word ik nog steeds kwaad wanneer ik aan die eerste bedrijfsarts denk. Wat een verschrikkelijk onsympathiek persoon!

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-21 20:12

Jeetje dat is ook wel echt extreem zeg! Moest jij voor de second opinie toevallig ook betalen of dat niet?

Ik vind het zo onmenselijk hoe er soms met je omgegaan word.. ik heb dan zenuwpijn in mijn gezicht, slik hier best heftige medicatie voor wat ook invloed heeft op je energielevel en concentratie.

Daarbij krijg ik hopelijk nog een succesvolle behandeling bij de pijnpoli en met een beetje geluk is het dan allemaal goed en kan ik ook van de medicatie af, maar volgens de bedrijfsarts kan ik weer 152 uur per periode met onregelmatige diensten werken :+

en dan zegt hij eerst nog ik denk niet dat dit werk goed voor je is want ja, onregelmatige diensten etc. Maar de tijden maken mij niet uit, kan ook goede dagen hebben met 3 diensten van 04:00 tot 13:00 ofzo, en nu weer slechte dagen met 13:00 tot 21:00 uur. Ik zit trouwens sinds eind november in de ziektewet voor het idee

Janneke2

Berichten: 16708
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:07

Ben je lid van de vakbond...?

Die weten dit soort zaken echt precies.

Wat ik weet is plm tien jaar oud.
De BA is in naam onafhankelijk, want arts en staat onder ede (eed van hippocrates, geen schade etc voor de patiënt). Maar het salaris komt van de werkgever en soms merk je dat.

Ben je het niet eens met de BA, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UVW; de uitspraak van het UVW is bindend.

En op zich bestaat er wel iets dat er salaris ingehouden kan worden wegens werkweigering, maar dat is nu (je vraagt braaf om een second opinion) wel erg vroeg.
De second opinion is niet erg gebruikelijk (niet ieder bedrijf heeft twee of meer artsen, en vanwege de route via het UWV) maar het is geen botte werkweigering.

Maar vooral heel erg vervelend dat je baas zo snel naar dit soort middelen grijpt.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

bigone
Berichten: 32296
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:09

Een bedrijfsarts werkt toch in opdracht van het uwv? Tenminste waar mijn man twee jaar geleden was wel.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

Amber_anne

Berichten: 4122
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:17

Zelf ben ik ook een tijd bij de bedrijfsarts geweest en was een aardige vrouw. Moet wel zeggen dat ik van te voren op schreef wat ik wel en niet moest zeggen omdat ik weet hoe het vaak gaat

Mijn moeder is twee jaar in de ziektewet geweest en had echt een verschrikkelijke bedrijfsarts. Die deelde ook persoonlijke informatie met een collega van mijn moeder bijvoorbeeld. Dat mag niet maar wat ga je er aan doen, het valt niet te bewijzen

Zo ver ik weet mogen ze idd niet zo maar je salaris stop zetten ts. Je kunt altijd bij de vakbond terecht als je lid bent of je kunt het juridisch loket bellen of mailen, die hebben mij ook goed geholpen

djinnie

Berichten: 2706
Geregistreerd: 23-04-05
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:18

Ik krijg nu voor het eerst te maken met de bedrijfsarts, maar ik begreep van een collega dat het een heel fijne meedenkende is.
Ik zit voor 9 uur (werk normaliter 27 uur) per week in de ziektewet door hevige pijn van mijn artrose. Slik veel pijnstilling, loop enorm op mn tandvlees en dat was mijn manager niet ontgaan. Ik ben slecht in het aangeven van mijn grenzen en dender meestal aardig door, maar daar heeft ze nu een stokje voor gestoken.

Jeetje zeg, je zult maar zo'n hork krijgen. Waardeloos.

De tijd heelt niet alle wonden...
Mama 1956-2014 & Papa 1952-2017

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104268
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:25

Rennie89 schreef:
Jeetje dat is ook wel echt extreem zeg! Moest jij voor de second opinie toevallig ook betalen of dat niet?


