Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Moderators: ynskek, Ladybird, Maureen95, Dani, Giolli, Hanmar, Mjetterd

 
 
Mona2008
Berichten: 300
Geregistreerd: 14-07-10
Woonplaats: Hof van Twente

Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-18 20:15

Er zijn vast meerdere die het mee hebben gemaakt, of iets weten in die richting, Ik weet dat ik raad kan vragen aan bijstandsverzekering, maar heb helaas niet `werk` in mijn bijstandsverzekering, geen lid van FNV.

Ik ben bij mijn werkgever geweest voor een eindgesprek, aangezien ik 104 weken ziek ben, en mijn huidige werk ook niet in de toekomst zou kunnen uitoefenen, krijg ik een wia uitkering van de uwv.
Nu wilde zij afspraken maken, nou ja afspraken, dit was meer een mededeling.
Zij wil nu een beëindiging opstellen met wederzijdse goedkeuring. Zij wil niet een beëindig opstellen met instemming. Transitie vergoeding krijg ik niet, enkel de uren, opgebouwde vakantiegeld etc, wat er allemaal nog staat. Ik heb 8 jaar een vaste dienstverband. Als ik niet teken, wil ze mijn dienstverband slapend houden, ik krijg dan niks uitgekeerd wat er nu nog staat. En uiteraard ook geen ontslag vergoeding.

Mijn vraag is aan kenners.. of mensen die het meegemaakt hebben. Is het de moeite waard om aan te vechten? En haalt het überhaupt iets uit? Of is het een onbegonnen zaak, en kan ik er maar beter mee instemmen, terwijl ik er eigenlijk niet mee eens ben.
Ik heb/had een min-max contract van 15-20 uur. 8 jaar geleden mijn contract gekregen.

Als het warrig, iets niet goed staat, of iets, Ik ben er een beetje emotioneel van, dus sorry alvast daar voor.


elenaMM77

Berichten: 9548
Geregistreerd: 20-05-14
Woonplaats: Helmond

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:20

juridische bijstand vragen zij kunnen je beter adviseren dan mensen op bokt denk ik.

het gaat hier om langdurige arbeidsongeschiktheid ga ik vanuit? en dat is al 1/4 van je totale diensttijd..
ik weet niet in hoeverre je dan nog naast wat je hebt staat tot een 'oprotpremie' kunt komen.. die zijn an sich wel gebruikelijk, maar dat is op het moment dat je dan nog aan het werk bent.

zonnebloem18

Berichten: 24009
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: Assen

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:22

Neem eens contact op met het juridisch loket, als je gezinsinkomen niet erg hoog is kan je recht hebben op een toevoeging en krijg je via het juridisch loket ook nog een korting.

♥10 april 2014 is ons kleine wondertje Lotte geboren.♥

elenaMM77

Berichten: 9548
Geregistreerd: 20-05-14
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:24

als ik zo even google raadpleeg moet je nooit jezelf met wederzijdsgoedkeuren laten ontslaan, dat is namelijk ongeveer hetzelfde als verklaren dat je beter bent?

met de uitslag van de poortwachterstoets (waarschijnlijk is het bedrijf verder niet nalatig anders hadden ze je nog een jaar moeten betalen) en het schriftelijke voorstel van het bedrijf naar een ontslagspecialist lees ik..

https://ontslag-krijgen.nl/ontslag-krij ... schiktheid

Citaat:
Beëindiging met wederzijds goedvinden bij arbeidsongeschiktheid
Je bent al een tijd ziek en de relatie met de werkgever is er niet beter op geworden. Eigenlijk wil je niets meer met hem te maken hebben. Als de werkgever je een voorstel doet om op basis van wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst te beëindigen zal je geneigd zijn akkoord te gaan. Houd er echter rekening mee dat je daarmee eigenlijk aangeeft dat je weer beter bent! Dit betekent dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Als je echter niet aan de sollicitatieplicht kunt voldoen of als het UWV vindt dat je verwijtbaar werkloos bent, krijg je geen uitkering en kun je alleen nog een beroep op de bijstand doen!

