Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly

 
 
Identity
Berichten: 96
Geregistreerd: 02-07-16

Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-11-20 15:38

Hoi Bokkers,

Advies gevraagd, of misschien ook wel meer steun. Ik weet het niet.
Korte situatieschets zonder details ivm herkenbaarheid.

Zit in het derde jaar van mijn opleiding en ben helemaal niet meer gelukkig met mijn studie.
In het eerste jaar vond ik het nog wel leuk, vanaf het tweede jaar ontstonden de twijfels maar toch stug doorgezet naar het derde jaar.
En nu? Ik loop aan het begin van de week stage en ik heb al in het weekend gewoon buikpijn van het feit dat ik niet naar mijn stage wil. :(
Ik vind de studie niet leuk en zie geen toekomst in het werkveld waar ik aan de slag kan met deze opleiding.

Het is een vierjarige opleiding HBO. Alles in mij schreeuwt stoppen omdat ik er zo intens ongelukkig van wordt momenteel, anderzijds roept familie (en misschien ook wel een klein gedeelte van mezelf) dat ik door moet bijten om dan in ieder geval maar een papiertje te hebben.
Maar dan? Dan heb ik een papiertje op zak in een werkveld waar ik niet wil werken en doorstuderen is met de huidige regelgeving onmogelijk in verband met de hoge instellingstarieven als je een tweede studie wil gaan doen. Je bent dan een zogeheten 'stapelaar' en betaalt tussen de 8000 en 15000 per jaar aan collegegeld. Dit heb ik uiteraard niet.... -O-

Ik heb een andere studie in mijn hoofd zitten en wil de resterende tijd tot het nieuwe studiejaar invullen met fulltime werken.

En dan nu de vraag:
Stoppen of niet? Wat zouden jullie doen?

Ben heel nieuwsgierig naar hoe jullie hier in staan en hoor graag van jullie!


Moska

Berichten: 3432
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Groningen

Re: Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:41

Stoppen en de andere studie gaan doen. Nergens voor nodig om je zo ongelukkig te voelen!

Wellicht voor jezelf nog wel even op een rijtje zetten wat er niet bevalt aan deze studie en wat je wel graag zou willen.

En onthoud: lang niet iedereen komt terecht in het werkveld van de studie. Doe waar je blij van wordt.

Natuur*28-04-1995<>24-10-2021 Y;(
O’Laska *future is bright*

BigOne
Berichten: 38706
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:43

Tja, wanneer jij jezelf totaal niet ziet werken in waar je voor studeert wat moet je dan. Zonde dat je daar pas nu achter komt. Waarom krijg je buikpijn van de stage?? Omdat je het niet aan kunt, omdat je bang bent om te blunderen? Kan zo veel zijn. Alleen maar niet leuk vinden is imo geen reden namelijk.

Kun je met deze studie ook in andere gebieden aan het werk??

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Mdrf
Berichten: 351
Geregistreerd: 19-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:46

Ik heb HBO diermanagement gedaan, wat een bagger opleiding en dat wist ik ook al in het derde jaar (eigenlijk eind 2de). Maar wel doorgezet want dan had ik in ieder geval mijn HBO diploma. Met het diploma kan ik niets want het is echt een pretopleiding waar je vrijwel niets leert, maar het feit dat ik een hbo diploma heb zegt werkgevers wel wat. Je hebt dan naar verwachting wel HBO werk en denkniveau. Je hoeft dus niet in dat werkveld te gaan werken met deze studie, door werkervaring op te doen en eventueel cursussen kan je echt heel goed in andere werkvelden terecht komen.

Ik zou dus 1,5 jaar doorzetten en zorgen dat je het HBO papiertje hebt.

Lagonda

Berichten: 1735
Geregistreerd: 28-01-11
Woonplaats: Gorinchem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:46

Poe, vervelende situatie. Ik heb precies in hetzelfde schuitje gezeten.. Ik had uiteindelijke besloten om te stoppen, ik werd er zo ongelukkig van. Toen liep ik stage bij een bedrijf waar ik kon werken, daar beviel het mij wel gelukkig.