Ja, zo uit mijn hoofd 150 euro geloof ik?
Het is al wel weer een jaar of 4 geleden, dus ik weet het niet precies meer.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-21 21:26

Ik zit helaas niet bij de bond… baal daar ook echt van. Wel collega’s die er bij zitten maar daar heb ik niet veel aan nu. Zou het zin hebben om mij nu nog aan te melden? :Y)

Ik heb vandaag met zowel het uwv als het juridisch loket contact gehad, uwv adviseerde second opinie via bedrijfsarts, omdat ik op korte termijn gewoon volledig kan werken, dus arbeidsdeskundige onderzoek zou teveel tijd kosten.

Ik heb mijn verzuimconsulent kenbaar gemaakt (althans, collega want de mijne is vrij) dat ik dus de second opinie wil bespreken.

Ik vind het zo erg dat ik mij niet gehoord voel, ik zat op een gegeven moment aan 2 x tramadol per dag, was helemaal wappie, wel nog pijn maar het haalde de scherpe randen er van af.

Hij wou mij voor 1 uur AT 3 uur in het OV laten komen, echt jonge, heb gezegd daar neem ik niet de verantwoordelijkheid voor, dat is gewoon gevaarlijk en het ov geeft mij echt veeeel stress, ik doe alles met de auto. (zat ook aan andere medicatie).
Daarna zei hij dat ik weer mijn werk kom doen terwijl ik gewoon echt niet in staat was om mij te focussen en ik al bij tv kijken een gigantische pijn kreeg in mijn gezicht en achter mijn ogen. Heb ook gevraagd of hij die verantwoording wou dragen daarvoor? En ik zat ook nog aan de tramadol +:)+

ik doe overigens beveiliging dus werk met x ray en fouilleren waar je echt wel alert voor moet zijn.

Cayenne schreef:
Rennie89 schreef:
Jeetje dat is ook wel echter extreem zeg! Moest jij voor de second opinie toevallig ook betalen of dat niet?


Ja, zo uit mijn hoofd 150 euro geloof ik?
Het is al wel weer een jaar of 4 geleden, dus ik weet het niet precies meer.


Pfff ook een flink bedrag, en dat met mijn ziekte salaris

Ik heb dus ook nu een maand geleden oxycodon gekregen op recept, dit neem ik ook niet voor mijn lol maar daar gaf hij ook geen gehoor aan. Dit kan ik dus niet op werkdagen gebruiken omdat ik daar best heftig op reageer, dus als ik veel klachten heb moet ik maar branden op mijn blaren.

Marije_jiplover

Berichten: 23078
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:41

Wat naar zeg, vooral ook omdat je leidinggevende blijkbaar ook niet naar jou kijkt en klakkeloos op t advies (want dat is het! een advies) afgaat.
Ik heb in t verleden eens een erg vooruitstrevend advies van een bedrijfsarts gekregen, waarbij mijn leidinggevende erg verbaasd was, omdat wij samen al een opbouwplan besproken hadden en de bedrijfsarts ging met veel grotere stappen (wat hij zo ook niet naar mij had uitgesproken, dus ik was net zo verbaasd toen ik dat advies op papier las).
Toen zei mijn leidinggevende, het is een advies wat voor ons beiden niet goed voelt, we leggen samen het advies naast ons neer en gaan verder met wat we samen al hadden afgesproken.

[IM] Mijn Gouwe Ouwe is niet meer...
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

Janneke2

Berichten: 16708
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 13:33

Vwb de vakbond : natuurlijk kun je 'vandaag nog' (of maandag) lid worden.

(Er is 1 uitzondering, als een arbeidsconflict al flink hoog is opgelopen als je lid wordt, kun je geen gebruik maken van de gratis advocaten.)

