Welke baan zou wat zijn?

Moderators: ynskek, Dani, Maureen95, Mjetterd, Ladybird, Polly, Hanmar, Giolli

 
 
kionasuppie

Berichten: 1731
Geregistreerd: 18-05-11
Woonplaats: vledder

Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 16:50

Hoi iedereen!

Ik zit al een tijdje met een hersenspinsel en hoop dat bokt misschien nog suggesties heeft.

Ik ben nu 19 jaar, sinds vorig jaar Diploma Para-Veterinair op zak.
Op dit moment werk ik in een dierspeciaal zaak.

Zoals het nu lijkt wil ik beide niet de rest van mijn leven blijven doen.. ik ben jong zat om eventueel een andere opleiding te gaan doen, alleen dan komt het...
Ik heb geen enkel idee wat ik wil doen.

In verband met een moeilijke medische historie kan ik geen 5 dagen full time werken.. en zwaar fysiek werk word ook lastiger.. Helaas kan dit door de artsen ook niet vastgesteld worden of kunnen ze er ook niks aan doen.

Ik vind werken met dieren geweldig en zou dit graag willen doen, alleen dan kom je of in niet geweldig betaald of wel fysiek zwaar (of beide :P )

Ik heb nu dus een MBO 4 diploma op zak maar zou zeker een HBO kunnen doen. alleen ook daar geen idee wat ik wil doen of wat ik daarmee wil worden..
Het liefste zou ik alle dagen tussen de paarden doorbrengen, maar heel realistisch gaat dat voor mij niks worden..


Heeft bokt ideeën? Wat zou ik kunnen doen voor werk wat bij mij past? Welke opleiding is daar voor nodig?
Ik snap dat dit erg lastig is omdat jullie mij natuurlijk niet goed kennen, maar omdat ik er zelf met mijn omgeving niet uitkom probeer ik het toch hier.

Dus brand los! Mensen die in het zelfde schuitje zaten zijn ook van harte welkom, wat zijn jullie gaan doen? Hoe bevalt dit?

Wie weet kan ik hier wel echt wat mee!

Mani: Bezig met groot paard te worden <3
helaas heeft hij maar 1 jaar mogen worden.. hij zal altijd een kleintje blijven.. I will never forget u.

Mare: Trec T2
Working Equitation Klasse Z


theadora99

Berichten: 3387
Geregistreerd: 26-05-11

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 16:57

Ik ben een slecht voorbeeld want ik ben van diergeneeskunde overgestapt naar leraar wiskunde, haha. Maar misschien iets in de richting van fysio oid? Even bedenken wat voor beroepen er op stal nou zijn, misschien kan je je instructiediploma halen en ergens les geven? Gewoon ideetjes haha

daantjuhhh

Berichten: 24321
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 16:58

Misschien iets bij dierenwelzijn voor de Rijksoverheid. Heb je een goed betaalde baan. Lichamelijk niet zwaar. En het draait om dieren.

[o] [o] [o]
Andoy's legacy: M1 + 10 http://www.wanicare.com

Rebel_Jits

Berichten: 5288
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 16:59

Coaching van of met paarden, equitherapie, die kant op?

Puppies, baby! 8-)

Suzanne F.

Berichten: 40714
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:06

Gewoon eens nuchter nadenken waar je goed in bent. Niet wat je leuk vindt maar waar je goed in bent. Wat je leuk vindt verdient niet goed en je kan het fysiek niet aan. Klaar dus. Dat kan je als hobby erbij doen maar daar kan je je brood niet mee verdienen.
Dus, waar ben je goed in? Kan je goed rekenen? Ben je taalgevoelig? Kan je goed organiseren? Ben je goed met ICT? Kan je goed uitleggen, heb je geduld?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Doutz16

Berichten: 1011
Geregistreerd: 30-08-11

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:08

Kijk eens naar opleidingen bij Aeres Hogeschool. Die hebben veel diergerelateerde HBO opleidingen.

