Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Moderators: Dani, Sica, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar, Mjetterd

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_Femkeeex
Berichten: 3449
Geregistreerd: 09-08-13

Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 22:26

Hallo

Ik zit nu in mijn examenjaar van HAVO met het keuzepakket natuur en gezondheid en ik heb geen idee wat ik wil gaan studeren.

Nu heeft de opleiding fysiotherapie mij wel nieuwsgierig gemaakt en ik ben benieuwd naar mensen die deze opleiding hebben gedaan. Ik heb ook de opleidingen ergotherapie en cesartherapie voorbij zien komen. Ervaringen van die studies of soortgelijke zijn ook welkom.

Alvast bedankt :)


Leo

Berichten: 47820
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag e.o.

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 23:02

Wat wil je precies weten? :) ik ben ergotherapeut, altijd welkom om vragen te stellen over het beroep!

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..

TurdusMerula

Berichten: 23657
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 23:14

Ik ben fysiotherapeut, stel je vragen gerust. :)

Op de hoogte blijven van paardgerelateerde activiteiten? Tips over houding en zit ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
paardplus.nl
Paardplus op Facebook

_Femkeeex
Berichten: 3449
Geregistreerd: 09-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-18 10:06

Hoe ziet de studie er een beetje uit? Welke vakken kan ik onder andere verwachten? Welk vak vonden jullie lastig en welke makkelijk? Wat viel jullie het meeste tegen en wat viel jullie het meeste mee? Waar hebben jullie gestudeerd? En waarom daar? Hoe ziet een dag er ongeveer uit voor een fysiotherapeut? Kan je je specialiseren in bepaalde gebieden en hoe werkt dat? Wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie? Is het loon van een fysiotherapeut genoeg om er goed van te leven? Is het een studie die aan te raden is aan iemand die een hekel heeft aan scheikunde en biologie op een kleinere schaal (dus echt de cellen en de deeltjes erin)?

Dat waren even zo een paar vragen waar ik op kon komen.

Sandy1103

Berichten: 184
Geregistreerd: 11-08-07
Woonplaats: Eemnes

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 10:17

_Femkeeex schreef:
Hoe ziet de studie er een beetje uit? Welke vakken kan ik onder andere verwachten? Welk vak vonden jullie lastig en welke makkelijk? Wat viel jullie het meeste tegen en wat viel jullie het meeste mee? Waar hebben jullie gestudeerd? En waarom daar? Hoe ziet een dag er ongeveer uit voor een fysiotherapeut? Kan je je specialiseren in bepaalde gebieden en hoe werkt dat? Wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie? Is het loon van een fysiotherapeut genoeg om er goed van te leven? Is het een studie die aan te raden is aan iemand die een hekel heeft aan scheikunde en biologie op een kleinere schaal (dus echt de cellen en de deeltjes erin)?

Dat waren even zo een paar vragen waar ik op kon komen.Voor mij is de studie al weer even geleden (ruim 8 jaar geleden afgestudeerd) maar kan wellicht wat vragen voor je beantwoorden.
- Je krijgt diverse vakken bijvoorbeeld over de anatomie, trainingsleer, hoe je diverse gewrichten moet onderzoeken en behandelen, stukje omgang met mensen (denk aan communicatieve vaardigheden), massagelessen en ga zo maar door.
- Ik heb opleiding in Utrecht gedaan, voor mij het dichtst bij en ik kon daar de opleiding in 3 jaar doen ipv 4jaar.
Dat paste mij beter.
- Mijn werkdagen zijn heel afwisselend en divers, het ene moment sta je bij iemand thuis oefeningen door te nemen na een heup-operatie, dan weer een rug losmaken op de praktijk, in de trainingszaal oefeningen doen en omdat ik nu bezig ben met mijn master kinderfysiotherapie heb ik ook veel kindjes gedurende de hele dag.
- Het loon is zeker goed om van te leven, vind ik! Er zijn vast beroepen die meer verdienen maar het bevalt mij prima. Het is wel hard werken omdat je de hele dag fysiek bezig bent en er steeds vanaf tussendoor komt zoals brieven en telefoontjes met artsen/specialisten. Ook de huidige druk vanuit de zorgverzekeraars maken het niet makkelijk MAAR ik zou niets anders meer willen.
- Ik was ook niet echt fan van scheikunde/biologie maar prima de studie kunnen doen. Je gaat zeker diep in op de stof dus qua welke cellen en hoe ze reageren maar dat is zo verweven met de praktijk dat het niet erg is (vond ik)
- Tijdens de basisopleiding kan je nog niet echt specialiseren daarna kan je je wel specialiseren door cursussen te volgen of bijvoorbeeld een master te gaan doen.