En heel eerlijk.. mijn familie had er wel wat moeite mee maar voor mijzelf was het de beste keuze. Uiteindelijk heb ik wat baantjes gehad en zit nu alweer ruim een jaar bij de Luchtmacht wat mij zeer goed bevalt. En dat terwijl ik MBO dierverzorging heb gedaan en propedeuse had gehaald bij diermanagement :+

Wellicht dat ik ooit verder kijk naar HBO afmaken maar voor nu zit ik prima.

''You never quit on your music. No matter what happens. Because anytime something bad happens to you, it's the one place you can escape to and let it go.''

Autumnn

Berichten: 8129
Geregistreerd: 26-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:48

Instellingscollegegeld betaal je pas als je een diploma hebt behaald. Dus die zorgen heb je niet. Welke opleiding doe je? Is het een brede opleiding? Vergeet niet dat je je met je minors, cursussen etc kan specialiseren in andere gebieden. En inderdaad, je hebt dan in iedergeval een diploma en titel!

Whupp

Berichten: 418
Geregistreerd: 02-12-11

Re: Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:51

Ik zou ook doorzetten. Heb je al een extra opleiding gedaan? Naar mijn weten kan een extra bachelor beginnen als je de nieuwe begint voordat je de eerste opleiding 'officieel' hebt gehaald. Dus zonder het krijgen van een diploma. Misschien even navragen hoe dat zit bij je studieadviseur? Ik denk dat het namelijk zonde is om nu weer helemaal opnieuw te beginnen zonder dat je de garantie hebt dat de volgende studie wel 100% is wat je wilt.

Dieuwke_
Berichten: 4570
Geregistreerd: 10-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 15:57

Uiteindelijk kan natuurlijk niemand dat voor jou beslissen. Als je je nog even kunt motiveren op een of andere manier, dan zou ik proberen door te zetten. Je hebt dan een volwaardig HBO-diploma en daarmee kun je meer dan geen diploma, ook al is dit niet het werkveld waar je in wilt werken. Ik ben bijvoorbeeld geschoold in de zorg en werk nu in de infra, niet met de juiste papieren maar ik kon wel een bepaald denkniveau aantonen waardoor ze me een kans gunden en ik zit nu helemaal op mijn plek.

Maar als je jezelf echt niet meer kunt motiveren, dan zou ik stoppen en naar iets gaan kijken wat je wel aanspreekt.

Succes!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:05

Exact hetzelfde meegemaakt als jij. Ik wist het ook in mijn eerste jaar al, toch doorgezet maar in het derde jaar gestopt.
Ik ben blij met mijn beslissing.
Succes en sterkte!

Welke studie doe je nu en welke studie heb je op het oog? Mag ook via pb.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 03-11-20 16:08, in het totaal 2 keer bewerkt

Shae
Berichten: 1373
Geregistreerd: 05-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:06

Weet je wat je wel zou willen doen? Ik ben in een heel ander werkveld terecht gekomen waar ik voor heb gestudeerd en dat boeit mijn werkgever niet echt. Voor sommige banen maakt het wat minder uit wat er op je diploma staat.

Ik ken eigenlijk weinig mensen die doen waar ze voor hebben gestudeerd, maar je moet er niet doodongelukkig van worden natuurlijk.

He who neglects the present moment, throws away all that he hath

Lieke

Berichten: 11357
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:07

Wat voor een studie doe je? Kun je er meerdere kanten mee op of is het heel beperkt.
Als het gaat om nog 1-2 jr studie en daarna wel leuke perspectieven, dan kan het zin hebben om door te zetten. Is het echt de verkeerde richting, voor wie maak je het dan nog af?

Het kan soms nog wel eens slim zijn om je het volgende af te vragen:
Ben ik een doorzetter of geef ik snel op als iets tegen zit?
Zijn er externe factoren die de studie zo lastig maken (denk aan problemen vanuit het opleidingsinstituut, thuissituatie) of is het echt het vak/richting zelf dat je tegen staat?
Ben je misschien bang om te falen of onzeker over je kunnen (en daarom bang voor stage)?