Laat je in deze situatie adviseren door een ontslagspecialist. De specialist legt uit wat je het beste kunt doen als je langdurig arbeidsongeschikt bent en niet meer voor de werkgever wil werken.Citaat:
Ontslag bij arbeidsongeschiktheid na twee jaar
Als je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent, wordt het voor de werkgever makkelijker om tot ontslag bij arbeidsongeschiktheid over te gaan. De werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. In die aanvraag moet hij het volgende aantonen:

Je zult naar verwachting niet binnen 26 weken herstellen.
Er zijn binnen de organisatie geen andere passende werkzaamheden voor jou.
Vaak wordt de aanvraag van de ontslagvergunning door het UWV gehonoreerd. De werkgever mag inderdaad tot ontslag overgaan. Wel is de werkgever je nog een transitievergoeding verschuldigd.als ze je willen ontslaan moeten ze een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV, meestal krijgen ze die.. ze zijn echter dan wel transitiekosten verschuldigd. voor zover ik het verhaal begrijp

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 28115
Geregistreerd: 08-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:30

Het haalt niets uit. Er zijn verschillende mensen die geprobeerd hebben om hun slapende dienstverband te laten beëindigen met een transitievergoeding via de rechter, maar dan komt het initiatief van de werknemer en krijgt hij toch ook geen transitievergoeding mee.

Je krijgt van je werkgever nu niets meer betaald en daar zijn ze ook niet toe verplicht. Het enige wat je zou kunnen hebben aan een slapend dienstverband is, dat als je in de toekomst toch weer arbeidscapaciteit zou hebben, ze je ook moeten laten werken en je dan ook weer moeten betalen. Als die kans uitgesloten is, heb je eigenlijk niets meer aan het dienstverband en kan je beter afscheid van elkaar nemen - met als klein voordeel dat je dan tenminste je opgebouwde tegoeden nog ter beschikking krijgt. Overigens - van de transitievergoeding moet je je niet teveel voorstellen. Het gaat om netto ongeveer een maandsalaris (8/3 bruto maandsalaris, maar tegen een hoger belastingtarief). Dat is allemaal geld, maar bij aanvechten van een slapend dienstverband krijg je hem bij de huidige stand van de rechtspraak niet.

Sterkte!

Edit: bij wederzijds goedvinden na twee jaar ziekte krijg je een andere formulering van de overeenkomst, waarmee je niet suggereert dat je niet ziek bent. Bij een gewone overeenkomst staat dat er inderdaad wel in. Anders is er sprake van een benadelingshandeling. Je valt nu toch al terug op het UWV omdat je voorbij die 104 weken bent, dan heeft het voortzetten van de arbeidsovereenkomst niet veel zin.

Edit 2: het voorgestelde alternatief is ook niet ontslag via het UWV, maar het laten voortbestaan van een slapende arbeidsovereenkomst. TS blijft dan gewoon in dienst, maar omdat ze niet werkt wordt ze ook niet betaald. Zonder ontslag op initatief van de werkgever hoeft die geen transitievergoeding te betalen. Ze laten het dan gewoon zoals het is: goedkoper.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Zeedraakje

Berichten: 476
Geregistreerd: 04-12-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:37

Ik ben bekend met zo'n situatie. Maar er hoeft net per se iets 'mis' te zijn met wederzijds goedvinden. De werkgever geeft als het goed is aan dat je je werk niet naar behoren kunt uitvoeren wegens ziekte (waar het UWV dus ook van overtuigd is anders geen wia) en wanneer jij dat ook zo ziet, hoef je je hier niet druk om te maken. Het UWV zal dan niet moeilijk gaan doen als dat is waar je bang voor bent. Situatie is duidelijk. Alleen wanneer jij van mening bent dat je het werk wel nog kunt uitvoeren, moet je er niet mee akkoord gaan.
Qua 'oprotpremie' kun je beter goed navraag doen bij een expert, regels veranderen nogal eens. Vraag is of de mogelijke vergoeding afweegt tegen die kosten. Weet niet wat je verdient maar qua arbeidsjaren is het niet bijzonder veel wat je zou krijgen. Juridisch loket is gratis maar heb al vaker gehoord dat de info achteraf niet klopt...

Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn.

Sabri

Berichten: 1060
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:38

Je moet dacht ik nooit met wederzijdse instemming akkoord gaan, dat schijnt nadelig voor jou te zijn en je hebt dan mogelijk later ook geen recht op bepaalde uitkeringen. Je kunt naar juridisch loket gaan, dat is meestal gratis en die doen ook arbeidsrecht. Succes!

Yv_
Berichten: 18766
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:42

Mijn moeder zat in hetzelfde schuitje, nadat ze niet lekker is hersteld van een herseninfarct.
Mijn vader sprong er gelijk tegenin, die was het er ook niet mee eens. Ze hebben het laten uitzoeken en uiteindelijk bleek die wederzijdse goedkeuring tekenen en het handigst te zijn. Ze krijgt nu geloof ik een uitkering voor zieken.

♥ Rewrite the Stars ♥

Marcella

Berichten: 32264
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 20:50

Tip laat je heel goed informeren en niet gek maken door je werkgever wat hij wil is zijn voordeel en hoef hierdoor minder te betalen aan jou.

Beter gezegd werkgever word er altijd beter van en jij levert heel veel in.

RIP Hero (Sunhild) 21-05-1997 (sinds 29-10-2000 eigenaar) - 17-05-2019 En onderweg naar een nieuwe baan en uitdaging.
Howrse = Sunhild / HPS = Sunhild / HR = Sunhild / MH = Sunhild / Equiverse = Sunhild (niet-actief) / Equiny = Sunhild / HR = Sunhild

Allegra

Berichten: 2451
Geregistreerd: 23-12-04
Woonplaats: Biesbosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:02

Indien je werkgever zich heeft gehouden aan de Wet verbetering poortwachter (https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/ ... ortwachter) heb je niet heel veel poten om op de staan. De voorgestelde opties zijn idd de goedkoopste voor je werkgever, die in zijn recht staat (hoewel het niet erg netjes is imo).

De vraag is vooral, wat wil je? Wil je beëindiging van je arbeidsvereenkomst omdat je dan die paar vakantie-uren uitbetaald krijgt, of spelen er meer redenen? Het voordeel voor jou bij een slapend dienstverband is dat je gewoon weer bij je huidige werkgever kunt reintegreren als je zover bent dat je weer (aangepast) werk kunt verrichten. Tot die tijd krijg je een ziektewetuitkering, die je ook zou krijgen als je arbeidsovereenkomt beeidingd wordt.

Ontslag met wederzijds goedvinden zorgt alleen voor een probleem met eventuele uitkeringen als er sprake is van een benadelingsbehandeling, oftewel, als je het UWV geld zou kosten terwijl dat niet had gehoeven (ontslag met wederzijds goedvinden vóór die twee jaar bijvoorbeeld).

"Life is now. There was never a time when your life was not now, nor will there ever be"

akishino
Berichten: 1726
Geregistreerd: 18-05-10
Woonplaats: brabant

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:04

Laat je goed informeren bij het juridisch loket. Zij kunnen je een passend advies geven.

Een moment van vreugde verdrijft 100 momenten van verdriet.

daantjuhhh

Berichten: 24967
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:08

Ga alsjeblieft na het juridisch loket!
Ga geen juridisch advies op bokt vragen... Je toekomst hangt hier van af.

[o] [o] [o]
Andoy's legacy: M1 + 10 http://www.wanicare.com

Ibbel

Berichten: 45232
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:14

Gewoon afgaan op wat Prrrr schrijft. Die heeft er voor geleerd :+

(Prrrr is dus jurist, en op dit gebied)

Tazzey
Berichten: 8477
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:40

Bel het juridisch loket. Op Bokt ben ik de meest bijzondere juridische onzin tegengekomen die je maar kunt bedenken.