Als je meer vragen hebt hoor ik het wel!!

verootjoo
Berichten: 32024
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 11:07

Ik ben fysiotherapeut, 10 jaar geleden afgestudeerd. Ik ben gespecialiseerd in longaandoeningen en werk in de derde lijn. Al mijn werkuren werk ik met mensen met chronische longproblemen, zoals astma, COPD, longfibrose etc.

Heb ook in de eerste lijn gewerkt maar dat vond ik echt niks.

Ik vond de opleiding niet erg ingewikkeld. En had geen scheikunde op de middelbare school, maar niet echt het idee dat ik dat gemist had.

[o]

ireika

Berichten: 508
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Asse

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 11:13

Ik ben begonnen met fysiotherapie, maar na een jaar afgehaakt omwille van de scheikunde, en dan ergotherapie gedaan (wel in België gestudeerd, waar fysiotherapie 5 jaar is, en de chemie en fysiologie vakken etc op zelfde niveau als geneeskunde gegeven worden). Mijn moeder is ook fysiotherapeut, dus ik kan heel goed vergelijken.

Fysiotherapie blijft iets meer gericht op het echt lichamelijke, waar je in ergotherapie meer gaat kijken in de brede zin van zelfstandiger maken van personen door middel van oefeningen, maar vooral ook hulpmiddelen en aanleren van andere/nieuwe methoden om zichzelf te behelpen. In de praktijk zijn er wel veel raakvlakken en doen sommige ergo's veel eerder fysio oefeningen, en andersom, doen sommige fysio's meer ergo achtige therapie.

De opleiding zelf van ergo was voor mij een eitje, je hebt ook anatomie etc, maar toch wel op een meer basis niveau dan fysio. Dit vond ik persoonlijk wel jammer, want anatomie en bewegingsleer vind ik zelf zeer boeiend. Ergo was erg praktijkgericht waarbij je heel veel afwisseling hebt ( ook veel richting handwerk en creatieve therapie) bij fysio hadden best ook wel wat praktijk, maar natuurlijk meer beperkt op zelf leren bewegen (zwemmen, turnen etc) en op het leren kennen van het lichaam (dissecties en praktijkoefeningen op collega studenten).

In België -en ik geloof ook in Nederland- heb je wel veel meer aan het diploma fysio dan ergo (terugbetaling van therapie door zorgverzekering bijvoorbeeld is hier beter, je kan dus gemakkelijker als zelfstandige aan de slag, maar ook om verder te studeren bv osteopathie voor paarden, is een ergo opleiding over het algemeen niet voldoende als vooropleiding en fysio wel).

Ik ben ondertussen helemaal verder 'gerold' en werk nu in de IT, maar mocht ik opnieuw moeten kiezen tussen fysio en ergo, dent ik dat ik toch wel zou willen proberen om wat harder door te bijten op die scheikunde en dus fysio te doen.

Ireika!
Royal Grande!

BoydS
Berichten: 229
Geregistreerd: 25-01-16
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 11:15

Hoi hoi ik zit nu net in mijn eerste jaar van Fysiotherapie aan de Hanze in Groningen. Voor vragen mag je me altijd pb'en! Vergeet vooral niet dat dit een numerus fixus studie is dus dat je moet worden ingeloot... Kijk dus ook misschien al naar een backup voor als je niet wordt toegelaten

faunty

Berichten: 1682
Geregistreerd: 06-06-13

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 11:26

3e jaar fysio hogeschool rotterdam !
Wat wil je weten ?

