Studieswitchstruggles

Moderators: ynskek, Dani, Maureen95, Mjetterd, Ladybird, Polly, Hanmar, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lotte1801
Berichten: 352
Geregistreerd: 23-10-14

Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-18 11:39

Hai allemaal,

ik ben afgelopen september begonnen met de hbo opleiding Social Work (SPH en MWD gefuseerd in een nieuwe opleiding). De eerste periode zit erop en het blijkt dat dit toch niet aan mij besteed is |o
De vakken zijn wel interessant, maar de manier waarop past gewoon totaal niet bij mij.

Nu wil ik dus eigenlijk zo snel mogelijk switchen van studie, want hier word ik echt niet vrolijk van. Het handigst zou zijn in te kunnen stromen in februari, maar helaas zijn er in de buurt maar weinig hbo studies die in februari studenten toelaten. Ik zit nu in Alkmaar bij Inholland. Het liefst blijf ik daar in de buurt, maar Haarlem of Amsterdam zijn ook nog wel te doen met het ov.

Pabo leek mij misschien leuk, maar die beginnen pas weer in september in Alkmaar, in februari wordt er wel in Den Haag en Rotterdam begonnen maar dat is voor mij niet haalbaar.
Wel sta ik open voor andere richtingen, maar ik vind het gewoon heel lastig gegeven dat ik geen idee heb wat ik wil doen later.

Een switch van hbo naar mbo heb ik overwogen (omdat ik wel een praktisch persoon ben), maar ik krijg nu studiefinanciering en zonder hbo diploma moet ik dit terugbetalen.

Ik zit dus behoorlijk in de knoop nu, zeker omdat ik niet alle tijd van de wereld heb.

xx

Op zoek naar mooie producten van een topkwaliteit?
facebook.com/fuentefiable


horsiegek

Berichten: 2238
Geregistreerd: 09-10-05
Woonplaats: Ergens tussen de paarden

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 11:44

Lijken de beroepen die je hiermee kunt gaan doen nog wel leuk? De vakken vind je wel interessant zeg je, alleen de manier waarop niet zo. Ik zou dan gewoon doorzetten. Ik vind ook wel eens iets niet leuk maar ik heb een doel voor ogen.

Instagram: Padier.art --> https://www.instagram.com/padier.art/
Je paard laten scheren? Stuur mij een pb!
https://www.facebook.com/paardenscheerservice/

ikheetesmee

Berichten: 1173
Geregistreerd: 04-08-13

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 11:46

ik ben ook wel benieuwd of je een idee hebt wat je in de toekomst na je studie zou willen doen? heb je al een bepaalde baan of richting in gedachte?

Fanatiek in het te fanatiek zijn [o]

Nirvana_

Berichten: 3110
Geregistreerd: 23-01-09
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 11:47

Ik denk dat je de deuren voor jezelf aan het sluiten bent door alleen in omg Alkmaar te willen studeren en per februari... Snap het wel, dat is ideaal, maar ik denk dat je toch ergens water bij de wijn gaat moeten doen. Studie verder weg uitzoeken en daar in de buurt gaan wonen?

Of zoek een leuke bijbaan of stageplek om de tijd tot september te overbruggen, en start in september. Je bent nog hartstikke jong, voor de vertraging hoef je het niet te laten :P

Nugget
All that is gold does not glitter, Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither, Deep roots are not reached by frost.

Sanned

Berichten: 1479
Geregistreerd: 20-11-11
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 11:47

Ik zou denk ik gewoon je jaar afmaken. Het eerste blok is altijd lastig, misschien wordt het nog wel veel leuker. Vaak heb je aan het begin van je studie ook vakken die de basis leggen en vaak niet zo interessant zijn, en wordt het verderop in je studie alleen maar leuker.
Als je je jaar afmaakt heb je in elk geval je propedeuse, heb je een beter beeld van de studie en als je dan nog steeds wil switchen kan je gewoon in september aan een nieuwe studie beginnen.