Tink89
Berichten: 2326
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 21:56

Onlangs heeft jurisprudentie uitgewezen dat je werkgever het dienstverband slapend mag laten voortbestaan. Dat is vervelend, want dan krijg je inderdaad nu nog geen transitievergoeding. Je krijgt wel een uitkering.

Als ze je willen ontslaan, moeten ze naar uwv en ik zou ze die weg gewoon laten bewandelen. Instemmen met ontslag is meestal niet verstandig Dan krijg je geen transitievergoeding. Maar dat is nou ook weer niet zoveel in jouw situatie...

De twee opties die ze je bieden (instemmen of slapend) zijn allebei niet ideaal, maar je kunt ze niet dwingen (ook niet via de rechter) om je via uwv te ontslaan.

Je mag me pb'en voor meer info. Arbeidsrecht is mijn vakgebied :)

Edit: wat prrr zegt dus :)

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 28115
Geregistreerd: 08-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 22:17

Tink89 schreef:
Onlangs heeft jurisprudentie uitgewezen dat je werkgever het dienstverband slapend mag laten voortbestaan. Dat is vervelend, want dan krijg je inderdaad nu nog geen transitievergoeding. Je krijgt wel een uitkering.

Als ze je willen ontslaan, moeten ze naar uwv en ik zou ze die weg gewoon laten bewandelen. Instemmen met ontslag is meestal niet verstandig Dan krijg je geen transitievergoeding. Maar dat is nou ook weer niet zoveel in jouw situatie...

De twee opties die ze je bieden (instemmen of slapend) zijn allebei niet ideaal, maar je kunt ze niet dwingen (ook niet via de rechter) om je via uwv te ontslaan.

Je mag me pb'en voor meer info. Arbeidsrecht is mijn vakgebied :)

Edit: wat prrr zegt dus :)


Maar jij had minder woorden nodig :))

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 22:51

Prrrr schreef:
Het gaat om netto ongeveer een maandsalaris (8/3 bruto maandsalaris, maar tegen een hoger belastingtarief).


Is dat altijd tegen een hoger belastingtarief ? Volgens mij namelijk niet ( maar ik ben geen jurist ) . Hoger dan 52% is het toch nooit ?

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 28115
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 23:18

Hoger dan dat is het inderdaad niet, maar dat is meestal wel meer dan het gebruikelijke tarief van de loonbelasting. Het maakt nogal uit of je 34 of 52 procent betaalt.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Electra63

Berichten: 17619
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-18 00:09

een transitievergoeding wordt volgens bijzonder tarief belast. Afhankelijk van je inkomen, in 2018 maximaal 51,95%.

Als de compensatiewet door de kamer Komt, zal straks ook de werknemer wiens dienstverband wordt beëindigd ivm 2 jaar arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een transitievergoeding. Deze kan de werkgever straks wel vergoed krijgen door het UWV. Maar die wet is er nog niet door, beoogde datum is 1 januari 2019.
Ik zou zelf, als werknemer, nooit de onderhandelingen doen met mijn werkgever. Als je lid bent van een vakbond, kan de bond dit voor je doen. Of je rechtsbijstandverzekering.
Door de op handen zijnde wetsverandering is het voor werkgevers helemaal niet handig om slapend personeel te hebben in je personeelsbestand.

Tink89
Berichten: 2326
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-18 11:16

Electra63 schreef:
een transitievergoeding wordt volgens bijzonder tarief belast. Afhankelijk van je inkomen, in 2018 maximaal 51,95%.

Als de compensatiewet door de kamer Komt, zal straks ook de werknemer wiens dienstverband wordt beëindigd ivm 2 jaar arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een transitievergoeding. Deze kan de werkgever straks wel vergoed krijgen door het UWV. Maar die wet is er nog niet door, beoogde datum is 1 januari 2019.
Ik zou zelf, als werknemer, nooit de onderhandelingen doen met mijn werkgever. Als je lid bent van een vakbond, kan de bond dit voor je doen. Of je rechtsbijstandverzekering.
Door de op handen zijnde wetsverandering is het voor werkgevers helemaal niet handig om slapend personeel te hebben in je personeelsbestand.