Je baan in de toekomst hoeft echt niet je hobby te zijn, dus het zal zeker niet altijd leuk zijn, soms moet je rotklusjes doen of even doorzetten, maar anderzijds besteed je wel een groot deel van je tijd aan je werk, dus het is wel fijn als het enige voldoening/tevredenheid oplevert.

Hou er wel rekening mee dat de arbeidsmarkt nu wat meer toestroom heeft, dus het kan lastig zijn nu een baan te vinden tot aan het volgende studiejaar (hangt ook wel af vd sector).

Anoniem

Re: Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:36

Ik wist ook halverwege mijn opleiding dat het niet bij mij paste, maar ik heb mijn opleiding wel afgemaakt, zodat ik verder kon. Vond het zo zonde om over de helft nog te stoppen. Had toen ook een heel vervelende stage. In het laatste jaar een veel leukere stageplek en uiteindelijk ook nog 3 jaar fulltime gewerkt in dat vak. Uiteindelijk na die 3 jaar wel weer voltijd een studie opgepakt.

Ik zou vooral bedenken wat je met deze opleiding wel kunt en of je uiteindelijk al werkend en door ervaring wel op die plek terecht kan komen waar je wil komen. De studie is immers enkel de weg ernaar toe, het gaat uiteindelijk om de baan.

Babootje

Berichten: 26649
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:44

Moska schreef:
Stoppen en de andere studie gaan doen. Nergens voor nodig om je zo ongelukkig te voelen!
Wellicht voor jezelf nog wel even op een rijtje zetten wat er niet bevalt aan deze studie en wat je wel graag zou willen.
En onthoud: lang niet iedereen komt terecht in het werkveld van de studie. Doe waar je blij van wordt.


Hier ben ik het mee eens, Ik zie veel mensen in een werkveld waar zij niet hun studie in hebben gehad. Maar het HBO etiketje is wel belangrijk voor de salarisschalen waar je straks in terecht komt.
Ik zou doorzetten. Je bent er bijna. En ga daarna gewoon wat anders doen. Heel veel bedrijven hebben een opleidingsprogramma waar je voor eventuele vervolgstudies terecht kan.

DaisyDarling
Berichten: 4225
Geregistreerd: 15-04-09
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 16:49

Ik zou ook doorzetten. Ik heb hetzelfde gedaan met HBO accountancy, waarnaast ik ook nog ruim 20 uur werkte. Probeer op je stage gewoon je rust en plek te vinden, dan kom je er zo doorheen. Je scriptie kun je vaak fijn naar je toetrekken door een onderwerp te kiezen wat nét raakvlakken heeft met je studie.

Ik werk (2 jaar afgestudeerd) nu niet in de accountancy, maar het HBO papier hebben is een enorme voorsprong op de banenmarkt.

Wat Babootje ook zegt, je kunt zo goed om/bijscholen als je eenmaal aan het werk bent. En afhankelijk van je studie kun je ook vaak nog de consultancy in, waarbij je op een hele andere manier ‘in’ je vak werkt.

Jenkins

Berichten: 3558
Geregistreerd: 27-02-07
Woonplaats: Koedijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:04

Doorzetten!

Ik twijfelde ook rond het 3de jaar.
Toch doorgegaan en afgemaakt.

★ Silvester ★ Hij is mijn wereld The beat in my heart
JenkinsStyle Photography & Design

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Re: Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:16

Doorzetten. Heel veel mensen gaan uiteindelijk iets anders doen dan waar ze voor opgeleid zijn. Je hebt dan wel een HBO diploma. Daarmee zijn je kansen op de arbeidsmarkt echt stukken beter dan een middelbare school met 2,5 jaar HBO. Dat ga je de rest van je leven in je salaris merken. Nu komt vast de opmerking dat geld niet gelukkig maakt. Dat is zo, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker.
Bijvoorbeeld: met voldoende geld kun je een leuk paard kopen en op een stal stallen zonder dat je op de kosten hoeft te letten. Dát maakt wel gelukkig.