Zo heb ik een jaar hippische bedrijfskunde gestudeerd, was erg leuk!

kionasuppie

Berichten: 1731
Geregistreerd: 18-05-11
Woonplaats: vledder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 17:09

daantjuhhh schreef:
Misschien iets bij dierenwelzijn voor de Rijksoverheid. Heb je een goed betaalde baan. Lichamelijk niet zwaar. En het draait om dieren.


Heb je hier meer info over? wat doen ze precies en welke opleidingen moet je hiervoor hebben?

@theadora Fysio lijkt mij fysiek niet makkelijk en moeilijk aan de bak komen of zie ik dat verkeerd?
lesgeven lijkt mij wel ontzettend leuk om te doen overigens.. Alleen moet ik dan echt kijken hoe ik dat wil, ik denk namelijk dat ik dat erbij zou willen doen..

@Rebel_Jits Hier heb ik wel overna gedacht, alleen lijkt mij dat heel moeilijk om van te leven?

@suzanne F. ja dat weet ik.. alleen ben ik bang als ik iets ga doen wat ik totaal niet leuk vind dat ik dat met veel tegenzin half ga doen. Vandaar de vraag hier.
En waar ben ik goed in.. tja.. Zowel talen als rekenen is niet echt mijn ding. Organiseren van iets vind ik wel leuk als het maar dier gerelateerd is..
Met de computer kan ik overweg maar erg technisch ben ik niet..

Uitleggen vind ik wel leuk om te doen maar blink ik denk ik (nog) niet in uit.. Eigenlijk ben ik gewoon een doorsnee iemand..

@sharon488
Die ben ik inderdaad al eens naar een open dag geweest, alleen dan de vraag als je dat af hebt, en dan? wat zou je dan kunnen worden wat lichamelijk niet ontzettend zwaar is?

Mani: Bezig met groot paard te worden <3
helaas heeft hij maar 1 jaar mogen worden.. hij zal altijd een kleintje blijven.. I will never forget u.

Mare: Trec T2
Working Equitation Klasse Z

larissa96
Berichten: 560
Geregistreerd: 15-11-10
Woonplaats: Zaanstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:10

Misschien zou je een combinatie kunnen doen bij een wat grotere manege? Dat je een x aantal uur les gaat geven en daarnaast de administratie omtrent lesklanten/wedstrijden etc. doet met eventueel wat marketing erdoorheen? Alleen voor dat laatste zal je wel een opleiding als iets van business studies moeten doen denk ik en dat is natuurlijk niet dier-gerelateerd.

Toen ik ruim 5 jaar geleden voor een HBO aan het rondkijken was, had je in Dronten ook iets van hippische bedrijfskunde, daar zou je ook nog naar kunnen kijken.

Mirjam1202

Berichten: 1042
Geregistreerd: 04-12-13
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:11

Hier iemand met ervaring wat betreft studie keuze stress! Inmiddels zit ik in het tweede jaar van hbo rechten en vind ik het hartstikke leuk! Ik weet niet hoe veel eisend je bent, maar ik ben iemand die graag een redelijk luxe leventje lijd en dit in de toekomst ook wil lijden.. een redelijk goede baan was voor mij dus ook belangrijk! Het is zeker belangrijk om iets te doen wat je leuk vind maar een lekker loon is ook heel fijn!! Laat je dus niet alleen lijden door al het leuke, het is ook goed om verstandig te kiezen (loon, pensioen, lichamelijk zwaar etc.). Als ik het zo lees, is het een optie om hbo te doen. Ik ken je niet dus kan je ook lastig adviseren in een studie... Ik raad je wel aan om alleen te gaan studeren als je dit ook écht wil. Naar mijn ervaring doe je niet ‘even’ een opleiding en heb veel mensen (mensen die vanaf mbo kwamen en mensen die van havo kwamen) gezien die niet gemotiveerd genoeg waren en het heel lastig kregen en uiteindelijk stopten.