En per direct kun je bellen met de arbo lijn (.. dat is de fnv term...) en die weten het naadje van de kous.
Wat in de wet staat, wat gebruikelijk is, en hoe je een en ander zou kunnen aanpakken.
Klaas en ik hebben veel gehad aan een vrijwilliger die met ons meeging bij verschillende onderhandelingen.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-21 13:54

Lid worden van vakbond gaat het niet worden, dat is bijna 20 euro per maand welke ik niet kan missen helaas…

Ik begrijp trouwens dat de wettelijke termijn voor een nieuwe ziektemelding 4 weken is, mijn werkgever zegt dat dit 3 maanden is, anders word de ziektemelding vooralsnog doorgetrokken ondanks dat je hebt gewerkt, zo is dit mij verteld

jiehaaa

Berichten: 4601
Geregistreerd: 28-08-05

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 14:06

Lidmaatschap van een vakbond: de contributie wordt vaak inkomensafhankelijk bepaald. En als je gebruik maakt van een bedrijfsregeling waarbij de contributie van je brutosalaris wordt betaald, is dat een stuk voordeliger.

mrie
Berichten: 6190
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 14:19

Ook vanuit spoor twee kun je gewoon op je eigen werkplek reïntegreren. Het is alleen veel duurder voor je werkgever want hij moet een reintegratiebedrijf er bij inschakelen. Het is dus handig om dit idee aan je werkgever voor te leggen ipv aan de bedrijfsarts. De Bedrijfsarts mag advies geven, de werkgever hoeft dit niet op te volgen. Neem dus het initiatief om een plan te maken met daar in zo mogelijk een inschatting van de duur dan je reintegratie en de stappen die je wilt zetten, leg dat voor aan je werkgever. Als je die mee hebt, dan sta je sterker tegenover de BA want die kun je dan vrolijk dooorsturen naar je WG.
Spoor twee betekent ook dat de focus naar buiten gelegd wordt, een ander bedrijf of een andere werksoort. Omdat spoor twee ingaat twee jaar na je eerste ziektedag kom je daar wellicht niet onderuit, maar met een goed eigen plan kun je wel de aandacht wat afleiden en de boel rekken.

Bejaarde bokkers weten meer

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-21 14:27

Het enige wat ik wil is meer tijd, rond de 1,5 a 2 maanden zodat ik ook al de kans heb gehad om de behandelingen bij de pijnpoli te bespreken. En in de tussentijd gewoon 4 x 8 uur ofzo aanhouden

janouk

Berichten: 16355
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 14:41

https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 7-255.html

Sinds 2017 is de wet veranderd.
Je mag als werknemer een second opinion aanvragen als je twijfelt aan het oordeel van de bedrijfsarts.
De nieuwe bedrijfsarts is niet bij dezelfde arbodienst of bedrijf. De kosten zijn voor werkgever.

https://www.zorgklacht.nl/second-opinion-bedrijfsarts

Aan het eind van het jaar lopen vaak de contracten af met de huidige arbodienst. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht met aanpassing of nieuw contract arbodienst. Als ik oees dat veel medewerkers moeite hebben met de huidige bedrijfsarts, is het van belang dat de ondernemingsraad hier melding van krijgt. Zodat ze bij de beoordeling van het nieuwe contract arbodienst de klachten mee kunnen nemen.

Meneer Anton M dressuur M vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-21 14:59

Ik heb toevallig een mail adres van iemand van de OR gekregen, die ga ik ook zeker benaderen.

Ik heb net mijn leidinggevende gesproken en hij zegt gewoon dat ik het moet proberen. Ik wil het best proberen maar ik loop al op mijn tenen en ik heb herhaaldelijk aangegeven dat ik iets meer tijd nodig heb, ook omdat ik nog een nieuwe behandeling bij de pijnpoli kan krijgen. Ik vind het zo moeilijk allemaal want ik wil heel graag, maar het word zo moeilijk gemaakt.

Hij vertelde ook dat de kosten van de second opinie voor mij zijn en als ik niet in mijn gelijk word gesteld deze ook niet door de werkgever beraad gaan worden.

Ik ga een mail sturen naar die man van de OR, in elk geval uitleggen hoe tegenstrijdig die bedrijfsarts is, want wel zeggen dat die onregelmatige diensten niet goed voor mij zijn en of ik dit werk wel kan blijven doen maar mij toch op volledig hersteld zetten is ontzettend tegenstrijdig in mijn ogen,

_MG

Berichten: 2677
Geregistreerd: 31-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 15:43

Jeetje wat naar TS dat er niet/onvoldoende naar je geluisterd wordt!