Je verwoordt het niet helemaal handig. De werknemers wiens dienstverband wordt beëindigd ivm 2 jaar arbeidsongeschiktheid heeft nu ook al recht op een transitievergoeding, alleen is er nog geen compensatie voor werkgevers. Als die ingevoerd wordt, is het wel de bedoeling dat die met terugwerkende kracht gaat gelden vanaf 1 juli 2015.

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Electra63

Berichten: 17619
Geregistreerd: 11-11-08

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-18 11:50

Klopt, Ik zit op mijn telefoon en dan wil ik het altijd een beetje kort hoiden... maar WG die geen transitievergoeding willen betalen, houden de werknemers slapend in dienst. Verwacht wordt als de vergoeding gecompenseerd wordt, de dienstverbanden wel worden beëindigd met transitievergoeding.

daantjuhhh

Berichten: 24967
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-18 06:39

Ibbel schreef:
Gewoon afgaan op wat Prrrr schrijft. Die heeft er voor geleerd :+

(Prrrr is dus jurist, en op dit gebied)

Dat kan allemaal best zo zijn. Ik geloof ook wel dat ze weet waar zij het over heeft.
Maar ze geeft nu advies op basis van wat haar verteld wordt door iemand die er niet voor geleerd heeft.
Ze heeft geen documenten gezien.

[o] [o] [o]
Andoy's legacy: M1 + 10 http://www.wanicare.com

Ipsilonka

Berichten: 5673
Geregistreerd: 08-09-02
Woonplaats: buiten Uitgeest

Re: Na 2 jaar ziek zijn ontslag.

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-18 08:23

Ik lees dit bericht uit interesse even mee vanaf de “andere” kant. Ik ben werkgever en halverwege het jaar kan een werknemer er uit via hetzelfde traject. Ik verbaas me hier over zeg.

SuperDet 12-04-2006 / 26/03/2019, ik mis je zo
Een shet, een fjord, een Gelderse en een halve hackney en mijn stallen zijn vol!

Tink89
Berichten: 2326
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-18 09:21

Ipsilonka schreef:
Ik lees dit bericht uit interesse even mee vanaf de “andere” kant. Ik ben werkgever en halverwege het jaar kan een werknemer er uit via hetzelfde traject. Ik verbaas me hier over zeg.


Waar verbaas je je over dan?

Sinds 29 april 2017 zijn wij gelukkig getrouwd :)

Electra63

Berichten: 17619
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-18 21:42

Ipsilonka schreef:
Ik lees dit bericht uit interesse even mee vanaf de “andere” kant. Ik ben werkgever en halverwege het jaar kan een werknemer er uit via hetzelfde traject. Ik verbaas me hier over zeg.


Ik werk op P&O bij een grote organisatie. Ieder jaar nemen wij afscheid van een aantal medewerkers met een beëindigingsovereenkomst, waarvan de loondoorbetaling is stopgezet i.v.m. 2 jaar arbeidsongeschiktheid. De loondoorbetalingsverplichting wordt stopgezet, immers geen werk, geen loon, maar de arbeidsovereenkomst blijft voortbestaan. Wil je deze beëindigen, dan moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Je moet dan o.a. aan de Wet Poortwachter hebben voldaan en er is geen zicht op werk voor de werknemer binnen korte tijd. Je kan ook de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedkeuren beëindigen, medewerker moet daar dan mee akkoord gaan..
De medewerker, ontvangt een WIA- of WW-uitkering (afhankelijk van percentage arbeidsongeschiktheid) mits de overeenkomst goed is opgesteld. Daarnaast ontvangt de (ex-)medewerker de wettelijke Transitievergoeding gebaseerd op salaris/leeftijd/arbeidsduur. Daar zijn rekenformules voor te vinden op internet.
Als de compensatiewet doorgaat (beoogde datum is 1 juli 2019) zal deze transitievergoeding gecompenseerd worden aan de werkgever door het UWV.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 7 bezoekers