Da Vinci (Van Gogh x Kigali) Z1+5 *PR 224,5*

Lotte1801
Berichten: 352
Geregistreerd: 23-10-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-18 11:52

horsiegek schreef:
Lijken de beroepen die je hiermee kunt gaan doen nog wel leuk? De vakken vind je wel interessant zeg je, alleen de manier waarop niet zo. Ik zou dan gewoon doorzetten. Ik vind ook wel eens iets niet leuk maar ik heb een doel voor ogen.


Misschien moet ik even dieper ingaan op waarom de manier waarop me niet lekker zit met hulp van een recent voorval. We kregen dus een gespreksoefening in drietallen. 1 hulpverlener, 1 cliënt met een probleem, 1 observator. Dus iedereen moest een probleem verzinnen waar ze over gingen praten in dat gesprek met klasgenoten. Nou had ik wel een paar problemen thuis maar dat was niet iets waar ik het op school met klasgenoten over wilde hebben. De docent heeft mij net zolang gepusht tot ik eigenlijk al zat te huilen in de klas, en toen stopte ze nog niet met doorvragen. Heb haar uitgelegd dat dit echt niet werkte voor mij maar het antwoord was eigenlijk dat ik maar moest leren me open te stellen. Ik snap waarom ze het doen, maar het is niet iets wat je kunt forceren vind ik. Dit soort dituaties komen vaker voor en het voelt echt niet goed.
Ik voel me er dan ook echt niet lekker bij. Verder is de opleiding natuurlijk veel gericht op theorie en methoden, terwijl ik meer hou van nuchterheid en losjes. Ik heb ook niet het idee dat de opleiding mij de dingen leert voor de manier waarop ik graag werk, en ben oprecht bang dat ik gevormd wordt tot iets wat ik niet wil zijn

Op zoek naar mooie producten van een topkwaliteit?
facebook.com/fuentefiable

Colien

Berichten: 1286
Geregistreerd: 29-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 12:04

Waarom niet nu stoppen, een half jaartje werken/reizen en in september beginnen met je volgende opleiding?

En als je meer vertrouwen hebt in MBO dan moet je dat doen, ondanks dat je HBO moet terug betalen. Beter nu dan over 2 jaar. Ik heb de fout gemaakt om na mijn eerste HBO nog een HBO te beginnen met de hoop dat dat meer op mij zou aansluiten, maar helaas bleek het minder waar en ben ik daarna alsnog naar het MBO gegaan (wat er dus in resulteert dat ik 2 keer HBO mag terugbetalen en het een flinke dot meer geld is). Wanneer je eenmaal aan het werk bent heb je dat geld "zo" bij elkaar verdiend, zeker als je pas een paar maanden op weg bent met je studie.

We're all stories in the end...
Witje & Mellow
† 25-10-13, Gina

ikheetesmee

Berichten: 1173
Geregistreerd: 04-08-13

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 12:43

ik volg de zelfde opleiding als jou (ik ben inmiddels derde jaars) en ik herken echt helemaal niet wat jij schrijft. Ja het is belangrijk dat je je leert openstellen, maar dat werd hier wel met heel veel geduld, zonder dwang van je gevraagd. Het werd je niet zomaar even opgelegd zoals bij jou.
het is echt mega zonde dat je er zo instaat door deze voorvallen, want de studie is heel breed en je kan er allerlei kanten mee op, dus de kans is groot dat er best een toekomst voor jou in het verschiet ligt.
Misschien kan je eens kijken naar andere scholen die ook social work aanbieden, en daar eens een aantal mee loop dagen doen, misschien zijn er in jouw omgeving ook scholen die het net zoals mijn school heel anders doen!