Ik heb deze week voor het eerst contact gehad met een bedrijfsarts. Nadat ik corona gehad heb, ben ik mijn uren weer gaan opbouwen (vrij rap, ik was gevaccineerd en vooruitzicht vanuit huisarts was dat ik prima van een week 4 naar 6 en 8u per dag kon als mijn lichaam mee werkte. Na die week volledig gewerkt te hebben, heb ik een flinke terugval gehad, dus weer naar 4 uur en vervolgens ging ik nog harder achteruit (met bezoek aan de HAP als gevolg). Bedrijfsarts liet er geen twijfel over: ik mag absoluut niet werken tot ik weer fysiek belastbaar ben (ik kan nu niet eens koken of boodschappen doen).

Ik hoop dat er een passende oplossing gevonden gaat worden op korte termijn, sterkte ermee!

A horse doesn't care how much you know, until he knows how much you care.

Palmboom95

Berichten: 237
Geregistreerd: 02-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 16:51

bigone schreef:
Een bedrijfsarts werkt toch in opdracht van het uwv? Tenminste waar mijn man twee jaar geleden was wel.


Nee, een verzekeringsarts werkt in opdracht van het UWV. Dat zijn twee verschillende artsen. Een bedrijfsarts geeft een indicatie van de belastbaarheid van een werknemer, en een verzekeringsarts kan later tijdens de RIV-toets met een ander oordeel komen.

Melisding

Berichten: 1876
Geregistreerd: 22-07-11

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 17:12

Een second opinion kun je aanvragen via de bedrijfsarts, maar hij mag dit oordeel inderdaad naast zich neerleggen.

De beste oplossing is het aanvragen van een deskundigen oordeel bij het UWV. Dit wordt meer als bindend beschouwd, mocht het uitdraaien op een juridische zaak. Een bedrijfsarts zal dit dan ook eigenlijk nooit zomaar naast zich neerleggen. Nadeel is dat er inderdaad een prijskaartje aan zit van volgens mij €100.

Kaliber <3

Amber_anne

Berichten: 4122
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 17:21

TS als je nog niet kan werken moet je dit echt aangeven. Anders ga je naar werk en dan moet je je desnoods na een uur weer ziek melden als het niet gaat

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-21 18:21

Ik ben iemand die altijd alles doet wat ik kan en ook meer. Ik wil dan andere weer niet teleurstellen of ik wil niet dat mensen mij als “zwak” zien.

Dat is ook zeker niet goed te praten, ook erge faalangst en doe mij sterker voor. Ik lach maar alleen dat kan al pijn geven :+

Ik overweeg om toch weer het uwv maandag te bellen voor meer informatie

Janneke2

Berichten: 16708
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-21 21:27

Hoi TS,
Hoe-s-t gegaan vandaag...?
Is het gelukt om het UWV te bellen...?

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Rennie89
Berichten: 36344
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-21 22:24

Nee, mijn verzuimconsulent heeft mij niet eens gebeld en het is zo vreselijk hectisch op werk dat ik niet eens de tijd had om te bellen naar het uwv. Mijn eerste dienst meteen 9:45 uur en alleen maar rennen heen en weer. 8)7 Word nu al gek pffff

Celebi
Berichten: 294
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Ervaringen bedrijfsartsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-21 00:43

Hmmm ik heb niet echt een second opinion aangevraagd maar dat zat wel in de overweging. De eerste bedrijfsarts die ik kreeg kwam aan met '24 en een burnout? Ik zou maar snel wat aan je houding veranderen want je moet nog 60 jaar werken!'. Stond echt met mijn mond vol tanden. Ze vond het ook niet relevant dat een collega grensoverschrijdend gedrag had vertoond en ze was niet geïnteresseerd in mijn klachten die ik ervaarde tijdens of buiten het werk. 8)7

Gelukkig bleek deze vrouw opeens met pensioen en de man die haar opvolgde was een stuk vriendelijker en meer meedenkend. We wilden eigenlijk aankijken of die vrouw bij het tweede gesprek nog zulke vreemde opmerkingen had en anders een second opinion aanvragen. Maar dat loste zichzelf uiteindelijk dus op. :wave:


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 1 bezoeker