Misschien is het voor in de toekomst, na je studie, wat om naast je baan les te geven? Op die manier ben je alsnog veel bezig met paarden maar heb je daarnaast ook een goed inkomen waar je eventueel je eigen paard van kan onderhouden etc.

kionasuppie

Berichten: 1731
Geregistreerd: 18-05-11
Woonplaats: vledder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 17:13

Larissa, ja precies.
Ik moet wel eerlijk zeggen tegen jullie.. Ik ben niet goed met kinderen.. dus lesgeven aan jongere kan ik wel leren maar zou denk ik niet echt geweldig voor mij zijn. Zo valt bijv. equitherapie ook af ben ik bang

@mirjam, dankjewel voor je wijze woorden.
Ik denk ook uiteindelijk dat het die kant op zou gaan. Dus een baan en dan iets in de paarden erbij..
Maar ook dan denk ik weer, wat zou ik tot mijn 67e willen doen?
Ik kom van de havo en ben toen MBO gaan doen omdat ik graag bezig was. Achteraf met ontzettend veel 8en 9gens en 10en geslaagd dus het niveau van HBO moet te doen zijn.. maar de opleiding heb ik nog geen idee van..

Mani: Bezig met groot paard te worden <3
helaas heeft hij maar 1 jaar mogen worden.. hij zal altijd een kleintje blijven.. I will never forget u.

Mare: Trec T2
Working Equitation Klasse Z

Mirjam1202

Berichten: 1042
Geregistreerd: 04-12-13
Woonplaats: Tilburg

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:23

Ik denk dat, dat een verstandige keuze gaat zijn!
Het is verstandig om eens kritisch naar jezelf te kijken: waar ben ik slecht in en wat gaat best redelijk?
Bij mij was scheikunde/natuurkunde/wiskunde (havo 3) een groot drama, ondanks alle hulp die ik kreeg. Ook al leek een baan in die vakken me geweldig, het ging natuurlijk helemaal niks worden. Andere vakken zoals Nederlands en aardrijkskunde gingen niet geweldig maar ik had er ook geen grootse moeite mee (veel zesjes). Ik doe nu een opleiding waar Nederlands heel belangrijk is en ik kan het nu behoorlijk goed. Je hoeft nu dus echt nog geen ster te zijn in die vakken, maar het moet je wel een beetje liggen. Op je vervolgopleiding ga je hier (vaak op een andere manier) mee aan de slag waardoor je het dan echt gaat leren.

Misschien is het een optie om eens op opendagen van hogescholen langs te gaan? Zo krijg je ook een beetje indruk van het hbo, ook al weet je (nog) niet welke opleiding je zou willen gaan doen. Het hbo is namelijk wel heel anders dan het mbo (als ik de mensen mag geloven die na het mbo, hbo zijn gaan doen haha!). Je geeft aan dat je graag bezig wilde zijn, het is dan denk ik verstandig om te gaan kijken bij opleiding die veel praktijk meenemen. Ik heb zo goed als alleen hoorcolleges en moet erg veel lezen, dit lijkt me dan voor jou niet erg aantrekkelijk. Logopedie, pedagogiek en pabo zijn echter weer veel praktijk gerichter.

In welke vakken was/ben je altijd redelijk goed geweest als ik vragen mag? Misschien kan ik je opleidingen aandragen :j

bigone
Berichten: 33699
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:33

Wanneer je goed kunt organiseren is dat toch een prima uitgangspunt, de opmerking erbij dat je dat alleen leuk vind met dieren klinkt verwend want organiseren is gewoon een vak. En inderdaad is een baan iets wat je langer moet doen en wanneer je ook hbo of misschien zelfs uni aan kunt dan misschien iets van leraar op mbo niveau, afdeling dierkunde/biologie.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

Ibbel

Berichten: 44264
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:42

Event manager is een leuke functie. Dat soort functies komen nogal eens voor bij goede doelen, dus kijk eens of de dierenbescherming, stichting aap, wereldnatuurfonds en dat soort fondsen zo iemand zoeken.

Je kunt de vacatures van goede doelen hier vinden: https://www.goededoelennederland.nl/vacatures

Suzanne F.