Voornemen 2023: meer buiten, minder socials

xelodi

Berichten: 521
Geregistreerd: 02-06-18
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:18

Ik heb echt precies hetzelfde als TS. Ik zit ook in het 3e jaar van mijn opleiding en twijfel vaak om te stoppen. Bij mij komt het omdat ik door verschillende nare ervaringen op stage toch wel een angst om te falen heb ontwikkeld. Daarbij komt het dat ik niet gelukkig ben op de plek waar ik woon.
Ik ben al gewisseld van Hogeschool zodat ik het beter naar mijn zin zou hebben, maar daardoor moest ik wel een jaar overdoen bij mijn nieuwe Hogeschool.
Zelf probeer ik inderdaad maar door te zetten omdat ik mijn papiertje wel wil hebben en omdat ik denk dat ik ook wel op andere gebieden aan het werk kan of niet fulltime werken en dan nog iets leuks ernaast doen.
Toch levert het veel sombere momenten op en aan het begin van/tijdens mijn stage veroorzaakt het veel stress.
Ik vraag me dan ook wel eens af of het het allemaal wel waard is maar ik zou het zonde vinden als ik voor niks mijn torenhoge studieschuld van de afgelopen 3,5 jaar heb opgebouwd.
Ook omdat ik het allemaal zelf moet betalen en geen geldboompje in de tuin heb staan <|-

Aan TS zou ik zeggen, maak een lijst met voor en tegen argumenten en denk daarbij niet alleen aan de korte termijn. Veel sterkte want het is een moeilijke keuze :(:)

@Flower033 het idee dat ik makkelijker een eigen paard zou kunnen betalen sleept mij er regelmatig doorheen :')

"Love the life you live, live the life you love."

harriehoef

Berichten: 709
Geregistreerd: 29-11-11

Re: Ongelukkig met studie. Stoppen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:22

Je kunt wel een tweede hbo doen met het standaard tarief van het college geld. Als je je in laat schrijven bij je nieuwe opleiding en dan zorgt dat ze een paar punten nog niet invoeren zodat je officieel nog geen diploma hebt, dan kun je wel vast starten en daarna je punten laten invoeren. Klinkt nu misschien ingewikkeld maar dat valt mee. Even uitzoeken en navragen, wordt veel vaker gedaan. Misschien geeft dit nog wat overtuiging om wel of niet door te gaan.

When you've reached a certain point in your live, there are people out there waiting to see you fall. But rather than let gravity take you down, sometimes you have to take matters into your own hands and fly.

AnnetteFlame

Berichten: 1455
Geregistreerd: 31-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:24

Als je wat anders wil gaan studeren zou ik zeker stoppen. Als je al een bachelor heb afgerond en je wil een nieuwe bachelor gaan doen betaal je instellingscollegegeld en dat is minstens 3x (afhankelijk van hogeschool of uni) zoveel als het wettelijke collegegeld.

Dus wil je hierna gelijk werken maar bijv. In een andere sector en vragen ze alleen hbo denkniveau zonder richting van studie zou ik m afmaken

Wil je een andere bachelor studie gaan doen zou ik nu stoppen.

Narya

Berichten: 5231
Geregistreerd: 23-12-06
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:25

Lieke schreef:
Wat voor een studie doe je? Kun je er meerdere kanten mee op of is het heel beperkt.
Als het gaat om nog 1-2 jr studie en daarna wel leuke perspectieven, dan kan het zin hebben om door te zetten. Is het echt de verkeerde richting, voor wie maak je het dan nog af?


Dit inderdaad. Een heel groot gedeelte van mijn studiegenootjes doet nu iets wat weinig met de studie te maken heeft, maar waarvoor wel een papiertje nodig is. Is er met jouw studie wellicht dezelfde mogelijkheid, of is het een superspecifieke studie waar iedereen ook in het werkveld terecht komt daarna?

Düsler mi gerçek, gerçekler mi bir düs yoksa
Gerçeklesir belki bir gün, bitmesin, düs bile olsa

Malbec
Berichten: 1956
Geregistreerd: 09-06-10
Woonplaats: Gorinchem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:26

Moska schreef:
Stoppen en de andere studie gaan doen. Nergens voor nodig om je zo ongelukkig te voelen!

Wellicht voor jezelf nog wel even op een rijtje zetten wat er niet bevalt aan deze studie en wat je wel graag zou willen.

En onthoud: lang niet iedereen komt terecht in het werkveld van de studie. Doe waar je blij van wordt.


Hier heel erg mee eens.
Kijk inderdaad vooral goed naar wat je zelf wil en probeer je niet al te veel te laten leiden (lijden? :o ) door wat er van je verwacht wordt van buitenaf.

Wave after wave

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:27

@Xelodi: plak het op je koelkast of op het openingscherm van je telefoon.
En ik ben opgeleid voor iets totaal anders dan ik nu doe. Ik had wel een leuke studie, maar toevallig in een ander bedrijfstak terecht gekomen.

Voornemen 2023: meer buiten, minder socials

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:30

Zomaar in een andere sector belanden gaat vandaag de dag niet meer heel eenvoudig. Mijn ouders (50 jaar) absoluut wel. Voor de generatie van nu valt dat tegen. Er zijn ontzettend veel HBO studenten en veel HBO opleidingen. Veel specifieker dan vroeger.

In een andere sector terecht komen gaat imo alleen als de opleiding errug breed is of als je bij/na schoolt.

Nayan

Berichten: 319
Geregistreerd: 03-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 17:37

Mdrf schreef:
Ik heb HBO diermanagement gedaan, wat een bagger opleiding en dat wist ik ook al in het derde jaar (eigenlijk eind 2de). Maar wel doorgezet want dan had ik in ieder geval mijn HBO diploma. Met het diploma kan ik niets want het is echt een pretopleiding waar je vrijwel niets leert, maar het feit dat ik een hbo diploma heb zegt werkgevers wel wat. Je hebt dan naar verwachting wel HBO werk en denkniveau. Je hoeft dus niet in dat werkveld te gaan werken met deze studie, door werkervaring op te doen en eventueel cursussen kan je echt heel goed in andere werkvelden terecht komen.

Ik zou dus 1,5 jaar doorzetten en zorgen dat je het HBO papiertje hebt.


Ik zat ongeveer in een vergelijkbare situatie, behalve dan dat ik op het moment zelf niet zo goed doorhad waarom ik geen motivatie meer had en het allemaal niet lukte. Nu achteraf kan ik zien dat ik totaal niet op mijn plek was en ook helemaal niet gelukkig was daar, nog los van het feit dat ik toen al wel doorhad dat er helemaal geen gunstig toekomstperspectief aan de opleiding vast zat. Maar ik stond er ook net zo in als jij, als ik dat HBO papiertje maar heb! Uiteindelijk heb ik zelfs nog een extra jaar (dus in totaal vijf jaar) door geploeterd zonder resultaat, toen zag ik het echt niet meer zitten. Vervolgens nog net niet met twee vingers in mijn neus een universitaire bachelor en master afgerond mét heel veel plezier.

Natuurlijk valt er ook veel te zeggen voor toch doorgaan en in elk geval een opleiding afgerond hebben (eventueel i.c.m. wat harriehoef noemt, zodat je toch een tweede bachelor kunt doen) maar dat is niet de enige weg. Als je daar de motivatie niet voor op kan brengen is dat geen schande.

darkangel23
Berichten: 117
Geregistreerd: 27-02-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 18:15

Ik ben het niet eens met alle mensen die zeggen dat je makkelijk in een andere sector aan de slag kan dan die waarin je bent opgeleid. Ik ben zelf hbo en universitair geschoold, maar kom buiten mijn werkveld echt niet aan de slag. Ik word enorm afgerekend op het niet hebben van de juiste papieren en ervaring, zelfs bij bv een administratieve baan. Ik krijg bij sollicitaties te horen dat ik qua denkniveau de baan prima aankan, maar ze toch iemand met ervaring willen. Verkijk je daar niet op. Zelfde met een 2e studie doen terwijl de eerste nog niet is afgerond. Ik kon halverwege toch het volle pond betalen.
Daarnaast zie ik het nut niet in van iets blijven doen dat je verschrikkelijk vind, alleen maar omdat anderen je anders geen doorzetter vinden.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 1810naomi, _Utah_, Alexandra309, fetisje, flowerin, karinmanon, laura22, manolito10, MRIIIS, vera_pino en 5 bezoekers