Ik ben helemaal op mn plek , pittige studie maar wel ontzettend leuk ! Vind zeker de HR gewoon een goede school kwa fysio.

Het is veel stof, lijkt soms of je gewoon geneeskunde studeerd , maar het is superleuk. Ik ben erg enthousiast :D

Verder moet je je wel realiseren dat je de hele dag aan mensen zit. En tijdens de opleiding heb je eigenlijk altijd wel je kleding uit. Broek , shirt of allebij. Je moet hier professioneel mee om kunnen gaan , mensen moeten dit straks ook met jou in de praktijk doen.

Als je wil weten hoe het een beetje gaat , kom dan naar een proefstudeerdag , en ga eens langs bij een praktijk in de buurt. Vaak willen ze je best iets uitleggen.

http://www.e-questria.com
Instructie en revalidatie op maat in de regio west brabant

Rebel_Jits

Berichten: 5264
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 12:08

Een fysiotherapeut werkt vooral aan een sterker en flexibel lichaam (kracht, evenwicht, lopen), de ergotherapeut richt zich meer op het dagdagelijkse leven (wassen, koken, schrijven). Er is zeker overlap in de studies qua lesstof, maar de fysio richt zich echt meer op het lichaam zelf, de ergo op alles daar omheen.

Er zijn heel veel verschillende richtingen voor zowel fysio als ergo.
Fysio: manueel, kinderen, hart en longen, neurologie (na beroertes en dergelijke), orthopedisch (alles met de gewrichten), ouderen, psychosomatisch, bedrijf..
Ergo: neurologie, ouderen, kinderen, psychiatrie, thuiszorg, bedrijf..
Dat is echt een kwestie van uitproberen en meemaken tijdens de stages. Sommigen leven voor de praktijk (veelal manueel ook), ik leef voor het ziekenhuis :P
In Nederland wordt je opgeleid als algemeen therapeut, daarna kan je verder studeren met cursussen en masters als je wilt.
In Belgie moet je wel een richting kiezen, na 3 jaar.

Loon is gewoon. Niet hoog, geen minimum. Een startende ICT-er heeft meer. Ik vond het lastig een baan vinden in Nederland, vandaar dat ik naar Belgie ben gekomen (en ook de liefde :o )

Bodybuilding, baby! 8-)

_Femkeeex
Berichten: 3449
Geregistreerd: 09-08-13

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-18 12:19

Bedankt voor de reacties!

Het schrikt mij wel een beetje af dat veel mensen het zo pittig vinden := Ik ben sowieso van plan om naar een openlesdag te gaan!

Ik ben tijdens een opendag in Belgie naar ergotherapie wezen kijken, alleen trok groenmanegment mij veel meer aan alleen helaas dat ik met HAVO niet direct een bachelor kan doen in Belgie.

Ik wil naar fysiotherapie kijken omdat veel mensen zeggen dat ik de kwaliteiten ervoor heb alleen weet in het zelf nog echt niet. Blijft moeilijk...

ODonoghue

Berichten: 1451
Geregistreerd: 17-03-14
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 12:41

_Femkeeex schreef:
Hoe ziet de studie er een beetje uit? Welke vakken kan ik onder andere verwachten? Welk vak vonden jullie lastig en welke makkelijk? Wat viel jullie het meeste tegen en wat viel jullie het meeste mee? Waar hebben jullie gestudeerd? En waarom daar? Hoe ziet een dag er ongeveer uit voor een fysiotherapeut? Kan je je specialiseren in bepaalde gebieden en hoe werkt dat? Wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie? Is het loon van een fysiotherapeut genoeg om er goed van te leven? Is het een studie die aan te raden is aan iemand die een hekel heeft aan scheikunde en biologie op een kleinere schaal (dus echt de cellen en de deeltjes erin)?