Berichten: 40714
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:43

Mirjam1202 schreef:
Hier iemand met ervaring wat betreft studie keuze stress! Inmiddels zit ik in het tweede jaar van hbo rechten en vind ik het hartstikke leuk! Ik weet niet hoe veel eisend je bent, maar ik ben iemand die graag een redelijk luxe leventje lijd en dit in de toekomst ook wil lijden.. een redelijk goede baan was voor mij dus ook belangrijk! Het is zeker belangrijk om iets te doen wat je leuk vind maar een lekker loon is ook heel fijn!! Laat je dus niet alleen lijden door al het leuke, het is ook goed om verstandig te kiezen (loon, pensioen, lichamelijk zwaar etc.). Als ik het zo lees, is het een optie om hbo te doen. Ik ken je niet dus kan je ook lastig adviseren in een studie... Ik raad je wel aan om alleen te gaan studeren als je dit ook écht wil. Naar mijn ervaring doe je niet ‘even’ een opleiding en heb veel mensen (mensen die vanaf mbo kwamen en mensen die van havo kwamen) gezien die niet gemotiveerd genoeg waren en het heel lastig kregen en uiteindelijk stopten.

Misschien is het voor in de toekomst, na je studie, wat om naast je baan les te geven? Op die manier ben je alsnog veel bezig met paarden maar heb je daarnaast ook een goed inkomen waar je eventueel je eigen paard van kan onderhouden etc.


Ik hoop voor je dat lijden leiden is. Anders vind ik het sneu voor je. :+

TS: ik denk dat jij je nog nooit druk hebt hoeven maken over geld of inkomsten, anders had je echt wel anders gepraat. Het leven is niet alleen maar leuk. Werken is niet altijd leuk. Je kan het leuke altijd nog in de weekenden doen, maar doordeweeks moet je geld verdienen. Tenzij je altijd thuis wilt blijven wonen of een rijke man trouwt. Dus ga een opleiding doen waar je goed in bent en je geld mee kan verdienen. Ga facility of hospitality management doen ofzo als je goed kan organiseren en regelen?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

kionasuppie

Berichten: 1731
Geregistreerd: 18-05-11
Woonplaats: vledder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 17:46

Bignone, dat dat verwend klinkt ben ik het niet helemaal mee eens, de keren dat ik iets georganiseerd heb was dat ook een keer niet diergerelateerd, ik merk dat ik dan een stukje motivatie mis om het zo geweldig mogelijk te maken, dus dan word organiseren uitgesloten ben ik bang.

Uni is denk ik voor mij te hoog gegrepen, HBO moet zeker lukken.

Mirjam1202
Ik heb vorig jaar meerdere HBO opleidingen bezocht maar had nog niks gevonden waarvan ik dacht : Dit word mijn baan!

Ik ben altijd goed geweest in Engels, dat vind ik ook echt ontzettend leuk. Duits en frans waren dan stukken minder al haalde ik altijd wel oke cijfers.
Geschiedenis vond ik ook geweldig om te leren en heb ik nooit slechte cijfers op gehaald.

Ondanks dat Natuur en scheikunde me niet heel moeilijk af ging qua cijfers moest ik hier wel altijd goed voor leren.

Suzanne: Ik ben 19 en woon nog thuis, dus die dingen beginnen nu inderdaad te komen. Echter snap ik al langere tijd dat het leven niet alleen maar lol is, maar ik ken wel meer dan genoeg mensen die echt doen wat ze leuk vinden, elke dag maar en daar ook prima van kunnen leven.

En ookal ga ik een opleiding doen waar ik goed in ben en wat niet leuk is, Dan nog is echt de vraag wat.
Ik ben niet iemand die geweldig is met mensen, uiteraard zijn dit dingen die je kan leren en ontwikkelen maar het is wel een punt van aandacht.
Naar dat facility of hospitality management ga ik even kijken..

Mani: Bezig met groot paard te worden <3
helaas heeft hij maar 1 jaar mogen worden.. hij zal altijd een kleintje blijven.. I will never forget u.

Mare: Trec T2
Working Equitation Klasse Z

Gillbo
Berichten: 4329
Geregistreerd: 20-05-08

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:51

In de dierentuin werken? Wildlands heeft een vacature voor hulpmedewerker -plant& dier, wie weet een leuk opstapje

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Sizzle

Berichten: 30065
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:54

Gewoon ‚iets‘ beginnen en niet bang zijn om gewoon iets te proberen. Een baan is geen huwelijk. Aldoende kom je er vanzelf achter of je het wat vind of niet en zo wordt het steeds duidelijker wat je kan en wat je wilt.
Ik zou nu niet accuut een andere studie doen, eerst gewoon eens een beetje shoppen, tor duidelijk is welke studie zinvol is.
Misschien is iets van veiligheidstechniek en arbo iets voor je?

senna21

Berichten: 9506
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:56

Ik denk dat je blik een stuk breder wordt als je 'dieren' even uit je studieplannen haalt.
Wat verbind jij aan 'dieren' wat zo belangrijk voor je is? Welke behoefte ligt daar achter?

rien10
Berichten: 9950
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:57

Gillbo schreef:
In de dierentuin werken? Wildlands heeft een vacature voor hulpmedewerker -plant& dier, wie weet een leuk opstapje

Is een mbo opleiding voor nodig.

rien10
Berichten: 9950
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:58

Een mbo administratieve-secretariële opleiding geeft tig kansen op de arbeidsmarkt.

senna21

Berichten: 9506
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:58

rien10 schreef:
Gillbo schreef:
In de dierentuin werken? Wildlands heeft een vacature voor hulpmedewerker -plant& dier, wie weet een leuk opstapje

Is een mbo opleiding voor nodig.

En is fysiek vrij zwaar.

rien10
Berichten: 9950
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Welke baan zou wat zijn?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:59

Ook dat ja.

Gillbo
Berichten: 4329
Geregistreerd: 20-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 17:59

rien10 schreef:
Gillbo schreef:
In de dierentuin werken? Wildlands heeft een vacature voor hulpmedewerker -plant& dier, wie weet een leuk opstapje

Is een mbo opleiding voor nodig.

Die heeft TS en zou de vlindertuin erg zwaar zijn?
kionasuppie schreef:
Ik ben nu 19 jaar, sinds vorig jaar Diploma Para-Veterinair op zak.
Op dit moment werk ik in een dierspeciaal zaak.

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

rien10
Berichten: 9950
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-18 18:01

Niet de specialisatie dierentuin dieren zorg.
Hitte en hoge luchtvochtigheid is ook zwaar.

kionasuppie

Berichten: 1731
Geregistreerd: 18-05-11
Woonplaats: vledder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 18:06

@Gillbo
heb meerdere klasgenoten die stage hebben gelopen in een dierentuin, die zijn gezond en gaven aan dat dat inderdaad best zwaar was.

@Sizzle, Wat zou je aanraden dan om te proberen? Meeloopdagen? ander werk zoeken om te kijken of dat wat is?

@Senna21, dat denk ik ook zeker. De reden dat ik graag met dieren werk is omdat ik hun een beter leven wil geven. zoals nu in de winkel adviseer ik mensen hoe hun beestje het nog beter zou kunnen krijgen (in enkele gevallen)
Bijv. een asiel runnen lijkt me ook echt wel leuk om te doen. Maar als ik een goedbetaalde baan kan krijgen buiten de dieren om, wat met 4 dagen per week werken een prima inkomen geeft sta ik er zeker voor over om hier naar te kijken.

@Rien10
Wat zou je hier zoal mee kunnen?

Mani: Bezig met groot paard te worden <3
helaas heeft hij maar 1 jaar mogen worden.. hij zal altijd een kleintje blijven.. I will never forget u.

Mare: Trec T2
Working Equitation Klasse Z


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Arianaaaa, dust, proudmama, YandexBot en 22 bezoekers