Fanatiek in het te fanatiek zijn [o]

Mirjam1202

Berichten: 1042
Geregistreerd: 04-12-13
Woonplaats: Tilburg

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 13:00

Als de beroepen je geweldig lijken, zou ik proberen om de studie ergens anders te volgen.
Als je er sws over uit bent dat dit niet wat is zou ik direct stoppen. Ik zou me niet teveel focussen op het feit dat je graag in februari weer wil beginnen, het is nml eerst zaak om goed te weten wat je dán wel wilt; dit moet je niet overhaasten! Het is misschien dan een idee om te stoppen en om dit schooljaar te gaan werken en je te focussen op een goede studiekeuze. Dan kan je volgend schooljaar weer fris beginnen en er weer tegenaan.

Anoniem

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 14:24

Ik zou me niet laten beperken tot studies die in februari beginnen als ik jou was. Ik zou eerder een half jaar pauze inlassen, hard werken en die tijd gebruiken om goed te kijken wat je dan wel zou willen. Dan kan je in september een frisse start maken.

EmmaK95

Berichten: 557
Geregistreerd: 21-06-17

Re: Studieswitchstruggles

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 14:28

Ik ben zelf ook geswitcht. Wilde eerst ook in februari starten zodat ik zo min mogelijk tijdverlies had. Maar ben ervan overtuigd dat het me uiteindelijk tijdwinst op gaat leveren. Heb me veel beter kunnen oriënteren en voorbereiden. Bovendien was het bij ons ook zo dat je in september echt in een klas werd geplaatst en in februari werd je uitgespreid over de septemberklassen, kwam je dus nieuw in een al bestaande klas. Dat speelde ook wel mee in mijn beslissing en ontdekte ik pas na een intake gesprek. Dat laatste kan ik je dus ook zeker aanbevelen!

Eileen_

Berichten: 4673
Geregistreerd: 16-02-11
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 14:54

Vorig jaar zat ik in hetzelfde schuitje: ik wilde rond deze tijd van het jaar (iets eerder zelfs nog) ook al switchen van Toegepaste psychologie naar social work. Ik heb met verschillende scholen gemaild en gebeld maar er was echt geen mogelijkheid om meteen te switchen.. Beginnen in februari doen 9 vd 10 scholen ook niet met deze opleiding.
Je hebt dus de keuze: Nu stoppen, tussenjaar en goed oriënteren wat je precies wil óf dit jaar afmaken en aan het einde van het jaar kijken wat je wilt.
Als je al hebt besloten om het niet af te maken, adviseer ik wel om voor februari te stoppen want dan betaal je niet het volledige collegegeld. Na februari betaal je de volle bak
Besluit je om wel voor je P te gaan, dan heb je tenminste een propedeuse en dan kan je evt nog naar een andere school in het 2e jaar SW instromen. Je kan dan dus nog overwegen om naar een andere school te gaan of echt naar een andere studie..

Ik heb vorig jaar besloten om het jaar nog wel af te maken zodat ik in ieder geval m'n P heb, en ik ben echt blij dat ik deze keuze heb gemaakt! Ik merk dat ik een behoorlijke voorsprong heb op andere studenten (wat ook niet altijd even handig is want ik verveel me dood nu haha..) en ik zou evt vrijstellingen kunnen krijgen voor bepaalde vakken.

Ik herken je verhaal trouwens ook maar deels. Bij ons is het zeker wel de bedoeling dat je jezelf leert kennen en aan jezelf werkt. Daar horen dus ook de nodige confrontatie, doorvragen en buiten je comfortzone stappen bij. Dat is immers wat je later ook van je cliënt vraagt.. Alleen moet dit nog wel met respect gebeuren en imo mag je nooit zo gepusht worden dat het echt niet meer fijn voelt. Hier wordt bij ons ook echt wel rekening mee gehouden :j

Ik zie trouwens dat je 17 bent. Ik vind 17 sowieso al best jong voor HBO, maar al helemaal voor een studie waar je wordt geacht de confrontatie op te zoeken en jezelf echt door en door te leren kennen. Zou het misschien kunnen zijn dat je daar misschien nog niet helemaal klaar voor bent?
Ik had dit (hbo in het algemeen wel eigenlijk) echt niet kunnen doen op m'n 17e, zelfs mn 18e nog niet. Ik zat toen nog veel te veel in de knoop met mezelf en zat toen nog erg in de pubertijd.

edit: je hebt trouwens alle recht om iets niet te vertellen. Dat is ook een leerproces: je grens aangeven. Volgende keer dat je weer in zo'n situatie terecht komt mag je best zeggen dat je het niet fijn vindt en dat je het er (nu) niet meer over wilt hebben. Je gaat later ook met mensen te maken krijgen die over je grenzen heen willen. Nu kan je dit juist mooi oefenen in deze 'veilige' omgeving!

horsiegek

Berichten: 2238
Geregistreerd: 09-10-05
Woonplaats: Ergens tussen de paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-18 12:30

Lotte1801 schreef:
horsiegek schreef:
Lijken de beroepen die je hiermee kunt gaan doen nog wel leuk? De vakken vind je wel interessant zeg je, alleen de manier waarop niet zo. Ik zou dan gewoon doorzetten. Ik vind ook wel eens iets niet leuk maar ik heb een doel voor ogen.


Misschien moet ik even dieper ingaan op waarom de manier waarop me niet lekker zit met hulp van een recent voorval. We kregen dus een gespreksoefening in drietallen. 1 hulpverlener, 1 cliënt met een probleem, 1 observator. Dus iedereen moest een probleem verzinnen waar ze over gingen praten in dat gesprek met klasgenoten. Nou had ik wel een paar problemen thuis maar dat was niet iets waar ik het op school met klasgenoten over wilde hebben. De docent heeft mij net zolang gepusht tot ik eigenlijk al zat te huilen in de klas, en toen stopte ze nog niet met doorvragen. Heb haar uitgelegd dat dit echt niet werkte voor mij maar het antwoord was eigenlijk dat ik maar moest leren me open te stellen. Ik snap waarom ze het doen, maar het is niet iets wat je kunt forceren vind ik. Dit soort dituaties komen vaker voor en het voelt echt niet goed.
Ik voel me er dan ook echt niet lekker bij. Verder is de opleiding natuurlijk veel gericht op theorie en methoden, terwijl ik meer hou van nuchterheid en losjes. Ik heb ook niet het idee dat de opleiding mij de dingen leert voor de manier waarop ik graag werk, en ben oprecht bang dat ik gevormd wordt tot iets wat ik niet wil zijn


Het is vervelend dat dit is gebeurd, maar is dit het enige voorval? Ik zou eerder afgaan op ervaringen van mensen die de opleiding ook volgen. Kijk eens of je met een 3e of 4e jaars kan praten. Misschien ook een goed idee om met de desbetreffende docent te praten of een mail te sturen over dit gebeuren, wellicht heeft die het allemaal niet zo bedoeld en is het totaal anders overgekomen dan van te voren bedacht.

Instagram: Padier.art --> https://www.instagram.com/padier.art/
Je paard laten scheren? Stuur mij een pb!
https://www.facebook.com/paardenscheerservice/

Goof

Berichten: 25009
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-18 12:39

Lotte1801 schreef:
Verder is de opleiding natuurlijk veel gericht op theorie en methoden, terwijl ik meer hou van nuchterheid en losjes. Ik heb ook niet het idee dat de opleiding mij de dingen leert voor de manier waarop ik graag werk, en ben oprecht bang dat ik gevormd wordt tot iets wat ik niet wil zijn


Je kan switchen wat je wil, maar alle opleidingen hangen aan elkaar van theorieën en methoden.
Met ' nuchterheid en losjes' kom je helaas nergens. Je had het over de pabo, nou maak je borst maar nat, want onderwijs is enkel theorieën en methoden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amber3, Desireeeee, GoogleAdsense, Jodym, Killyenn, really_me, Zagreus en 17 bezoekers