Dat waren even zo een paar vragen waar ik op kon komen.


Ik zit nu in mijn tweede jaar fysiotherapie in Groningen, dus ik kan je een redelijk recent beeld geven!
Vakken hier:
Theorie: Medisch Biologisch (beetje biologie achtig, maar net iets moeilijker), Fysiotherapeutische zorg, Gedrag & communicatie --> deze 3 worden als 1 getoetst. Dan heb je nog apart EBP (Evidence Based Practice) waarbij je wat meer gaat onderzoeken, dit is ook voorbereiding op je scriptie. In het eerste jaar heb je Entrepreneurship waarbij je met 1 engelse student en nog 2 nederlandse studenten van een andere klas een opdracht en presentatie moet maken.
Praktisch: Praktijk Fysio (spreekt voor zich denk ik? Het is onderzoeken en behandelen in de praktijk leren) , Anatomie in VIVO (alleen in het eerste jaar, is de anatomie van de spieren, botten, ligamenten, aderen en zenuwen leren), Interne Stage (zelf een patiënt regelen en dan met je groepje een anamnese en onderzoek uitvoeren. ) en natuurlijk massage <3

De vakken hier zijn niet persé makkelijk, maar ik vind praktijk wel leuk, en GC is ook heel interessant. VIVO vond ik zelf heel lastig, dit is echt heel veel, vooral omdat het in het Latijn moet.

Als Fysio kan je je zeker specialiseren, daar moet je eens naar googlen! Ik ga waarschijnlijk zelf me specialiseren in de dieren, daarvoor moet ik nog een 3 jarige opleiding achter deze aan doen.

Studie hier in Groningen is wel aan te raden voor iemand met een hekel aan scheikunde, heb er zelf ook een hekel aan en ik heb ook mn P in het eerste jaar gehaald :+
Biologie komt wel veel voor, ook wel redelijk richting celniveau maar dan vooral in de spieren en botten. Interessanter dan HAVO-biologie!


Als je nog vragen hebt staat mijn PB box open!

"Opinions are like assholes, everybody has one" - Mark Sheehan

Abe <3

Sandy1103

Berichten: 184
Geregistreerd: 11-08-07
Woonplaats: Eemnes

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-18 14:24

_Femkeeex schreef:
Bedankt voor de reacties!

Het schrikt mij wel een beetje af dat veel mensen het zo pittig vinden := Ik ben sowieso van plan om naar een openlesdag te gaan!

Ik ben tijdens een opendag in Belgie naar ergotherapie wezen kijken, alleen trok groenmanegment mij veel meer aan alleen helaas dat ik met HAVO niet direct een bachelor kan doen in Belgie.

Ik wil naar fysiotherapie kijken omdat veel mensen zeggen dat ik de kwaliteiten ervoor heb alleen weet in het zelf nog echt niet. Blijft moeilijk...


Ik vond de opleiding totaal niet pittig! In mijn geval is was het dat ik iets deed wat ik super leuk vond en vind. Nu ook met de Master, de opleiding zelf en de stof is zeker veel en met deeltijd studeren naast je baan blijft er niet veel tijd over voor andere dingen maar ik vind het ook nu niet pittig. Het werk is super leuk!

kleine toevoeging: zoek qua studie iets wat JIJ leuk vindt! en niet iets waarvan andere mensen zeggen dat jij dat wel zou kunnen!

_Femkeeex
Berichten: 3449
Geregistreerd: 09-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-18 14:59

Ik ga mij inschrijven voor fysiotherapie in Heerlen :)

jojoleinee

Berichten: 715
Geregistreerd: 11-05-10

Re: Studie fysiotherapie, ergotherapie etc

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-18 15:15

Kijk ook naar logopedie! :))
Beetje zelfde straatje (paramedisch)

The sun can never warm your face when you're keep looking down.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers